forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Uznanie polskiego dyplomu ukończenia studiów

Autor Wiadomość
gosia1976 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-11-01, 20:53   

no nie, nie, u mnie to byla ekonomia

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1601404023

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-11-09, 13:15   

Tak sobie czytam i wydaje mi sie, ze w kwestiach takich, jak chocby prawo, gdzie kazde jest inne w zaleznosci od kraju, to chyba logiczne, ze tu na miejscu beda wymagali wykazaniem sie znajomosci NIEMIECKIEGO prawa. Ekonomia, czy informatyka jest wszedzie taka sama, ale juz podejscie do dzieci czy socjalu nie bardzo, bo chocby w przypadku socjalu w gre tez wchodza podstawy prawa z tego zakresu.

Tak wiec nie rozumiem zdziwienia, ze trzeba zaliczac egzaminy, czy robic studia jeszcze raz... Uznanie dyplomu oznacza, ze wszyscy przyjmuja ze dana osoba ma wyzsze wyksztalcenie, ale tak, jak w PL sam dyplom nie wystarczy, zeby pracowac jako prawnik, tak samo jest tutaj...

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-10, 10:41   

Bylam ostatnio zalatwiac swoje sprawy odnosnie uznania dyplomu i.. okazalo sie, ze wcale nie wyglada to tak zle! A ja sie stresowalam jak glupia.. Okazalo sie, ze bez problemu bede miec uznany dyplom, musze tylko zapisac sie do szkoly i chodzic tam max rok. Uczac sie moge rownoczesnie pracowac w zawodzie.
Choc pewnie to wszystko zalezy od tego kto jaki kierunek studiowal i czy jest tutaj zapotrzebowanie na niego.. Mi powiedziano, ze pedagogow bardzo potrzebuja. W przedszkolu moge pracowac nawet od zaraz bez uznania.. Jedynie musze powiadomic pracodawce, ze takie uznanie zalatwie sobie w przyszlosci..

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-11-10, 21:42   Uznanie polskiego dyplomu

hej,
To swietnie! Tylko 1 rok...
Prosze Cie, zebys napisala nam, jesli jakies przedszkole przyjmie Cie do pracy na takich zasadach. Wielu czeka na takie informacje z niecierpliwoscia
pozdrawiam

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-11, 09:40   

Tak powiedziano mi w urzedzie, takie sa zasady, tak sie robi, wiec o co chodzi? Poza tym brakuje wyksztalconych pedagogow wiec moze dlatego ulatwiaja troche sprawe obcokrajowcom?
A rok nauki nie jest jakims wielkim dramatem. Ja widze to pozytywnie. Troche powtorki nie zaszkodzi, poza tym pasowaloby wiedziec jak fachowe okreslenia brzmia w jezyku niemieckim.. Do tego lepsze to niz np gdyby mieliby mi nie uznac dyplomu i musialabym od nowa studiowac.

des34 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-15, 00:53   

PatrycjaBerlin napisał/a:
Tak powiedziano mi w urzedzie, takie sa zasady, tak sie robi, wiec o co chodzi? Poza tym brakuje wyksztalconych pedagogow wiec moze dlatego ulatwiaja troche sprawe obcokrajowcom?
A rok nauki nie jest jakims wielkim dramatem. Ja widze to pozytywnie. Troche powtorki nie zaszkodzi, poza tym pasowaloby wiedziec jak fachowe okreslenia brzmia w jezyku niemieckim.. Do tego lepsze to niz np gdyby mieliby mi nie uznac dyplomu i musialabym od nowa studiowac.

Jakie to piękne :mrgreen: :mrgreen:
W którym przedszkolu to juz"koleżanka" nie powie :!:
Bo może ktos miałby lepiej jak ona :???:

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-11-16, 15:46   

des34 napisał/a:

Ale jak ma Ci powiedziec o przedszkolu, skoro sama nie sklada tam papierow. Przekazala tylko informacje, czego dowiedziala sie w urzedzie. A zeby wiedziec w ktorym przedszkolu, to moze warto samodzielnie sie przejsc popytac, zlozyc podanie? A nie czekac az ktos to zrobi za Ciebie?

Myrkul 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-11-17, 15:49   

Witam jest tutaj moze ktos, kto w Polsce skonczyl Administracje ?? Mam dyplom studiow przetlumaczony na j. niemiecki i jak przeszukiwalem ta strone, co podaliscie, to znalazlem moja uczelnie (to powinni mi uznac dyplom bez gadania). Wiem, tylko tyle, ze musialbym sie 'douczyc prawa Niemieckiego, oraz tutejszego postepowania administracyjnego. Jezeli ktos ma wieksza wiedze na temat administracji tutaj, albo chociaz pracy w jakiejkolwiek administracji, to bardzo bym prosil o podzielenie sie nia :) .

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-21, 19:22   

Kania77 napisał/a:
des34 napisał/a:

Ale jak ma Ci powiedziec o przedszkolu, skoro sama nie sklada tam papierow. Przekazala tylko informacje, czego dowiedziala sie w urzedzie. A zeby wiedziec w ktorym przedszkolu, to moze warto samodzielnie sie przejsc popytac, zlozyc podanie? A nie czekac az ktos to zrobi za Ciebie?

No wlasnie.. napisalam czego dowiedzialam sie w urzedzie.. W zadnym przedszkolu jeszcze nie bylam.

Aha, wiem tez, ze wszyscy, ktorzy chca pracowac w przedszkolu musza zrobic kurs 1wszej pomocy. Orientuje sie ktos czy wazne jest gdzie go zrobie? Nie wiem czy kaz´de potwierdzenie ukonczenia kursu beda respektowac..

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-21, 20:46   

PatrycjaBerlin, Kurs pierwszej pomocy musi byc zrobiony w Berlinie, w jakiej firmie to powinno byc bez róznicy, ale oczywiscie najlepiej w DRK i zaswiadczenie o kursie urzedowo akceptowane jest rok czasu, jak w ciagu roku nie wykorzystasz tego zaswiadczenia np. nie zatrudnisz sie, to po tym czasie jak beda zadali zaswiadczenia to bedziesz musiala zrobic ten kurs na nowo. W sumie to nie problem, taki kurs trwa tylko dwa dni

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-22, 21:12   

Dzieki juz wszystko znalazlam. W ten albo przyszly weekend zrobie ten kurs.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2011-11-23, 07:31   Re: Uznanie polskiego dyplomu

blitzputz napisał/a:
hej,
Prosze Cie, zebys napisala nam, jesli jakies przedszkole przyjmie Cie do pracy na takich zasadach. Wielu czeka na takie informacje z niecierpliwoscia
pozdrawiam

moja kolezanka wlasnie pracuje na takich zasadach i teraz w sierpniu zaczela taka roczna szkole, przedszkole ja zatrudnilo w styczniu na pol etatu ,a teraz po okresie probnym ma cyly etat,ale warunkiem dalszej pracy jest wlasnie ukonczenie tej szkoly

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-23, 10:21   

No i widzisz blitzputz.. Nastepnym razem dowiedz sie czegos na 100% a potem wypowiadaj bo wprowadzasz tylko zamieszanie.

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-11-23, 10:33   

no i blitzputz popatrzyla...
Jeszcze raz przeczytala i POPATRZYLA na swojego posta, i jeszcze raz...

"hej,
pozdrawiam"

1 Zdanie: To swietnie! (ucieszenie) :grin: Tylko 1 rok...

2 Zdanie: Prosze Cie, zebys napisala nam, jesli jakies przedszkole przyjmie Cie do pracy na takich zasadach.
PROSBA o napisanie informacji, jesli jakies przedszkole przyjmie do pracy na takich zasadach.
Mozna byloby sie taka informacja posilkowac w przypadku, kiedy ktos chcialby na tych zasadach pracowac w przedszkolu, a przedszkole odpowiedzialoby, ze nie ma takich mozliwosci, poniewaz nie ma sie uznanego zawodu.
Nie widze w tym zdaniu rowniez zadnych niesprawdzonych informacji.

3 Zdanie: Wielu czeka na takie informacje z niecierpliwoscia. Pozdrawiam
Bo czeka i tyle!

Jakie zamieszanie?

al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-12-01, 00:04   

Temat otwarty-zapraszamy do dyskusji! temat dotyczy dyplomów z medycyny i prawa co jest istotne w różnicach Polsko/Niemieckich

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-12-01, 08:31   

Na uznanie dyplomu z prawa nie ma co liczyć - to chyba oczywiste, że polskie i niemieckie prawo się różnią!

A medycyna... ktoś miał jakieś problemy z uznaniem medycyny? Tu raczej nie powinno być żadnych...

al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-12-06, 13:17   

No nie do końca się zgodzę z tym stwierdzeniem.

Medycyna podobnie jak prawo ma swoje odmienności (nazwy leków, terminy ect.) stąd pytanie pozostaje otwarte.

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-12-07, 09:31   

z medycyna nie ma zadnych problemow. tutaj nawet sciagaja lekarzy z innych krajow, oplacaja im kursy jezykowe, itp. w Berlinie potrzeba lekarzy. znam jedna lekarke i troche mi opowiadala.

ewa9000 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-12-07, 12:23   

Akurat Berlin jest jedynym landem, gdzie lekarzy jest w nadmiarze. Z uznaniem dyplomu lekarza generalnie nie ma problemu. W kazdym landzie maja inny poglad na potrzebne dokumenty . W jednym miejscu dostaniesz aprobacje od razu, gdzie indziej czasowa. Najlepiej zaczac od znalezienie pracodawcy i nauke niemieckiego . Certyfikat z Goethe Institut ulatwia zalatwianie papierow, ale nie jest konieczny. Pracy szukaj na www.aerzteblatt.de . Jak szukasz informacji z medycyny , to raczej zmien forum na lekarskie

Odpowiedz do tematu