Startują studia dla Polaków...
| Autor |
Wiadomość |
el Komendante
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-21, 10:48 Startują studia dla Polaków...
|

|
|
Hej w Berlinie od marca startują studia dla Polaków tam mieszkających.
Filia ma siedzibę blisko Checkpoint Charlie
Będzie można tam studiować
Informatykę, Zarządzanie i chyba Pedagogikę
Czy ktos się wybiera ? |
_________________ el Komendante |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 565 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2008-01-21, 12:03
|

|
|
Ja analizuje temat |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-21, 15:33
|

|
|
| Czy przy przyjmowaniu na studia bedzie sprawdzane, czy ktos jest Polakiem? |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
marekk
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2008-01-21, 18:20
|

|
|
| Szkoda ze na stronie WSHE nic o tym nie pisza... Mam tez pytanie...czy student tej uczelni bedzie mial takie same prawa jak student niemieckiej uczelni? pozwolenie na 90dni pracy w roku badz Studentenausweis np ze zniazka na BVG albo na prawo mieszkania w akademiku?? |
|
|
|
 |
Hania23
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 38 Skąd: Berlin Reinickendorf
|
Wysłany: 2008-01-22, 13:57
|

|
|
| No ja tez bylabym zainteresowana ale jak narazie malo informacji na ten temat. Pisze moze cos w necie? Jak tam z terminami i w ogole? |
|
|
|
 |
el Komendante
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-25, 11:17
|

|
|
| Hej, więcej informacji możan uzyskac piszac na maila berlin@wshe.lodz.pl |
_________________ el Komendante |
|
|
|
 |
gosienka5
Staly bywalec forum

Pomogła: 10 razy Posty: 258 Skąd: berlin-schöneberg
|
Wysłany: 2008-01-26, 16:09
|

|
|
| ja tez jestem zainteresowana, ale pisalam tam e-mail dostalam odpowiedz..kazano mi podac numer telefonu i mial ktos zadzwonic jednak juz minely 2 tygodnie i nie dostalam zadnej wiadomosci,a marzec juz niedlugo |
_________________ gosienka-5 |
|
|
|
 |
takaagnieszka
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-29, 23:21
|

|
|
| W Berlinie można też studiować prawo po polsku. Informacje na www.ewspa.edu.pl |
_________________ takaagnieszka |
|
|
|
 |
sophia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2008-01-29, 23:49
|

|
|
takaagnieszka, na stronie ktora podalas nie pisze nic o studiach prawa (przynajmniej nic takiego nie znalazlam) Podane jest tylko trzydniowe (piatek, sobota, niedziela) seminarium, ktore odbedzie sie w Berlinie od 1-3 lutego na temat prawa niemieckiego, ale termin skladania podan na to seminarium juz minal.
Te studia dla polakow zazwyczaj organizuja prywatne uczelnie. Wie ktos jak pozniej jest z dyplomem takiej uczelni jest jakas szansa ze sie do czegos przyda, bo w polsce na takie dyplomy z prywatnej uczelni to krzywo patrza. A jak tutaj? |
|
|
|
 |
semir
Aktywny uzytkownik clarq

|
Wysłany: 2008-01-30, 10:40
|

|
|
| sophia napisał/a: | | bo w polsce na takie dyplomy z prywatnej uczelni to krzywo patrza. |
przy czym jaka uczelnia wydała dyplom ma się nijak do wiedzy ex-studenta. a dodatkowo często jest tak że ci w uniwerka liczą tylko minuty do końca zajęć (ucieczka przed wojskiem), a Ci z prywatnych co muszą sami płacić to bardziej im zależy żeby coś się nauczyć. |
|
|
|
 |
sophia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2008-01-30, 12:53
|

|
|
| clarq napisał/a: | | przy czym jaka uczelnia wydała dyplom ma się nijak do wiedzy ex-studenta. a dodatkowo często jest tak że ci w uniwerka liczą tylko minuty do końca zajęć (ucieczka przed wojskiem), a Ci z prywatnych co muszą sami płacić to bardziej im zależy żeby coś się nauczyć. |
Zgadzam sie z Toba clarq, ale wiem jak pozniej patrzy sie w pl na takie dyplomy z pywatnych uczelni. Pracowadcy zazwyczaj jak maja kilku kandydatow do wyboru to najpierw odrzycaja kandydata z prywatnej uczelni, bo uwazaja ze jak i tak za wszytko zaplacil to zdal i wiedzy raczej miec nie bedzie. Wiem ze nie wszyscy tak robia, ale spora wiekszosc. Zajmowalam sie tym troszke w pl i wiem ze pewne uczelnie przez pracodawcow wcale nie sa uwazane jako szkola wyzsza i odsylaja ludzi mowiac ze szukali kogos z wyzszym wyksztalceniem, a ich wyksztalcenie sie do takiego nie zalicza. Nie chcialabym po wydaniu sporej kaski i kilku latach nauki spotkac sie z czyms takim. Dlatego chcialabym wiedziec jak tutaj patrza na taki dyplom? Moze ktos szukal pracy kto konczyl prywatna uczelnie? |
|
|
|
 |
takaagnieszka
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-31, 17:38
|

|
|
Na górnym banerze na stronie www.ewspa.edu.pl jest wielki napis "studia polonijne".
Tam można wszystko przeczytać. |
_________________ takaagnieszka |
|
|
|
 |
sophia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2008-01-31, 17:48
|

|
|
Dzieki takaagnieszka, rzeczywiscie taki duzy baner, a ja nie zauwazylam |
|
|
|
 |
Alchemico
Nowy

|
Wysłany: 2008-02-20, 22:00
|

|
|
| czesc, ja jestem zdecydowana zapisac sie na pedagogike. Zapisanie sie w tej szkole nie obejmuje znizek na bilety, poniewaz studenci beda zapisani w polskiej uczelni z filia w Berlinie:( a jezeli chodzi o inne znizki to niestety nie wiem .Dajcie znac kto jest jeszcze chetny studiowac pedagogike:) pozdrawiam |
|
 |
Sylwia__
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-21, 08:38
|

|
|
Z tego co mi waidomo jeśli dostaniecie legitymacje te nowe elektroniczne prawdopodobnie bedziecie miec znizki ja jeszcze nie wypróbowałam ale kolezanka jezdziła do czech i niemiec i mówi że z tych nowych elektronicznych legitymacji korzystała i miła znizki np. na przejazdy komunikacja, na stokach, w hotelu tylko ze to i tak tylko do 26 roku zycia |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-21, 22:13
|

|
|
Nie wiem jak myślą dzisiejsi studenci, ale mi osobiście nawet do głowy by nie przyszło mieszkając w Berlinie nie wykorzystać szansy studiowania na którejś z tutejszych uczelni (której nazwy znane są na całym świecie) i zaczynania studiów na jakimś wynalazku z filią w Berlinie, który istnieje raptem od 10 lat i nikt o tym nie słyszał. Po co?
I nie mówcie mi, że chodzi o (nie)znajomość niemieckiego, bo każdy średnio inteligentny kandydat na studenta jeśli chce (!), w ciągu roku może się nauczyć języka na tyle, żeby zacząć studia. |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
Alchemico
Nowy

|
Wysłany: 2008-02-22, 13:04
|

|
|
| baranek napisał/a: | Nie wiem jak myślą dzisiejsi studenci, ale mi osobiście nawet do głowy by nie przyszło mieszkając w Berlinie nie wykorzystać szansy studiowania na którejś z tutejszych uczelni (której nazwy znane są na całym świecie) i zaczynania studiów na jakimś wynalazku z filią w Berlinie, który istnieje raptem od 10 lat i nikt o tym nie słyszał. Po co?
I nie mówcie mi, że chodzi o (nie)znajomość niemieckiego, bo każdy średnio inteligentny kandydat na studenta jeśli chce (!), w ciągu roku może się nauczyć języka na tyle, żeby zacząć studia. |
Latwo mowic jak sie ma nowa mature, bo niestety na berlinskie uczelnie nie ma co sie wybierac ze stara, wiem bo sie dowiadywalam i to nie chodzi tylko o (nie)znajomosc jezyka. A jezeli jest mozliwosc studiowania na polskiej uczelni,ktora akurat otwiera filie w Berlinie,(gdzie uznaja stara mature) to dlaczego ludzie z tego maja nie skorzystac!!! Zreszta to jest kazdego indywidualna sprawa,gdzie i co studiuje, ja przynajmniej nie bede oceniac osob ktore krytykuja innych!!! pozdrawiam |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy Posty: 375 Skąd: Berlin- Kreuzberg
|
Wysłany: 2008-02-22, 14:22
|

|
|
| Alchemico, pierwszy slysze, zeby stara matura byla jakims problemem, no ale moze sie cos zmienilo..... nie wazne. Wazne, ze skoro masz stara mature, to podejrzewam, ze powinienes miec w takim razie jakies studium badz studia juz skonczone?! wiec mozesz posluzyc sie dyplomem idac na uczelnie a nie koniecznie sw. maturalnym? czy sie grubo myle?! |
_________________ marlen |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 565 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2008-02-22, 20:15
|

|
|
| marlen napisał/a: | | Alchemico, pierwszy slysze, zeby stara matura byla jakims problemem, no ale moze sie cos zmienilo..... nie wazne. Wazne, ze skoro masz stara mature, to podejrzewam, ze powinienes miec w takim razie jakies studium badz studia juz skonczone?! wiec mozesz posluzyc sie dyplomem idac na uczelnie a nie koniecznie sw. maturalnym? czy sie grubo myle?! |
to nie jest takie oczywiste, ze jak sie ma stara mature to sie i ma studia skonczone1 (wiem, ze masz na mysli czas).Lat temu kilka nie bylo to takie oczywiste, ze po maturze szlo sie na studia, bo teraz w Polsce, to niedlugo o stanowisko sprzataczki bedzie sie trzeba "legitymowac" wyzszym wyksztalceniem. |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy Posty: 375 Skąd: Berlin- Kreuzberg
|
Wysłany: 2008-02-23, 12:46
|

|
|