forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Szukam ludzi ktorzy sie interesuja fotografia...

Autor Wiadomość
Marucha07 
Uzytkownik

Wysłany: 2008-06-25, 12:02   

@ Kamila:

Kamila, to może Ty zdecyduj gdzie i kiedy, a my się dostosujemy, bo inaczej nic z tego nie będzie. Mogę jeszcze dorzucić Gaerten der Welt na Marzahnie - tam jest od razu, ja wiem? 8 najróżniejszych stylów ogrodowo-architektonicznych do obfotografowania.

Właśnie kupiłem nowy aparat i chętnie bym go z kimś bardziej doświadczonym wypróbował:-)
Pzdr
Marek

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-06-25, 13:36   

O super, jestem za tym ogrodem, bo tam jeszcze nie bylam ;)

Zaraz napisze nowy temat.
____

Juz: http://www.poloniaberlin....t5919.htm#45877 :)

Omega 
Uzytkownik

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-08-20, 13:56   

bylam tydzien temu w tych ogrodach i faktycznie, powstaly sliczne zdjecia =)

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2008-09-17, 15:05   

Hej :) chcialabym sie bardzo przylaczyc do fotograficznego towarzystwa, ale niestety nie jestem jeszcze zadnym fotografem :( A chce! I to bardzo!

Chce sobie kupic dobry aparat - dobry na poczatek. I odwiedzic jakies kursy fotografii. A moze ktos z Was by mi pomogl? I moze ktos przeprowadza tez takie kursy? Byloby super :)

Pozdrawiam :*

Omega 
Uzytkownik

Wysłany: 2008-09-25, 15:16   

nie zaczynalabym od wydawania majatku na super dobry nowy apartat. moze sie zdarzyc ze Ci sie szybko znudzi....

O.o

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2008-09-30, 10:51   

ja nawet nie mam majatku na cokolwiek, wiec pewnie na aparat tez nie bede miala ;) ale moze ktos moze polecic jakis dobry aparat na poczatek. jakies przyklady modeli, czy cos w tym stylu :) bede wdzieczna, pozdrawiam

thomsong 
Nowy

Wysłany: 2008-10-06, 11:21   

Sisi: zalezy ile chcesz wydac. mozesz zaczac od zakupu canona 1000 (to lustrzanka cyfrowa) i obiektyw canon 50 f1.8, ewentualnie kita, ale jakosc mizerna.

W PL taki zestaw to okolo 1.5 zl.

piotrek_f 
Nowy

Wysłany: 2008-10-06, 22:14   

zanim cokolwiek napiszę, przywitam się. Tutaj Piotr. Nie mieszkam w Berlinie, ale raz na jakiś czas wpadam do Niemiec, głównie robić zdjęcia.

Thomsong --> nie zgodzę się z Tobą, że obiektywem kitowym nie zrobisz dobrych zdjęć. Poza tym 50 canona to obiektyw głównie portretowy i co do jego światła to nie powala na kolana. Nie zniechęcaj Sisi.

Sisi --> pamietaj, że to nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek. Wiem, że to oklepane, ale tak jest. Rób zdjęcia kiedy masz czas i ochotę, oglądaj zdjęcia innych, chodź do muzeum i czytaj, dużo czytaj o fotografii.

Pozdrawiam,

Piotrek

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-07, 17:43   

Obiektyw kitowy daje rade jak sie robi zdjecia w plenerze. Jak sie go przymknie to nawet fajne zdjecia moga wyjsc. W portretach sie nie sprawdza, bo strasznie mydli.
Dlaczego wedlug Ciebie 50 1.8 ma slabe swiatlo? Wedlug mnie ten obiektyw na poczatek jest bardzo dobry, nie dosc, ze stalka to jeszcze za taka cene ;)

Sisi wybralas juz cos? Jakie zdjecia chcesz robic?

Izabela
Uzytkownik

Wysłany: 2008-10-07, 18:36   

http://infoberlin.ning.com/

piotrek_f 
Nowy

Wysłany: 2008-10-07, 23:46   

Kamila --> 1,8 jest ciemniejsze niż np doskonały 1,4 Canona ;P Poza tym nie sugeruj się nigdy ceną przy wyborze sprzętu foto.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-08, 08:34   

Piotrek, ale ja porownywalam 50 1.8 do kita, a nie do 1.4 ;)
Ja zawsze sugeruje sie cena. Wole na poczatku wydac na obiektyw 100€ i na nim cwiczyc, a pozniej kupic lepszy niz odrazu jakis wypasiony i drogi, ktory potem lezy mi bezuzytecznie w szafie ;)
A porownujac portretowki to wole 85mm od 50 :)

Troche zaprzeczasz sam sobie. Kilka dni temu napisales:
piotrek_f napisał/a:
pamietaj, że to nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek. Wiem, że to oklepane, ale tak jest.

A wczoraj:
piotrek_f napisał/a:
... Poza tym nie sugeruj się nigdy ceną przy wyborze sprzętu foto.

piotrek_f 
Nowy

Wysłany: 2008-10-09, 23:04   

Nie zaprzeczam, bo sama wiesz jak jest - aparat nie robi zdjęć. Pisałem, że są lepsze i gorsze obiektywy, ale na początku swiatło i "L" w nazwie obiektywu Canona nie maja znaczenia. Ja sporo dobrych zdjęć robiłem kitami. A teraz mój cyfrak słuzy mi ... jako swiatłomierz. Zdjęcia robię klasycznymi puszkami, które wzbudzają ździwienie przechodniów. Teraz robie starym Lubitelem 166b i Seagullem 4-a. Klasyka, film 6x6 ...

:)

Chodziło mi, że zdjęcia są czymś magicznym, czymś co zatrzymuje czas, który chcielibysmy zapamietać

ps

poza tym robisz bardzo ładne zdjęcia ...

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-10-10, 08:22   

Nie zrozumialam wczesniejszych wpisow, myslalam, ze wedlug Ciebie drozszy sprzet = lepszy, bo porownywales 1.8 do 1.4 ;)
Tez uwazam, ze na poczatek wystarcza zwykle obiektywy. Znam kolesia, ktory kupowal tylko najlepsze, zeby moc sie na forum fotograficznym pochwalic ;) W opisie sprzetu oczywiscie kazde L wygladalo: L ;) Szkoda tylko, ze na zdjeciach nie bylo tego widac.
Tez mam w domu Lubitela, ale niestety ostatnio nie chce dzialac :(
Masz gdzies w necie zdjecia 6x6 z Berina lub Warszawy?

PS dzieki :)

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2008-10-28, 15:21   

Hej, za wiele mi z tego fotograficznego jezyka nie zostalo zrozumiane :/ Generalnie sprawa wyglada tak, ze kolega fotograf, zawodowy (ma zaklad dziedziczony z dziada prawdziada i wiele wygranych konkursow i wystaw za soba) powiedzial mi, ze 80% sukcesu dobrego zdjecia to aparat. Nie mowilam mu, ze kupuje takowy, gdyz nie chce kupowac u niego (bo to w Polsce) i mogloby mu byc orzykro. Dlatego pytam sie, czy podzieacie to zdanie. W saturnie widzialam canona, ale oczywscie nic poza cena wam nie powiem: 540 Euro. Zadnych szczegolow nie podam, bo nawet nie wiem, na co zwracac uwage i co te cyferki i literki oznaczaja. Myslicie, ze warto kupic jako pierwszy aparat cos tak drogiego? W sumie bardzo bym chciala :oops:

Omega 
Uzytkownik

Wysłany: 2008-10-28, 22:18   

a spisac parametrow nie mozna bylo?

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2008-10-29, 06:27   

No mozna bylo :oops:

Odpowiedz do tematu