forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Polska - Niemcy, informacje , szkoły

Autor Wiadomość
boskioski96 
Nowy

Wysłany: 2010-12-06, 18:08   Polska - Niemcy, informacje , szkoły

Witam wszystkich! ;)

Jest to pierwszy mój post na tej stronie więc proszę o wyrozumiałość.
Przeprowadzam się do Berlina, mam 2 synów (6 lat i 15 lat ) i 1 córkę (17 lat).
Jeden z synów jest w zerówce, drugi w 2 kl gimnazjum, a córka w pierwszej kl liceum. Wiem, że w Berlinie jest polsko niemiecka szkoła Robert-Jungk-Oberschule. Do których klas chodziłyby dzieci? Czy istnieją Berlinie inne tego typu szkoły? Podkreślę, że słabo znają język niemiecki (podstawy). Co trzeba spełnić aby móc uczęszczać do tej szkoły?

Za wszystkie niezbędne informacje wielkie dzięki ;)

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2010-12-07, 10:11   

boskioski96 napisał/a:
Podkreślę, że słabo znają język niemiecki (podstawy). Co trzeba spełnić aby móc uczęszczać do tej szkoły?

znac jezyk niemiecki
Ja wiem,ze to glupio brzmi,ale i tak nawet w tej polsko-niemieckiej TRZEBA znac jezyk,bo czesc przedmiotow jest nauczana w jezyku niemieckim.Najprosciej bedzie 6-latkowi,ale 15-sto i 17-sto latkom nie zazdroszcze :sad: :sad: :sad: ,beda mieli mase problemow z samoakceptacja tutaj,nauka jezyka-nie zapominaj,ze sa w samym srodku okresu dojrzewania,wiec hormony buzuja do tego.

6-sciolatek chodzi tu do 1 ew. 2 klasy, 15-sto i 17-sto latki gimnazjum lub Sekundarstufe,a ze nie znaja niemieckiego,to gimnazjum na pewno odpada (w Niemczech gimnazjum jest dla dzieci,ktore maja do 2-2,2 swiadectwa,a wiec tych najlepszych).

Zanim sie przeniesiesz,to pomysl o dzieciach-zwlaszcza tych starszych i zatroszcz sie,zeby naprawde sie pouczyly jezyka i to tak porzadnie-nie zadne kursy dla turystow,skoro maja tu do szkol chodzic i nie pisz,ze to dla dobra dzieci robisz,w co w sumie wierze,ale dla dobra dzieci przemysl to raz jeszcze porzadnie

johana 
Uzytkownik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-12-07, 11:38   

Tak, tak - Malgorzata ma 100 procent racji. Przemysl to dobrze. Zrobilam podobnie - przyjechalam do Berlina z dwojka nastolatkow ze slaba znajomoscia niemieckiego. Chodzily do polskiej szkoly przy ambasadzie www.szkolaberlin.polemb.net , szkola miesci sie w tym samym budynku co Robert Jung ...
ale co z tego. Jezyka niemieckiego nie znaly na tyle, zeby sie tutaj odnalezc wsrod rowiesnikow - nawet tych z Robert Jung Oberschule. A zeby przejsc do nastepnej klasy w polskiej szkole, musialy wszystkie przedmioty zdawac komisyjnie w Warszawie. Zdajesz sobie sprawe, jaki to dla nich stres??? Zaliczyly egzaminy, ale wrocily do szkoly w Polsce...wielkie, niepotrzebne zamieszanie w ich zyciu...

pimera 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-12-07, 12:28   Spokojnie powoli

Moja corka ma 12 lat zaczela teraz szkole niemiecka nie znajac jezyka.Dali jej rok luzu aby sie nauczyla, a pozniej zacznie juz normalnie.Dodatkowo ma korki przez internet z Niemieckiego za nie duze pieniadze.
Ewa tez jest w szkole dla dzieci mieszkajancych poza polska. Szkola jest przez internet codziennie po 90 minut ma jeden przedmiot.W tej klasie sa dzieci z calej europy.Zgadza sie egzaminy w Warszawie ale dzieci jakos koncza te klasy i daja rade.
Moim zdaniem jak zawsze bedzie trudno ciezko.
Spokojnie moga skonczyc szkole Polska az do matury w tym systemie i nie straca wyksztalcenie, a chodzac tu do normalej szkoly niemieckiej powoli lapiac jezyk , pozniej wybrac co chca i gdzie beda sie uczyc dalej.
Jest duzo dzieciakow w ich wieku co tez tak zaczynali.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2010-12-07, 20:26   

pimera napisał/a:
Moja corka ma 12 lat zaczela teraz szkole niemiecka nie znajac jezyka.

12 lat, a 15 czy 17 to jest olbrzymia roznica,bzdury wypisujesz

Mateusch 
Nowy

Wysłany: 2011-01-13, 22:22   

Witam, mam prawie 17 lat, mieszkam w Polsce.
Słyszałem, że od 1 V 2011 Niemcy otwierają się na Polaków, uczęszczam do technikum o profilu mechatronicznym, a słyszałem, że Niemcy potrzebują mechatroników "jak wody". Znalazłem jedne technikum w Berlinie o profilu "Automatisierung"(Staatliche Technikerschule Berlin) czyli podobnym do mechatroniki http://www.technikerschul...dex.php?id=177. Czy można się dowiedzieć czy ta szkoła ma internat i jak mniej więcej wyglądają te wszystkie formalności, czy moge liczyć na jakiś zasiłek tam na utrzymanie itp.

P.S. Język znam na poziomie podstawowym z tym, że uczę się go indywidualnie (samouczek, EURO+Deutsch (może ktoś zna))
Bardzo prosze o wskazówki za wszelką odpowiedź z góry DANKE SCHOEN! :smile:

cyganka 
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2011-01-13, 22:49   

po pierwsze Mateusch zaloz swoj post ,co do szkol i przyjazdow dzieci tutaj..jest ciezko ,ale nie bez szans jezeli stac Cie aby poslac dzieci na korepetycje przynajmniej jakies 3 miesiace to napewno dadza rade:) ale kasa pojdzie bo w tym przypadku najlepiej indywidualne lekcje by sie przydaly ,znam dzieci majace 13-14 lat i jakos daly sobie rade....poza tym wydaje mi sie ze w tym wieku 17 lat powinienes porozmawiac z corka co ona o tym mysli bo przeciez jest juz prawie dorosla i ona zdecydowac za siebie powinna czy chce tu byc czy uczyc sie dalej w swojej szkole..

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-01-14, 09:43   

Powodzonka Wam zalozcie dwa osobne tematy :)

Mateusch 
Nowy

Wysłany: 2011-01-14, 15:50   

cyganka, Ja mam 17 lat, ale dziękuje za radę.

cyganka 
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2011-01-16, 23:14   

Mateusch napisał/a:
Ja mam 17 lat
dobrze wiem:) napisalam zebys swoj poscik zalozyl:) a dalej to bylo do tego postu:))

boskioski96 
Nowy

Wysłany: 2011-01-29, 21:37   

Oczywiście liczę się ze zdaniem dzieci. One są nastawione pozytywnie, chcą się uczyć języka i chodzić w Niemczech do szkół. Wzięły się porządnie za naukę i postanowiliśmy, że skończą ten rok tutaj... Myślę, że z synami nie będzie problemu z doborem szkół. Nie wiem jak z córką. Jest w pierwszej klasie liceum profilowanym, także naukę tu skończyłaby dopiero w 2014r. Jak to jest w Niemczech? Ile byłaby w Robert Jungk Oberschule? Mam znajomych, którzy także przyjeżdżali z dziećmi w różnym wieku, większość z nich posyłała je do normalnych niemieckich szkół, bez znajomości języka. Wiadomo. że to stres, ale w takiej sytuacji dziecko bardzo szybko łapie język. Też jestem za tym by przyjechać do Niemczech ze znajomością języka, ale tak naprawdę niewiele to daje, wiem po sobie. Zdaję sobie sprawę, że pierwsze pół, lub pierwszy rok będzie ciężki, ale potem może być tylko lepiej. Według niemieckiego systemu nauczania dzieci do którego roku życia chodzą tam do szkół? Przypuszczam, że 18, 19 20... Oczywiście chodzi mi o szkoły średnie. Wracając do córki obawiam się, że idąc do Robert Jungk Oberchule, z samą maturą nie dostanie się na studia jakie by chciała, a zapewne będą to plastyczna (ASP czy coś w tym stylu). Skoro już tu będzie, studia także chciałaby robić w Berlinie. Z kolei idąc do jakiejś artystycznej szkoły tutaj ciężko jej będzie. W ogóle zna ktoś jakieś szkoły artystyczne (plastyczne) w Berlinie? Coś w stylu liceum. Dziękuję wszystkim za wszelkie rady.

[ Dodano: 2011-01-29, 21:39 ]
Dodam jeszcze, że córka dobrze radzi sobie z angielskim. To zapewne wiele by jej ułatwiło...

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-01-31, 16:44   

Moja Kasia konczy klase (1 gimnazjum) w tej szkole internetowej (dla dzieci obywateli polskich przebywajacych za granica). Rownolegle uczeszcza na intensywne kursy jezyka niemieckiego. Od sierpnia chce zeby zaczela 2 klase gimnazjum w RJO. Zeby tam uczeszczac MUSI znac jezyk niemiecki co najmniej bardzo dobrze. Zwlaszcza jesli chodzi o specyficzna terminologie w roznych przedmiotach.

Polecam wizyte w konkretnej szkole (np w RJO) z kims kto zna jezyk niemiecki, bo w sekretariacie nikt nie mowi w innym jezyku. Ja mialam farta, bo jak tam przyszlam w sekretariacie byla nauczycielka mowiaca po polsku i umozliwila mi rozmowe z sekretarka. Przestaw dokumenty dzieci i dopytaj sie co i jak. Z doswiadczenia wiem, ze najlepiej uzyskiwac informacje z samego srodowiska. Nawet jesli czegos nie wiedza, to Cie pokieruja :)

Ogolnie nie polecam klas integracyjnych. To pewny sposob na strate roku.

Odpowiedz do tematu