forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

kto pyta nie błądzi...

Autor Wiadomość
kuternoga 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-07-25, 23:29   kto pyta nie błądzi...

witam!

yyy.... od czego by tu wlasciwie zaczac... (nie zaczyna sie od yyy)otoz najpierw moze tak czy znane sa Wam, drodzy forumowicze przypadki ludzi studiujacych i pracujacych jednoczesnie?, oczywiscie pracujcych w normalnym trybie albo np. majacych dzialalnosc...
wiem ze student moze przepracowac 3 miesiace po 8 godzin albo pol roku po 4 ale mi chodzi o te inne przypadki, jak to wyglada prawnie czy sa jakies wyjatki? czy poprostu ryzyko zwiazane z karami...
jesli ktos moze mi pomoc bardzo prosze o odpowiedz

P.S
tak jak zwykle chaos w moim poscie ale w miare rozwoju dyskusji bede bardziej konkretny :-)

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2008-07-26, 01:28   

http://www.studenten-verm...s-Arbeiten.html
Tu masz wszystkie prawa i konsekwencje ich nieprzestrzegania.

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2008-07-26, 09:17   

Są wyjątki.Wtedy gdy student opłaca swoje studia 100%, państwo go w żadnym przypadku nie wspiera finansowo , nie ma żadnych zniżek, udogodnień itp.

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2008-07-26, 09:38   

Masz racje, Alisa. Zapomnialam o takim przypadku. Jezeli nikt studenta nie wspiera, nikt nie ma tez prawa stawiac mu warunow, to oczywiste! :wink:

Aleksandra M. 
Nowy

Wysłany: 2008-08-18, 10:03   

Sama szczerze mowiac nie wiem dokladnie, jak to jest, ale z tego linka wynika, ze student moze pracowac do 20h tygodniowo. Jezeli ta granica zostanie przekroczona, musi zaczac placic Sozialversicherung itp. Nic mi nie wiadomo o oplatach za studia.

Damien 
Nowy

Wysłany: 2008-11-11, 16:03   

Hej!

Można sudiować reżyserię filmową w Niemczech w języku polskim ewentualnie po angielsku, są takie uczelnie?

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu