forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

PYTANIA dotyczace studiowania do Berlinie

Autor Wiadomość
Dasilvan 
Nowy

Wysłany: 2011-02-26, 23:31   PYTANIA dotyczace studiowania do Berlinie

Witam

Mam dwa pytania:

1.Planuję wybrać się na studia do Berlina,lecz nie wiem czy podczas naboru,bardziej zwraca się uwagę na wynik egzaminu maturalnego,czy osiągnięcia w nauce (oceny).

2. Doszły mnie słuchy,iż obcokrajowcy muszą zdać specjalny egzamin z j.niemieckiego,aby móc tam studiować. Czy to prawda ? Jeśli tak,to jaki ?

Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję :wink:

malitkaa 
Nowy

Wysłany: 2011-02-26, 23:48   

Liczy się średnia z matur, na oceny nie patrzą. Musisz mieć zdany np. DAF, są też jakieś inne egzaminy do wyboru ale z tego co wiem ten najłatwiej zdać.

Dasilvan 
Nowy

Wysłany: 2011-02-26, 23:53   

Bo właśnie doszły mnie słuchy,że patrzą na oceny,a matura jest mniej ważna.

malitkaa 
Nowy

Wysłany: 2011-02-26, 23:58   

Ja się rekrutowałam dwa razy na Charite i brali pod uwagę WYŁĄCZNIE średnią ze wszystkich matur. Oni to potem przeliczają w jakiś dziwny sposób tak żebyśmy mieli takie same średnie jak Niemcy, np ja mając około 90% z matur miałam średnią 1,3 według ich systemu...

Dasilvan 
Nowy

Wysłany: 2011-02-27, 00:09   

Aaa... czy ciężko studiuje się w obcym kraju ? Jak z pieniędzmi ? z ludźmi ?

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-02-27, 00:44   

Dasilvan napisał/a:
2. Doszły mnie słuchy,iż obcokrajowcy muszą zdać specjalny egzamin z j.niemieckiego,aby móc tam studiować. Czy to prawda ? Jeśli tak,to jaki ?
A jak inaczej chcesz im udowodnić, że znasz niemiecki? :roll: Bo w tym języku się tu studiuje :P

Dasilvan napisał/a:
Jak z pieniędzmi ?
JAk masz pieniądze to masz, jak nie masz, to musisz zarobić :P Nie licz na stypendium, chyba że masz obywatelstwo.

Dasilvan napisał/a:
z ludźmi ?
sporo ich się tu kręci :razz: :wink:

Jaegermeisterin 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-02-27, 09:43   

Ja natomiast słyszałam o średniej i oczywiscie obowiazkowy egzamin z niemieckiego dla obcokrajowcow.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-02-27, 09:58   

Ludzie, po co te hasla "ja slyszalam, ze...."

Chyba kazdy uniwersystet niemiecki ma dzial o nazwie Akademisches Auslandsamt, gdzie jest z reguly wszystko opisane, na jakich zasadach odbywa sie rekrutacja obcokrajowcow. Osoby chetne do studiowania w Niemech chyba musza znac na tyle niemiecki, by zrozumiec takie informacje.

Sa kierunki studiow, na ktore nie obowiazuja zadne ogranicznenia, tzn. przyjmowani sa wszyscy, ktorzy maja mature liceum ogolnoksztalcacego (w przypadku Polski uzyskana po roku 1994), a sa kierunki, gdzie jest konkurs swiadectw, i liczy sie oczywiscie tylko matura, bo tak jest w przypadku Niemcow. Na jakich zasadach polskie oceny maturalne sa przeliczane nie niemiecka srednia maturalna, nie wiem, ale jak ktos napisal wyzej, musi z tego wyjsc srednia typu 1,3 lub 1,7 lub 2, 3 itp.

Stypendiow dla obcokrajowcow generalnie nie ma. Ale z samym studiowaniem tez nie ma problemow, nikt nie robi roznicy miedzy Niemcami a obcokrajowcami, ale z drugiej strony nie mozna liczyc na zbytnia taryfe ulgowa jesli chodzi o jezyk. Trzeba go po prostu znac

Dasilvan 
Nowy

Wysłany: 2011-02-27, 11:06   

....niestety do czasu aż sam nie zacznę studiować, mogę tylko przytaczać opinie i doświadczenia innych ludzi... mi dokładnie chodzi o kierunek prawa w Berlinie :) na które uczelnie warto uderzać ? interesuje mnie również sprawa opłat (globalnie) a ogólnie mówiąc skomasowane koszty życia (koszt studiowania, podręczniki no i ogólnie ile trzeba mieć średnio kasy na skromne życie..:))))))) tego nie dowiem się z opisów na stronkach, dlatego zwracam się z takim zapytaniem na forum...oczywiście mam świadomość, że to sprawa bardzo indywidualna, ale chodzi mi o tzw. minimum.... interesuje mnie również czy jest możliwość dorabiania sobie pracując , czy można to pogodzić z nauka ... to są info. czysto praktyczne wiec będę wdzięczny za odpowiedz :) )))

kyniekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-02-27, 11:08   

Egzamin z języka jest faktycznie obowiązkowy, ale niekoniecznie z niemieckiego. Musisz zdać egzamin z języka w którym będziesz studiował. Ja np. studiowałem w Niemczech po angielsku i musiałem mieć certyfikat z angielskiego i to na poziomie CAE (albo IELTS z ocenami minimum 6,5), o niemiecki nikt nie zapytał.

Z kasą to zależy od wydziału i uczelni jak chcą przyciągnąć studentów, to proponują stypendia, nawet zagranicznym. Ja studiowałem Fizykę i dostawałem stypendium, tylko ze na moim kierunków było dosłownie kilku studentów i gdyby nie studenci zagraniczni to wydział mógłby zostać porostu zamknięty, więc dość bardzo im zależało na studentach.

W Berlinie na PRZEŻYCIE (czyli zero przyjemności) studentowi wystarczy 500 euro miesięcznie, jak znajdziesz tanie mieszkanie (do 200 eu z rachunkami) to może nawet 400 euro. Oczywiście nie liczę tuta opłaty za semestr w której zazwyczaj masz już "semesterticket" czyli bilet na wszystkie pociągi i ogólnie komunikację VBB - w całej Brandenburgii.

Życzę powodzenia.

Dasilvan 
Nowy

Wysłany: 2011-02-27, 11:59   

W jakich granicach wahają się opłaty semestralne ? Czy jest to już uzależnione od uczelni ? W grę wchodzą studia dzienne.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-02-27, 12:27   

Na prawo prawie wszedzie jest numerus clausus, czyli konkurs swiadectw, na studia dostaja sie tylko osoby z najwyzsza srednia z matury.

Co do kosztow utrzymania. Powiedzmy, ze mieszkanie za 200 euro, ale przezyc za 200 euro miesiecznie? No nie wiem, to by trzeba kazde euro 15 razy obracac w rece przed wydaniem. 200 euro w Niemczech to porownujac sile nabywcza, tyle co 400 zl w Polsce. Sama ocen, jak latwo/trudno przezyc za 400 zlotych miesiecznie.

A tak w ogole to dlaczego nie chcesz isc na Viadrine we Frankfurcie nad Odra? Oni maja wydzial prawa polsko-niemieckiego, akademik jest w Slubicach, za polskie ceny, wyzywienie tez w Slubicach za polskie ceny, zajecia we Frankfurcie i w Slubicach, bedziesz miec polsko-niemiecki dyplom uznawany w obu krajach, to przeciez o wiele lepsze rowziazanie.

Prawo to trudne studia, na pierwszym roku, gdzie jest duzy odsiew, nie bedziesz miec czasu, zeby sobie dorabiac na zycie, tym bardziej ze w Berlinie prace dorywcze sa slabo platne

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-02-27, 12:40   

Dasilvan napisał/a:
W jakich granicach wahają się opłaty semestralne ?
A to już możesz znaleźć na stronie uczelni :P
JEśli chodzi o Berlin, to ceny się wahają, raz płaciłam za semestr 212 EUR (S-Bahna obniżyła Semesterticket jako przeprosiny za strajki), a w tym semestrze na przykład już 286 (Kilka opłat w to wchodzących się powiększyło).

Pogodniak napisał/a:
ale przezyc za 200 euro miesiecznie?
Da się. Przeżyłam tak cały pierwszy rok w Berlinie. Trzeba liczyć każdego centa, ale jeżeli rodziców nie stać na więcej, to naprawdę się da. Chłopak pytał o minimum i to wg mnie jest minimum.

kyniekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-02-27, 12:42   

Tak jak pisałem ze da się przeżyć za 200 euro, nie napisałem, że to jest przyjemne i nawet podkreśliłem słowo przeżyć :)

Dasilvan 
Nowy

Wysłany: 2011-02-27, 12:54   

Stawiam na Berlin,ponieważ jest to duże piękne miasto w którym w przyszłości,zamierzam się osiedlić na stałe :) Kolejnym aspektem jet to,iż jestem ze Szczecina i będę mógł przyjeżdżać na weekendy do domu. (1-2h drogi). Tak między Bogiem,a prawdą,da się żyć w akademikach ? Uczyć się etc. ?

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-02-27, 13:13   

Haaaaaaa.... Akademików tutaj w ogóle nie powinno się nazywać akademikami :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Tutaj każdy ma swój pokój, a za odpowiednią cenę takżę łazienkę i kuchnię :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jaegermeisterin 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-02-27, 13:23   

Ludzie, po co te hasla "ja slyszalam, ze...."

Pogodniak jak masz lepsze to sam napisz inaczej. Skoro nigdzie tego nie przeczytalam, a wiem od innej osoby to jak mam napisac inaczej....dowiedzialam sie... ? ha ha ha
Wszysto i tak zalezy od danej uczelni. !

Zostalo zadane pytanie, jak ktos wie tak odpowiada - jesli chce.

Dasilvan 
Nowy

Wysłany: 2011-02-27, 13:43   

O proszę ! Widzę,że jeśli chodzi o zakwaterowanie to kanada :D Cieszy mnie to wielce. Chodziło mi o to,czy da się w spokoju uczyć,ale skoro każdy ma osobny pokój to myślę,że nie będzie z tym większego problemu.

wojt 
Nowy

Wysłany: 2011-02-27, 22:55   

no to może teraz moje zdanie

przed rozpoczęciem studiów trochę późno zacząłem szukać lokum i koniec końców wylądowałem na ostatnim wolnym miejscu w berlinie w akademiku na goerzallee, na totalnym wypizdowie, choć stosunkowo niedaleko od FU. potem sprawdziłem i okazało się, że jest to akademik najtańszy, więc nieco obawiałem się o warunki.
oczywiście - luksusu nie ma, ale za tę cenę (114 na 1. semestrze, potem co semestr 3€ więcej miesięcznie, teraz mają zwiększyć do 155) polecam. tak naprawdę wszystko zależy od tego, na kogo trafisz w swoim segmencie - czy ludzie są z zasady raczej ułożeni i jak podchodzą do kwestii czystości.
co do innych akademików, to nie mam zbyt dużego porównania, więc nie powiem, jak to tam wygląda.

do tego do miesięcznych kosztów dochodziła komórka + internet (25€) i spokojnie wystarczało mi 400€. nawet myślę, że 350. i nie jadłem trocin, nie popijałem najtańszą colą rozrobioną wodą z kranu. nawet na tytoń, piwko, coś mocniejszego i niedrogie imprezy starczało.

jeśli masz jakieś pytania, wal śmiało na PM

pawel80 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-02-28, 13:59   

mozna pogodzic mieszkanie w Berlinie (skoro to priorytet) i studia na Viadrinie w FF/o. Wspomniany Semesterticket obowiazuje rowniez na trasie Berlin-FF/o. Sporo niemieckich studentow mieszkalo w Berlinie i dojezdzalo na Viadrine. a zalety prawa na Viadrinie juz ktos tu wymienial.

Odpowiedz do tematu