| Autor |
Wiadomość |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-05-05, 15:24 Job Center-VHS
|

|
|
| Chcialabym znalezc jakas prace,ale moj niemiecki nie jest zbyt rewelacyjny,dlatego tez myslalam o kursach jezykowych w VHS.Slyszalam,ze Job Center wysyla na takie kursy.Jak to sie odbywa?Melduje sie do JC,a oni kieruja na nauke,czy jak? |
|
|
|
 |
aneczka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-05-05, 15:33
|

|
|
| Musisz byc zarejestrowana w JC,dostawac zasilek,wtedy moga cie skierowac na kurs niemieckiego,musisz miec zezwolenie na prace,ot tak sobe nie mozesz sie zameldowac i oczekiwac ze wysla cie na kurs,napisz na jakich zasadach jestes w niemczech??? |
|
|
|
 |
bufbag
Aktywny uzytkownik Polish Navy

|
Wysłany: 2009-05-05, 18:48
|

|
|
| Zwby isc na kurs to niestety mnie to czeka, musisz zalatwic od groma papierow. Mi to zajelo toche czasu. Na pewno porzebujesz pozwolenie o prace wydawane chyba co 5 lat, tak mi mowili, ale ja ide na 9 miesiecy, co za pech.... |
_________________ Spieszmy się kochać kobiety.... Tak szybko się starzeją..... |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-05-05, 19:13
|

|
|
Aby skorzystac z kursow jezykowych VHS nie trzeba byc zarejestrowanym w JC. Osoby pobierajace zasilek placa po prostu mniej i juz. Poza tym mozna chodzic rano, albo wieczorem. Zeszyty z oferta kursow VHS (terminy, ceny, poziomy itp) mozna znalezc chyba w kazdym bürgeramcie i bibliotekach...
Ceny tez nie przyprawiajaja o zawrot glowy, grunt to trafic na dobrego (czyt.wymagajacego) wykladowce, ktoremu zalezy aby cos komus przekazac |
|
|
|
 |
misia11
Dyskutant misia

Pomogła: 12 razy Posty: 504 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-05-05, 20:27
|

|
|
proponuje swietna szkole jezykowa, polskie nauczycielki
wiecej na priw
misia |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2009-05-05, 21:08
|

|
|
| misia11 napisał/a: | proponuje swietna szkole jezykowa, polskie nauczycielki
wiecej na priw
misia |
polskie nauczycielki,sami polacy w klasie... moi znajomi chodzili do takich szkol i nic sie przez to nie nauczyli lepiej jak sie trafi do klasy gdzie nie ma nikogo mowiącego po polsku... takie moje zdanie |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
misia11
Dyskutant misia

|
Wysłany: 2009-05-05, 21:14
|

|
|
a ja polecam,w tej szkole rozmawia sie po niemiecku,takie jest zalozenie....
w tej kwestii mam inne doswiadczenie niz ty
info na priw
pozdrawiam |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 156 Skąd: Berlin/Mitte
|
Wysłany: 2009-05-05, 22:29
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | lepiej jak sie trafi do klasy gdzie nie ma nikogo mowiącego po polsku... takie moje zdanie |
takie też jest i moje zdanie! Wystarczy jeden Polak w grupie i już na przerwie - zamiast integrować się z grupą , rozmawiasz z rodakiem. |
_________________ one is not born a woman, but rather becomes one |
|
|
|
 |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-05-05, 22:32
|

|
|
| W Niemczech troche juz jestem,pozwolenie na prace mam.Troche dorabialam sprzatajac praktyke lekarska,ale ani tam sie nauczyc jezyka,ani specjalnie zarobic (jedynie na waciki),no i troche to odległe od mojego zawodu.W jakiej sytuacji Job Center finansuje taki kurs?Jakie warunki trzeba spelnic?Dodam,ze moj mąż ma prace.Chetnie bym sie wybrala na kursy prowadzone przez Polakow,ale dlatego,ze pomimo iz tu juz troche mieszkam,nikogo nie znam.Jednak VHS znajduje sie tuz nieopodal,wiec bez sensu byloby jechac gdzies dalej.Dzieki za wszystkie informacje |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2009-05-05, 23:08
|

|
|
| olga1985 napisał/a: | | SoNja napisał/a: | | lepiej jak sie trafi do klasy gdzie nie ma nikogo mowiącego po polsku... takie moje zdanie |
takie też jest i moje zdanie! Wystarczy jeden Polak w grupie i już na przerwie - zamiast integrować się z grupą , rozmawiasz z rodakiem. |
znamy ten ból z Sophią (teraz pewnie będzie na mnie ) |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
sophia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-05-08, 23:15
|

|
|
| SoNja napisał/a: | znamy ten ból z Sophią (teraz pewnie będzie na mnie ) |
Pewnie ze bedzie na Ciebie gadulo
Tez jestem zdania ze najlepiej jak w grupie nie ma nikogo co mowilby po polsku, a najgorsze jest jak juz sam nauczyciel jest polakiem. Przerabialam to wlasnie VHS i po 6 lekcjach zrezygnowalam. |
|
|
|
 |
Hajdusia
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-05-23, 23:38
|

|
|
ja chodze do VHS na charlottenburg na Pezzalottistr:D tu mowia tylko po niemiecku:)
jest fajnie - fajni nauczyciele:D |
_________________ Chciałabym aby reszta moich dni była w kolorze Twoich oczu ... |
|
|
|
 |
misia11
Dyskutant misia

|
Wysłany: 2009-05-23, 23:46
|

|
|
ja też wątpię w te tematy polak- niemiec-rosjanin-italia-jordanien czy hiszpan
mam tylu różnych w grupie,i kiedy trzeba to gadamy po polski
ale nie przeginamy
polecam tę szkołę dwoma rękami
więcej na priw
misia |
|
|
|
 |
Hajdusia
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-05-23, 23:51
|

|
|
ja mam w grupie wlochow hiszpanow irakijke itdd:D:D:D
jest fajna atmosfera:) |
_________________ Chciałabym aby reszta moich dni była w kolorze Twoich oczu ... |
|
|
|
 |
antika83
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-05-24, 14:51
|

|
|
Mia more muy bien. No i super,taka mieszanka to marzenie każdego ja miałam w grupie rusków,kazachów i ukraińców,no i co najgorsze lekcje odbywały sie tam po rosyjsku bo nauczycielka też rosjanka,także nie polecam ta szkoła znajduje sie na Friedrichstr. SYSTEM DATA to nazwa szkoły |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-05-25, 17:57
|

|
|
| ja milo wspominam vhs-kolorowo bylo-ale fakt ruskow na potege, pozniej skosni... |
_________________ Polsko niemieckie studio reklamy w Berlinie>>> www.grafik-input.com
 |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-05-25, 23:22
|

|
|
Poznalam tam wiele ciekawych osob. Z kilkoma do dzis utrzymuje kontakt. Warto bylo...... |
_________________ Pozdrawiam-ATa |
|
|
|
 |
kochanie_moje
Dyskutant

Pomogła: 9 razy Posty: 532 Skąd: Berlin / Charlottenburg
|
Wysłany: 2009-06-07, 10:04
|

|
|
Hajdusia, a mozesz podac nazwiska tych fajnych... ?? |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
|
|