Kursy dla obcokrajowców - meldunek
| Autor |
Wiadomość |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-07-01, 22:15 Kursy dla obcokrajowców - meldunek
|

|
|
Nie wiecie może, na jakiej zasadzie są kursy dla obcokrajowców? Słyszałem dziś od kuzynki mieszkającej w Niemczech, że jak idziesz sie zameldować, to możesz isć na rok na kurs dla obcokrajowców, ale nie wiem, komu to przysługuje i jak to wygląda.
PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ. BĘDĘ ZOBOWIĄZANY^^ |
_________________ ~~>!!!Together we'll survive the good times and the hard times too!!!<~~ |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-07-01, 22:21
|

|
|
| mikiwan napisał/a: | | jak idziesz sie zameldować, to możesz isć na rok na kurs dla obcokrajowców, |
Jesli sie nie zameldujesz to rowniez mozesz.
Zaplacic musisz sam (o ile wiem). |
|
 |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-07-01, 23:42
|

|
|
A ile to kosztuje w takim razie, i czy jeżeli się zamelduję to jest szansa, żeby opłaciło moją naukę państwo? Wiecie, gdzie mogę więcej informacji znaleźć? Tylko nie piszcie "wpisz w google", bo nawet nie wiem co mam wpisać - "Deutschkurse für Ausländer"?? Chociaż w sumie to sprawdzę. Nie zaszkodzi, a może pomóc dzięki za odpowiedź i proszę o więcej
Pozdrawiam |
_________________ ~~>!!!Together we'll survive the good times and the hard times too!!!<~~ |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-07-02, 00:20
|

|
|
| mikiwan napisał/a: | | "Deutschkurse für Ausländer"?? |
Super idea!
Nie wiem ile kosztuje.
Nigdy nie odwiedzalem. |
|
 |
jolli
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2008-08-06, 16:58 kursy dla obcokrajowcow
|

|
|
| hej.Jesli chodzi o kursy dla obcokrajowcow,to sa kursy integracyjne (5 godzin dziennie)od poniedz.-piatk.Aby byl on darmowy trzeba pobierac z Jobcenter Sozialhilfe.Wtedy Bundesamt przejmuje koszty nauki.Jesli ktos jest tylko zameldowany to musi miec Freizügigbescheinigung i wtedy Bundesamt pokrywa czesc kosztow nauki(normalnie 235 Euro za miesiac) a po pokryciu kosztow przez Bundesamt placi sie 100 Euro za miesiac za 25 godzin tygodniowo. Tak jest przynajmniej w mojej szkole jezykowej na Spandau.Jestem tam lektorem i prowadze wlasnie takie kursy.Zapraszam wiec jesli ktos chce sie uczyc. |
|
|
|
 |
joolita
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy Posty: 240 Skąd: Berlin Spandau
|
Wysłany: 2008-08-07, 08:13
|

|
|
Witam pana lektora
ja mieszkam na Spandau i w obecnej chwili uczeszczam na taki kurs
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Magdzia
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 295 Skąd: Berlin Marienfelde
|
Wysłany: 2008-09-05, 09:36
|

|
|
| a ja mam Freizügigbescheinigung i żadnej zniżki nie dostałam czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego? |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2008-09-05, 09:57
|

|
|
a ja oszlam a taki kurs i nic nie placilam,i nie bylo to przez job....:)
[ Dodano: 2008-09-05, 10:00 ]
poszlam na spandal nie pamietam ulicy tam wszystko sami zalatwili,ale zadzwon do jakiej kolwiek szkoly jezykowej (ogloszenia w kontakcie) tam wszystko ci powiedza a w niektorych zalatwia sami za Ciebie |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
KasiaTL
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-09-06, 22:53
|

|
|
Witam!
Ja rowniez szukam obecnie kursu niemiekiego z tym, ze musi byc on od godziny 18.00 bo tak koncze prace. 2-3 razy w tygodniu.
Ktos cos slyszal?? |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2008-09-08, 00:04
|

|
|
| nieodplatne kursy ezykowe po 18 sa tylko dla matek majacych dzieci ponizej 2 lat,niestety pozniej zostaja tylko dzienne kursy |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
gosienka5
Staly bywalec forum

Pomogła: 10 razy Posty: 258 Skąd: berlin-schöneberg
|
Wysłany: 2008-09-08, 12:26
|

|
|
| KasiaTL napisał/a: | Witam!
Ja rowniez szukam obecnie kursu niemiekiego z tym, ze musi byc on od godziny 18.00 bo tak koncze prace. 2-3 razy w tygodniu.
Ktos cos slyszal?? |
w vhs schulle sa zajecia od godziny 18 dwa razy w tygodniu,szkola wprawdzie jest platna ale jest to jeden z tanszych kursow |
_________________ gosienka-5 |
|
|
|
 |
|
|