forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Mieszkanie na Hellersdorf

Autor Wiadomość
nika91 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
  Wysłany: 2011-11-09, 13:24   Mieszkanie na Hellersdorf

Witam.
Niedlugo przeprowadzam sie na dzielnice Hellersdorf i w zwiazku z tym mam pytanie ,jak tam sie mieszka ? czy sa jakies fajne miejsca gdzie mozna pojsc na spacer z dzieckiem? Mam 20 lat i 5 miesiecznego synka. Chetnie poznam mamuski-polki z dziecmi wlasnie z tej dzielnicy , niestety nikogo nie znam jeszcze :oops: ale mam nadzieje ze wkrotce sie to zmieni.

Pozdrawiam serdecznie ;)

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-09, 13:41   

Oj na Hellersdorfie bedzie ciezko, tam malo Polaków mieszka, przynajmniej z moich informacji. Hellersdorf jak Hohenschönhausen zawsze slynal z socjalu i nazizmu, chociaz kto wie, moze w ciagu ostatnich 2 lat sie cos zmienilo.

nika91 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 13:50   

Aha... No coz moze ktos sie znajdzie ;P heh. Tak troszke smutno samej... Caly czas jestem sama z moim synkiem bo chlopak pracuje takze wieczorami tylko mam z kim posiedziec i pogadac... W tej chwili jeszcze mieszkam na friedrichshain ale za tydzien bede sie przeprowadzac juz na hellersdorf ... Mam nadzieje ze bedzie sie fajnie tam mieszkalo bo okolica wydaje mi sie fajna... No ale zobaczymy jak bedzie .

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-09, 13:55   

Ja mialam tam znajomych, typowe osiedle betonowe, jakos nie przypadlo mi do gustu, moim znajomym tez, ja osobiscie wole swoja kamienice na Friedrichshainie i ludzie tu sa sympatyczniejsi - moi znajomi po pól roku sie z Hellersdofu wyprowadzili, ale to rzecz gustu - kto wie, moze bedziesz Ty sie tam lepiej czula niz na Friedrichshain.
Zycze powodzenia i milej przeprowadzki

nika91 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 14:05   

Rzecz w tym ze friedrichshain jest naprawde super... Czuje sie tu naprawde swobodnie i Bardzo chcialam tu mieszkac od poczatku... ale niestety musimy zwolnic tu mieszkanie do konca tego miesiaca a narazie jedyne co znalezlismy zeby szybko dostac mieszkanie byl wlasnie hellersdorf...Wydawalo mi sie tam znosnie ladnie zielono ... No zobaczymy--- Jestesmy w berlinie krotko a co za tym idzie problemy z wynajeciem mieszkania... Bo nie mamy jeszcze dobrych papierow... a jak wiadomo jest tu bardzo ciezko z mieszkaniami... Ale wciaz szukamy mieszkania wlasnie na friedrichshain...;) Byc moze jeszcze nie wszystko stracone i moze jeszcz tu wrocimy.;)

Pozdrawiam Cie serdecznie.

Storm 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 17:23   

:evil: No i kolejna wypowiedź forumowiczki, która nie zna tematu, a udaję wielce mądra. Jak ja tego nie cierpię! Zamiast pomagać pobratymcom to snują bajki byle dodać swoje trzy grosze. Ja mieszkam na Hellersdorfie od wielu miesięcy i uważam, że jest to jedna ze spokojniejszych dzielnic Berlina. Fakt dużo tu blokowisk jak i w Polsce, więc czuję się jak u siebie w domu. Co do nasizmu to słyszałem plotki o Marzhan, ale nie o Hellersdorfie. Osobiście nie spotkałem się z takimi sytuacjami a często poruszam się po dzielnicy, dniami i wieczorami. Co do atmosfery panującej na Helle to według mnie jest bardzo przyjemna fakt jest tu bardzo dużo Rosjan, jak dla mnie to plus bo bardzo dobrze mówię po rosyjsku i w wielu sklepach można się dogadać znając rosyjski. W ciepłych okresach odbywa się tu bardzo dużo imprez na świeżym powietrzu i jest bardzo fajnie. Jedynym uniedogodnieniem to ciągły remont Ubahn , ale myślę, że już nie długo powinno się to skończyć. Tak więc obalam mit o Nazistowskim Hellersdorfie, a co więcej polecam go ponieważ jest z dala od Turków i wszelakiej maści muzułmanów. Co do polaków mieszkających na Helle to tylko w moim bloku mieszka kilka polskich rodzin :wink:

nika91 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 17:34   

No coz...Moze faktycznie byc fajnie ;) Jesli jest to spokojna dzielnica to dla mnie to plus poniewaz mam malego synka , teraz jeszcze fajnie by bylo poznac jakies mamuski polki z dziecmi zebym miala z kim pogadac... bo tak siedziec w mieszkaniu lub na spacerze sama z moim maluszkiem ... oczywiscie fajnie ale milo by bylo pogadac z kims .. a niestety niemieckiego jeszcze nie znam .. ;) Pozdrawiam serdecznie ;)

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-09, 17:36   

Storm, A jak sie nauczysz czytac, to przeczytaj jeszcze raz moja wypowiedz, a dowiesz sie ze przyznalam iz nie wiem jak tam jest od dwóch lat,ze moze przez ostatnie dwa lata cos sie zmienilo - dwa lata, a kilka miesiecy to róznica- polecam postudiowac troche na wikipedii ten temat lat i miesiecy, ale moze i rozumiem ze sie dobrze tam czujesz, bo pamietam jak miedzy 8 lat temu, a 2 lata temu (troche wiecej niz kilka miesiecy) to tam mieszkali glównie ludzie malo wyksztalceni, wiec nie ma tam problemu z mala umiejetnoscia czytania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Storm 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 17:45   

Po pierwsze co do poziomu mojego wykształcenia to nie jesteś osobą konsekwentna, aby się wypowiadać, a co do Twoich wypowiedzi droga Anna_Mario to już wielokrotnie na forum ludzie się przekonali. Po drugie ty wysuwasz wyuzdane fakty
Cytat:
Oj na Hellersdorfie bedzie ciezko, tam malo Polaków mieszka, przynajmniej z moich informacji. Hellersdorf jak Hohenschönhausen zawsze slynal z socjalu i nazizmu, chociaz kto wie, ...
dodanie może w ciągu dwóch lat nie zmienia faktu, że treść Twojej wypowiedzi jest stwierdzeniem nie prawdziwego faktu, a nie podpowiedzią. Ale jak już wielu ludzi na tym forum się przekonało lubisz pleść byle co, aby tylko wtrącić swoje trzy grosze. Jak w całym Berlinie to i tu mieszkaja lekarze, prawnicy itd nie tylko niedouczona hołota. Po trzecie Wikipedia nie jest adekwatnym źródłem informacji ponieważ sam prowadzę tam kilka artykułów a co za tym idzie informacje na wikipedi może dodawać każdy kto ma coś ciekawego do powiedzenia nie zawsze zgodnego z prawdą.

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-09, 17:55   

Storm, eeee, no to skoro na wikipedii cos prowadzisz to juz szycha z Ciebie, przynajmniej pisac umiesz :-)
Kto sie o czym przekonal to juz sprawa indywidualna, wiec tak jak do niektórych tak i tyczy sie do Ciebie - nie chcesz byc atakowany, nie atakuj innych jako pierwszy - wystarczylo napisac co masz do powiedzenia o tym raju na ziemi o nazwie "hellersdorf" pomijajac w tym moja osobe, w ten sposób ja bym pominela i Twoja osobe -w ten sposób "wilk syty i owca cala" a co jest zgodne z prawda, a co nie to jest niestety róznica jak bylo kiedy,a jak jest teraz, co zaznaczylam z góry ze nie wiem, a prawda z zyciu tak jak i wszystko inne ma dwa konce. Tak czy inaczej podkreslam ze jesli nie chce byc sie atakowanym, nie powinno sie atakowac.

nika91 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 18:04   

Przepraszam was drogi kolego i kolezanko ;) ale czy sens jest w tym waszym dogryzaniu ? dowiedzialam sie obu zdan i jestem wdzieczna za jedno i drugie;) Kazdy ma zdanie inne , inna wypowiedz ... Jesli kazdy mialby pisac to samo byloby przeciez nudno ;) heh.

Pozdrawiam ;D

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-09, 18:07   

nika91, tez tak uwazam, dlatego odbieram to jako osobista obraze ze zaraz w pierwzych slowach kto ie mnie czepia - jak pisalam, wystarczylo by wypowiedziec sie na ten temat pomijajac moja osobe i wszystko by gralo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Storm 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 18:08   

Ja nie atakuję nikogo bo to nie w moim "stylu" po prostu uważam, że jeżeli ktoś oczekuje konkretnych odpowiedzi na forum ta na takie liczy, a nie na przypuszczenia czy też plotki. Tak więc jak ma się ktoś wypowiadać to niech swoje wypowiedzi potwierdzi faktami, albo niech się nie wypowiada, jak zdążyłaś już zauważyć droga Anna_Maria, nie jesteś jedyną uczestniczką forum tak więc powinnaś poczekać ze swoimi wypowiedziami do czasu, aż ktoś inny się wypowie kto ma większe rozeznanie w nurtującej kwestii, a takową jest tutaj Hellersdorf, a ja jestem osobą adekwatną do wypowiedzi bo mieszkam tutaj od wielu miesięcy więc na pewno znam lepiej sprawę, a niżeli Ty. To że nikt nie odpisał nika91, od razu na jej zapytanie to może świadczyć tylko o tym, że są ludzie którzy nie przesiadują cały dzień na forum i nie piszą bzdur , byle się tylko udzielić w jakiejś kwestii. a zaglądają na forum od czasu do czasu, żeby zaciągnąć konkretnych informacji. Pozdrawiam

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-09, 18:12   

Storm, No to trzeba zglosic do moderatorów zeby zamontowali na forum ciagniecie numerków kolejnosci, wtedy czekalabym z wypowiedzia na swoja kolej, póki co bede ie wypowiadala akurat w takiej kolejnosci jaka akurat mi pasuje,a nie bede czekala na przyzwolenie.

nika91 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 18:20   

Storm a powiedz mi sa tam jakies ciekawe miejsca gdzie moza isc z dzieckiem na spacer ? pozdrawiam :)

Storm 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-09, 18:34   

To zależy co uważasz za ciekawe, jest tu dużo skwerów, parków no i tz. jeziorek. Po za tym jest dużo tras spacerowych no i oczywiście "Gärten der Welt" ogrody świata, bardzo interesujące miejsce, polecam.

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2011-11-09, 21:48   

http://www.berlin.de/ba-m...smus/index.html

"Gärten der Welt" - piekna sprawa! Nika, nie przejmuj sie plotkami i uprzedzeniami, o wszystkich katach Berlina da sie powiedziec cos zlego, ale to przeciez nie o to chodzi, tylko o to, zeby zobaczyc cos dobrego! :grin:

linka1120 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-11-10, 10:38   

Hej. Ja rowniez jestem z Gdanska i mam malego synka. Niestety mieszkam kawalek od Ciebie, bo w Marienfelde.

nika91 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-10, 12:22   

No szkoda ze troszke daleko :) a w jakim wieku masz synka ? pozdrawiam cieplutko:)

nika91 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-10, 12:26   

no tak... Kobieta pracujaca masz racje :) nie przejmuje sie , ale milo by bylo sie dowiedziec paru rzeczy na temat miejsca w ktorym zamieszkam... :) duzo osob mi mowilo juz wlasnie na teat tych ogrodow swiata , podobno jest piekne miejsce... musze zobaczyc...:) jeszcze tydzien i przeprowadzka :)

Pozdrawiam ;)

Odpowiedz do tematu