| Autor |
Wiadomość |
petitkaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-03-24, 11:35 Liceum w Berlinie
|

|
|
Obecnie mieszkam w Polsce, ale chciałabym wyjechać do liceum do Berlina. Myślę nad Robert Jungk Oberschule, ale może zna ktoś jakieś lepsze, godne polecenia? Fajnie by było jakby współpracowało z uniwersytetem Humboldta. I jeszcze czy jest jakiś internat gdzie mogłabym mieszkać? Z góry dziękuję za odpowiedzi
[ Dodano: 2008-03-24, 12:36 ]
I czy to prawda, że trzeba być zameldowanym w berlinie, żeby się tam uczyć? |
|
|
|
 |
@lone_in_Berlin
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-03-24, 14:26
|

|
|
Witam!
Ucze sie od roku w Niemczech w Schwedt i sama chce sie przeniesc do Berlina od przyszlego roku... z tego co sie dowiedzialam to nie ma internatow na terenie Berlina. Zameldowanym trzeba byc wszedzie jezeli wynajmujesz mieszkanie w Niemczech - jest termin 2 tyg od podpisania umowy.
Ja zlozylam papiery do dwoch szkol : http://www.eko-online.net/index.phtml oraz do http://www.k-s-o-berlin.de/index.php oczywiscie gimnasialer oberstufe(tak jak u nas na poziomie liceum).Ja decydowalam sie na te szkoly ze wzgledu bo chce zaczac nauke jezyka hiszpanskiego, ale jesli interesuje Cie uniwersytet Humboldta radzilabym raczej szkola o najwyzszym poziomie - gimnasium (tak jak u nas liceum) bo w gesamtschule przy naborze na studia to biora w drugiej kolejnosci po gesamtschule..
No i spiesz sie spiesz, bo kazda szkola ma swoje terminy .. najlepiej sama wybierz sie z kims z rodzicieli do Berlina porozmawiac jak tam to wszystko wyglada, bo to inaczej jak idziesz od zera a jak sie przenosisz tak jak ja.
Achh zapomnialam dodac ze szkola ktora wybralas to wg mnie nienajlepszy pomysl .. bo nienauczysz sie Niemieckiego majac 50% lekcji po polsku .. tego typu szkola jest dobra dla dzieci Polakow mieszkajacych za granica zeby ich dzieci mowily dobrze po polsku. Jesli interesuje Cie Humboldt lub jakakolwiek inna uczelnia w Niemczech to niemiecki, niemiecki i jeszcze raz niemiecki .. sama nauka nie jest trudna tylko odnalezc sie w tym nieludzkim języku |
_________________ "Ja nie chciałabym tak poprostu, poprostuprzeminąć.." (Hey) |
|
|
|
 |
petitkaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-03-24, 14:53
|

|
|
Dzięki za odpowiedź a znasz może jakąś konkretną szkołę na wyższym poziomie, po której najlepiej będzie ciut łatwiej dostać się na Humboldta? |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2008-03-24, 20:08
|

|
|
| W tej szkole są 2 opcje,można mieć 50%przedmiotów po polsku lub wybrać polski jako język obcy i wtedy masz wszystkie inne przedmioty po niemiecku. |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
petitkaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-03-25, 15:21
|

|
|
W sumie to doszłam do wniosku, że polski nie jest mi potrzebny..bo nie stracę kontaktu z tym językiem.. więc jak ktoś ma jakieś inne szkoły dobre i godne polecenia w Berlinie to czekam |
|
|
|
 |
@lone_in_Berlin
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-03-25, 23:33
|

|
|
| No ja niestety w Berlinie sie nie orientuje w gimnasiach, ale zawsze mozesz wybrac sie do jakiejs szkoly z projektem gdzie robisz jednoczesnie polska i niemiecka szkole no i masz niemiecka i polska mature .. bo zawsze jak nawet na niemiecka sie nie dostaniesz to jest okreslona liczba miejsc dla obcokrajowcow... taka opcje wybralam ja (http://www.zsp1gryfino.pl/index.php?strona=umowa) - bo nie umialam na tyle niemieckiego zeby isc odrazu do Berlina .. wtedy masz rok w polsce z intensywna nauka j niemieckiego (nauczycielka niemka) i egzamin jezykowy i 3 lata liceum .. czyli w sumie 4 lata. |
_________________ "Ja nie chciałabym tak poprostu, poprostuprzeminąć.." (Hey) |
|
|
|
 |
petitkaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-03-29, 12:05
|

|
|
Hmm..co prawda liczyłam na to, że dowiem się trochę więcej ale nic..i tak dziękuję ! |
|
|
|
 |
Barti
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-05-05, 18:25
|

|
|
| nie orietuje sie ktos jak jest w robert jungen schule, poniewaz wyprowadzam sie do berlina i nie wiem czy tam mozna uczyc sie w 100% po polsku, teraz koncze polskie II gimnazjum. prosze o odpowiedz. |
|
|
|
 |
petitkaa
Nowy

|
|
|
|
 |
Barti
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-05-06, 19:21
|

|
|
no ok, ale jak mam na jezyk polski ustawic
[ Dodano: 2008-05-06, 19:27 ]
dobra dzix juz mam ok |
|
|
|
 |
chochelka
Nowy

|
Wysłany: 2008-05-08, 12:27 Re: Liceum w Berlinie
|

|
|
od 3 mniesiecu mieszkam w berlinie i skonczylam w polsce nauke na stopniu 2 technikum. nie wiem co mam teraz ze soba zrobic chcesie dalej uczyc a nie znam na tyle jezyka zeby isc do typowo niemieckiej szkoly:\ czy moze ktos sie orietuje czy w berlinie sa jakies typowo polskie szkoly abym mogla ponownie podjac nauke bez jakich kol,wiek problemow????
Bardzo prosze o pomoc !!! ojakies wskazowki!!! |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2008-05-08, 12:32
|

|
|
Juz o tym bylo ,mysle,ze nie raz troche dobrych checi i uzycia funkcji "szukaj"
W Belinie nie ma typowo polskiej szkoly -w koncu jestesmy w Niemczech.
Szkoly europejskie maja tylko czesc nauczania w j.polskim,a pozostala czesc w j. niemieckim |
|
|
|
 |
chochelka
Nowy

|
Wysłany: 2008-05-08, 19:55
|

|
|
| dziekje za wiadomosc a nie wiesz moze gdzie sie takie szkoly znajduja albo gdzie moge znalesc jakies informacje na ich temat???? |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-05-09, 11:23
|

|
|
| chochelka napisał/a: | | gdzie sie takie szkoly znajduja |
na pewno w Polsce |
|
|
|
 |
chochelka
Nowy

|
Wysłany: 2008-05-09, 11:29
|

|
|
dzieki za wiadomosc ale jak juz wczeniej napisalam ze jestem w berlinie a chodzi mi gdzie sie znajduja szkoly o ktorych posalas wyrzej :d |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-05-09, 12:31
|

|
|
| chochelka napisał/a: | dzieki za wiadomosc ale jak juz wczeniej napisalam ze jestem w berlinie a chodzi mi gdzie sie znajduja szkoly o ktorych posalas wyrzej :d |
1. wczesniej pisalam -funkcja "szukaj"
2. nie ma tutaj szkoly typowo polskiej,bo jestesmy w Niemczech
albo wrocisz do Polski do szkoly,albo sie nauczysz niemieckiego i wtedy mozesz TUTAJ
isc do szkoly |
|
|
|
 |
Barti
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-06-07, 19:09
|

|
|
mam pytanie czy sa jakies okreslone zasady aby dostac sie do szkoly robert jungen "stopnie,itp,znajomosc jezyka"
pytam bo sie wyprowadzam i sie martwie o szkole.
to dla mnie bardzo wazne bardzo prosze o odp.
a i jeszcze jedno kiedy zaczyna sie rok szkolny w 2008r |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-06-07, 19:55
|

|
|
| Barti, od ponad miesiaca martwisz sie o szkole, bo przeprowadzasz sie do Berlina. Na ich stronie na pewno juz (nawet po polsku) przeczytales, zeby zadzwonic do ich sekretariatu i dowiedziec sie o warunki przyjecia. Zrob to po prostu i juz. |
|
|
|
 |
Barti
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-06-09, 21:53
|

|
|
| dzieki napewno za pomoc, napewno zadzwonie |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-06-11, 09:24
|

|
|
szykuje sie ciekawa polsko-niemiecka szkola dla naszych pociech w Berlinie.
moje dziecko(choc nie poczete jeszcze)juz jest tam zapisane-niedlugo wiecej info! |
_________________ Polsko niemieckie studio reklamy w Berlinie>>> www.grafik-input.com
 |
|
|
|
 |
|
|