forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Malenkie sprawy zw. ze studiami

Autor Wiadomość
love 
Nowy

Wysłany: 2010-04-02, 21:55   Malenkie sprawy zw. ze studiami

Hej, wiem, że Bachelor w DE dzieli sie na Monobachelor i Kombibachelor.
Pozatym dowiedziałam sie, że "Przy Kombibachelor można dobrać sobie do Hauptfach:
Drugi Hauptfach lub 2 Nebenfächer" - Moje pytanie brzmi, czy jesli wybieram sobie drugi Hauptfach to czy z niego potem tez wolno mi zrobic magistra. Albo czy moge zobic tez magistra z obu "Nebenfächer" jesli wybieram te opcje studiów?

Druga rzecz, to sprawa matury. Chodzi mi o to czy tak jak w PL oni też rozróżniają i patrzą czy zdawało sie mature podst. lub rozsz. z danego przedmiotu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-04-03, 19:28   

love napisał/a:
Moje pytanie brzmi, czy jesli wybieram sobie drugi Hauptfach to czy z niego potem tez wolno mi zrobic magistra. Albo czy moge zobic tez magistra z obu "Nebenfächer" jesli wybieram te opcje studiów?
Możesz zrboić Mastera również z któregoś z Nebenfächer, ale ogólnie się mówi, żeby tak sobie dobierać kierunki, żeby Mastera skupić na swoim Hauptfach.

Tylko że można robić również Kombi-Master i wtedy możesz sobie dobrać takie same kierunki, jeśli są w ofercie ;)
love napisał/a:

Druga rzecz, to sprawa matury. Chodzi mi o to czy tak jak w PL oni też rozróżniają i patrzą czy zdawało sie mature podst. lub rozsz. z danego przedmiotu?
Ta kwestia interesuje mnie samą. Wydaje mi się, że nie rozróżniają, ale nie wiem, czemu mi się tak wydaje... ;)

love 
Nowy

Wysłany: 2010-04-03, 22:01   

Kombi-Master brzmi fajnie :mrgreen:

edytkaw7 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-04-22, 17:23   

jeżeli chodzi o maturę , to nie rozróżniają, także korzystniej dla Ciebie jest zdać podstawową, wiem, to bo sama w tym roku wybieram sie na studia do Niemiec i dowiadywałam się jak to jest.

love 
Nowy

Wysłany: 2010-04-23, 15:03   

dzieki wam za odp :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2010-05-08, 19:35 ]
Mam jeszcze 1 pyt. Czy jak oni przeliczają moje wyniki maturalne na ich, to biora tez pod uwage ustne wyniki np ustny z pl?

pingwin 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-19, 09:34   

Ja pytanka inne mam ;)
1. Jak np. zdawałem maturę z matmy podst. i rozsz., przy czym z podstawy moge mieć 90-parę procent a z rozszerzenia koło 30 (nie będę już tłumaczył tego zjawiska :D ), to policzą mi wynik korzystniejszy czy ... Czy jakoś inaczej to może robią ? ;)
2. Jak nie zdawałem TestDaF (błąd w sumie), ani żadnego innego certyfikatu, to czy szacując wynik z matury rozszerzonej z niemieckiego na ok. 80 procent mam jakieś szanse na zaliczenie DSH na wymagany poziom (2 lub 3) ? Czy DSH jest płatny, jak uczelnia zaprasza na DSH ?

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-05-19, 10:09   

pingwin napisał/a:
1. Jak np. zdawałem maturę z matmy podst. i rozsz., przy czym z podstawy moge mieć 90-parę procent a z rozszerzenia koło 30 (nie będę już tłumaczył tego zjawiska :D ), to policzą mi wynik korzystniejszy czy ... Czy jakoś inaczej to może robią ? ;)
trudno przewidzieć, co zrobią, bo doskonale wiesz, że jesteś pierwszym rocznikiem zdającym maturę na tych nowych zasadach:P (przetrzesz szlaki następnym)

matura z niemieckiego, nawet rozszerzona ma się nijak do certyfikatów rozszerzonych, możesz mieć nawet 100% i certfikatu nie zdać, bo:
a)przede wszystkim są to zupełnie różne typy zadań, a ucząc się niemieckiego, zapewne uczyłeś się po prostu "do matury", ale mogę się mylić
b)zadania na maturze z niemieckiego są dziecinnie proste, a na certyfikatach (DSH czy jakikolwiek inny) o wiele trudniejsze.
po prostu radzę się mocno przyłożyć do nauki, zamiast szacować ;)

edytkaw7 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-05-19, 22:30   

poza tym Test Daf to nie był błąd tylko najlepszy wybór, bo on jest łatwiejszy od niektórych certyfikatów, a zwalnia Cię z egzaminu DSH jeżeli zdasz. Poza tym w Niemczech nie ma znaczenia czy podstawa czy rozszerzenie liczy sie ilośc punktów, czyli procentów.

[ Dodano: 2010-05-19, 23:32 ]
przepraszam:) przeczytałam, że jak zdawałem certyfikat i , że to za błąd uważasz;) moje niedoczytanie;) a zgadzam się z irmencją666 , bo to trudno powiedziecz czy zdasz DSH czy nie, spróbuj , a nóż się uda;) powodzenia

Odpowiedz do tematu