|
pierwszy semestr- nauka niemieckiego, a drugi- rozpoczęcie s
| Autor |
Wiadomość |
dominika1990
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-01, 13:47 pierwszy semestr- nauka niemieckiego, a drugi- rozpoczęcie s
|

|
|
Witam,
mam pytanie, bardzo ważnie dla mnie. Bardzo chciałabym studiować w Berlinie. Niestety nie znam języka niemieckiego w takim stopniu. Uczyłam się go jedynie na prywatnych lekcjach w liceum. Co prawda zdawałam test z j. angielskiego Toefl, ale uzyskałam z niego 70 pkt. A zazwyczaj na kierunki w języku ang. potrzeba 79 pkt. ;/
Więc czy istnieje taka mozliwość, żebym teraz przez pół roku uczyła się niemieckiego na jakimś kursie w Berlinie ( swoją droga nie wiem, gdzie), a potem zdała jakiś certyfikat i zaczęła studia od semsetru letniego??
Bardzo proszę o jakies wskazówki,
z góry dziękuję!
pzdr |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-01, 14:12
|

|
|
| Cytat: | | Więc czy istnieje taka mozliwość, żebym teraz przez pół roku uczyła się niemieckiego na jakimś kursie w Berlinie ( swoją droga nie wiem, gdzie), a potem zdała jakiś certyfikat i zaczęła studia od semsetru letniego?? | Oczywiście. Chociaż nie do końca. Kwestia tego, jaki kierunek Cię interesuje, bo nie wszystkie mają nabór co semestr, niektóre tylko na zimowy (my niestety nie wiemy, które, to musisz sprawdzić sama).
Możliwości nauki niemieckiego jest naprawdę bardzo dużo i w sumie to od Ciebie zależy, którą wybierzesz. Właściwie to bez znaczenia, co wybierzesz. Grunt, żeby kurs doprowadził Cię do poziomu C1, a wtedy zdasz jakiś certyfikat na tym poziomie i możesz ubiegać się o miejsce |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
dominika1990
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-01, 17:07
|

|
|
Dzięki!
No właśnie o to chodzi, że ja chyba jeszcze tak do końca nie wiem, jaki to byłby kierunek. Teraz studiowałam przez rok informatykę i ekonometrię, ale miałabym z programowania poprawke we wrześniu. A dalej, jak sprawdzałam przedmioty np. na II roku byłoby jeszcze gorzej. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o te przedmioty informatyczne.
Dlatego tak mysłałam, żeby przez te pół roku ( o ile dam radę odpowiedznio ogarnąć język ;p) chodzić na zajęcia z niemieckiego. Pewnie pasowałyby mi te najbardziej intensywne. I wtedy musiałbym zdawać w Berlinie tan egzamin, żeby przystąpić do jakichkolwiek studiów? ( oczywiście wykluczając te artystyczne itd z egzaminami wstępnymi)
I wtedy byłabym normalnie rekrutowane na podstawie wyników z tego egzaminu oraz matur? Ponieważ nie chciałabym stracić kolejnego roku...że sie okaże , że nie mam takiej mozliowści z tym studiowaniem albo, że trzeba było się tym zająć o wiele wcześniej ;/ |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-01, 22:34
|

|
|
| Jak zdasz egzamin, przed upływem czasu rekrutacji, rzecz jasna, możesz się normalnie ubiegać. |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
Carosz
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 53 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-07-19, 13:39
|

|
|
polecam Hartnackschule (Nollendorfplatz) - szkola przygotowuje na studia, ale nie oczekuj, ze po pol roku osiagniesz poziom DSH-Prüfung lub Test-DaF, a zeby studiowac, musisz miec poziom minimum C1 i zdac jeden z tych testow (a to minimum rok nauki) - jesli chcesz, napisz mi PN, to Ci powiem wiecej...
A szkola jest intensywna (kurs 3 godz. codziennie) i niedroga.
[ Dodano: 2010-07-19, 14:41 ]
aha, i jeszcze jedno: nie uwazam, ze to "obojetne" gdzie bedziesz sie uczyc. Sa w Berlinie szkoly dobre, ale i beznadziejne... gdzie stracisz tylko czas i kase. |
_________________ Pozdrawiam
Carosz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|