|
kurs niemieckiego - kilka pytań
| Autor |
Wiadomość |
slaw3k3
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-04, 20:20 kurs niemieckiego - kilka pytań
|

|
|
Witam. Wiem, że temat był wałkowany wielokrotnie, ale konkretnych odpowiedzi jest jak na lekarstwo Chcę wybrać się na kurs niemieckiego. Jakie dofinansowanie można dostać od Jobcenter? Jest to jakaś część czy całość? Czy nie ma sensu się pchać do JB i samemu znaleźć szkołę? Czy może ktoś polecić 3-4 szkoły z Berlina? Będę wdzięczny za pomoc;)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
slaw3k3
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-21, 21:49
|

|
|
| Szkoda, że nikt nie odpowiada ;/ Może teraz się uda;) Czy ktoś może polecić tą szkołę http://www.berlinek.de/pl...entrum-berlinek ? Myślę o kursie 12x120minut w grupie, czy cena 216e jest optymalna, mogę liczyć na jakąś kasę z JC? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
anchesenpaamon
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-21, 22:03
|

|
|
na temat szkoly sie nie wypowiem, poniewaz jej nie znam. swego czasu biegalam na zajecia do VHS ale to bylo lata temu i w Hamburgu do tego. skomentuje tylko jedna rzecz 120 min to duzo. nie wiem jaki poziom jezykowy reprezentujesz, ale wielce prawdopodobne, ze po godzinie bedziesz sie wylaczal... po prostu za duze obciazenie dla umyslu, zeby caly czas pracowal na najwyzszych obrotach. tutaj sprawdza sie metoda czesto a malo malo to dla mnie 1h |
_________________ ________________
zanim przemowisz obroc siedem razy jezyk w gebie. |
|
|
|
 |
Keti3000
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-22, 12:24
|

|
|
| A więc tak:jezeli jestes na jobcenter to powinni Ci zaplacic pelne koszty za szkole,jak masz meldunek i pobyt to potrzebny Ci tylko pobyt i mozesz sie sie zameldowac w szkole ABV Sprachschule adres:Sophie-Charlotten-Str.113,14059 Berlin kursy trwaja 4 dni w tygodniu po 4h przez 5 tygodni sa na rano i wieczorem koszt wynosi 100 euro a jak masz pobyt to zwroca Ci polowe.Numer tel do szkoly po niemiecku:0303222033,kontakt po polsku pani Aneta tel:01578=5975309.To adres polskiej gazety w ktorej jest duzo informacji co sie dzieje w Berlinie: www.Kontakty.org .Mam nadzieje ze to pomoze:)Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Olivka
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-24, 11:57
|

|
|
Witam
Polecam dwie szkoly , mianowicie: "Hartnackschule"- Motzstraße 5 10777 Berlin und "Berlitz"- Kurfürstendamm 21, Berlin .
Jezeli mialby to byc kurs integracyjny to oczywiscie jest za darmo jezeli jestes zarejestrowany w Jobcenter. Musisz tylko poprosic ich o skierowanie. Jezeli wyzszy poziom np. B2 to rowniez mozna sie postarac o bezplatny, tzn. finansowany z UE, tutaj rowniez potrzebne jest skierowanie z JC. Do tego poziomu moge polecic 2 szkoly: "BWK"-Cuvrystraße 34 10997 Berlin und "bbw Akademie"- Am Schillertheater 2 10625 Berlin. Wyzszy poziom C1 tez mozna robic w tych szkolach ale to juz trzeba rozmawiac z JC i indywidualnie sie dogadywac zeby wyrazili zgode. Oczywiscie wszystkie te kursy odbywaja sie codziennie od 8.00 do 13.45. jezeli chodzi ci ojakis kurs popoludniowy toprawie kazda szkola taki oferuje, wystarczy wpisac Sprachschule in Berlin w google.de i wtedy trzeba juz finansowac sie samemu.
pozdrawiam i zycze powodzenia |
|
|
|
 |
Olivka
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-24, 12:04
|

|
|
Jeszcze odnosnie twojego pytania. Jezeli jestes w JC to ZAWSZE szloly szukasz sam a im przynosisz tylko oferte ktora zatwierdzaja i wydaja ci pozwolenie czy tez skierowanie na ten konkretny kurs. Jobcenter nie bedzie szukal dla ciebie szkoly, oczywiscie moga wspomniec o jakis ofertach ale to jest tylko informacja, do szkoly musisz udac sie osobiscie , wziac oferte i zaniesc do JC, oni tylko ja zatwierdza albo nie.
pozd. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
- mangi • phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|