forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

male pytnko odnosnie szkoly jezykowej integracyjnej

Autor Wiadomość
samantha2007 
Dyskutant

Pomogła: 12 razy
  Wysłany: 2010-05-05, 13:41   male pytnko odnosnie szkoly jezykowej integracyjnej

Czy przed podjeciem nauki w szkole integracyjnej j. niemieckiego trzeba miec zgode Job Center??
Orientuje sie moze ktos w tej kwestii?? Czy wystarczy zaniesc im papiery ze szkoly i oni musza sie zgodzic :roll:

https://picasaweb.google.com/martula1978/Torty3?feat=directlink

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2010-05-05, 14:09   

oni sie nie MUSZĄ na nic zgadzac ;)

mają wybrane szkoły gdzie taki kurs mozesz robic (z tego co wiem to VHS nie opłacali).
Hartnacka i Berlitz na 100% opłacają.

samantha2007 
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-05, 17:24   

Dzieki serdeczne za info SoNja :grin:

Karolina_80 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2010-05-05, 17:49   

A mnie JC zaplacil VHS 3 sztufy

patus 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-05-05, 18:31   

a mi Hartnacka C1 nie zaplacili :cry:

*Lena* 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-05-05, 19:04   

bo pewnie za droga byla-normalka...

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2010-05-05, 19:55   

patus napisał/a:

jak nie zapłacili ... wszystkim płacą!
za to wszystkim, ktorych znam odmowili VHS... mysle, ze to tez zalezy od JC.

patus 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-05-06, 11:04   

SoNja napisał/a:
patus napisał/a:

jak nie zapłacili ... wszystkim płacą!
za to wszystkim, ktorych znam odmowili VHS... mysle, ze to tez zalezy od JC.

no ze VHS odmawiają to też sie już z tym spotkałam... niewiem jak mam tę babę zaatakować z tym kursem językowym... ona tylko spojrzała na oferte szkoły i stwierdziła że szkoła jest za droga(jak juz Lena napisała) i JC nie pokryje kosztów tylko mam szukać szkoly która jest finansowana przez ESF tyle ze na C1 nie znalazłam takiej, są, ale do B2... hmmm, ona uważa że jak siedzi w urzędzie za biurkiem to wie lepiej( a nawet niewie jakie są poziomy pokolei :shock: ...) jak ją poprosiłam o liste takich szkół to mi dała 17 stron wszystkich szkól i nie do końca językowych z 2008 także bardzo aktualne :???: i nikt pod tamtymi nr tel nie odpowiada... ehh :sad:

chyba że może ktoś z forumowiczów zna szkoły inne gdzie robią kurs C1... oprócz VHS BERLITZ i HARTNACKA, jeśli tak to proszę o info ;)

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2010-05-06, 11:15   

patus napisał/a:
niewiem jak mam tę babę zaatakować z tym kursem językowym...

powiedz jej,że jak cie nie chce mieć już więcej na karku, to niech podpisze ci papierek na ten powalony C1, żebyś się czybciej nauczyła języka i znalazła pracę :razz: a jak nie, to do dyrektora. u mnie w grupie 90% ludzi bylo na H4, więc aż dziwne, że ta baba jakieś problemy robi...

samantha2007 
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-06, 11:33   

Dziewczyny a tak z reka na sercu, ktora szkole polecacie, ktora faktycznie uczy jezyka a nie sciemnia przed JC?? :roll:

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-06, 11:52   

samantha2007 napisał/a:
Dziewczyny a tak z reka na sercu, ktora szkole polecacie, ktora faktycznie uczy jezyka a nie sciemnia przed JC?? :roll:
Powiem Ci z reka na sercu, ze zadna szkola Ciebie nie nauczy, jak sie nie bedziesz uczyc sama w domu. W szkole Ci wytlumacza, podpowiedza, dadza materialy ... ale uczyc musisz sie i tak sama. I im wiecej samej przysiadziesz w domu nad niemieckim, tym szabciej zobaczysz efekty - logiczne ;)

coffii 
Dyskutant

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-05-06, 12:19   

Ja bym powiedziala, ze w domu sama sie guzik nauczysz. Potrzebny jest kontak z drugim czlowiem, zebys mogla swoja teorytyczna wiedze w praktyce przetestowac.
A jesli chodzi o gramatyke, to jak jestes w stanie sama sie skorygowac.
Ja chodze obecnie do Hartnacka i moge powiedziec ze nie jest to czas starcony, tymbardziej ze sama za nauke place.

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2010-05-06, 12:23   

samantha2007 napisał/a:

zalezy od nauczyciela... w Berlitz mialam fajna nauczycielke (ale to bylo juz dawno temu) natomiast co do Hartnacka... ja bylam bardzo zawiedziona a inni sobie zachwalają.
W cenie kursu była książka (o czym dowiedzialam sie po fakcie) i dostawalismy codziennie kopie i musielismy robic zadania sami w domu, po czym to dopiero bylo omawiane dzien pozniej na lekcji. bezsens :roll: bo jak masz cos sama zrobic, jak tego nie rozumiesz?

ze slyszenia, to ludzie VHS sobie zachwalali... cięzko cos doradzic.trzeba samemu się na wlasnej skorze przekonac

samantha2007 
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-06, 12:29   

sisi napisał/a:
samantha2007 napisał/a:
Powiem Ci z reka na sercu, ze zadna szkola Ciebie nie nauczy, jak sie nie bedziesz uczyc sama w domu. W szkole Ci wytlumacza, podpowiedza, dadza materialy ... ale uczyc musisz sie i tak sama. I im wiecej samej przysiadziesz w domu nad niemieckim, tym szabciej zobaczysz efekty - logiczne ;)

Wiem ale w niektorych szkolach olewke robia i nawet nie chce im sie tlumaczyc niestety no i mi tez zalezy na tym zeby jak najwiecej z lekcji wyniesc bo w domu czasem nie grzesze :???:

ata
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-05-06, 18:02   

Wszystko zalezy od nauczyciela. Jedna nauczycielke wspominam z ogromna sympatia, bo od Niej nauczylam sie najwiecej :lol: . Na kazdej lekcji odgrywane byly przerozne scenki rodzajowe, gdzie kazdy lepiej lub gorzej musial cos odpowiadac, opowiadac, pytac itp.
A wracajac do Twego pytania samantha2007, to w JC powiedz, ze chcesz polepszyc swoj niemiecki, bo jest Ci wstyd, ze nie rozumiesz, ze chcesz znalezc (lepsza) prace i moc bez stresu sie porozumiec, ze tu jest Twoj dom, ze bardzo Ci sie tu podoba itp, itd. Powinno klapnac. Jak przekonasz pania, to sama wybierze Ci jakas szkole, albo kurs. Powodzenia :wink:

danutann
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-05-06, 18:03   

Powiem tak obecnie edukuje się w VHS na poziomie A2.1
VHS twierdzi, że poziom A2 to gramatyka. Niestety Pani, która prowadzi kurs się średnio nadaje do wykładania gramatyki. Jak grupka osób poszła jej powiedzieć, że nie rozumie tego kazała im się zapisać ponownie na kurs A1.
Prywatnie w domu trenuje na kim się da począwszy od teściów a skończywszy na sąsiadach i powiem szczerze daje mi to więcej niż szkoła. Gramatyki może nie mam najwyższych lotów ale z każdym dniem jest coraz lepiej.

W VHS jest grupa 18 osobowa u mnie (kurs bardzo intensywny niby 5tyg x 4dni x 4h) ale tak naprawdę wygląda to tak, że średni czas na ucznia to 10 minut: czytanie wskazanego fragmentu tekstu + odpowiedź na jakieś tam pytanie zadane przez wykładowczynie języka.

Zdecydowanie bardziej polecam niemieckie radio i sąsiadów ;)

lotus 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-07, 15:03   

Kiedyś chodziłem do Berlitz i polecam na maxa teraz nie wiem dlaczego poszedłem do prywatnej szkoły i widzę kosmiczną różnice w programie i poziomie
główne różnice to : w berlitz 7godzin dziennie w prywatnej 3,5 ; w berlitz nacisk na rozumienie a w prywatnej tłumaczą gramatykę jak w polskiej podstawówce czyli kucie bez rozumienia
teraz jak bym mógł zrezygnowałbym z prywatnej szkoły wolał bym dołożyć i uczyć się w berlitzu

samantha2007 
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-07, 15:18   

a w jakich godzinach sa te zajecia w berlitzu??

lotus 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-08, 14:23   

jak ja chodziłem to jak do normalnej szkoły od 8 do 15 pn-pt
i chyba lepiej zrobić sobie kurs po 7godzin dziennie może kosztuje dwa razy więcej ale godzin też jest dwa razy więcej
są różne grupy zawsze dostosują do twoich potrzeb wiem jedno że po miesięcznym kursie zdałem maturę z niemieckiego w polsce

Gosia Ziaja 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-05-09, 16:36   

Osobiscie polecam Hartnackschule-maja swietny poziom i czas tam spedzony nie jest czasem straconym,nauczyciele sa wyrozumiali ,ale tez wymagajacy. JC nie chce placic kursow powyzej B2 chyba ze chcesz zrobic Weiterbildung-wtedy potrzebujesz lepszy poziom -powodzenia :lol:

Odpowiedz do tematu