forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Uznanie polskiego dyplomu ukończenia studiów

Autor Wiadomość
al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-10, 18:34   Uznanie polskiego dyplomu ukończenia studiów

Witam,

Czy ma ktoś doświadczenie i wiadomości na temat uznania polskiego dyplomu Uczelni medycznej w Niemczech? Podobno jest jakiś ośrodek uznawania dyplomów wschodnich. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-07-10, 19:41   

http://www.berlin.de/sen/...schluessen.html

franko85
Uzytkownik

Wysłany: 2011-07-10, 23:51   

Tutaj jest stronka. Poszukaj Twojej uczelni... Wszystko jest opisane. Jeśli uczelnia jest na tej stronie tzn. że jest uznawana w Niemczech więc i dyplom jest uznawany. Okazujesz się tylko dyplomem i wydrukiem z tej strony.

al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-11, 16:07   

Dziękuję za pomoc!

al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-07-23, 11:40   

Pytanie powraca,
Jak się zorientowałem abidin funkcjonuje-jeżeli chodzi o dyplomy prawnicze i medyczne podobno istnieje odrębna forma uznawalności.
Jeżeli ktoś ma doświadczenie jak wygląda procedura uznania dyplomu mgr Farmacji, mgr Fizjoterapii, mgr Pielęgniarki proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam,

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-08-16, 17:13   

I jesli moja uczelnia jest na tej liscie to moj dyplom jest wazny i nie moga mi go nie uznac?

al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-08-18, 12:26   

Podobno tak, ale pytanie dotyczy dyplomów Uczelni Medycznych (lekarz, fizjoterapeuta, farmaceuta, pielęgniarka)-chodzi o to czy musi być uznanie dyplomu przez izbę lekarską, pielęgniarską, fizjoterapeutyczną, farmaceutyczną etc.
Taka procedura dotyczy podobno także Uczelni Prawniczych.

Czy nie ma na forum nikogo kto uznawał tego rodzaju dyplom????

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-08-18, 20:49   

ehh..

ja wlasnie bede chciala zalatwic te sprawy z moim dyplomem i strasznie sie boje.. jak mi powiedza, ze nie jest nic wart tutaj to chyba im sie tam w urzedzie na klamce powiesze : P 5 lat nauki na nic ..

alicja85 
Nowy

Wysłany: 2011-08-18, 21:10   

http://www.berlin.de/sen/...nisanerkennung/

wszystkie dyplomy oddajesz przetlumaczone (u meza byly rowniez potrzebne swiadectwa ukonczenia podstawowki i liceum). Trwa ok 2 miesace i Ci przysla poczta uznanie, lub co musisz zrobic aby uznanie uzyskac.

pozdrawiam

al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-09-20, 17:00   

Rozumiem, że wszystkie dyplomy-wszystkich Uczelni są traktowane na jednej równi bez podziału na specjalności?

dusia253 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-09-21, 11:27   

to w koncu trzeba uznac dyplom czy tak jak koledzy wyzej pisza, jezeli jest na liscie to automatycznie jest uznany, bo ja mam tez takie informacje. Bylam z dyplomami gdzies na Alexanderplatz (nie pamietam jak nazywa sie ta instytucja) i pani powiedziala mi ze jestesmy w Unii i dyplom nie wymaga uznania, dala mi wydrukowana kartke z moja uczelnia ze stronki ktora juz zostala tu podana. i szczerze mowiac czytajac ostatni post zaczelam sie zastanawiac nad kompetencjami tej pani i czy napewno jest tak jak mi powiedziala.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2011-09-21, 11:36   

dusia253 napisał/a:
Bylam z dyplomami gdzies na Alexanderplatz (nie pamietam jak nazywa sie ta instytucja)

dwa posty wyzej jest link do tej instytucji :wink:

http://www.berlin.de/sen/...nisanerkennung/

dusia253 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-09-21, 15:44   

Nie chodziło mi o podanie instytucji gdyż wiem gdzie byłam, nnapisalam ze zapomniałem nazwy która w tym momencie jest malomistotna. Chciałam rozwiać swoje wątpliwości które zawiera mój wcześniejszy post.Czy jest wymagane uznanie dyplomu czy nie.
Właśnie tam dostałam informacje ze wystarczy wydruk strony na której znajduje się uczelnia i to wszystko a moja się tam znajduje.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2011-09-22, 07:52   

aaaa,ok :wink:

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-09-22, 08:57   uznanie polskiego dyplomu

Witam,

ja rowniez bylam w Senatsverwaltung na Otto-Braun-Strasse (Alexanderplatz) i rowniez pani chciala mnie zbyc kilkoma wydrukowanymi bzdurami o uznaniu polskich dyplomow automatycznie.
Nie dalam sie i zazadalam na pismie.
Pani wtedy skierowala mnie na kilka pieter wyzej do innej pani.
I co sie okazalo?
Dostalam na pismie, ze...
moj dyplom jest uznany, a jakze, ale zeby pracowac w moim zawodzie musze sie zapisac na studia, zdac egzamin z prawa niemieckiego (cale SGBII i cale SGB VIII), nastepnie zaliczyc normalne praktyki studenckie. Tak naprawde, to wiem juz, ze na tym nie koniec, poniewaz wszystkie zawody z kierunkow pedagogicznych i socjalnych musza byc "staatlich anerkannt" a wiec na 100% czekalby mnie jeszcze egzamin panstwowy skladajacy sie z szeregu egzaminow, a potem jeszcze jeden. Nie wiem, czy nie jeszcze referendariat z dwa lata i tak kolejne pare latek ksztalcenia....

al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-09-29, 14:35   

Coś ruszyło w temacie :-) blitzputz napisz jaka specjalność.

dusia253 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-09-29, 15:37   

no to sie zmartwilam bo ukonczylam studia wlasnie pedagogiczne i prace socjalna wiec rozumiem ze nie znajde pracy w zawodzie??? A ja tak chcialam pracowac y osobami starszymi w Seniorenheim. Mysle ze jednak nie jest tak zle z tymi dyplomami bo jestesmy w Unii wiec moze da sie cos zalatwic.

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-09-29, 20:54   Re: uznanie polskiego dyplomu

blitzputz napisał/a:
Witam,

ja rowniez bylam w Senatsverwaltung na Otto-Braun-Strasse (Alexanderplatz) i rowniez pani chciala mnie zbyc kilkoma wydrukowanymi bzdurami o uznaniu polskich dyplomow automatycznie.
Nie dalam sie i zazadalam na pismie.
Pani wtedy skierowala mnie na kilka pieter wyzej do innej pani.
I co sie okazalo?
Dostalam na pismie, ze...
moj dyplom jest uznany, a jakze, ale zeby pracowac w moim zawodzie musze sie zapisac na studia, zdac egzamin z prawa niemieckiego (cale SGBII i cale SGB VIII), nastepnie zaliczyc normalne praktyki studenckie. Tak naprawde, to wiem juz, ze na tym nie koniec, poniewaz wszystkie zawody z kierunkow pedagogicznych i socjalnych musza byc "staatlich anerkannt" a wiec na 100% czekalby mnie jeszcze egzamin panstwowy skladajacy sie z szeregu egzaminow, a potem jeszcze jeden. Nie wiem, czy nie jeszcze referendariat z dwa lata i tak kolejne pare latek ksztalcenia....

nie denerwuj mnie :( niby uznane a i tak zapieprzania na kilka lat.. i co zrobisz teraz?

w ogole ja slyszalam o przypaku, ze dziewczyne do przedszkola zatrudnili i chcieli tylko dyplom przetlumaczony przez tlumacza..

gosia1976 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-10-12, 16:44   

potwierdzam, ja znalazlam prace, poslugujac sie wylacznie dyplomem ukonczenia Uniwersytetu Szczecinskiego i tlumaczeniem, jest mnostwo pracodawcow, ktorzy uznaja nasze dyplomy bez zbednych ceregieli i papierologii

al 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-11-01, 17:18   

Napisz w jakiej dziedzinie. Wiemy, że bez problemu uznawane są dyplomy Polskich Uczelni i nie trzeba ich nostryfikować.

Pytanie jednak dotyczy dyplomów zawodów medycznych (lekarz, fizjoterapeuta, pielęgniarka, stomatolog, farmaceuta) gdzie stosuje się leki i procedury ratowania życia zdrowia ect. lub zawodów prawniczych.

Jeżeli jest ktoś kto podejmował pracę w szpitalu w Niemczech, a kończył Uczelnię Medyczną w Polsce niech opisze procedurę uznania dyplomu.

Odpowiedz do tematu