|
Studia w Berlinie - pytanie
| Autor |
Wiadomość |
kasia18
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-07-12, 00:59 Studia w Berlinie - pytanie
|

|
|
hej:)
mam pytanie odnosnie studiow w berlinie, zdałam do 3 kl liceum i nie wiem do czego sie bardziej przylozyc czy do matury czy do ocen, jak to oceniaja niemieckie uczelnie, i jaki byscie polecili egz jezykowy???
z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi:):*
pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1470 Skąd: ???
|
Wysłany: 2008-07-12, 09:31
|

|
|
| Zależy co chcesz studiować, na jakiej uczelni. Każda ma swoje własne kryteria. |
|
|
|
 |
kasia18
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-07-14, 09:11 cdn
|

|
|
bo ja gdzies czytałam, że głownie oceny odgrywają role np. na amerykanistyke na humboldtcie wymagany jest fce a o maturze nic nie wspominaja i jak to jest z przeliczaniem ocen. Prosze pomozcie! Bo ja nie wiem co mam robic czy zdac fce i sobie podarowac mature z ang, czy nie??? i jak bym chciala np isc na freie na publizistik un kommunikationwissenschaft to wystarczy mi podst z polskiego i geo oraz rozszerz niemiecki+certyf a takze fce z ang
z gory dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-07-14, 09:36
|

|
|
| Dziwne te twoje kalkulacje. Przyłóż się i do jednego i do drugiego, to na pewno nie będziesz miała problemów. |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-07-14, 17:33
|

|
|
zgadzam sie z barankiem:) ja napisze co wiem.
Na FU chca m.in. kopie i tlumaczenie swiadectwa dojrzalosci i swiadectwa ukonczenia liceum ogolnoksztalcacego (w koncu po cos im ono jest, samolocikow z tego nie beda skladac chyba:P) na germanistyke potrzebny 3. poziom testu DSH, na ktory dostajesz zaproszenie wraz z dopuszczeniem lub 5. poziom testu DaF, ktory mozesz zdac w Polsce, lub GSD, KSD, ZOB. Na inne kierunki wymagania sa mniejsze co do jezyka DSH-2 DaF-4, z reszta nie wiem jak. jezeli na publicystyce bedziesz miala wyklady po angielsku to musisz miec FCE. przyloz sie najbardziej do przedmiotow, ktore pomoga Ci na studiach.
www.uni-assit.de - tu musisz sie zarejestrowac, gdybys chciala skladac papiery do Berlina ( i do innych miast tez):)
www.inobis.de - tu masz przydatne infosy i wskazowki, jakie dokumenty, na jaki kierunek musisz zlozyc (kazda uczelnia ma inne zachcianki) i jak wypelnic potrzebne wnioski itp., itd.:)
zycze powodzenia;)
[ Dodano: 2008-07-14, 17:34 ]
zgadzam sie z barankiem:) ja napisze co wiem.
Na FU chca m.in. kopie i tlumaczenie swiadectwa dojrzalosci i swiadectwa ukonczenia liceum ogolnoksztalcacego (w koncu po cos im ono jest, samolocikow z tego nie beda skladac chyba:P) na germanistyke potrzebny 3. poziom testu DSH, na ktory dostajesz zaproszenie wraz z dopuszczeniem lub 5. poziom testu DaF, ktory mozesz zdac w Polsce, lub GSD, KSD, ZOB. Na inne kierunki wymagania sa mniejsze co do jezyka DSH-2 DaF-4, z reszta nie wiem jak. jezeli na publicystyce bedziesz miala wyklady po angielsku to musisz miec FCE. przyloz sie najbardziej do przedmiotow, ktore pomoga Ci na studiach.
www.uni-assist.de - tu musisz sie zarejestrowac, gdybys chciala skladac papiery do Berlina ( i do innych miast tez):)
www.inobis.de - tu masz przydatne infosy i wskazowki, jakie dokumenty, na jaki kierunek musisz zlozyc (kazda uczelnia ma inne zachcianki) i jak wypelnic potrzebne wnioski itp., itd.:)
zycze powodzenia;) |
_________________ ~~>!!!Together we'll survive the good times and the hard times too!!!<~~ |
|
|
|
 |
kasia18
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-07-14, 17:41
|

|
|
dzieki mikiwan za pomoc:):)
[ Dodano: 2008-07-19, 00:41 ]
mam pytanie co to jest monobachelor i kombinationsbachelor??? i ktory według Was jest lepszy universitat humboldt czy freie?? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|