forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Startują studia dla Polaków...

Autor Wiadomość
el Komendante 
Nowy

Wysłany: 2008-01-21, 10:48   Startują studia dla Polaków...

Hej w Berlinie od marca startują studia dla Polaków tam mieszkających.
Filia ma siedzibę blisko Checkpoint Charlie
Będzie można tam studiować
Informatykę, Zarządzanie i chyba Pedagogikę
Czy ktos się wybiera ?

agat79 
Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2008-01-21, 12:03   

Ja analizuje temat :smile:

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2008-01-21, 15:33   

Czy przy przyjmowaniu na studia bedzie sprawdzane, czy ktos jest Polakiem?

marekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2008-01-21, 18:20   

Szkoda ze na stronie WSHE nic o tym nie pisza... Mam tez pytanie...czy student tej uczelni bedzie mial takie same prawa jak student niemieckiej uczelni? pozwolenie na 90dni pracy w roku badz Studentenausweis np ze zniazka na BVG albo na prawo mieszkania w akademiku??

Hania23 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-01-22, 13:57   

No ja tez bylabym zainteresowana ale jak narazie malo informacji na ten temat. Pisze moze cos w necie? Jak tam z terminami i w ogole?

el Komendante 
Nowy

Wysłany: 2008-01-25, 11:17   

Hej, więcej informacji możan uzyskac piszac na maila berlin@wshe.lodz.pl

gosienka5 
Staly bywalec forum

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2008-01-26, 16:09   

ja tez jestem zainteresowana, ale pisalam tam e-mail dostalam odpowiedz..kazano mi podac numer telefonu i mial ktos zadzwonic jednak juz minely 2 tygodnie i nie dostalam zadnej wiadomosci,a marzec juz niedlugo

takaagnieszka 
Nowy

Wysłany: 2008-01-29, 23:21   

W Berlinie można też studiować prawo po polsku. Informacje na www.ewspa.edu.pl

sophia
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-01-29, 23:49   

takaagnieszka, na stronie ktora podalas nie pisze nic o studiach prawa (przynajmniej nic takiego nie znalazlam) Podane jest tylko trzydniowe (piatek, sobota, niedziela) seminarium, ktore odbedzie sie w Berlinie od 1-3 lutego na temat prawa niemieckiego, ale termin skladania podan na to seminarium juz minal.

Te studia dla polakow zazwyczaj organizuja prywatne uczelnie. Wie ktos jak pozniej jest z dyplomem takiej uczelni jest jakas szansa ze sie do czegos przyda, bo w polsce na takie dyplomy z prywatnej uczelni to krzywo patrza. A jak tutaj?

semir 
Aktywny uzytkownik
clarq

Wysłany: 2008-01-30, 10:40   

sophia napisał/a:
bo w polsce na takie dyplomy z prywatnej uczelni to krzywo patrza.

przy czym jaka uczelnia wydała dyplom ma się nijak do wiedzy ex-studenta. a dodatkowo często jest tak że ci w uniwerka liczą tylko minuty do końca zajęć (ucieczka przed wojskiem), a Ci z prywatnych co muszą sami płacić to bardziej im zależy żeby coś się nauczyć.

sophia
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-01-30, 12:53   

clarq napisał/a:
przy czym jaka uczelnia wydała dyplom ma się nijak do wiedzy ex-studenta. a dodatkowo często jest tak że ci w uniwerka liczą tylko minuty do końca zajęć (ucieczka przed wojskiem), a Ci z prywatnych co muszą sami płacić to bardziej im zależy żeby coś się nauczyć.

Zgadzam sie z Toba clarq, ale wiem jak pozniej patrzy sie w pl na takie dyplomy z pywatnych uczelni. Pracowadcy zazwyczaj jak maja kilku kandydatow do wyboru to najpierw odrzycaja kandydata z prywatnej uczelni, bo uwazaja ze jak i tak za wszytko zaplacil to zdal i wiedzy raczej miec nie bedzie. Wiem ze nie wszyscy tak robia, ale spora wiekszosc. Zajmowalam sie tym troszke w pl i wiem ze pewne uczelnie przez pracodawcow wcale nie sa uwazane jako szkola wyzsza i odsylaja ludzi mowiac ze szukali kogos z wyzszym wyksztalceniem, a ich wyksztalcenie sie do takiego nie zalicza. Nie chcialabym po wydaniu sporej kaski i kilku latach nauki spotkac sie z czyms takim. Dlatego chcialabym wiedziec jak tutaj patrza na taki dyplom? Moze ktos szukal pracy kto konczyl prywatna uczelnie?

takaagnieszka 
Nowy

Wysłany: 2008-01-31, 17:38   

Na górnym banerze na stronie www.ewspa.edu.pl jest wielki napis "studia polonijne".
Tam można wszystko przeczytać.

sophia
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-01-31, 17:48   

Dzieki takaagnieszka, rzeczywiscie taki duzy baner, a ja nie zauwazylam :oops:

Alchemico 
Nowy

Wysłany: 2008-02-20, 22:00   

czesc, ja jestem zdecydowana zapisac sie na pedagogike. Zapisanie sie w tej szkole nie obejmuje znizek na bilety, poniewaz studenci beda zapisani w polskiej uczelni z filia w Berlinie:( a jezeli chodzi o inne znizki to niestety nie wiem .Dajcie znac kto jest jeszcze chetny studiowac pedagogike:) pozdrawiam

Sylwia__ 
Uzytkownik

Wysłany: 2008-02-21, 08:38   

Z tego co mi waidomo jeśli dostaniecie legitymacje te nowe elektroniczne prawdopodobnie bedziecie miec znizki ja jeszcze nie wypróbowałam ale kolezanka jezdziła do czech i niemiec i mówi że z tych nowych elektronicznych legitymacji korzystała i miła znizki np. na przejazdy komunikacja, na stokach, w hotelu :) tylko ze to i tak tylko do 26 roku zycia

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2008-02-21, 22:13   

Nie wiem jak myślą dzisiejsi studenci, ale mi osobiście nawet do głowy by nie przyszło mieszkając w Berlinie nie wykorzystać szansy studiowania na którejś z tutejszych uczelni (której nazwy znane są na całym świecie) i zaczynania studiów na jakimś wynalazku z filią w Berlinie, który istnieje raptem od 10 lat i nikt o tym nie słyszał. Po co?
I nie mówcie mi, że chodzi o (nie)znajomość niemieckiego, bo każdy średnio inteligentny kandydat na studenta jeśli chce (!), w ciągu roku może się nauczyć języka na tyle, żeby zacząć studia.

Alchemico 
Nowy

Wysłany: 2008-02-22, 13:04   

baranek napisał/a:
Nie wiem jak myślą dzisiejsi studenci, ale mi osobiście nawet do głowy by nie przyszło mieszkając w Berlinie nie wykorzystać szansy studiowania na którejś z tutejszych uczelni (której nazwy znane są na całym świecie) i zaczynania studiów na jakimś wynalazku z filią w Berlinie, który istnieje raptem od 10 lat i nikt o tym nie słyszał. Po co?
I nie mówcie mi, że chodzi o (nie)znajomość niemieckiego, bo każdy średnio inteligentny kandydat na studenta jeśli chce (!), w ciągu roku może się nauczyć języka na tyle, żeby zacząć studia.

Latwo mowic jak sie ma nowa mature, bo niestety na berlinskie uczelnie nie ma co sie wybierac ze stara, wiem bo sie dowiadywalam i to nie chodzi tylko o (nie)znajomosc jezyka. A jezeli jest mozliwosc studiowania na polskiej uczelni,ktora akurat otwiera filie w Berlinie,(gdzie uznaja stara mature) to dlaczego ludzie z tego maja nie skorzystac!!! Zreszta to jest kazdego indywidualna sprawa,gdzie i co studiuje, ja przynajmniej nie bede oceniac osob ktore krytykuja innych!!! pozdrawiam

marlen 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-02-22, 14:22   

Alchemico, pierwszy slysze, zeby stara matura byla jakims problemem, no ale moze sie cos zmienilo..... nie wazne. Wazne, ze skoro masz stara mature, to podejrzewam, ze powinienes miec w takim razie jakies studium badz studia juz skonczone?! wiec mozesz posluzyc sie dyplomem idac na uczelnie a nie koniecznie sw. maturalnym? czy sie grubo myle?!

agat79 
Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2008-02-22, 20:15   

marlen napisał/a:
Alchemico, pierwszy slysze, zeby stara matura byla jakims problemem, no ale moze sie cos zmienilo..... nie wazne. Wazne, ze skoro masz stara mature, to podejrzewam, ze powinienes miec w takim razie jakies studium badz studia juz skonczone?! wiec mozesz posluzyc sie dyplomem idac na uczelnie a nie koniecznie sw. maturalnym? czy sie grubo myle?!

to nie jest takie oczywiste, ze jak sie ma stara mature to sie i ma studia skonczone1 (wiem, ze masz na mysli czas).Lat temu kilka nie bylo to takie oczywiste, ze po maturze szlo sie na studia, bo teraz w Polsce, to niedlugo o stanowisko sprzataczki bedzie sie trzeba "legitymowac" wyzszym wyksztalceniem.

marlen 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-02-23, 12:46   

agat79,wiem wiem...

Odpowiedz do tematu