| Autor |
Wiadomość |
Matron
Nowy

|
Wysłany: 2005-06-12, 13:15 Szkoła polska w Berlinie
|

|
|
Przeprowadzamy sie do Berlina. Syn bedzie zaczynał naukę w średniej szkole z tylko podstawową znajomościa j. niem. Proszę żeby ktoś kto wie udzielił mi informacji czy w Berlinie jest szkoła z jezykiem wykładowym polskim. Jeśli nie, to jak można te sprawy załatwić, zeby mógł kontynuowac naukę. |
|
|
|
 |
Ania Weise
Nowy

Pomogła: 1 raz Posty: 2 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2005-06-13, 14:05
|

|
|
| W szkole podstawowej Goerdeler Grundschule (Deutsch-Polnische Europaschule, Klasy 1-6) jezykami wykladowymi sa niemiecki i polski. Robert-Jungk Oberschule kontynuuje nauke w dwoch jezykach na poziomie srednim. Adres szkoly: Pfalzburger Str. 23, 10719 Berlin, Tel.: 902 923 913. Na dodatkowe zajecia z niemieckiego zapraszam do naszej szkoly w Charlottenburgu Berlinek Sprachenzentrum, Tel.: 347 87 266, www.berlinek.de |
|
|
|
 |
Matron
Nowy

|
Wysłany: 2005-06-13, 20:43
|

|
|
Dziękuję bardzo za informację Pani Ani Weise. W Polsce nauka w szkole podstawowej trwa od 1 do 6 klasy. Następne 3 klasy 7, 8 i 9 to jest gimnazjum. Po ukończeniu gimnazjum idzie się do szkoły średniej, czyli liceum lub technikum. Następny etap to już studia na wyższej uczelni. Jak to jest w Niemczech? Syn będzie miał ukończone 3 letnie gimnazjum tj. 9 klas, a więc w polskich warunkach powinien pójść do licem lub technikum.Jak ta sprawa wygląda w Niemczech?, czy będzie miał możliwość kontynuowania dalszej nauki w jęz. polskim i w jakiej szkole. Jaki zakres nauki (klas) obejmuje Oberschule jeśli jest określona jako nauka na poziomie średnim.
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Gosia
Staly bywalec forum

Pomogła: 8 razy Posty: 276 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2005-06-13, 21:57
|

|
|
W Berlinie podstawowka to klasy 1-6, ale zaczyna sie rok wczesniej niz polska szkola. Potem mozna wybrac:
- Hauptschule - troche jak polska zawodowka klasy 7-10 (chyba?)
- Realschule - troche mniej niz liceum obejmuje klasy 7-10, jest mozliwosc kontynuacji nauki w liceum jesli ma sie dobre oceny
- Gymnasium - odpowiednim liceum, obejmuje klasy 7-13, konczy sie matura.
- Gesamtschule = Realschule + Gymnasium w jednym.
Szkola w Wilmersdorfie jest wlasnie Gesamtschule. Link to: http://www.robert-jungk-oberschule.de/ W tej szkole nauka odbywa sie w obydwu jezykach na raz, zazwyczaj jednak jezykiem przewazajacym jest niemiecki.
Mysle, ze dobrym pomyslem byloby skontaktowanie sie ze szkola jeszcze przed koncem roku szkolnego. |
|
|
|
 |
deska
Uzytkownik

|
Wysłany: 2005-06-28, 12:26
|

|
|
| A jest jakies liceum w jezyku poslkim w berlinie?? Lub jakies studia? |
|
|
|
 |
czaijna
Nowy

|
Wysłany: 2007-05-30, 22:09
|

|
|
Witam,
chciałabym chodzić do Oberschule Robert-Jungk Berlin-Wilmersdorf, która była zresztą wcześniej wspomniana.
Mój problem polega na tym:
nie wiem jaki pobyt czy wizę muszę uzyskać aby uczyć się w niemieckiej szkole mając miejsce zamieszkania w Berlinie, ale byłoby to na zasadzie dojazdów
→niedziela jade do berlina ,
→pon-pt jest w berlinie
→piatek wracam do domu, do Polski i tak w kółko.
Proszę o pomoc, bo koniec roku już za pasem, a ja jednk chciałabym tam chodzić.
Pozdrawiam
Pamela |
|
|
|
 |
misia11
Dyskutant misia

Pomogła: 12 razy Posty: 504 Skąd: berlin
|
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy Posty: 375 Skąd: Berlin- Kreuzberg
|
Wysłany: 2007-06-05, 12:27
|

|
|
| czaijna, wizy zadnej nie trzeba:) zameldowanie owszem, a to ze na weekendy bedziesz jezdzic do domu nikogo nie bedzie interesowalo:) |
_________________ marlen |
|
|
|
 |
dariuisz
Nowy

|
Wysłany: 2007-06-05, 22:41
|

|
|
| marlen ty mieszkasz w berlinie tak ? chialbym sie dowiedziec czy przy tej szkole Robert-Jungk Berlin-Wilmersdorf jest internat cos w tym stylu ? bo chcilabym wlasnie z kolega isc do tej szkoly ? |
|
|
|
 |
dariuisz
Nowy

|
Wysłany: 2007-06-05, 22:47
|

|
|
albo czy są inne szkoły polsko niemieckie w berlinie bo bardzo bym chciał sie tam uczyć ale w tym problem ,że nie mamy zakwaterowanie i szukał bym internatu gdzieś blisko tej szkoły może mi ktoś pomóc ?
pozdrawiam
Darek |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2007-06-06, 11:54
|

|
|
| Ta szkola jest jedyna polsko-niemiecka srednia szkola w Berlinie,co do internatu,to chyba raczej nie posiada (tak na 90%) |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2007-06-06, 13:15
|

|
|
z tego co juz zdarzylam sie wczesniej zorientowac to na internat nie ma co liczyc, ale mozesz looknac w googlach INTERNATSCHULEN ale watpie, czy akurat RObert Jungk sie zaliczy .
jakby co wejdz na ich str. http://www.robert-jungk-oberschule.de/ lub napisz maila z zapytaniem o internat r-j-o@t-online.de ale z tego co ja widze to nie maja oni.
wiekszosc uczniow ( w tym Polakow) mieszka raczej u rodziny ( jesli takowa posiada) ale czesniej w tzw. WG czyli, kilku uczniow sie zbiera i razem szukaja mieszkania do wynajecie. mozesz poszukac w googlach WOHNGEMEINSCHAFT BERLIN
http://go.immonet.de/sear...&toarea&popup=n
lub zaloguj sie na www.lokalisten.de i tam w dziale MARKT / WOHNEN sa ogloszenia, rowniez o wspollokatora.
polecam tez:
http://berlin.kijiji.de/f...00001QQCatIdZ42
po lewej stronie mozesz sobie wybrac dzielnice/REGION....
masz wielkie pole do poszukiwan, wystarczy poszperac w necie. Z tego co kiedys informowalam sie to koszty chwieja sie w granicach do 200 eu, jesli dobrze poszukasz:)
Pozdrawiam i powodzenia:) |
|
|
|
 |
dariuisz
Nowy

|
Wysłany: 2007-06-06, 20:23
|

|
|
wlasnie do sredniej szkoly chcialbym isc tylkow tym problem ze nie mam gdzie mieszkac |
|
|
|
 |
dariuisz
Nowy

|
Wysłany: 2007-06-06, 21:57
|

|
|
ale to jest 200 eu na miesiac czy na rok ?
bo moim zdaniem 200 eu na miesiac to troche duzo a i tak pozatym umiem tylko podstawowy niemiecki |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2007-06-07, 08:36
|

|
|
na miesiac,czynsze za mieszkania sa w raczej minimum takiej wysokosci,nawet jak mieszkasz w WG to musisz sie z takimi mniej wiecej kosztami liczyc.
Poza tym nie wiem,czy podstawowy niemiecki starczy,bo mimo,ze to polsko-niemiecka szkola,to czesc przedmiotow jest wykladana w jezyku niemieckim,musialbys znac niemiecki bardziej niz podstawowo. |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2007-06-08, 13:02
|

|
|
dariuisz, Malgorzata ma racje, nie wiem czy z podstawowym niemieckim bedziesz mogl sobie poradzic. (chyba ze mialbys kogos kto by ci ewentualnie pomagal w wazniejszych sprawach) Ja np. juz koncze studia filologii germanskiej i mimo ze od dawna sie uczylam niemieckiego, mialam problemy na poczatku pobytu w berlinie, bo w szkolach ucza calkiem inaczej, Hochdeutsch a jak przyjezdzasz na miejsce to co chwile slychac jakies niezrozumiale slangi umgangssprache,ale w sumie...... gdzie sie nauczysz tak dobrze niemieckiego jak nei na miejscu?! do odwaznych swiat nalezy:)
a ceny, niestety, takie sa:/ i dodam ze 200 eu to przy dobrych wiatrach i raczej kaltmiete( czyli bez dodatkowych oplat) przecietnie warmmiete ( czynsz +wszystkie oplaty) w WG wacha sie czesto na jeden pokoj nawet ok 300 eu, a czasem nawet wiecej, zalezy od dzielnicy, czy to neubau czy altbau , czy jest balkon itp. |
|
|
|
 |
adrianna
Nowy

|
Wysłany: 2007-12-23, 18:38
|

|
|
Cześć, mam pytanie.
Nie umiem niemieckiego, mam dopiero od pół roku w szkole ten język.
Moja siostra mieszka w akademiku w Berlinie.
Chciałabym do niej się wprowadzić, no i uczyć się tam w gymnasium.
Słyszałam ze na poczatku roku jest tam półroczny kurs, no i dzieki niemu mozna później normalnie funkcjonowac w szkole.
Czy zebym mogla uczyc sie w Berlinie moge byc zameldowana w akademiku z siostra?
No i chciałabym sie uczyc na poziomie realschule.
Poza tym, bardzo mi na tym zalezy.
Od którego w ogole zaczyna sie rok szkolny w roku 2008?
No i czy mogłabys mi zaproponować kilka gimnazjum z dobrym poziomem, no i z uczącymi sie tam polakami, bo gdybym pewnie na poczatku tam sie uczyla, by sie ze mnie smiali ze nic nie rozumiem..
Licze na szybka odpowiedz, Ada. |
_________________ Adrianna. |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2007-12-28, 19:07
|

|
|
| Czesc Ada! Szukasz gimnazjum z dobrym poziomem czy Realschule? To jest roznica. Jak chcesz sprostac dobremu poziomowi, nie znajac wystarczajaco jezyka? Moim zdaniem powinnas intensywnie uczyc sie tego jezyka w Polsce i przyjechac tu, jak juz bedziesz dobrze sobie radzila. O to, czy mozesz mieszkac u siostry, niech zapyta siostra w administracji akademika. Rok szkolny rozpoczyna sie w 1. wrzesnia 2008. |
|
|
|
 |
Barti
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-04-28, 20:43
|

|
|
Chce zaczac nauke w polskiej szkole w berlinie robert-junkg-schule, koncze II klase gimnazjum w polsce nie wiem czy bede sie uczyl o 7 klasy w niemieckim gimnazjum czy pojde do klasy stosownej od wieku. prosze o odp |
|
|
|
 |
|
|