forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Kilka pytań dot. studiowania/zycia.

Autor Wiadomość
dejwid
Nowy

Wysłany: 2011-05-19, 12:28   Kilka pytań dot. studiowania/zycia.

Witam wszystkich!

Planuję rozpocząć studia/pracę w Berlinie. Wcześniej pracowałem w DE przez miesiąc poprzez agencję pracy. Posiadam niemieckie obywatelstwo. Niemiecki znam w stopniu komunikatywnym, angielski b. dobrze (potwierdzone Trinity exam). Chciałbym rozpocząć naukę na uczelni prowadzącej zajęcia z Informatyki w języku angielskim?
Istnieje jakiś wykaz uczelni?

Niestety, mam dość trudną sytuację finansową w domu, dlatego zastanawiam się czy przysługują mi jakieś zasiłki na edukacje/mieszkanie? Wiem o istnieniu Bafoeg, jednakze wolalbym uniknac zaciagania kredytu na samym starcie...

Czy w przypadku studiowania w Polsce, będąc zameldowanym w Niemczech, mam prawo jakichś zasiłków?

Pozdrawiam, i dzięki za pomoc.

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-05-19, 13:31   

dejwid napisał/a:
Czy w przypadku studiowania w Polsce, będąc zameldowanym w Niemczech, mam prawo jakichś zasiłków?
Myślisz, że państwo niemieckie będzie Ci płacić za to, ze studiujesz w innym kraju, w dodatku w tym, w którym się najprawdopodobniej wychowałeś? :roll:

Poza Bafög możesz poszukać różnych stypendiów, ale musisz się przygotować na zakuwanie, bo oceny muszą być super!

http://www.daad.de/deutsc...k/00462.de.html
http://www.stiftungsindex.de/

Wyszukiwarka uczelni:
http://www.studienwahl.de...schulliste.aspx

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-05-19, 17:03   ...

...jeszcze nie slyszalam, aby studenci mieli dostawac zasilki, bo i z jakiego powodu. Student utrzymuje sie z kasy rodzicow, z renty po rodzicach, jesli nie zyja lub z wlasnej pracy czy w przypadku zdolnych studentow ze stypendium. Studenci sami placa za mieszkanie i wyzywienie, na dojazdy maja znizki, a poza tym aby dostawac zasilek trzeba najpierw troche popracowac. Kazdy by tak chcial, po maturze zaczac studiowac i brac na to zasilki, ale niestety tak nie jest ani w Polsce ani w Niemczech. Kredytu rowniez nie dostaniesz bo nie masz dochodow, wiec pozostaje isc do pracy i zaocznie studiowac, zycie jest brutalne, niestety...
...jesli sie myle, to niech ktos mnie poprawi...moze w Niemczech jest jakis fundusz? W Polsce to tylko stypendium.

Zycze powodzenia:)

kyniekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-05-19, 19:05   

Wiem, że jest opcja kredytu studenckiego, jeśli udowodnisz ze masz trudną sytuację finansową. Jednak jak to kredyt - po studiach musisz go spłacić, nie wiem, czy wszyscy, ale na przykład moja znajoma musi spłacić tylko 50% tego kredytu, reszta jest gratis :)
Musisz się dowiedzieć więcej na własną rękę.

dejwid
Nowy

Wysłany: 2011-05-25, 12:03   

Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedna wątpliwość do rozwiania:

Czy mój brak znajomości niemieckiego może okazać się jakimś problemem przy staraniu się o przyjęcie na np. Technische Uni bądź wnioskowanie o Bafoeg? Zaznaczam ze interesuja mnie kierunki międzynarodowe (anglojęzyczne). Oczywiście mam zamiar nauczyć się niemieckiego, jednak wątpię abym do września osiągnął zadowalający poziom.

pzdr

kyniekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-05-26, 09:28   

Jeśli chcesz studiować po angielsku, to musisz zdac egzamin i przedstawic certyfikat. Posługując się paszportem niemieckim możesz prawdopodobnie podejść do egzaminu który jest przeznaczony dla studentów niemieckich, który moim zdaniem jest banalny i nie bedzie problemów ze zdaniem. Jak chcesz studiować po niemiecku, to jeśli masz paszport to chyba nie beda cie pytac o znajomosc jezyka, tak mi sie przynajmniej wydaje.

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-05-26, 15:19   

kyniekk napisał/a:
Jak chcesz studiować po niemiecku, to jeśli masz paszport to chyba nie beda cie pytac o znajomosc jezyka, tak mi sie przynajmniej wydaje.
Będą. Jeśli matura zdawana w innym państwu niż BRD, to będą. Moja kumpela ma paszport, Muttersprache Deutsch i Polnisch, ale polska matura, więc musiała zdac certyfikat Deutsch als Fremdsprache :P P

Odpowiedz do tematu