przedszkole dla 19 mies.dziecka
| Autor |
Wiadomość |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 1398 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-05-29, 20:19
|

|
|
sa przedszkola ,ktöre przyjmöja tez dzieci od 2 lat
moja miala 22 miesiace jak ja przyjeli,wiec gdybys sie dobrze postarala to powinnas dostac miejsce od wrzesnia
ale skoro nie pracujesz,to juz masz minus z panstwowym przedszkolem,popytaj w prywatnych |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 565 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2008-05-29, 20:20
|

|
|
| alisa napisał/a: | | Jasmin napisał/a: | | szukam przedszkola dla mojej 19.miesiecznej coreczki |
dla 19 miesięcznego dziecka przedszkola nigdzie nie znajdziesz bo do przedszkola typowego przyjmują dzieci dopiero od lat 3.
Dla takich małych dzieci jest(jeśli są miejsca) Kinderkrippe, czasem KITA przyjmuje młodsze dzieci.i |
Niekoniecznie, wiekszosc przedszkoli prowadzi dzieci od pierwszego roku zycia. Ale przewaznie , zeby dostac miejsce dla takiego maluszka, trzeba by pracowali obydwoje rodzice, i faktycznie nie mialby kto sie dzieciaczkiem opiekowac. |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 132 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-06-04, 21:24
|

|
|
witam wszystkie mamuski.. czy ktos mieszka moze w okolicach Hellersdorf i wie cos na temat przedszkoli, siostrzenica w sierpniu bedzie miala 2 latka i siostra chce ja dac do przedszkola ( bo ona sama chce do szkoly na kurs jezykowy pojsc) tyle ze ona jest dopiero w trakcie przeprowadzki tzn zalatwiania jej i nawet nie ma gdzie pojsc popytac bo brak czasu jak narazie, dlatego pytam Was.. czekam na odpowiedzi pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
samantha2007
Bardzo Aktywny

Pomogła: 12 razy Posty: 335 Skąd: MV
|
Wysłany: 2009-06-04, 22:17
|

|
|
Ja sobie najpier dzwonilam pytalam o wolne miejsca i robilam termin zeby obejrzec przedszkole. Podaje Ci link, ktory moze byc przydatny
http://www.kitanetz.de/bezirke.html |
_________________ "Jeśli możesz żyć wiecznie, to musisz wiedzieć po co żyjesz". |
|
|
|
 |
Jasmin
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-06-05, 09:24
|

|
|
| patus napisał/a: | witam wszystkie mamuski.. czy ktos mieszka moze w okolicach Hellersdorf i wie cos na temat przedszkoli, siostrzenica w sierpniu bedzie miala 2 latka i siostra chce ja dac do przedszkola ( bo ona sama chce do szkoly na kurs jezykowy pojsc) tyle ze ona jest dopiero w trakcie przeprowadzki tzn zalatwiania jej i nawet nie ma gdzie pojsc popytac bo brak czasu jak narazie, dlatego pytam Was.. czekam na odpowiedzi pozdrawiam serdecznie |
Moja corka chodzi na Vesaliusstr . Pankow tam sa wolne miejsca od 12 miesiecy biora dzieci |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2009-06-05, 11:10
|

|
|
j abym proponowala najpierw zorentowac sie czy dadza gutschein bo nam z poczatku nie chcieli dac dla 2,5 latka, ale wkoncu sie udalo |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-06-05, 11:15
|

|
|
ja mam nadzieje ze z gutscheinem nie powinno byc problemu bo siostra sama mala wychowuje i rowniez chce sie uczyc takze z tym sie jakos pokombinuje, samantha2007 dzieki wielkie za linka juz posprawdzalam poczytalam i pozniej zadzwonimy zeby sie umowic na ogledziny dzieki bardzo ;* |
|
|
|
 |
antika83
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-06-05, 14:10
|

|
|
| patus napisał/a: | witam wszystkie mamuski.. czy ktos mieszka moze w okolicach Hellersdorf i wie cos na temat przedszkoli, siostrzenica w sierpniu bedzie miala 2 latka i siostra chce ja dac do przedszkola ( bo ona sama chce do szkoly na kurs jezykowy pojsc) tyle ze ona jest dopiero w trakcie przeprowadzki tzn zalatwiania jej i nawet nie ma gdzie pojsc popytac bo brak czasu jak narazie, dlatego pytam Was.. czekam na odpowiedzi pozdrawiam serdecznie |
Hej,hej.Ja mieszkam na marzahn,moją córeczke przyjęli do przedszkola jak miała 2latka,z tym że załatwiałam wszystko w styczniu czyli 4 miesiące wczesniej,a teraz od miesiąca zaczęła już chodzić,grupę ma bardzo dużą.Jak się siostra uprze że chce dziecko dać do przedszkola,i powie że w domu mówi się tylko po Polsku,że chce iść na deutsch kurs to nie powinni robić problemu.Powodzenia |
|
|
|
 |
inka_19
Nowy

Pomogła: 4 razy Posty: 8 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-06-06, 23:43
|

|
|
na miejsca czeka się niestety długo i przyznawane był akurat teraz w kwietniu na sierpień (co najmniej w więszości przedszkoli). ja wyszukałbym sobie na twoim miejscu parę, pozapisywałbym się na listy (tak, jak dziewczyny już pisały, chodzą osobiście), dwa, trzy domy wybrałabym jako faworyzowane i tam nie dawałbym im spokoju co tydzien, dwa "przypominałbym" się im, tak udało się nam dostać swego czasu miejsce dla małego (miał roczek). masa ludzi rezygnuje lub niespodziewanie wyprowadza się z miasta i miejsca się zwalniają - czasami ma się szczęście |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-07-17, 21:30
|

|
|
no to wlasnie mala dostala miejsce w przedszkolu akurat sie zwolnilo w tym przedszkolu ktore jej sie najbardziej podobalo mam takie pytanie odnosnie Gutscheinu.. moja siostra jest juz przemeldowana na Hellersdorf ale JC nie przerobil jeszcze jej papierow i ciagle jest tak jakby pod JC kreuz-friedr.. czy ma sie to jakos do tego gdzie do Jugendamtu ma isc do nas czy u niej azeby owy Gutschein otrzymac ?? przedszkole jest rowniez u niej na Hellersdorf?! jezeli ktos cos wie na ten temat to prosze o odpowiedz pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-07-17, 23:48
|

|
|
| patus napisał/a: | | czy ma sie to jakos do tego gdzie do Jugendamtu ma isc do nas czy u niej azeby owy Gutschein otrzymac ?? przedszkole jest rowniez u niej na Hellersdorf?! | Po Gutschein ma sie zglosic w dzielnicy, w ktorej mieszka, czyli w Hellersdorfie. Papiery z JC na Kreuzbergu moze im pokazac, bo potrzebne sa im tylko po to, zeby obliczyc, ile ma za przedszkole placic. |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-07-18, 16:06
|

|
|
No, to ja się pochwalę, bom w szoku-moja 11-miesięczna Gabryśka dostała właśnie Gutschein... Papiery zaniosłam w czwartek, czyli 2 dni . I przyjmą mi ją do przedszkola, które nawiedzał średni(właśnie skończył). Ha, mogę iść na kurs, odwiesić gewerbe i pracować-ulżyło
Wszystkim załatwiającym powodzenia |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-07-19, 15:59
|

|