forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

pierwszy semestr- nauka niemieckiego, a drugi- rozpoczęcie s

Autor Wiadomość
dominika1990 
Nowy

Wysłany: 2010-07-01, 13:47   pierwszy semestr- nauka niemieckiego, a drugi- rozpoczęcie s

Witam,

mam pytanie, bardzo ważnie dla mnie. ;) Bardzo chciałabym studiować w Berlinie. Niestety nie znam języka niemieckiego w takim stopniu. Uczyłam się go jedynie na prywatnych lekcjach w liceum. Co prawda zdawałam test z j. angielskiego Toefl, ale uzyskałam z niego 70 pkt. A zazwyczaj na kierunki w języku ang. potrzeba 79 pkt. ;/

Więc czy istnieje taka mozliwość, żebym teraz przez pół roku uczyła się niemieckiego na jakimś kursie w Berlinie ( swoją droga nie wiem, gdzie), a potem zdała jakiś certyfikat i zaczęła studia od semsetru letniego??

Bardzo proszę o jakies wskazówki,
z góry dziękuję!

pzdr ;)

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-07-01, 14:12   

Cytat:
Więc czy istnieje taka mozliwość, żebym teraz przez pół roku uczyła się niemieckiego na jakimś kursie w Berlinie ( swoją droga nie wiem, gdzie), a potem zdała jakiś certyfikat i zaczęła studia od semsetru letniego??
Oczywiście. Chociaż nie do końca. Kwestia tego, jaki kierunek Cię interesuje, bo nie wszystkie mają nabór co semestr, niektóre tylko na zimowy (my niestety nie wiemy, które, to musisz sprawdzić sama).

Możliwości nauki niemieckiego jest naprawdę bardzo dużo i w sumie to od Ciebie zależy, którą wybierzesz. Właściwie to bez znaczenia, co wybierzesz. Grunt, żeby kurs doprowadził Cię do poziomu C1, a wtedy zdasz jakiś certyfikat na tym poziomie i możesz ubiegać się o miejsce ;)

dominika1990 
Nowy

Wysłany: 2010-07-01, 17:07   

Dzięki! ;)
No właśnie o to chodzi, że ja chyba jeszcze tak do końca nie wiem, jaki to byłby kierunek. Teraz studiowałam przez rok informatykę i ekonometrię, ale miałabym z programowania poprawke we wrześniu. A dalej, jak sprawdzałam przedmioty np. na II roku byłoby jeszcze gorzej. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o te przedmioty informatyczne.

Dlatego tak mysłałam, żeby przez te pół roku ( o ile dam radę odpowiedznio ogarnąć język ;p) chodzić na zajęcia z niemieckiego. Pewnie pasowałyby mi te najbardziej intensywne. I wtedy musiałbym zdawać w Berlinie tan egzamin, żeby przystąpić do jakichkolwiek studiów? ( oczywiście wykluczając te artystyczne itd z egzaminami wstępnymi)
I wtedy byłabym normalnie rekrutowane na podstawie wyników z tego egzaminu oraz matur? Ponieważ nie chciałabym stracić kolejnego roku...że sie okaże , że nie mam takiej mozliowści z tym studiowaniem albo, że trzeba było się tym zająć o wiele wcześniej ;/

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-07-01, 22:34   

Jak zdasz egzamin, przed upływem czasu rekrutacji, rzecz jasna, możesz się normalnie ubiegać.

Carosz 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-07-19, 13:39   

polecam Hartnackschule (Nollendorfplatz) - szkola przygotowuje na studia, ale nie oczekuj, ze po pol roku osiagniesz poziom DSH-Prüfung lub Test-DaF, a zeby studiowac, musisz miec poziom minimum C1 i zdac jeden z tych testow (a to minimum rok nauki) - jesli chcesz, napisz mi PN, to Ci powiem wiecej...
A szkola jest intensywna (kurs 3 godz. codziennie) i niedroga.

[ Dodano: 2010-07-19, 14:41 ]
aha, i jeszcze jedno: nie uwazam, ze to "obojetne" gdzie bedziesz sie uczyc. Sa w Berlinie szkoly dobre, ale i beznadziejne... gdzie stracisz tylko czas i kase.

Carosz

Odpowiedz do tematu