|
Polacy studiujący w Berlinie
| Autor |
Wiadomość |
marta18
Nowy

|
Wysłany: 2008-12-25, 15:08 Polacy studiujący w Berlinie
|

|
|
| Witajcie. Myślę o studiowaniu jakiegoś filologicznego kierunku w Berlinie na Freie Uni . Czy ktoś z Was studiuje na tym Uni? Jeśli tak, mam pytanie: w jaki sposób dajecie sobie radę finansowo? Stypendia? ( Czy są jakieś dostępne dla studentów lat 2-3 albo najlepiej jakieś startowe na 1 roku? Słyszałam, że od 3, co mnie trochę podłamało) Dodatkowa praca? Czy łatwo taką znaleźć ? Jak wyglądają ograniczenia prawne? Ile godzin/dni można pracować legalnie? Jak znaleźć pracę na Uni jako pomoc np. w bibliotece itd? Jakie wrażenia z pobytu w Niemczech? Będę wdzięczna za wasze odpowiedzi. Pozdrawiam! Wesołych Świąt |
|
|
|
 |
maci270181
Nowy

|
Wysłany: 2009-01-10, 18:50
|

|
|
marta18, Hallo moi kochani
Moja corka chce studiowac stomatologie w Barlinie.Odezwijcie się,gdzie
najlepiej to studiowac, czy sa egzaminy wstępne i jaka obowiazuje znajomosc
jezyka/jaki trzeba miec certyfikat/Pomożcie,napiszcie cos po polsku o tym
studiowaniu,lub dajcie jakis kontakt.Proszę was pomożcie. |
|
|
|
 |
pawel80
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-01-11, 10:25
|

|
|
Co do kierunku, nie wiem.
Co do jezyka potrzeba albo DSDII( deutsches sprach diplom II) , albo DSH ( deutsche sprachprüfung für hochschulstudium).
I-wsze mozna uzyskac w Polsce akredytowanych szkolach jezykowych,
II robi sie najczesciej na roku zerowym na wybranym uni w niemczech, na ktory sie dostalo warunkowo. warunek, zrobienie w ciagu roku DSH.
pozdrawiam i powodzenia Twojej corce:)
[ Dodano: 2009-01-11, 10:33 ]
Jesli nic sie nie zmienilo, mozna pracowac przez 3 miesiace na wize studencka bez dodatkowego pozwolenia (90dni po 40h w tyg.). czesto zadowolony pracodawca stara sie w urzedzie pracy o przedluzenie takowego na dalsze 3miesiace, co zwykle przechodzi. (jaki wplyw bedzie mial kryzys na przychylne oko arbeitsamtu, nie potrafie przewidziec)
Ta sama wize mozna wykorzystac na caly rok, ale bodaj warunkiem jest 360 dni 10h. w tyg., lub max 400€/miesiac, dokladniej niestety juz nie pamietam.
Ze znalezieniem pracy jest roznie, zalezy w duzej mierze od Twojej znajomosci jezyka obcego i od oferowanych umiejetnosci... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|