|
studia na FU-błagam o cenne informacje jak zacząć rekrutacje
| Autor |
Wiadomość |
malwinkaTa1
Nowy

|
Wysłany: 2010-03-09, 13:45 studia na FU-błagam o cenne informacje jak zacząć rekrutacje
|

|
|
Witam, nazywam sie malwina od niedawna mieszkam w berlinie z synkiem i rodzicami. Zdecydowałam sie składac papiery na studia w berlinie-mianowicie mam na myśli Freie Universitat, dużo już wyczytałam na ich stronie internetowej ale nie znam niemieckiego wiec mam kilka pytań do was:
- skończyłam studia 1-go stopnia w warszawie i mam tytuł licencjata wiec zależy mi na kontunuowaniu magistra na FU w j.angielskim z ktorego nie mam certyfikatu ale znam niemal biegle gdyż uczyłam sie j.ang 10 lat
-wiem że muszę przetłumaczyc moj dyplom na j.niemiecki i zarejestrowac sie na tej specjalnej rekrutacji internetowej uni-assist lecz wyczytalam ze musze miec ocene GPA (grade point average) ale nie mam bladego pojecia czy taka ocena ma sie znalezc na moim przetlumaczonym dyplomie czy ma byc jakims osobnym dokumentem?
-w polsce studiowalam stosunki międzynarodowe ale okazalo sie ze to lipa kierunek wiec chcialabym zakonczyc studia i zdobyc magistra w kierunku Master of Bussines, Competition and Regulatory Law. Nie wiem jak to powiązac, mianowicie w polsce nie ma takiego kierunku studiów wiec nie wiem jakie mam szanse??nawet gdybym studiowala w polsce prawo to takie studia sa tylko magisterskie!!
-kolejna rzecz jest taka ze wyczytalam ze studia ktore wybralam trwaja w tzw full-time studies tylko rok..czy to możliwe??rozumiem ze sa to studia dzienne tak??
-i jeszcze jedno, czy jesli zdobede juz tlumaczenie mojego dyplomu wraz z tym GPA czy te dokumenty sklada sie osobisice czy tez skanujac i umieszczajac w trakcie rejestracji przez uni-assist??
-moze wiecie jakie sa oplaty na tym uniwersytecie??
Prosze was bardzo o pomoc!! Bede wdzieczna za jakąkolwiek podpowiedz..mam nadzieje ze wiecie wiecej ode mnie!! |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-03-10, 10:59
|

|
|
| malwinkaTa1 napisał/a: | | -moze wiecie jakie sa oplaty na tym uniwersytecie?? | 251,68 ojro za semsestr.
| Cytat: | | -i jeszcze jedno, czy jesli zdobede juz tlumaczenie mojego dyplomu wraz z tym GPA czy te dokumenty sklada sie osobisice czy tez skanujac i umieszczajac w trakcie rejestracji przez uni-assist?? | pocztą się wysyła, ale nie zwracają, więc lepiej wysłać odpisy (czyli uwierzytelnione kopie)
| Cytat: | | -kolejna rzecz jest taka ze wyczytalam ze studia ktore wybralam trwaja w tzw full-time studies tylko rok..czy to możliwe??rozumiem ze sa to studia dzienne tak?? | tak, to możliwe
| malwinkaTa1 napisał/a: | | dużo już wyczytałam na ich stronie internetowej ale nie znam niemieckiego wiec mam kilka pytań do was: | klikasz na angielską flagę i masz całą stronę po angielsku, który zresztą znasz
Na resztę pytań odpowiedzi nie znam ;P |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
kaha.
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 2 razy Posty: 151 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-04-09, 12:50
|

|
|
Hej Malwina,
ambitne masz plany i mam nadzieję, że uda Ci się je zrealizować.
Nie znam odpowiedzi na wszystkie z Twoich pytań, ale moja koleżanka studiowała coś na FU po angielsku i studia te trwały rok. Wiem, że był to bardzo intensywny rok, więc jeśli się zdecydujesz, to przygotuj się na niezły wycisk. Koleżanka miała nie tylko codziennie zajęcia, ale też wyjeżdżała na jakieś seminaria w weekendy.
"251,68 ojro", o których pisze irmencja666 to tylko opłata podstawowa (za administrację i bilet), którą płaci każdy. Do tego dochodzi czasem opłata za konkretne studia. Ja np. płacę za moje 2-letnie masterstudia 251+300. Podejrzewam, że te roczne angielskie studia są dużo, dużo droższe.
Poza tym podejrzewam, że będziesz musiała okazać certyfikat językowy.
Uni akceptuje też dokumenty rekrutacyjne w języku angielskim, ja dostałam dyplom po ang. z mojej polskiej uczelni i nie musiałam już nic tłumaczyć.
Jeszcze jedno: nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że przez uni-assist trzeba się rekrutować tylko na studia pierwszego stopnia - później to już bezpośrednio.
Cóż, każdy kierunek ma swoje specyficzne wymogi. Musisz dokładnie poczytać w necie, co tam jest napisane, bo na pewno są wszsytkie informacje i zapewne też po angielsku, jeśli to angielskie kierunki. Poza tym na pewno jest tel. osoby kontaktowej. Obawiam się, że pytając na forum otrzymasz w tym wypadku tylko informacje niekonkretne i niepewne.
Powodzenia życzę! |
_________________ "alle sind wir Ausländer übersetzt ins Deutsche" |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|