|
studia MA, informacje, warunki
| Autor |
Wiadomość |
berserker85
Nowy

|
Wysłany: 2007-04-05, 14:33 studia MA, informacje, warunki
|

|
|
Hey, obecnie koncze ostatni rok studiow w Walii. Przed wakacjami bede mial tytul licencjata i myślę o rozpoczęciu studiów w Berlinie (Berlin-Hu) - BWE albo ekonomia.
Czy ktos z was jest na uzupelniajacych studiach ? (tzn. jakie sa warunki przyjec - mam Mittelstuffe II, teoretycznie przez wakacje jestem w stanie zdac ZOP lub KDS). Chodzi mi o kontakt z kims kto przebijal się przez to morze formalności.
proszę o pomoc
pozdawiam |
|
|
|
 |
brik
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2007-04-18, 13:02
|

|
|
Hey,
ja studiuje w Berlinie na HU od pazdziernika. Wczesniej ukonczylam Kolegium Jezyka Niemieckiego w Polsce a i tak musialam zdawac tutaj egzamin jezykowy DSH. Na HU egzaminy sa platne ok 130 Euro i pamietaj, ze papiery sklada sie do ok 10 lipca. Jezeli zdasz ten egzamin to mozesz pozniej studiowac na kazdym uniwerku w Niemczech. |
_________________ Brik |
|
|
|
 |
Agnesia
Nowy

|
Wysłany: 2008-02-24, 16:02
|

|
|
Cześć. Mam na imię Agnieszka i własnie kończę NKJO- j. niemiecki. Też zamierzam robić magisterkę w Berlinie. Wiem, że to już dość stary temat, ale jak dla mnie bardzo na czasie.
Jestem w podobnej sytuacji do Brik i dlatego mam prośbę, jeżeli byś Brik jeszcze zaglądała na to forum to daj znać.Szczerze mówiąć jestem w szoku, że po Kolegium jeszcze trzeba zdawać jakiś egzamin. A co w przypadku, kiedy po zdaniu licencjatu jest się studentką UW na magisterskich zaocznych? Nie wystarczy prznieść papiery?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hania23
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 38 Skąd: Berlin Reinickendorf
|
Wysłany: 2008-02-24, 21:45
|

|
|
No ja planuje tez wybrac sie na studia. Robie magisterke z filologii germanskiej w Polsce i chcialam tutaj cos nowego zaczac studiowac. Z tego co sie dowiedzialam to na TU nie trzeba robic egzaminu jesli masz licencjat z niemieckiego. Niestety na innych uniwersytetach jest on wymagany. Dlatego planuje zrobic TestDaF na TU w kwietniu. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie Pozdrawiam |
|
|
|
 |
brik
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-02-25, 00:43
|

|
|
Agnieszko,ja tez bylam w szoku, kiedy dostalam zaproszenie na egzamin. Na uczelni powiedziano mi, ze poziom nauczania na kolegiach jezykowych na swiecie jest bardzo rozny, zdarza sie ze sa osoby po tego typu studiach, ktore nie znaja dobrze jezyka, dlatego dodatkowo egzamin DSH.
Ale nie wiem, jak wyglada sytuacja, jak juz jest sie na studiach magisterskich. Najlepiej zadwonic na uczelnie, udziela Ci szczegolowych informacji.
Powodzenia
Basia |
_________________ Brik |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy Posty: 375 Skąd: Berlin- Kreuzberg
|
Wysłany: 2008-02-25, 13:09
|

|
|
| Agnesia, a ja sie dziwie, ze jestes w szoku..... Ale uwierz, zmienisz zdanie jak zaczniesz zycie w Niemczech. Tez jestem po studiach germniastyki, przeprowadzilam sie po licencjacie ( UW-lingwistyka stosowana) i mi kopara opadla jak sie rozni to co sie nauczylam od tego co mi sie w rzeczywistosci przydaje. Wiec w zupelnosci rozumiem potrzebe egzaminow. Uwierz, ze nawet po magisterce wiele osob nie zna dobrze niemieckiego, przykladem jest polowa mej grupy z uni gdanskiego... kolezanki, ktore mnie odwiedzaly ( majace super oceny) nie potrafily sie odnalezc na spotkaniach z moimi "niemieckimi" przyjaciolmi, patrzaly na mnie pytajacym wzrokiem, co ktos akurat powiedzial... Ale jesli ty znasz "dobrze" niemiecki, to taki egzamin nie powinien stanowic dla ciebie problemu, a zawsze masz dodatkowy znaczacy papierek w teczce. |
_________________ marlen |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|