|
postep po miesiacu kursu intesywnego
| Autor |
Wiadomość |
zeeGermans
Nowy

|
Wysłany: 2011-07-04, 11:33 postep po miesiacu kursu intesywnego
|

|
|
Witam,
Czy moze sie ktos podzielic swoimi doswiadczeniami z nauki jezyka niemieckiego na intensywnych kursach?
Moj poziom jezyka niemieckiego to basic (umiem sie przedstawic, opowiedziec o rodzinie, zamowic kawe i zapytac o droge i to wszytko).
Nie mam specjalnego talentu jezykowego ale tez nie jestem uposledzony jezykowo.
Czy jeden miesiac na kursie intensywnym 28 godzin tygodniowo w dobrej szkole jezykowej pozwoli mi na swobodna konwersacje na interview ?
Dzieki
Andy |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-04, 11:41
|

|
|
| Nie chce cie roczarowywac, ale na swobodna konwersacje ci nie pozwoli, jak zrozumiesz pytanie osob z interview, to ze swojej strony bedziesz w stanie pewnie jakos na nie odpowiedziec, ale obawiam sie, ze bedziesz miec klopoty ze zrozumienie mowionego jezyka, bo native speakerzy nie maja wyczucia, ktore slowa sa trudnie a ktore nie i beda mowic tak, jak normalnie mowia, a przez miesiac nie da rady nauczyc sie takiego slownictwa by prowadzic swobodna konwersacje |
|
|
|
 |
grzybos
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-04, 18:28
|

|
|
Ja chodze na kurs, nie na intensywny tylko na wieczory od niecalaych 2 miesiecy. Trzy godziny dziennie, a dalo mi to juz bardzo duzo. Wczesniej nawet nie rozumialem co do mnie niemcy mowia, a zeby samemu cos powoedziec to juz w ogole po 2 miesiacach juz normalnie rozumiiem i juz nawet sam moge odpowiadac itp. a szkola do ktorej chodze do najlepszych chyba nie nalezy |
_________________ ... |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-04, 18:47
|

|
|
| po 2 miesiacach nauki rozumiesz co do CIebie mowia i możesz spokojnie rozmawiac To albo Ty albo twoja szkoła jesteście bardzo zdolni.Gratulacje |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2011-07-04, 20:03
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | | po 2 miesiacach nauki rozumiesz co do CIebie mowia i możesz spokojnie rozmawiac To albo Ty albo twoja szkoła jesteście bardzo zdolni.Gratulacje |
Dokładnie;musisz mieć talent do języków...aż zazdroszczę |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
grzybos
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-04, 22:10
|

|
|
Hehe, talentu moze nie, ale w szkole sie kiedys uczylem i to w Polsce bylo. W niemczech to inna bajka... |
_________________ ... |
|
|
|
 |
grzybos
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-04, 22:14
|

|
|
| a pozatym to nie jest tak, ze ja juz na luzie gadam jak typowy niemiec ;D |
_________________ ... |
|
|
|
 |
zeeGermans
Nowy

|
Wysłany: 2011-07-05, 15:07
|

|
|
Dzieki za odpowiedzi.
Mi chodzi tylko o to czy bede w stanie przejsc rozmowe kwalifikacyjna.
Nie spodziewam sie ze bede mowil biegle po miesiacu kursu intensywnego.
Wiadomo ze na rozmowie kwalifikacyjnej mozna sie spodziewac typowych pytan w stylu:
- opowiedz o dotychczasowej karierze
- dlaczego to wlasnie Pana/Pania powinnismy zatrudnic
- jakie bylo najwieksze wyzwanie w karierze
itp.
Nikt nie bedzie chcial abym skomentowal ostniego wydarzenia politycznego lub co mysle o danym filmie lub ksiazce.
Wiec jak myslicie czy po miesiacu kursu bede w stanie:
- zrozumiec typowe pytanie na interview
- sklecic pare zdan aby odpowiedziec ?
Pytam sie o miesiac bo mieszkam w UK i tylko 1 miesiac urlopu moge przeznaczyc na przyjazd do Berlina w celu nauki jezyka/szukanie pracy. Potem wracam do UK z niemieckim telefonem z roamingiem i juz na miejscu odbieram telefony od potencjalnych pracodawcow.
Jestem programista wiec spodziewam sie ze focus bedzie na moje skille technologiczne no i moze plusem bedzie biegly angielski ale czytalem na forum ze niemiecki ma duze znaczenie.
Jezeli ten miesiac to ewidentnie za malo to szkoda mego czasu i 1k EUR (kurs+accomodation).
Pozdro
Andy |
|
|
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2011-07-05, 16:51
|

|
|
Dobrze, ze dodales, ze jestes programista i szkoda, ze dopiero teraz Caly watek traci sens. IT nawet w Berlinie rzadzi sie swoimi prawami i niemiecki bardzo czesto nie jest wymagany, tym bardziej, ze rynek jest mocno wyglodzony. Wraz z Malzonka cos o tym wiemy Przejrzyj ogloszenia np na monsterze.
Z ciekawosci - jaka specjalnosc? |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
zeeGermans
Nowy

|
Wysłany: 2011-07-05, 17:03
|

|
|
Technologia wiodaca to .NET (ASP.NET/C#/LinQ/jQuery/Unit Testy).
Do tego strona bazodanowa (T-SQL i PL/SQL).
Andy |
|
|
|
 |
zeeGermans
Nowy

|
Wysłany: 2011-07-05, 17:16
|

|
|
Problem z tymi ogloszeniami na moster taki ze pelno ofert dla programistow ale ponad 90% po niemiecku z wymaganym niemieckim.
Nie chce byc skazany na kilka ofert z angielskim chcialbym moc aplikowac na ogloszenie ktore mi sie podoba z technologicznego punktu widzenia.
Stad pytanie czy po miesiacu bede w stanie rozmawiac na interview po niemiecku.
Poza tym jak juz sie dostanie prace trzeba bedzie zaczac odwiedzac urzedy niemieckie, agencje mieszkaniowe, tam pewnie glownie po niemiecku trzeba bedzie sie dogadac.
Koledzy w pracy beda glownie niemcami i o ile o projekcie pogadamy po angielsku to rozmowy w przerwie na lunch nie beda sie kleily.
Andy |
|
|
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2011-07-05, 17:41
|

|
|
z technologiami malegomiekkiego jest tu pewien problem - java i php sa znacznie bardziej popularne...
Odn czy po miesiacu nauki Twoja znajomosc jezyka bedzie wystarczajaca do interview i pogadanek z kolegami w pracy - osobiscie bardzo watpie.
Kolejna sprawa - skad przypuszczenie, ze w pracy bedziesz miec niemieckojezycznych kolegow? Myslisz, ze jestes (bedziesz?) w Berlinie jedynym programista nie znajacym niemieckiego?
Odnosnie urzedow itp - rzeczywiscie, w urzedach wylacznie niemiecki. Wszedzie indziej - angielski jest ok. Ale spodziewaj sie raczej nie klopotow jezykowych, a klopotow z byciem nowym na rynku - problem z wynajeciem mieszkania bez zaswiadczenia o zarobkach i bez wyciagu z Schufy, problem z brakiem niemieckiego konta bankowego itp.
Odn szukania pracy - pogoogaj tez pod asp, net, berlin, germany - widzialem ciekawe trafy.
Na koniec - zastanawiam sie, co wlasciwie Cie tu ciagnie - bo stawki nizsze niz w UK, a podatki DUUUZO wyzsze. Zwlaszcza dla osob samotnych. Na pewno ladniej, spokojniej i bezpieczniej - ale czy akurat tego szukasz...? |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
Kania77
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-07-05, 20:15
|

|
|
| zeeGermans napisał/a: | Problem z tymi ogloszeniami na moster taki ze pelno ofert dla programistow ale ponad 90% po niemiecku z wymaganym niemieckim.
Nie chce byc skazany na kilka ofert z angielskim chcialbym moc aplikowac na ogloszenie ktore mi sie podoba z technologicznego punktu widzenia. |
Wiesz, tez jestem programista. Mieszkam tu od lutego, od lutego do maja chodzilam na intensywny kurs (20h/tydzien). W maju i czerwcu poszlam na pol etatu do pracy. Teraz mam prace na full etat.
Moja znajomosc niemieckiego przekracza basic, aczkolwiek niczego z "branzy" w tym jezyku nie powiem. W obydwu pracach porozumiewalam sie po angielsku i bylo to akceptowane, choc ludzie niemieckojezyczni siedzacy obok ze soba gadali po niemiecku.
Javowcy i phpowcy nie powinni miec wiekszego problemu ze znalezieniem anglojezycznej pracy. Technologia .net niestety nie wchodzi w zakres moich zainteresowan, wiec sie nie orientuje. W duzej czesci pracodawcy biora jednak pod uwage fakt, ze tutaj to nie Niemcy zachodnie, gdzie ilosc obcokrajowcow jest duzo mniejsza niz na wschodzie. Berlin sam w sobie jest tyglem narodowosci i w niektorych dzielnicach ciezko o osoby mowiace po niemiecku.
Jesli jestes dobry to sie nie krepuj tylko wysylaj swoje cv gdzie Ci sie spodoba. W najgorszym przypadku odpisza Ci po niemiecku, ze masz wspaniale doswiadczenie ale niestety nie pasujace do ich wymagan .
| zeeGermans napisał/a: | | Stad pytanie czy po miesiacu bede w stanie rozmawiac na interview po niemiecku. |
Jesli zaczynasz od 0, to nie ma szans, ale ten miesiac to dobry start. Wyjezdzajac kup sobie podreczniki na kontynuacje, dokup plytki i dalej mozesz jechac juz w domu.
| zeeGermans napisał/a: | | Poza tym jak juz sie dostanie prace trzeba bedzie zaczac odwiedzac urzedy niemieckie, agencje mieszkaniowe, tam pewnie glownie po niemiecku trzeba bedzie sie dogadac. |
Z wlasnego doswiadczenia:
- po urzedach latalam po pierwszym miesiacu nauki. Wystarczy obkuc slownictwo (stan cywilny, data i miejsce urodzenia, obywatelstwo itp) i lecisz. Nawet, jak kaleczysz, to wiekszosc urzednikow jest frontem do klienta, a nawet jesli trafisz na takiego co nie jest, to idz do innego urzedu.
Z agencjami dogadujesz po angielsku lub z uzyciem translatora googlowego, tylko tlumacz z angielskiego, bo jak lecisz z polskiego na niemiecki to sieczka jakas wychodzi. Kontakt przez emaila. Jak idziesz ogladac mieszkanie bierzesz kartke z pytaniami i notuj odpowiedzi.
| zeeGermans napisał/a: | | Koledzy w pracy beda glownie niemcami i o ile o projekcie pogadamy po angielsku to rozmowy w przerwie na lunch nie beda sie kleily. |
Jak ludzie z roboty wychodza ze mna na lunch, to gadaja po angielsku. To takie minimum grzecznosci. Poki co nie spotkalam sie z jakims wykluczeniem z powodu nieznajomosci jezyka.
Kania |
_________________ Należy dwa razy pomyśleć zanim zacznie się programować, żeby nie trzeba było dwa razy programować zanim zacznie się myśleć. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Podobne tematy na forum |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |
 |
Papiery na dofinansowanie kursu
|
Monika123 |
Studiowanie , szkoly i kursy |
0 |
2012-05-09, 17:56  Monika123 |
 |
Poziom A1, A2, B1, B2, jaki postep na kursie intensywnym
|
zeeGermans |
9 |
2011-09-29, 15:11  dorota_p82 |
 |
Szukam Partnerki do kursu tanca DISCO FOX !!!
|
mariuszbbln |
Kontakty - Znajomosci - Zyczenia |
0 |
2011-05-24, 23:37  mariuszbbln |
 |
Niemiecki B2 - szukam kursu języka niemieckiego
|
jolav |
7 |
2011-02-11, 16:26  hospes |
 |
szukam kursu języka niemieckiego audio lub mp3
|
lotus |
4 |
2010-06-27, 11:44  Zosieńka |
- mangi • phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|