forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

potrzebuje rady

Autor Wiadomość
rozii1 
Nowy

Wysłany: 2006-01-22, 00:16   potrzebuje rady

witam! w tym roku koncze licencjat z j. niemieckiego i planuje wyjechac do niemiec nie tylko ze wzgledu na zarobek ale po to aby lepiej nauczyc sie jezyka i moze ukonczyc studia ( zdobyc magistra) jesli to jest mozliwe! pobyt w niemczech nie jest taka latwa sprawa jak wyjazd do anglii ( z wiadomych przyczyn) moze ktos kiedys mial podobne doswiadczenia i z podobnych przyczyn wyjechal do niemiec? moze ktos podzielil by sie ze mna swoimi doswiadczeniami i powiedzial mi od czego zaczac? jesli taki ktos sie znajdzie to prosze o odpowiedz lub kontakt rozii1@o2.pl.

dziekuje, pozdrawiam martyna

mama 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2006-01-23, 22:31   

Witaj

Konczysz colleg jezykowy:germanistyka tak? 3 letnie licencjackie?

W jakim miescie?

rozii1 
Nowy

Wysłany: 2006-01-24, 15:35   

tak to 3 letni licencjat w jasle! w takim malym miescie na podkarpaciu! nic super prestizowego ale duzo sie nauczylam!

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-01-25, 22:39   

To najwazniejsze !! Mgr 100% mozesz zrobic.Nie widze przeszkod,jak dalej sie tak bedziesz chetnie uczyc? To dasz sobie rade :D !!!!

Moja kolezanka dala rade,co prawda ona nie robila w Berlinie ale na poludniu Niemiec,ale to nic.

Jak Cie przyjma (to sama musisz sobie zalatwic :) ), dostaniesz automatycznie pozwolenie na prace,tylko nie w pelnym wymiarze godzin jak to inni maja.

Przysluguje Ci 90 "pelnych dni" lub 180 "pol dni" ( na pol etatu mozesz pracowac).Na semestr chyba.

"Hinweis für Studenten:Die Ausübung einer Erwerbstätigkeit ist für einen Zeitraum von 90 ganzen oder 180 halben Tagen sowie zur Ausübung studentischer Nebentätigkeiten arbeitserlaubnisfrei."

Z miejscem w domu studenckim nie powino byc problemu.(Studentenheim)

Zaczac by trzeba bylo od przyjazdu do Berlina rannym pociagiem lub autkiem do Univerku,i tam sie samemu wypytac co i jak?!

Niemiecki znasz wiec bedzie Ci latwo.

Najlepiej sie ich wypytaj jakie papiery potrzebujesz (pewnie matura i dyplom z Jasla),

bo musialabys tlumaczenia zrobic w Berlinie.Musi byc tlumacz przysiegly zamieszkaly w Berlinie.Innych nie honoruja.

Byc moze beda chcieli miec Twoj wykaz godzinowy z 3 lat?! Tego nie wiem na 100%,ale sekretariat Twojej szkoly w Jasle Ci to wyda bez problemow "za podaniem".

Jakie przedmioty mialas w poszczegolnych 6 semestrach i ile godzin z kazdego bylo w sumie.Narazie nic mi wiecej nie przychodzi do glowy :roll:

Carla24 
Nowy

Wysłany: 2006-01-27, 20:37   odpowiedz

Czesc,

Ja tez skonczylam koledz w Polsce, a pozniej 2 letnie magisterskie studia uzupelniajace. Teraz studiuje kolejny kierunek w Berlinie.

Nie wiem jaka jest twoja sytuacja finansowa, ale musisz wiedziec, ze zapisujac sie tutaj na studia musisz oplacic oplate semestralna, ona wynosi nawet 240 euro. Poza tym musisz oplacic skladke ubezpieczeniowa. Miesiecznie placi sie 56 euro z kawalkiem. Ale zapisujac sie na studia AOK chce, zeby od razu zaplacic za co najmniej 2 miesiace.

Do tego dochodzi oplata za mieszkanie, WG, czy akademik. Jak sie to wszystko podliczy to wychodzi niezla sumka...

To prawda, ze jako student mozna pracowac na pol etetu, ale pracujac tak malo nie za duzo sie zarobi, no i z praca jest (przynajmniej w Berlinie) ciezko...

Acha, i jeszcze jedno, pisalas, ze chcialabys kontynuowac studia, panietaj jednak, ze niemiecki Uniwersytet nie zaliczy Ci 3 lat z koledzu, tzn, napewno nie zostaniesz przyjeta na 7 semestr. Nie wiem co Ci zalicza, ale musisz sie z tym liczyc, ze Twoja edukacja tutaj bedzie trwala o wiele dluzej niz w Polsce. W Polsce mozesz zrobic 2 .letnie uzupelniajace i juz masz magistra.

Zastanow sie, zycze Ci szczescia!

Carla.

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-01-27, 22:00   Re: odpowiedz

Carla24 napisał/a:
Nie wiem co Ci zalicza, ale musisz sie z tym liczyc, ze Twoja edukacja tutaj bedzie trwala o wiele dluzej niz w Polsce. Carla.

-to calkiem prawdopodobne.

A z tymi oplatami to tak jest niestety.

Tylko nie wiem jak to jest ze stypendium,bo troche inaczej to tu jest jak w Polsce.

Albo z kredytami dla studentow bo podobnie jak w Polsce mozna wziac kredyt na studia, to tak samo w Berlinie.

A ogolnie rzecz biorac to kredyty sa tutaj na bardziej korzystnych warunkach niz w Polsce.

Sprobuj w bankach polskich popytac o kredyt,bo tu nie wiem czy by Ci dali,ale nic nie kosztuje zapytac.

A moze bys dostala dofinansowanie z Unii na nauke??! Musisz sie zorientowac u siebie.

Zawsze mozesz przyjechac i wypytac sie oto co powyzej,a potem dopiero obiektywnie stwierdzic czy masz szanse.

Z robota az tak zle nie jest... tym bardziej, ze moglabys pracowac na tzw.mini-job,do 400 €.Moga byc dwie prace tu i tu byleby razem w m-cu nie przekroczyly tych 400€ zarobku.

Studenci robia to tak:chodza od firmy do firmy,sklepow,knajp i pytaja o robote dla studenta.

Bez ceregieli,zaraz przy drzwiach.Na taka prace jako studentka masz najwieksze szanse.Tylko,ze to moze nie za duzo kasy na mini-job,ale zawsze cos.Nachodzisz sie,ale ktos Cie wezmie w koncu.Jednak nie masz gwaracncji,ze Ci po m-cu przedluza o nastepny m-c umowe.

Hmm a moze wychaczysz przy okazji cos lepszego jak mini-job?!

Dobrze by bylo jakbys miala troche oszczednosci na poczatek,zebys mogla sie obeznac z rynkiem pracy, a przede wszystkim aby przez pierwsze m-ce miec gdzie spac i co jesc,zaplacic ubez.zdrowotne i na nauke.Zrob zrzute z rodzinka na studia :D :wink: !!!! Potem im oddasz.

Przyjedz,popytaj bo moze jednak warto?! Tym bardziej,ze nie jeden Polak dal juz sobie rade z Univerkiem.

I mam nadzieje,ze dyplom zdalas na co najmniej dobra ocene?! :D To takze sie liczy !!

Jak juz zawitasz na 1-wa rozmowe do Berlina to postaraj sie byc pewna siebie i nastawiona optymistycznie-pogodna i nie poddawaj sie !! Do odwaznych swiat nalezy i warto ryzykowac.Zawsze masz gdzie wrocic jak Ci sie nie powiedzie. :D :wink: Z takim nastawieniem moze bedzie Ci latwiej pewne rzeczy zalatwic w Berlnie i w Polsce. :D

Carla24 
Nowy

Wysłany: 2006-01-27, 22:47   

Mam pytanie do mamy. Pisalas, ze pensja nie powinna przekroczyc 400 Euro miesiecznie. Czy takie sa przepisy? A jesli tak, to czy dotycza one tylko polskich studentow, czy niemieckich tez? Zaskoczylas mnie, ja zarabiam wiecej niz 400 Euro, myslisz, ze moge miec w zwiazku z tym problemy ze Finanzamtem? Pozdrawiam.

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-01-27, 23:11   

Ja pisalam tylko o mini-job na 400 € na reke, ktorej nie rozlicza sie z podatkiem.

I nie musisz placic wlasnego ubezpieczenia.

Mozna tez miec jedna robote w pelnym wymiarze godzin (pelny etat)/------> nie w przypadku studentow/, a do tego dorabiac sobie jako mini-jober.

Ty mozesz zarabiac wiecej jako student,wiecej niz te 400€ bo wcale nie musisz byc na mini-job.

Jak jestes na innych warunkach to zarabiasz wiecej,wazne jest tylko to: 90 "pelnych dni" lub 180 "pol dni.

A ile zarabiasz to wtedy obojetne.Nie ma ograniczen.Wszystko ok u Ciebie. :)

To wszystko powyzej dotyczy wszystkich narodowosci :D

Carla24 
Nowy

Wysłany: 2006-01-28, 18:40   

Ok, no to mnie uspokoilas :-) Dzieki i pozdrawiam.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-01-28, 19:10   

A rozliczenie podatkowe ?

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-01-28, 23:06   

Jacek napisał/a:

Do czego ma byc to pytanie?Chodzi Ci czy Carla osobiscie sie rozlicza z podatkiem?

Kto sie nigdy z podatkiem nie rozliczal,to i teraz nie musi.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-01-29, 00:51   

mama napisał/a:
Jacek napisał/a:

Do czego ma byc to pytanie?Chodzi Ci czy Carla osobiscie sie rozlicza z podatkiem?

Kto sie nigdy z podatkiem nie rozliczal,to i teraz nie musi.

Jesli masz prace na basis i nie przekroczysz tych 400 Euro, teraz to chyba juz 430 jest,

to nie placisz podatku wpoprzez rozliczenie steuerowe.

Jesli wiecej to czyba tak, nie?

Piszezsz: Kto nigdy nie rozliczal...

Jak to mam rozumiec?

Jesli teraz nie mam dochodow, za rok 2000 m-c, to nie musze rozliczyc podatku?

Hej, cos tu nie tak.

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-01-29, 01:15   

Mini-job jest do 400 € i nie rozlicza sie jej z podatku.WOGOLE.

Co jest ponad to nie wiem czy to jest jeszcze mini-job.

Tu masz o mini-job :

http://www.minijob-zentrale.de/

Jacek napisal:

"Jak to mam rozumiec?"

Masz tak rozumiec ;) ;

Jesli nie nadano Ci nr podatkowego to nie musisz sie z podatku rozliczac osobiscie.

Nie masz takiego obowiazku.Najwyzej zwrotow nie dostaniesz,Twoja strata.

Rozlicza sie tylko Twoja firma,w ktorej pracujesz (za Ciebie).

Jesli Ci nadano nr podatkowy bo chciales lub zakladales firme to musisz sie juz rozliczac osobiscie-(czy masz dochody czy nie).

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-01-29, 10:16   

mama napisał/a:
Mini-job jest do 400 € i nie rozlicza sie jej z podatku.WOGOLE.

Co jest ponad to nie wiem czy to jest jeszcze mini-job.

Tu masz o mini-job :

http://www.minijob-zentrale.de/

Jacek napisal:

"Jak to mam rozumiec?"

Masz tak rozumiec ;) ;

Jesli nie nadano Ci nr podatkowego to nie musisz sie z podatku rozliczac osobiscie.

Nie masz takiego obowiazku.Najwyzej zwrotow nie dostaniesz,Twoja strata.

Rozlicza sie tylko Twoja firma,w ktorej pracujesz (za Ciebie).

Jesli Ci nadano nr podatkowy bo chciales lub zakladales firme to musisz sie juz rozliczac osobiscie-(czy masz dochody czy nie).

Mozna miec wiecej niz jeden mini-job.

I wtedy powinno sie to rozliczyc.

Mini-job nie oznacza, ze zarabiasz 400 E. Oznacza, ze mozesz zarobic do 400 E

bez obowiazku jego opodatkowania.

Wszystko co jest powyzej trzeba, powinno sie opodatkowac.

http://cdl.niedersachsen....1465185_L20.pdf

Co do drugirj czesci Twojej wypowiedzi:

FA o nikim nie zapomni, najwyzej pozniej sie zglosi.

Juz sam fakt, jesli ktos pracuje, powoduje, ze od FA przychodzi Steuernummer.

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-01-29, 14:51   

Jacek napisał/a:
[Mozna miec wiecej niz jeden mini-job.

I wtedy powinno sie to rozliczyc.

Mini-job nie oznacza, ze zarabiasz 400 E. Oznacza, ze mozesz zarobic do 400 E

bez obowiazku jego opodatkowania.

Wszystko co jest powyzej trzeba, powinno sie opodatkowac.

http://cdl.niedersachsen....1465185_L20.pdf

Co do drugirj czesci Twojej wypowiedzi:

FA o nikim nie zapomni, najwyzej pozniej sie zglosi.

Juz sam fakt, jesli ktos pracuje, powoduje, ze od FA przychodzi Steuernummer.

Nie prawda,to nie jest Polska tylko Niemcy.

Nikt do nikogo nie przychodzi po numer.Rozlicza sie za Ciebie Twoja robota,a jak swojego numeru nie masz nikt od Ciebie jego nie rzada,chyba ze zakladasz wlasna firme.To wtedy tak.

Fa jest szczesliwa, ze nie musi Ci nic oddawac,zwrotow nie ma, wiec sama sie u Ciebie nie zglasza.

To w Polsce jest tak jak Ty piszesz,w Niemczech tak nie ma.

Apropo mini job,nigdzie nie napisalam ze mini-job to tylko jak masz 400€,mozna tez miec 160€ lub 180€,wazne ze masz sie zmiescic w 400€.Czytaj dokladnie to co pisze.

To co powyzej 400€ mnie nie interesuje i tym sie zajmowac tu nie bede.

Jacek jakbys nie zauwazyl to nie temat o podatkach. :wink:

rozii1 
Nowy

Wysłany: 2006-02-03, 23:22   dzieki

witam wszystkich! dzieki za kazda rade! narazie nie podjelam jeszcze decyzji ale moze spotkamy sie kiedys w berlinie :D sprobuje najpierw w polsce jesli wszystko sie ulozy to moj wyjazd sie troche odwlecze! czas pokaze! pozdrawiam wszystkich!! martyna

mama 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2006-02-08, 23:28   

Zapomnialam dopisac,ze jezeli student pobiera od panstwa niemieckiego zasilek BAföG to moze sobie tylko dorabiac nie przekraczajac sumy 4000€ na rok.

Moze sie to info komus przyda.

vilenaa 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-03-28, 12:43   

hi Martyna. ja skonczylam kolegium jez. nimieckiego w polsce, a teraz robie "aufbaustudium" ale na europa universität viadrina in frankfurt an der oder. jak sie dobrze orientuje, to jedyna mozliwosc dla ludzi po licencjacie. na uczelniach w berlinie musialabys robic studia od poczatku. tzn. nie uznaja ci nic. a szkoda. ja nie mialam ochoty na powtorke, a VIADRINA to super rozwiazanie. ale tam w gre wchodzi tylko jeden kierunek: kulturwissenschaft. troche historii, polityki, socjologii, itd. ja mam schwerpunkt: stadt-region-kultur i dissziplin: sozialwissenschaften. uczelnia jest super. full obcokrajowcow. co drugi z polski. wykladowcy przychylni studentom. nie ma dzienniczkow ucznia i hektyki. naprawde polecam. jak zadzwonisz lub napiszesz do ich studienberatung, powiedza ci ze nie da rady z ta kontynuacja i do widzenia. ale pisz od razu do Prof. Dr. Ulrich Knefelkamp (labus@euv-frankfurt-o.de). musisz uzyskac "anerkennung eines abschlusses". mozesz tez probowac w berlinie, ale od poczatku, jak zwykly smiertelnik. hehe. jak masz pytania, pisz; vilenaa@yahoo.de. chyba, ze juz uzyskalas bardziej miarodajne informacje. grins. pozdrawiam i cmok. Lena :o )

ps: co do pracy i finansow: patrz infos od Carla 24 i mama.

Odpowiedz do tematu