|
STUDIA W BERLINIE |
| Autor |
Wiadomość |
klaudyjka
Nowy

|
Wysłany: 2010-05-19, 17:50 STUDIA W BERLINIE
|
|
|
Witam!
Jestem zainteresowana studiami na TU Berlin na kierunku Energie- und Prozesstechnik. Mam jednak pytanie, które nurtuje mnie już od dłuższego czasu... Średnie maturalne przeliczane w Niemczech, tzw. NC, mają inną formę niż nasze polskie. Jak przeliczyć naszą maturę? Czy uwzględniany jest poziom podstawowy i rozszerzony? Czy za rozszerzony otrzymuje się dodatkowe punkty?
Nie mogę również znaleźć wymaganych przedmiotów na kierunek Energie- und Prozesstechnik. Czy ktoś wie co trzeba zdawać na maturze, żeby dostać się na ten kierunek?
I ostatnie pytanie: Posiadam certyfikat Instytutu Goethego na poziomie C1. Czy to wystarczający dowód umiejętności językowych, by móc bez problemu podjąć studia na TU Berlin?
Za każdą odpowiedź będę bardzo bardzo wdzięczna!!!
PS. Jeśli znalazłby się ktoś, kto studiuje lub studiował ten kierunek, chętnie posłuchałabym o wrażeniach...
Z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
edytkaw7
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Wrz 2009 Posty: 61 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2010-05-19, 21:11
|
|
|
| Siedzę teraz trochę w tym i akurat na Twoje pytania moge ci odp, chcę iśc na Uniwersytet Humboldta i tam nie ma znaczenia czy to podstawa czy rozszerzenie wszystko tak samo cie liczy , jezeli chodzi o maturę to najkorzystniej jest zdawać tylko to co wymagane i podstwowe ( polski , matma i jezyk ) ja tak zdawałam. Musisz się zastanowić czy chcesz do Polski czy do Niemiec, bo wiesz z taka matura do Polski ciezko bedzie sie na jakiekolwiek studia dostac, ale w Niemczech tak jest najlepiej . Jezeli chodzi o C1 to ci starczy, ale nie zwolni sie z DSH, bo z DSH zwalnia kilka innych ale nie ten, np. Test DaF i ZOP ( C2 ) , ale jak ten masz to juz naprawde super normalnie mozesz z nim papiery składać. |
|
|
|
 |
klaudyjka
Nowy

|
Wysłany: 2010-05-19, 21:28
|
|
|
Dziękuję bardzo za pomoc. Ja maturę mam dopiero za rok, więc chętnie poobserwuję jak to potoczyło się u Ciebie. Jeśli to nie sprawi Ci problemu to daj mi później znać jak Ci poszła matura i czy bez problemu Cię przyjęli |
|
|
|
 |
edytkaw7
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-19, 23:01
|
|
|
| jasne , żaden problem, mam nadzieję, że będzie dobrze;) dam ci znac;) |
|
|
|
 |
irmencja666
Dyskutant

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 16 Wrz 2009 Posty: 510 Skąd: wiesz???
|
Wysłany: 2010-05-20, 03:47
|
|
|
| edytkaw7 napisał/a: | | jezeli chodzi o maturę to najkorzystniej jest zdawać tylko to co wymagane i podstwowe ( polski , matma i jezyk ) ja tak zdawałam | nie zgodzę się. Zależy od kierunku. Na jedne więcej punktów dostajesz za historię na maturze, a na inne za biologię. Czasami trzeba się nieźle naszukać, jakie przedmioty są preferowane. Ale jeżeli chodzi o Twój przedmiot, to na 99% : matematyka, fizyka, angielski. | edytkaw7 napisał/a: | | Jezeli chodzi o C1 to ci starczy, ale nie zwolni sie z DSH, bo z DSH zwalnia kilka innych ale nie ten, np. Test DaF i ZOP ( C2 ) , ale jak ten masz to juz naprawde super normalnie mozesz z nim papiery składać. | jeżeli może skłądać papiery z certyfikatem Instytutu Gothe'go, to chyba logiczne, że zwalnia on z DSH |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me!
 |
|
|
|
 |
klaudyjka
Nowy

|
Wysłany: 2010-05-22, 13:00
|
|
|
| Dzięki, właśnie te przedmioty miałam zamiar zdawać - nie wiem tylko, czy bardziej opłaca mi się zdać podstawę czy rozszerzenie... |
|
|
|
 |
irmencja666
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-05-22, 13:16
|
|
|
| Jeżeli szykujesz się tylko na Niemcy, to zdawaj podstawę. Ale jeśli Polskę też bierzesz pod uwagę - dobrze się zastanów. |
 |
|
|
|
 |
klaudyjka
Nowy

|
Wysłany: 2010-05-22, 14:09
|
|
|
| Teraz matura wygląda tak, że jeśli chcę powiedzmy zdawać rozszerzoną matmę to muszę zdać również podstawową. W takim wypadku mam dwa wyniki. Ciekawa jestem który z nich niemiecka uczelnia wzięłaby pod uwagę? |
|
|
|
 |
edytkaw7
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-22, 16:20
|
|
|
| z tego, co ja dowiadywałam się, to przedmiot nie ma znaczenia, dodatkowe punkty to jedynie są za przedmioty, ale oceny na świadectwie z ocen, a nie z tego czego maturę. No ale musisz się najlepiej sama dowiedzieć. |
|
|
|
 |
irmencja666
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-05-22, 17:19
|
|
|
| edytkaw7 napisał/a: | | ale oceny na świadectwie z ocen, a nie z tego czego maturę | Quatsch!
Biorą pod uwagę wszystkie wyniki. |
 |
|
|
|
 |
edytkaw7
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-22, 17:58
|
|
|
| bez sensu są takie spory, to zależy od keirunku, nie biora pod uwage wszystkiego np na medycyne wazna jest matematyka fizyka chemia i biologia. no ale ok mysle ze nie ma sensu juz tego dalej ciagnac.:) |
|
|
|
 |
melissa126
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-06-06, 00:02
|
|
|
co do przeliczania matury zastanawiam się czy ustne też się wlicza do średniej (akurat ładnie mi poszły). też myślałam o HU |
|
|
|
 |
love
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-11, 10:00
|
|
|
| klaudyjka napisał/a: | | Teraz matura wygląda tak, że jeśli chcę powiedzmy zdawać rozszerzoną matmę to muszę zdać również podstawową. W takim wypadku mam dwa wyniki. Ciekawa jestem który z nich niemiecka uczelnia wzięłaby pod uwagę? |
Właśnie też za rok pisze maturę i też mnie to ciekawi. Ja chce zdawac np. angielski rozszerzony (itp.) co oznacza 2 wyniki maturalne i gnebi mnie jak oni to rozgryzą. Policzą oba osobno? Wezmą korzystniejszy wynik? Co krok to zagadka. |
|
|
|
 |
|
|