| Autor |
Wiadomość |
misia11
Dyskutant misia

Pomogła: 12 razy Posty: 562 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2007-06-14, 20:40
|

|
|
Przyklad w tym watku (Misia)
nie jest konkretem, jest za malo szczegolow.
jakie szczegoly mam jeszcze podac?
mysle ze sa wystarczajace...
pozdrawiam m |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-06-14, 23:39
|

|
|
| zurtek napisał/a: | | Jacek napisał/a: | Czesto odnosze wrazenie, ze to jakis rodzaj latwizny
zagoscil na forum. |
ta, z tym to sie zgodze z Toba, aber hmm rozpowszechnianie bezinteresownej formy pomocy powinno kreowac w naszej mniejszosci polskiej wyzszy poziom integracji czego nam koszmarnie brakuje porownujac np inne mniejszosci, czasami ryczec sie chce widzac jak rodak rodaka traktuje big
pozdor |
Dlatego zamieniam sie w czytelnika. Przynajmniej na razie. |
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-06-14, 23:41
|

|
|
| misia11 napisał/a: |
jakie szczegoly mam jeszcze podac?
mysle ze sa wystarczajace...
pozdrawiam m |
Misia,
zadnych, nikt o to nie pytal.
To tylko rozwazania. |
|
 |
marekkk
Nowy

|
Wysłany: 2007-07-05, 15:05
|

|
|
Witam
Mam pytanie. Czy wniosek o FreizuegigkeitBesch mozna wyslac poczta? Jezeli tak jakie dokumenty trzeba zalaczyc? Mam Gewerbeschein. Dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-07-05, 15:21
|

|
|
| Mozna wyslac poczta . Zrob kopie Gewerbeschein i paszportu i powinno wystarczyc. |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Dobiasz
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-04-17, 18:00
|

|
|
Odświeżam temat, bo bank domaga się ode mnie Freizügigkeitsbescheinigung.
Przeczytałem cały wątek, ale nie wiem:
- Do jakiego urzędu się z tym udać? (lokalny Bürgeramt?)
- Jakie dokumenty są wymagane?
- Wysyłka pocztą: Skąd wziąć formularz? Do jakiego urzędu wysłać? Co to jest Gewerbeschein? Dowód, że jestem zatrudniony? Wystarczy umowa o pracę, albo ostatni Gehaltsabrechnung od pracodawcy?
Czy ktoś mógłby mi udzielić krótkich zwięzłych odpowiedzi? Będę bardzo wdzięczny. Dla sprecyzowania dodam, że mieszkam i pracuję w Berlinie od 4 lat i nikt dotąd nie domagał się ode mnie takiego dokumentu.
Próbuję googlać, ale wywala mi tysiące stron na których są jakieś reklamy, ogólniki, przeczytanie tego i dobicie się do konkretów zajmie mi parę miesięcy :-/ |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-04-18, 01:53
|

|
|
Mieszkasz 4 lata i jeszcze nie wiesz, co to jest Freizügikeitsbescheinigung?
Tak, idziesz do lokalnego Bürgeramtu. Ode mnie chcieli dowód osobisty i Meldebescheinigung. |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
Dobiasz
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-04-18, 08:32
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | Mieszkasz 4 lata i jeszcze nie wiesz, co to jest Freizügikeitsbescheinigung? |
Dlaczego szok? Przyjechałem już po wejściu Polski do UE i nikt nigdy nie wymagał ode mnie takiego dokumentu to skąd mam wiedzieć? Nie jestem prawnikiem. Dopiero jeden z banków się przyczepił, to się dowiaduję. |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-04-18, 11:33
|

|
|
| Dobiasz napisał/a: | | irmencja666 napisał/a: | Mieszkasz 4 lata i jeszcze nie wiesz, co to jest Freizügikeitsbescheinigung? |
Dlaczego szok? Przyjechałem już po wejściu Polski do UE i nikt nigdy nie wymagał ode mnie takiego dokumentu to skąd mam wiedzieć? Nie jestem prawnikiem. Dopiero jeden z banków się przyczepił, to się dowiaduję. |
Ja też przyjechałam po wejściu do UE i ja potrzebowałam tego dokumentu praktycznie od razu, nie tylko w banku Dlatego wydawał mi się dość "powszechny". |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-04-18, 11:43
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | | Dobiasz napisał/a: | | irmencja666 napisał/a: | Mieszkasz 4 lata i jeszcze nie wiesz, co to jest Freizügikeitsbescheinigung? |
Ja też przyjechałam po wejściu do UE i ja potrzebowałam tego dokumentu praktycznie od razu, nie tylko w banku Dlatego wydawał mi się dość "powszechny". |
Ja tez przyjechalam po wejsciu do Unii i nie byl mi potrzebny i nie jest nadal A wyrobilam go sobie trzy lata po pobycie, tak na wszelki wypadek, bo mi kolezanki wspomnialy, ze cos takiego maja. I tez sie dziwily, ze tego nie potrzebowalam wczesniej |
|
|
|
 |
|
|