forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy  Tematy  Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
STUDIA W BERLINIE
Autor Wiadomość
klaudyjka 
Nowy

Wysłany: 2010-05-19, 17:50   STUDIA W BERLINIE

Witam!

Jestem zainteresowana studiami na TU Berlin na kierunku Energie- und Prozesstechnik. Mam jednak pytanie, które nurtuje mnie już od dłuższego czasu... Średnie maturalne przeliczane w Niemczech, tzw. NC, mają inną formę niż nasze polskie. Jak przeliczyć naszą maturę? Czy uwzględniany jest poziom podstawowy i rozszerzony? Czy za rozszerzony otrzymuje się dodatkowe punkty?

Nie mogę również znaleźć wymaganych przedmiotów na kierunek Energie- und Prozesstechnik. Czy ktoś wie co trzeba zdawać na maturze, żeby dostać się na ten kierunek?

I ostatnie pytanie: Posiadam certyfikat Instytutu Goethego na poziomie C1. Czy to wystarczający dowód umiejętności językowych, by móc bez problemu podjąć studia na TU Berlin?

Za każdą odpowiedź będę bardzo bardzo wdzięczna!!! :)

PS. Jeśli znalazłby się ktoś, kto studiuje lub studiował ten kierunek, chętnie posłuchałabym o wrażeniach... :roll:

Z góry dziękuję.

edytkaw7 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-05-19, 21:11   

Siedzę teraz trochę w tym i akurat na Twoje pytania moge ci odp, chcę iśc na Uniwersytet Humboldta i tam nie ma znaczenia czy to podstawa czy rozszerzenie wszystko tak samo cie liczy , jezeli chodzi o maturę to najkorzystniej jest zdawać tylko to co wymagane i podstwowe ( polski , matma i jezyk ) ja tak zdawałam. Musisz się zastanowić czy chcesz do Polski czy do Niemiec, bo wiesz z taka matura do Polski ciezko bedzie sie na jakiekolwiek studia dostac, ale w Niemczech tak jest najlepiej . Jezeli chodzi o C1 to ci starczy, ale nie zwolni sie z DSH, bo z DSH zwalnia kilka innych ale nie ten, np. Test DaF i ZOP ( C2 ) , ale jak ten masz to juz naprawde super normalnie mozesz z nim papiery składać.

klaudyjka 
Nowy

Wysłany: 2010-05-19, 21:28   

Dziękuję bardzo za pomoc. Ja maturę mam dopiero za rok, więc chętnie poobserwuję jak to potoczyło się u Ciebie. Jeśli to nie sprawi Ci problemu to daj mi później znać jak Ci poszła matura i czy bez problemu Cię przyjęli :)

edytkaw7 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-05-19, 23:01   

jasne , żaden problem, mam nadzieję, że będzie dobrze;) dam ci znac;)

irmencja666 
Dyskutant

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-05-20, 03:47   

edytkaw7 napisał/a:
jezeli chodzi o maturę to najkorzystniej jest zdawać tylko to co wymagane i podstwowe ( polski , matma i jezyk ) ja tak zdawałam
nie zgodzę się. Zależy od kierunku. Na jedne więcej punktów dostajesz za historię na maturze, a na inne za biologię. Czasami trzeba się nieźle naszukać, jakie przedmioty są preferowane. Ale jeżeli chodzi o Twój przedmiot, to na 99% : matematyka, fizyka, angielski.
edytkaw7 napisał/a:
Jezeli chodzi o C1 to ci starczy, ale nie zwolni sie z DSH, bo z DSH zwalnia kilka innych ale nie ten, np. Test DaF i ZOP ( C2 ) , ale jak ten masz to juz naprawde super normalnie mozesz z nim papiery składać.
jeżeli może skłądać papiery z certyfikatem Instytutu Gothe'go, to chyba logiczne, że zwalnia on z DSH :roll:

klaudyjka 
Nowy

Wysłany: 2010-05-22, 13:00   

Dzięki, właśnie te przedmioty miałam zamiar zdawać - nie wiem tylko, czy bardziej opłaca mi się zdać podstawę czy rozszerzenie...

irmencja666 
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-22, 13:16   

Jeżeli szykujesz się tylko na Niemcy, to zdawaj podstawę. Ale jeśli Polskę też bierzesz pod uwagę - dobrze się zastanów.

klaudyjka 
Nowy

Wysłany: 2010-05-22, 14:09   

Teraz matura wygląda tak, że jeśli chcę powiedzmy zdawać rozszerzoną matmę to muszę zdać również podstawową. W takim wypadku mam dwa wyniki. Ciekawa jestem który z nich niemiecka uczelnia wzięłaby pod uwagę?

edytkaw7 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-05-22, 16:20   

z tego, co ja dowiadywałam się, to przedmiot nie ma znaczenia, dodatkowe punkty to jedynie są za przedmioty, ale oceny na świadectwie z ocen, a nie z tego czego maturę. No ale musisz się najlepiej sama dowiedzieć.

irmencja666 
Dyskutant

Wysłany: 2010-05-22, 17:19   

edytkaw7 napisał/a:
ale oceny na świadectwie z ocen, a nie z tego czego maturę
Quatsch!
Biorą pod uwagę wszystkie wyniki.

edytkaw7 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-05-22, 17:58   

bez sensu są takie spory, to zależy od keirunku, nie biora pod uwage wszystkiego np na medycyne wazna jest matematyka fizyka chemia i biologia. no ale ok mysle ze nie ma sensu juz tego dalej ciagnac.:)

melissa126 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-06-06, 00:02   

co do przeliczania matury zastanawiam się czy ustne też się wlicza do średniej (akurat ładnie mi poszły). też myślałam o HU :)

love 
Nowy

Wysłany: 2010-06-11, 10:00   

klaudyjka napisał/a:
Teraz matura wygląda tak, że jeśli chcę powiedzmy zdawać rozszerzoną matmę to muszę zdać również podstawową. W takim wypadku mam dwa wyniki. Ciekawa jestem który z nich niemiecka uczelnia wzięłaby pod uwagę?

Właśnie też za rok pisze maturę i też mnie to ciekawi. Ja chce zdawac np. angielski rozszerzony (itp.) co oznacza 2 wyniki maturalne i gnebi mnie jak oni to rozgryzą. Policzą oba osobno? Wezmą korzystniejszy wynik? Co krok to zagadka. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu