Cześć! Od pewnego czasu czytam o studiach na FU w Berlinie i mam kilka pytań studiowania tam dotyczących:
1) Jak przelicza się oceny z polskiej matury(starej) na oceny niemieckie, chodzi mi o przyjęcie na studia? I jaką mają tam skalę ocen? Wiem tylko że najniższa jest najlepsza.
2) Gdzie znajdują się statystyki stosunku liczby kandydatów do liczby przyjęć? Na stronce FU nie mogłem takowych znaleźć.
3) Czy przy składaniu dokumentów muszę mieć certyfikat zaświadczający o znajomości języka na poziome Mittelstufe II?
4a) Jeśli przyjmują na studia wg kryterium Wartezeit to biorą pod uwagę czas, który upłynął od zdania matury(czyli wiek kandydata) czy czas, jaki upłynął od złożenia dokumentów na uczelnię?
4b) Czy łatwiej jest się dostać na studia Bachelor, jeśli w Polsce skończyłem już licencjata(chociaż na innym kierunku)? Czy kierunki przyrodnicze są popularne?
Może znajdzie się jakiś praktyk, który mi na to odpowie;).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum