Przedszkole polsko-niemieckie
| Autor |
Wiadomość |
Anett
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2008-10-09, 17:17 Przedszkole polsko-niemieckie
|

|
|
Witam. Mam pytanko Wiecie moze czy jest na terenie Berlina przedszkole polsko-niemieckie? Jesli ktos sie orientuje to prosze o odpowiedz A jak jeszcze by mi ktos jakis adres podal to juz by wogole bylo super Pozdrowionka |
_________________ Anett |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 1398 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-10-09, 17:25
|

|
|
Polnisch-deutscher Kindergarten „Kajtek“
EKT „KAJTEK“
Hohenstaufenstr. 64, 10781 Berlin-Schöneberg
Tel.: 030/ 2152600, 030/ 3816878, 030/ 3818963
Zwei erfahrene Kindergärtnerinnen betreuen eine Gruppe im Alter von 3 bis 10. |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
Anett
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2008-10-09, 17:36
|

|
|
| Dziekuje z ablyskawiczna odpowiedz ale to niestety dla mnie za daleko. Kiedys mieszkalan na schönebergu i byloby idealnie gdybym dalej tam mieszkala. Teraz mieszkam na Hellersdorfie i jesli ktos zna takie przedszkole blizej mnie to prosze o pomoc.Dzieki |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-10-09, 18:42
|

|
|
a ja mam inne pytanie: czy myslicie, ze takie przedszkola sa tutaj potrzebne?
zastanawialam sie juz od jakiegos czasu, czy mamy chetnie posylalyby swoje pociechy do przedszkola polsko-niemieckiego. |
|
|
|
 |
teufelin
Staly bywalec forum

Pomogła: 13 razy Posty: 294 Skąd: bErLiN
|
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 565 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2008-10-09, 21:01
|

|
|
| monko napisał/a: | a ja mam inne pytanie: czy myslicie, ze takie przedszkola sa tutaj potrzebne?
zastanawialam sie juz od jakiegos czasu, czy mamy chetnie posylalyby swoje pociechy do przedszkola polsko-niemieckiego. |
Napewno fajnie, ze Polacy maja taka mozliwosc. Moze dla dzieci "tutejszych" nie ma tak znaczenia, ale trzeba brac pod uwage, ze jest tu wiele rodzin na "kontraktach" na okreslony czas, i mysle, ze wtedy takie przedszkole ma racje bytu, bo po co "stresowac" dziecko jezykiem tylko niemieckim, kiedy jest mozliwosc po polsku, z powolna "aklimatyzaja" jezykowa |
|
|
|
 |
mag
Uzytkownik

Pomogła: 3 razy Posty: 25 Skąd: berlin spandau
|
Wysłany: 2008-10-09, 22:07 Re: Przedszkole polsko-niemieckie
|

|
|
| Anett napisał/a: | Witam. Mam pytanko Wiecie moze czy jest na terenie Berlina przedszkole polsko-niemieckie? Jesli ktos sie orientuje to prosze o odpowiedz A jak jeszcze by mi ktos jakis adres podal to juz by wogole bylo super Pozdrowionka |
jest tez polsko -niemieckie przedszkole na Tiergarten
EKT"Maluch", Stephanstr 17
tel. 3967815 w godz. 7:30-16:30 od poniedzialku do piatku
przyjmuja dzieci od 2 do 6 lat
pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Anett
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2008-10-10, 08:56
|

|
|
Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedz
Monko odpowiadajac na twoje pytanie, mysle ze sa potrzebne takie przedszkola.Dla mnie takie przedszkole to dobre rozwiazanie, dlatego ze chce za pare lat wrocic do PL. Chcemy sie troche dorobic i otworzyc cos z mezem w Pl bo inaczej to niestety nie ma szans na jakies lepsze zycie w dzisiejszych czasach. |
|
|
|
 |
vivien24
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-09-16, 07:33
|

|
|
Witam,
wracając do wątku, jestem zdania, że przedszkola polsko-niemieckie są jak najbardziej potrzebne w takich przypadkach gdy dzieci pochodzą z rodzin mieszanych polsko-niemieckich, aby mogło się lepiej nauczyć polskiego od innych dzieci, a polskie dziecii niemieckiego też się nauczą, bo są to przedszkola MIESZANE, gdzie nie tylko dzieci są różnych narodowości, ale również zajęcia są prowadzone dla dzieci w obydwu językach. W pewnym momencie i tak zaczynają mówić w języku niemieckim, bo jest on "dominujący" w ich otoczeniu. Znam wiele osób które się związały z obywatelami Niemiec i tak to wszystko rozegrały, że dzieci wcale nie mówią po polsku przez co ich możliwość porozumiewania się z rodziną z polski jest utrudniona.
Ponadto dziecko, które będzie wychowywało się w Niemczech będzie mogło zapoznawać się z innymi sposobami bycia ludzi, a do tego będzie podświadomie pielęgnowało kulturę polską, nasze temperamenty. Dzieci wychowywane w przedszkolach polsko-niemieckich uczą się od dzieci starszych i niemieckich języka i w rezultacie przed pójściem do szkoły władają tem językiem równie bezproblemowo co inne. Więc fobia dotycząca polskich przedszkoli nie jest konieczna. |
|
|
|
 |
Sterka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-09-16, 13:47
|

|
|
Ja jeszcze znalazlam przedszkole "Albatros",
Friedrich-Wilhelm Str. 21, 12103 Berlin, tel. 030 72012759. Anett niestety wszystkie sa od nas daleko
pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam, Agnieszka |
|
|
|
 |
|
|