|
Proszę studentów o informacje dotyczące studiów w Berlinie
| Autor |
Wiadomość |
djtien
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-23, 20:51 Proszę studentów o informacje dotyczące studiów w Berlinie
|

|
|
Witam.
Jestem w trzeciej klasie liceum. Chciałbym rozpocząć studia w Berlinie na Humboldt lub Freie Universitaet.. Mam kilka pytań z tym związanych.
Czy można rozpocząć studia bezpośrednio po liceum, czy najpierw trzeba studiować na polskiej uczelni? Czy Zertifikat Deutsch instytutu Geothego upowaznia do studiowania w Niemczech? Jakie sa warunki studiowania? Jaka jest atmosfera na uczelni? Jest jakies stypendium dla obcokrajowcow? Jaki jest tryb studiow( nie wiem o co chodzi z tymi Stunden punkten)? Czym sie rozni Monobachelor od Kombinationsbachelor?Ktora Ucyelnia wlasciwie jest lepsza HU czy FU?
Z gory dziekuje za Informacje. |
_________________ djtien |
|
|
|
 |
WojtekK
Uzytkownik Tsukuyomi

|
Wysłany: 2009-03-23, 23:19
|

|
|
hej, a wiec po koleii:-mozna rozpoczac studia po liceum, jak najbardziej, co do certifikatu, to zalezy jaki masz stopien, o ile sie dobrze orientuje, to wymagane jest minimum B1, ale duzo uczelni i tak pprzeprowadza swoj wewnetrzny egzamin DSH, ale dokladniejszych inf. uzyskasz w danym roku, w ktorym chcialbys zaczac studia, co roku sie wymogi zmieniaja, wiec trzeba kontrolowac na biezaco. Warunki i atmosfera sa calkiem przyjemne, wszytsko zalezy od ciebie, wiec tutaj duzo ci nie powiem. To samo dotyczy stypendium dla obcokrajowcow, tez sie nie orientuje.
Monobechelor-jeden kierunek studiow, Kombinationsbechelor- dwa i wiecej, najczesciej spotykana forma studiownia w niemczech. Tryb studiow, dzienny, Stunden punkten- musisz tak dobrac sobie przedmioty, aby na koniec semestru miec odpowiednia liczbe tych pkt, kazdy przedmiot ma odpowiednia ilosc, wiec dodajesz i masz wynik, i robisz wszytsko, zeby je miec:), co wazne, najlepiej jakbys zdawal mature miedzynarodowa, jezyk niemiecki obowiazkowy, angielski rowniez, niestety poski, nie jest tutaj traktowany jako jezyk obcy(przynajmniej tak bylo w moim przypadku). Na swiadectwie bedziesz mial napewno przeliczone oceny na system pkt, wiec nie musze mowic, czym lepsze oceny, tym lepiej dla ciebie.
Co do pytania, ktora jest lepsza, to ci nie odpowiem, ja jestem na HU, i jest fajnie, znam ludzi z FU i tez mowia ze jest si, zalezy kto co lubi, jak dla mnie obie sa na podobnym poziomie.
Jedno co moge jeszcze doradzic, to to, ze jak sie juz zdecydujesz, to najlepiej przyjechac do berlina, i pojsc na obie uczelnie,i tam wyjasnic wszystkie twoje watpliwosci, pytania, warunki przyjecia i tak dalej, jak juz wszesniej wspomnialem to sie co roku zmienia, wiec taka wlasnie jest najprostsza droga, zeby sie wszytskiego dowiedziec.
powodzonka. |
_________________ To już byłby koniec tego zasranego świata, gdyby ludzie podróżowali pierwszą klasą, a literatura wagonem bagażowym. |
|
|
|
 |
sophia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-24, 08:23
|

|
|
To jaki poziom jezyka niemieckiego bedzie wymagany zalezy glownie od kierunku jaki sobie wybierzesz. Zazwyczaj na kierunki typu: sztuka czy muzyka wystarczy poziom B2. (Zertifikat Deutsch Plus). Na inne kierunki potrzebujesz poziom C1 albo wyzej.
Zeby moc zdawac na uniwersytecie test DSH, ktory zazwyczaj jest dwa razy w roku, zawsze po rozpoczeciu semestru musisz przy rekrutacji wykazac ze twoja znajomosc jezyka jest na poziomie C1.
Na kierunkach typowo informatycznych lub ekonomicznych wymagana jest tez znajomosc agnielskiego na poziomie, zdaje sie B1 (TOEFEL 89 pkt) poniewaz niektore wyklady sa prowadzone po angielsku.
Na stronie HU wszystko jest bardzo dokadnie opisane jakie maja wymagania na kazdy kierunek.
A tak jak pisal WojtekK, odnosnie wlasnego przypadku najlepiej zasiegnac porady bezposrednio na uczelni. |
|
|
|
 |
djtien
Nowy

|
Wysłany: 2009-03-24, 14:31
|

|
|
| Dzięki bardzo za informacje. Na początku kwietnia będę w Berlinie, więc odwiedzę obydwie uczelnie i dowiem się wszystkiego. |
_________________ djtien |
|
|
|
 |
kaha.
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 2 razy Posty: 151 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-04-09, 11:41
|

|
|
Jeszcze dorzucę parę słów: mówi się, że HU ma lepszy poziom, FU jest za to bardziej na luzie. Ja studiuję na FU i jestem zadowolona
Co do znajomości niemieckiego warto może też się zastanowić nad TestDaF. Upoważnia również do studiowania, jest, moim zdaniem, łatwiejszy i możesz go zdawać poza uczelnią, również w Polsce (nie jest tak stresujący jak DSH, kosztuje tyle samo).
Powodzenia! |
_________________ "alle sind wir Ausländer übersetzt ins Deutsche" |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|