|
Studiowanie w Berlinie-"z czym to się je?"
| Autor |
Wiadomość |
Ann_Marie
Nowy

|
Wysłany: 2009-08-18, 19:50 Studiowanie w Berlinie-"z czym to się je?"
|

|
|
Witam!
Rok 2010 bedzie jednym z ważniejszych w moim króciutkim życiu - matura o.o.
Otóż więc, już coraz konkretniej zastanawiam się nad studiami - i wyjadę mi się że studia w Berlinie to jest to. Mieszkam w Szczecinie, także już to, to całkiem blisko ale nie o to chodzi.
Z językiem większych problemów nie mam, na maturze nie wiem jeszcze czy będę zdawać rozszerzony czy podstawowy, w każdym razie wiem że certyfikat będę robić. Jeśli chodzi o kierunek studiów to zastanawiam się nad psychologią albo jakiś humanistyczny kierunek.
I tu rodzą się moje pytania...
Muszę przyznać, że na necie czytałam na temat studiowania w niemczech ale...cięzko mi to wszystko "ogarnąć" ;/
Czy byłby ktoś w stanie, napisać od początku co,gdzie,jak? Nie ma potrzeby pisania wszystkiego "naraz". Może być po kawałku niestety, nie mam żadnej znajomej osoby któraby studiowała w niemczech, bądź nawet miała taki zamiar...
Proszę o pomoc, jeśli to możliwe
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2009-08-20, 21:14
|

|
|
z tego co wiem trzeba zdac najpierw test DAF zebys w ogole mogla studiowac... okresla on twoje kwalifikacje jezykowe...
na jakim poziomie chcesz robic certyfikat? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2009-08-21, 09:57
|

|
|
| test DaF na odpowiednim poziomie (tam iles stopni jest tego testu z tego co pamietam) , DSH II jest takim zelaznym pewnikiem zeby wejsc na studia i z tego co mi wiadomo jest ciut trudniejszy niz DaF ,ale przywileje podobne.. |
_________________ 23.5@Tresor Berlin / Benny Hilling mode on... |
|
|
|
 |
Artmann
Nowy

|
Wysłany: 2009-08-21, 10:37
|

|
|
No tak - a ja mam inny problem.
Ukonczylem germanistyke na UJ w Krakowie, zatem jest chyba oczywiste, ze niemieckim posluguje sie doskonale - teraz chce rozpoczac studia jakiekolwiek, aby miec prawo do pracy- i nagle pojawia sie szereg problemow. Miedzy innymi DSH, ktory wszak kosztuje. Naprawde trzeba go zdawac, czy tylko wykorzystuja moj brak orientacji i znajomosci przepisow...? No i dodatkowo ponowny meldunek- niedlugo musze zwolnic mieszkanie i znowu szukac kogos, kto zgodzi sie mnie przyjac z zameldowaniem. Jak to w koncu z tym wszystkim jest...?
Prosze sie ze mnie nie nabijac - jestem tu po prostu nowy i nie orientuje sie, jak wygladaja te wszystkie procedury. Nie oczekuje tyle porad, co raczej linkow do stron, ktore by mnie oswiecily, poniewaz w tej chwili ciezko mi sie tu odnalezc.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
pingwin
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-08-21, 17:28
|

|
|
| Spróbuj zdawać DaF, bo też jest uznawany, a raczej jest tańszy i można go zdawać praktycznie wszędzie, a DSH tylko na tej wybranej przez siebie niemieckiej uczelnii... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|