| Autor |
Wiadomość |
beatak23
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-11, 17:44 przedszkole dla 4latka
|

|
|
| Od września chcę wysłać dziecko do przedszkola w Berlinie, czy możecie mi podać adresy przedszkoli sprawdzonych przez was. Dziękuję i pozdrawiam |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 565 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2008-02-11, 18:08
|

|
|
| Jakie dzielnice Cie interesuja? |
|
|
|
 |
beatak23
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-11, 18:19
|

|
|
| Jeszcze nie wiemy gdzie będziemy mieszkać, ale myślimy o lepszych dzielnicach, może jak znajdziemy fajne przedszkole to potem w okolicy będziemy szukać mieszkania. Dziękuję za zainteresowanie i proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
haga78
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 94 Skąd: F-hain
|
Wysłany: 2008-02-12, 08:48
|

|
|
| beatak23 napisał/a: | | Jeszcze nie wiemy gdzie będziemy mieszkać, ale myślimy o lepszych dzielnicach, może jak znajdziemy fajne przedszkole to potem w okolicy będziemy szukać mieszkania. Dziękuję za zainteresowanie i proszę o pomoc. Pozdrawiam |
Ja swojego nie polecam, ale ono nie bylo w "lepszej dzielnicy" , to fakt.
Natomiast musisz sie troche sprezac, bo z miejscami tez jest problem.
[ |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2008-02-12, 11:14
|

|
|
| hmmmmmm,to musisz najpierw podac dzielnice,zeby sie o przedszkola pytac,bo pytajac tak ogolnie,to mozna setki typow dostac i na pewno nie zawsze na temat i miejsce Cie interesujace,ach i musisz byc juz zameldowana.zeby w naprawde dobrym przdszkolu miejsce dostac. |
|
|
|
 |
beatak23
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-12, 18:00
|

|
|
| A jak myślicie, jak będę tam zameldowana od sierpnia to znajdę jakieś miejsce jeszcze w przedszkolu, martwi mnie to bo wszędzie piszą że ciężko z miejscami. Bardzo mi na tym przedszkolu zależy. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Nika
Dyskutant

Pomogła: 3 razy Posty: 438 Skąd: Spandau
|
Wysłany: 2008-02-12, 18:07
|

|
|
| mam nadzieje ze to nie zabrzmi pesymistycznie ale bedziesz miala naprawde duzo szczescia jak dostaniesz miejsce w przedszkolu w tak krotkim czasie......czyli w jeden miesiac.... |
_________________ Pozdrawiam Nika
 |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-12, 18:24
|

|
|
Zalezy od szczescia, i od tego, czy potrzebujesz miejsce na pol, czy caly dzien. My czekalismy na gutschein dokladnie 5 dni , miejsce tez jakos szczesciem dostalam w przedszkolu, w ktorym czeka sie na miejsce latami, wiec cuda sie zdarzaja. Ale znajac podejsce tutaj, jesli pani w urzedzie zobaczy 4-latka jeszcze nie chodzacego do przedszkola, szybko mu to umozliwi, bo od 3. lat kazdy ma prawo do przedszkola i napewno wskarze placowki z wolnymi miejscami! dla Niemcow 3-letni nie przedszkolak jest juz "za dlugo przetrzymany w domu" |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 1398 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-02-12, 18:36
|

|
|
Agat ale Wy mieszkacie na koncu swiata ))))
jak kolezanka bedzie chciala mieszkac charlottenburg,zehlendorf,reinickendorf,steglitz itd to niestety duzo duzo szczescia potrzebuje
Chociarz moze dla 4-latka bedzie latwiej tu masz racje |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
beatak23
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-12, 21:13
|

|
|
| A jak jest w Kreuzberg? |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-12, 21:29
|

|
|
| beatak23 napisał/a: | | A jak jest w Kreuzberg? |
no to akurat do lepszych dzielnic sie nie zalicza .......
ale odpowiedz na pytanie...tloczno |
|
|
|
 |
beatak23
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-12, 22:21
|

|
|
Pia, nie rozumiem tego zwrozu "odpowiedz na pytanie.." czy ktoś mi zadał pyatnie a ja nie odpiasałam. A wracając do tematu to te dzielnice, które wypisałś są lepsze, bezpieczniejsze? Dopytuję się bo zbieram jak najwięcej informacji i chce wyrobić sobie jakiś pogląd. Mój mąż mieszkał w Kreuzberg i mówi że nawet spoko, ale wy wiecie więcej dlatego się dopytuję. |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-12, 22:24
|

|
|
Ty zadalas pytanie a ja odpowiadam
No te,co ja podalam sa lepsze jak kreuzberg;) moim skromnym zdaniem |
|
|
|
 |
malutkaberlin20
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-12, 22:58
|

|
|
| beatak23 napisał/a: | | A jak jest w Kreuzberg? |
ja powiem tyle ze kreuzberg weding neuköln to drugi instambul i niewiem jak ty ale tam bym nigdy sie nieprzeprowadzila i dziecka nieposlal ani do szkolo ani do przedszkola |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-12, 23:07
|

|
|
ja bym jeszcze zwracala uwage na najblizsze szkoly,Twoje dziecko za 2 lata, a moze i nawet za rok jak bedziesz chciala ,musi isc do szkoly,i to do takiej jaka poda Ci schulamt czyli w dzielnicy w ktörej mieszkasz
ja dostalam "przydzial" do szkoly rejonowej i bylam zbulwersowana i zalamana nia !!!
Na szczescie moje dziecko dostalo sie do innej szkoly,ale gdybym wiedziala to wszystko wczesniej duzo mniej nerwöw i stresu by mnie ta cala sprawa kosztowala
ja polecam steglitz,zehlendorf,grunewald,musicie pojezdzic poogladac
pozdrawiam |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-13, 09:58
|

|
|
| beatak23 napisał/a: | | Jeszcze nie wiemy gdzie będziemy mieszkać, ale myślimy o lepszych dzielnicach, może jak znajdziemy fajne przedszkole to potem w okolicy będziemy szukać mieszkania. Dziękuję za zainteresowanie i proszę o pomoc. Pozdrawiam |
Hmmmm, jesli myslicie o "lepszych", to raczej Kreuzberg sie do takowych nie zalicza, ale zalezy, kto co lubi )) Ja tam nawet przejezdzac autem nie lubie |
|
|
|
 |
Nika
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-13, 10:56
|

|
|
weddingu tez nie polecam przedszkola ani szkoly przez jakis czas chodzila tam corka mojej kolezanki.............
potem przeniosla ja do szkoly prywatnej.........
[ Dodano: 2008-02-13, 10:59 ]
przechodzac badstr od kolonie do pank jest tylko jedna niemiecka apteka tak wszystko tureckie na princenstr gdzie jest szkola podstawowa tez wszystko tureckie.....
wiec jak widac nie zalicza sie to leprzej dzielnicy............ |
 |
|
|
|
 |
beatak23
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-14, 17:18
|

|
|
| Dziękuję bardzo za wszytskie podpowiedzi, z tego wynika że jestem bardzo zielona. Jeśli jesteście jeszcze wstanie wypisać mi inne dzielnice, które są warte zaintersowania to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Nika
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-15, 14:17
|

|
|
| polecam spandau |
 |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-15, 15:20
|

|
|
| beatak23 napisał/a: | | Dziękuję bardzo za wszytskie podpowiedzi, z tego wynika że jestem bardzo zielona. Jeśli jesteście jeszcze wstanie wypisać mi inne dzielnice, które są warte zaintersowania to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam |
Napisz, o jakie miejsca Ci chodzi, kazdy ma inne wymagania, jedni wola spokoj, inni, by cos sie dzialo, jak napiszesz cos wiecej, to zaraz bedziesz miala wiecej rad i porad |
|
|
|
 |
|
|