Odmowa gimnazjum i sekundarschule !
| Autor |
Wiadomość |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-15, 13:35 Odmowa gimnazjum i sekundarschule !
|

|
|
| Katastrofa w szkolach odrzucaja dzieci poniewaz do 7 klasy staraja sie w tym roku 2 roczniki dzieci. Co robic jak z przydzialu dostanie sie szkole gdzies na drugi koncu miasta ? Co moge zyskac albo narobic gorzej przez odwolanie??? |
|
|
|
 |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-15, 14:23
|

|
|
Wlasnie czytalam na BZ : Alidas Schulweg: 30 km, 12 mal umsteigen
czy te urzedasy poszaleli jakie dziecko wytrzyma 3 godziny dojazdu i 12 przesiadek niech sami do roboty taki dojazd maja |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-04-16, 00:20 Re: Odmowa gimnazjum i sekundarschule !
|

|
|
| Berso napisał/a: | | Co moge zyskac albo narobic gorzej przez odwolanie??? |
Mozesz tylko zyskac Odwolywac sie trzeba zawsze, jak cos jest nielogiczne i szkodliwe ! Znam przypadki (kilka ), ze w wyniku odwolania dzieci otrzymaly miejse, ktore pasowalo rodzicom.
Dobro dziecka jest najwazniejsze i trzeba uczynic wszystko, aby tak bylo. Jak nic nie zrobicie, to tak jakbyscie zaakceptowali ten stan! |
_________________ Pozdrawiam-ATa |
|
|
|
 |
noemi
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 33 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-04-16, 10:23
|

|
|
Witam,
moje dziecko niestety tez otrzymalo odmowe z 3 szkol...Jestesmy tym lagodnie powiem, rozczarowani. Do pierwszej sekundarschule bylo 470 zgloszen, a tylko 170 miejsc!!! gdzie przy skladaniu podania zostalam poinformowana, ze dziecko ma duza szanse na miejsce. Dodam, ze kolega z jego klasy ze srednia 4,8 dostal miejsc w wyniku losowania.....i gdzie tu sprawiedliwosc!!! Ja pisalam odwolanie i bede sie dalej odwolywac, nawet jak dostane negatywna odpowiedz. |
|
|
|
 |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-16, 23:16
|

|
|
Dziś w następnej gazecie opisują rodzinę z Lichtenrade która dostała szkole z przydziału aż na Marzanie i gdzie tu logika jakie dziecko będzie miało na dojazd ze 2 godziny to jak to wytrzyma ? Po za tym jak poszły w tym roku dwa roczniki dzieci i do tego dochodzi ta nowa reforma w postaci sekundarschule to widać ze nie przygotowali miejsc dla tych dzieci.
Moje dziecko bardzo to przezywa bo sie dobrze uczyło a dowiaduje się ze do gimnazjów przyjęli o wiele gorsze dzieci ze średnia nawet 2,6 gdzie ponoć takie wcale nie mieli tam sie nawet starać i im sie udało i jak to ma mobilizować do dalszej nauki ? Przecież następną szkoła to wstęp w dorosłe życie i zarazem wstęp do zawodu a to wszystko popsuli urzędasy !!!
Jak moje dostanie się też daleko to zaraz piszę odwołanie. Jestem taka zła ze najlepiej pójdę manifestować. |
|
|
|
 |
noemi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-04-18, 13:36
|

|
|
| Ja dzis dostalam z przydzialu szkole dla syna na Kreuzberg...nic tylko sie zalamac, dodam ze mieszkam na Lichtenrade. Tak mniej wiecej 1,20 godz jazdy z 3 przesiadkami. Pan w Schulamcie powiedzial, ze jeszcze sa miejsca na Marzan.....wiec mam sie cieszyc, ze dostalam tam gdzie dostalam. |
|
|
|
 |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-19, 00:00
|

|
|
No to współczuje ! Te urzędasy powinni tak sami sobie pojeździć parę godzin do pracy !
Ja jeszcze czekam na ich przydział i na pewno zaraz napiszę odwołanie .
o rety co to będzie |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2011-04-19, 16:25
|

|
|
Wspolczuje wam tych odmow i nerwow z tym zwiazanych mam szczescie,ze moja w zeszlym roku zmieniala szkole,ale tez kilkoro dzieci mialo u nas w klasie takie problemy,ze wszystkie trzy szkoly odmowily,ale odwolanie pomoglo,czego i wam zycze-trzymam kciuki |
|
|
|
 |
noemi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-05-04, 15:26
|

|
|
| Dostalam list z schulamtu, no i niestety odwolonia zostalo rozpatrzone negatywnie. Teraz musze zameldowac dziecko do szkoly na Kreuzbergu. A co dalej nie wiem??Moze ktos posluzy rada?? |
|
|
|
 |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-05-04, 16:45
|

|
|
| A ja dostalam najpierw list z odmowa z 3 szkol a nastepny list nie przychodzl ...a inni mieli juz dawno ,normalnie sie wkurzylam i zadzwonilam do schulamtu i dowiedzialam sie ze list zaginal bo oni ponoc wyslali i dostalam przydzial do jednej szkoly ale o poziom nizszej i bez jej wybranego jezyka ale jest dosc blisko i teraz nie wiem co robic czy sie odwolac ze wzgledu na ten jezyk... chyba raczej wmowie dziecku ze ma uczyc sie innego. Pomyslalam ze moze za rok albo 4 lata moze sie przeniesc nö ale czy to sie uda? |
|
|
|
 |
noemi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-05-04, 17:51
|

|
|
| To masz szczescie, ze mozna tak to nazwac....Ja mieszkam na Lichtenrade i droga do szkoly bedzie ok 1,5 godz, 10 min napieszo do busa, pozniej dwoma U-bahnami!!! Masakra jakas.... |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-05-04, 21:47
|

|
|
| noemi napisał/a: | | To masz szczescie, ze mozna tak to nazwac....Ja mieszkam na Lichtenrade i droga do szkoly bedzie ok 1,5 godz, 10 min napieszo do busa, pozniej dwoma U-bahnami!!! Masakra jakas.... |
Niestety tak bywa czasami.Ja jakies dwa lata temu zapisalam swoje dzieci do przedszkola i to nie jednego i okazalo sie ze a to lista zginela albo jej nie maja itp bzdury i zostalam na lodzie dziecko jedno konczy 3 latka drugie zaraz 2 ltaka i jest sa bez przedszkola no ale szczescie w nieszczesciu otwieraja takie przedszkole do ktorego zawsze chcialam dac dzieci ale niestety bede miec 10 km autem w jedna strone lub godzine tram i s-bahnem.I co mam zrobic kolo domu nie mam miejsca w przedszkolu i czy chce czy nie bede wozic dzieci 10 kilosow dziennie czyli dla mnie 40 km dziennie a miesiecznie ok 1000 lub przeprowadzic sie blizej ale niestety nie moge znalezc mieszkania w poblizu przedszkola i wez tu badz madra. Wiec rozumiem wasze rozsterki .Ja znalazlam sposob na ta odleglosc - przeprowadzic sie ale nie ma mieszkan w tej okolicy wwwwrrrr Nie wiem jak jest z dojazdem do szkoly ale do przedszkola nie moze byc wiecej niz 30 minut moze sprobuj sie odwolac ze za dlugi jest czas dojazdu moze to pomoze |
|
|
|
 |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-05-04, 22:06
|

|
|
czy tak zdaniem urzedasow ma wygladac bezstresowe wychowanie dzieci ???
moje dziecko ma juz wystarczajaco dosc teko wkraczania w dorosle zycie , jej checi do nauki jezyka zamienily sie w placz a do tego dzis jej nauczycielka jak dowiedziala sie do jakiej szkoly sie dostala powiedziala aby tam nie szla i koniecznie kazala obdzwonic gimnazja ale nie ma juz zadnych miejsc ...no tak dziecko sie uczylo a teraz poszlo do szkoly smietnika jak to mowia uczniowie ze srednia do gimnazjuum
ja juz nie wiem co jej powiedziec ... na biurku znalazlam wiersz gdzie napisala ze zycie to jeden scheiß... |
|
|
|
 |
noemi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-05-10, 15:07
|

|
|
wlasnie to jest najgorsze , ze najbardziej ucierpia na tym dzieci....
Ja swojego syna nie zameldowalam do szkoly, tej co Schulamt zaproponowal...powiedzialam, ze wole dziecko w 6 klasie zostawic, ale niestety tez takiej mozliwosci nie ma. Teraz czekam co bedzie dalej, zlozylismy klage przez prawnika. Prawde mowiac, brakuje mi juz na to sil.... |
|
|
|
 |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-05-10, 23:18
|

|
|
| wlasnie cierpia dzieci i na dodatek to urzedasy maja decydowac gdzie musi isc do szkoly moje dziecko przeciez to ja jestem matka i jestem za nie odpowiedzialna to moje dziecko a nie jakiegos tam urzedasa ktory znajdzie wolne miejsce w szkole do ktorej dojazd ma np 3 godziny i 12 przesiadek o czym pisali w BZ |
|
|
|
 |
noemi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-05-25, 13:55
|

|
|
U mnie dalej dziecko bez szkoly jest. Prawnik kazal szukac szkoly prywatnie, obdzwonilam okoliczne szkoly bez powodzenia...brak miejsc. W prywatnych tez nie ma. Pozostaje mi miec nadzieje, ze ta klaga cos da....., bo jak nie to pewnie na marzan bedzie jezdzil . |
|
|
|
 |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-06-20, 23:07
|

|
|
Noemi i jak tam jaka szkole macie ?
Moje dziecko nie chce isc do szkoly po prostu sie buntuje ,nie wiem jak to bedzie... |
|
|
|
 |
noemi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-06-21, 10:07
|

|
|
Zapisalam go go szkoly na Schöneberg, bo tylko tym miejsce jeszcze bylo...Szkola nam sie niepodoba, okolo godziny dojazd, no ale musialam gdzies go zapisac. Czekamy do polowy lipca, do roztrzygniecia sprawy w sadzie, chociaz nadzieji juz nie mam, na miejsce gdzies w poblizu miejsca zamieszkania.
Moj syn mysli, ze pol roku pochodzi i go przeniose do innej szkoly....
Berso z jakiej dzielnicy jestes?? |
|
|
|
 |
joolita
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy Posty: 240 Skąd: Berlin Spandau
|
Wysłany: 2011-06-21, 11:21
|

|
|
Ale przeboje ze szkolami ...Szok !!!
my mielismy w takim razie szczescie ze malego przyjeli na Spandau do Katolickiego przedszkola ,7 min na pieszo . |
|
|
|
 |
Berso
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-06-21, 20:21
|

|
|
Ja jestem ze Steglitz szkole mamy dosc blisko -Lankwitz tyle ze na nia wszyscy zle mowia ...
nawet terazniejsi nauczyciele mowia ze slaby poziom... |
|
|
|
 |
|
|