ubezpieczenie zdrowotne dla studenta
| Autor |
Wiadomość |
kaha.
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 2 razy Posty: 151 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-07-24, 11:47 ubezpieczenie zdrowotne dla studenta
|

|
|
Hej, dostałam miejsce na FU i mam mały (mam nadzieję) problem:
żeby się zapisać muszę przedłożyć pare dokumentów m.in. "die Versicherungsbescheiningung einer gesetzlichen Kranenkasse bzw. Befreiungsbescheiningung".
nie mam w tej chwili żadnego ubezpieczenia, czy ktoś może mi coś poradzić? Czy może to być ubezpieczenie z Polski? Czy może to być ubezp. z NFZ, (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego)?
z góry (o którą mam nadzieję nie rozbiją się moje plany) dziękuję! |
_________________ "alle sind wir Ausländer übersetzt ins Deutsche" |
| |
|
|
|
 |
Jacek_Chbg
Nowy

|
Wysłany: 2008-07-24, 17:30
|

|
|
na moich studiach wystarczala europejska karta z NFZ, do jej uzyskania w Polsce potrzeba jakiegos zaswiadczenia, ze sie studiuje (np. Immatrikulationsbescheinigung albo po prostu papier, ze Cie przyjeli) plus jakies tam papiery z Polski (poczytac na stronie NFZ),
karte wydaje sie przewaznie na semestr i trzeba potem przedluzac,
karta z NFZ jest jakby odpowiednikiem karty z niemieckiej Krankenkasy, ale nie wszyscy lekarze wiedza, jak sie ja 'obsluguje', gdyz nie ma na niej odpowiedniego chipa
powodzenia |
|
|
|
 |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-07-25, 10:29
|

|
|
ja sie werbowalem przez uni-assist i wlasnie dostalem list, w ktorym pisza, ze musze miec krankenversicherung. dolaczli formularz hanseatische krankrenkasse, bo jak pisza wspolpracuje ona z uni-assit... jak chcesz moge Ci wyslac na miala skan tego formularza
no i gratulacje dostania sie na FU:mrgreen: !!!
a tak nawiasem, na co skladalas papiery (jesli mozna zapytac oczywiscie )?? |
_________________ ~~>!!!Together we'll survive the good times and the hard times too!!!<~~ |
|
|
|
 |
czarnolaska
Poczatkujacy

Pomogła: 2 razy Posty: 19 Skąd: De
|
Wysłany: 2008-07-25, 17:56
|

|
|
ja mialam karte europejska NFZ i musialam sie befreien w Niemczech z ubezpieczenia, nam kazano isc do AOK (wydzial dla studentow), pokazac to ubezpieczenie NFZ i pani wystawiala kartke, ze jest sie zwolnionym na czas studiow (najczesciej semestr) z ubezpieczenia. i bajka sie co semestr od nowa zaczynala no i ta kartka z AOK trzeba bylo w sekretariacie przedstawic na studiach |
|
|
|
 |
kuternoga
Poczatkujacy

|
|
|
|
 |
czarnolaska
Poczatkujacy

Pomogła: 2 razy Posty: 19 Skąd: De
|
Wysłany: 2008-07-26, 12:09
|

|
|
ja akurat nie mialam problemow z leczeniem, i musiala placic tylko oplate 10 € i nic wiecej,a nie jak pisze na tej stronce wyzej, ze koszty leczenia
fakt ze przy rejestracji do lekarza troche musialam sie natlumaczyc, ale potem bylam traktowana jak normalny pacjent i nie tylko w naglych przypadkach |
|
|
|
 |
kaha.
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 2 razy Posty: 151 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-07-26, 12:49
|

|
|
Dzięki Wam wszystkim za podpowiedzi, troche mi się w głowie rozjaśnia pomału Między innymi taki szczegół, że aby dostać kartę z NFZ trzeba mieć mniej niż 26 lat :/ Więc ta opcja ostatecznie odpada... chyba że się zarejestruję jako bezrobotna. ugh.
Chyba jednak zdecyduję się na ubezpieczenie niemieckie i poświęce te ok 50 EUR na miesiąc, których na razie nie mam
ech... byle do przodu pozdrawiam wszystkich i udanego weekendu życzę |
_________________ "alle sind wir Ausländer übersetzt ins Deutsche" |
|
|
|
 |
marzena
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy Posty: 1589 Skąd: Berlin/Poznan
|
Wysłany: 2008-07-26, 22:37
|