Uwaga na kursy placone przez Jobcenter
| Autor |
Wiadomość |
Michael
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-11-17, 19:50 Uwaga na kursy placone przez Jobcenter
|

|
|
Ostatnio problem sie namnozyl na potege. W wykonaniu "rodakow"
Szkolki, kursy, szkolenia najroznistsze, nazywajace sie tak czy owak, zazwyczaj bardzo dumnie, oferuja jakies kursy, owszem, zgodnie z ustaleniami z Urzedem d/s Pracy, jednak w swojej kalkulacji przedlozonej tym Urzedom w celu rejestracji , "zapominaja" ujac istotne pozycje. A gdy juz zawrze sie umowe i zacznie kurs, okazuje sie, ze trzeba jeszcze dokupic kupe rzeczy z wlasnej kieszeni. Ale tu jest sie juz w pulapce, bo przerwanie kursu sankcjonowane jest przez Urzad kara umowna.
Zdarza sie nawet, ze szkolka kaze dokupywac jakies materialy, sprzety, i insze roznosci, ktore sa zawarten w ofercie dla Urzedu i juz raz przez niego zaplacone.
Zanim wiec zdecydujecie sie na wybor szkoly i podpiszecie umowe, sprawdzcie, co jest a co nie jest w cenie placonej szkolce przez Urzad. Poproscie w Arbeitsamcie czy Jobcenter o sprawdzenie, co jest w ofercie i co pokrywa Urzad.
A taka szkolke, szczycaca sie. ze jest "angezeigt" moze zalozyc kazdy. Wiec i zakladaja i kosza.
Powazniejsze szkoly sa nie tylko "angezeigt" ale i "genehmigt".
I pamietajcie: im wieksze ogloszenia, im bardziej wyszukana nazwa, im bardziej swieci sie witryna, im blyskotliwszy neon, tym wieksza nedza sie czesto za tym kryje.
I nie wahajcie sie klocic o swoje. |
| |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2288 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-11-17, 19:56
|

|
|
w "renomowanej" szkole Hartnack zamiast zaplaconych ksiazek, dawali na kazdej lekcji jakies jej kopie |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
bufbag
Aktywny uzytkownik Polish Navy

|
Wysłany: 2010-11-23, 17:12
|

|
|
| Hmm to ja tak powiem 7 miesiecy w Harnack to tylko ksiazki kupowałem a za bilety wzracali, Teraz ide znowu do tej szkoły to ksiazki za free są i bilety tez oddaja kase wiec co do tej szkoły mam zaufanie i wsio jest ok |
_________________ Spieszmy się kochać kobiety.... Tak szybko się starzeją..... |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2010-11-23, 20:07
|

|
|
| bufbag napisał/a: | | Teraz ide znowu do tej szkoły to ksiazki za free są i bilety tez oddaja kase wiec co do tej szkoły mam zaufanie i wsio jest ok |
sprawa zostala naglosniona, to teraz chetnie daja |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Kania77
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-01-26, 07:56
|

|
|
| Napiszcie, prosze, cos wiecej o hartnacku. Zastanawiam sie nad wyborem szkoly. Bede placila z wlasnej kieszeni i zalezy mi na skutecznosci... |
_________________ Należy dwa razy pomyśleć zanim zacznie się programować, żeby nie trzeba było dwa razy programować zanim zacznie się myśleć. |
|
|
|
 |
lalka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-12, 10:55
|

|
|
| Ja tez chcialabym isc do Hartnacka. Wiem, ze trzeba samemu poniesc jakies koszty, ale skoro JC mi sfinansuje to moge tez sama troche zainwestowac. Slyszalam, ze to dobra szkola. Napiszcie prosze jakie macie doswiadczenia, czy sa zajecia probne? |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2012-02-12, 11:49
|

|
|
| lalka napisał/a: | | Napiszcie prosze jakie macie doswiadczenia |
innym się podoba, ja nie polecam zależy jeszcze jaki poziom chcesz robić... ja robiłam C1 i uważam ten czas za zmarnowany, gdybym drugi raz mogła wybierać, poszłabym gdzie indziej... |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
ewa 1982
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-12, 14:33
|

|
|
| witam mój znajomy chodzi do Hart... i sam płaci za bilety i książki podobno za bilety już nie zwracają w Hartn... |
|
|
|
 |
|
|