forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

studia w Berlinie od WS 2010/2011

Autor Wiadomość
formalnie 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-07-11, 22:58   

kurcze , mam pytanie , jak wypelniam ta ankiete do uni assist to tam mam do wyboru drugi kierunek jesli sie nie dostane na pierwszy , czyli to tez juz jest oficjalne podanie czy na drugi kierunek musze druga ankiete wypelniac ?

radinc 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-07-12, 10:25   

Na poczatku nie zrozumialem, ze ankieta to pewnie podanie:p

To, co wypelniasz do uni-assist przekazywane jest dalej na uczelelnie. Mozesz wpisac 2 kierunki studiow na jednym podaniu. Wiec jesli na jednej uczelini ubiegasz sie na 2 kierunki to oba umieszczasz na jednym podaniu. Dwa kierunki na jednej uczelni to jedno podanie. Kazda kolejna uczelnia to nastepne podanie. Trzeba tylko uwazac, bo na niektorych uczelniach mozna sie ubiegac tylko na jeden kierunek. Na niektorych na 2, ale czy mozna ubiegac sie na jednej uczelni na 3 lub wiecej to tez nie wiem;)

pozdrawiam

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-07-12, 14:14   

radinc napisał/a:
na 3 lub wiecej to tez nie wiem;)
nie można, bo siłą rzeczy nie ma jak - na podaniu masz miejsce na 2 :P

pr0007 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-07-12, 17:14   

Irmencja a ty zamiast spacerować po pięknym Berlinie siedzisz tutaj i pomagasz żółtodziobom w rekrutacji - na prawde podziwiam :) )

ja dzisiaj przeszukałam caaaaaaaaaaaaały internet jeszcze raz w poszukiwaniu informacji o rekrutacji i wyliczaniu średniej no ale niestety - NIC

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-07-12, 17:35   

Cytat:
Irmencja a ty zamiast spacerować po pięknym Berlinie siedzisz tutaj i pomagasz żółtodziobom w rekrutacji - na prawde podziwiam :) )
Nie mogę spacerować, bo mam sesję i muszę przynajmniej sprawiać pozory, że się uczę ;)

pr0007 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-07-13, 09:22   

a ciężko jest w Berlinie z nauką i z zajęciami. WIEM WIEM zależy od kierunku, ale taka ekonomia albo wirtschaftsingenieurwesen?
patrzymłam w poznaniu - conajmniej 2 dni wolnego w planie, czy to też tam tak jest ?

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-07-13, 17:27   

Na wielu kierunkach sama możesz sobie układać plan zajęć i wtedy jak Ci się uda, będziesz mieć 2 dni wolnego. Ale może być ciężko. Jeden dzień wolnego raczej tak, ale na dwa bym nie liczyła... :roll:

pr0007 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-07-23, 17:19   

Przeliczyli mi numerus clausus na 1,3!

jeżeli w tamtym roku był 1,6 to szanse są?!

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-07-23, 22:32   

pr0007 napisał/a:

To chyba logiczne... :roll: :roll: :roll:

formalnie 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-07-28, 22:15   

pr0007 napisał/a:

skad juz wiesz ???
glupie pytanie

pr0007 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-08-05, 10:15   

O rany o rany no dobrze! spokojnie! ;)
A skąd wiem? napisałam do Uni-Assist i GRZECZNIE udzielili mi odpowiedzi!

Mam jeszcze pytanko do takich bardziej obeznanych, czy w Niemczech są przyznawane jakieś stypendia, zwolnienia z opłat semestralnych czy akademika, pomoc socjalna dla obcokrajowców? :) (tylko prosze o grzeczne odpowiedzi)

Pogodniak 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-05, 10:21   

Niestety zadnej pomocy socjalnej nie ma, nawet rodowici niemcy dostaja tutejsze stypendium socjalne w formie kredytu, co prawda nieoprocentowanego i rozlozonego w splatach na kilkanascie lat, ale mimo wszystko kredytu.

Ja juz stary kon jestem a ostatnia rate za kredyt na studia splacilem dopiero niedawno

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-05, 11:59   

Są stypendia, trzeba mieć wy****ne w kosmos oceny. Stypendia możesz znaleźć na www.daad.pl (lub .de, ale wtedy przekierują Cię na .pl). Niestety dopiero po trzecim czy czwartym semestrze można się o niektóre z nich ubiegać, o ile dobrze pamiętam... Poczytaj.

Pogodniak 
Dyskutant

Wysłany: 2010-08-05, 15:26   

stypendia DAAD sa na semestr- dwa semestry, a nie na cale studia

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-05, 16:23   

Co semestr można przedłużać (a właściwie od nowa się ubiegać), jeśli ma się odpowiednio dobre oceny. I nie powiedziałam, że to stypendia od DAAD, bo u nich to gówno a nie stypendia. Na podanej przeze mnie stronie jest wyszukiwarka stypendiów z wieeeeeeelu fundacji i przedsiębiorstw.

pawel80 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-08-05, 16:56   

czesc, za moich studiow trzeba jeszcze bylo przedkladac DSD 2 lub DSH, jako potwierdzenie znajomosci j.niemieckigo. Wy nie musicie?

pr0007 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-08-05, 19:47   

Czytałam sobie o tych wszystkich stypendiach i zauważyłam, że większość jest od któregoś tam semestru! Ja na prawdę mam na nie wielką ochotkę i będę się uczyła żeby jedno z takich uzyskać! (Mam nadzieje, że zarówno zapału jak i możliwości mi nie braknie).

Mam wiele pytań i jestem wam bardzo wdzięczna, że tutaj mi tak odpisujecie! Nie mam nikogo, kto studiuje, mieszka w Berlinie i jesteście dla mnie praktycznie jedynym źródłem informacji!

Słuchajcie, "szukam" sobie teraz jakiegoś pokoju w WG, jest cieżko bo ofert w internecie nie jest zbyt wiele (Szukam czegoś w okolicach 150-160 Euro i niżej). Czy na miejscu jest łatwo coś znaleźć?!

I teraz mój mały plan na przeżycie. Mam zamiar po jakimś miesiącu, kiedy moje wszystkie odłożone oszędności się skończą, zacząć pracować (minijob 400 Euro). Jak widzicie moje szanse na przeżycie w Berlinie za 400 Euro + mama opłacająca niedrogi pokój w WG)? Są realne?!?!?! ;)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Paweł: Jeżeli nie mamy odpowiedniego certyfikatu, który zwalnia Cię z DSH (np. TestDaF na 4). To też musimy DSH zdawać!

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-05, 19:47   

pawel80 napisał/a:
Wy nie musicie?
Muszą. Ale poza DSD 2 (łał, mało kto go zna, szczerze mówiąc. Ja go zdawałam :P ) lub DSH jest do wyboru jeszcze sporo innych ;)

[ Dodano: 2010-08-05, 20:50 ]
pr0007 napisał/a:
150-160 Euro i niżej
Możesz za tę cenę szukać ewentuyalnie jakiegoś pokoju a akademiku (ale za tę cenę to łazienka i kuchnia do wspólnego użytku). WG za tę kasę nie znajdziesz.

Cytat:
I teraz mój mały plan na przeżycie. Mam zamiar po jakimś miesiącu, kiedy moje wszystkie odłożone oszędności się skończą, zacząć pracować (minijob 400 Euro). Jak widzicie moje szanse na przeżycie w Berlinie za 400 Euro + mama opłacająca niedrogi pokój w WG)? Są realne?!?!?! ;)
Szanse jak najbardziej realne. Będzie dobrze ;) Tylko z pracą dla studentów wcale nie jest tak łatwo - musisz się nastawić, że nie znajdziesz czegoś od razu ;)

pr0007 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-08-05, 19:55   

Cytat:
Szanse jak najbardziej realne. Będzie dobrze ;) Tylko z pracą dla studentów wcale nie jest tak łatwo - musisz się nastawić, że nie znajdziesz czegoś od razu ;) [/quote]

a tak w ciągu miesiąca? ;) )))))

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-05, 20:35   

To zależy od intensywności poszukiwań i szczęścia :P
Ja szukałam dłużej :P

Odpowiedz do tematu