forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

aufenhaltserlaubnis

Autor Wiadomość
misia11 
Dyskutant
misia

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2007-06-14, 20:40   

Przyklad w tym watku (Misia)
nie jest konkretem, jest za malo szczegolow.

jakie szczegoly mam jeszcze podac?
mysle ze sa wystarczajace...
pozdrawiam m

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-06-14, 23:39   

zurtek napisał/a:
Jacek napisał/a:
Czesto odnosze wrazenie, ze to jakis rodzaj latwizny
zagoscil na forum.

ta, z tym to sie zgodze z Toba, aber hmm rozpowszechnianie bezinteresownej formy pomocy powinno kreowac w naszej mniejszosci polskiej wyzszy poziom integracji czego nam koszmarnie brakuje porownujac np inne mniejszosci, czasami ryczec sie chce widzac jak rodak rodaka traktuje big :cry:
pozdor

Dlatego zamieniam sie w czytelnika. Przynajmniej na razie.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-06-14, 23:41   

misia11 napisał/a:

jakie szczegoly mam jeszcze podac?
mysle ze sa wystarczajace...
pozdrawiam m

Misia,
zadnych, nikt o to nie pytal.
To tylko rozwazania.

marekkk 
Nowy

Wysłany: 2007-07-05, 15:05   

Witam

Mam pytanie. Czy wniosek o FreizuegigkeitBesch mozna wyslac poczta? Jezeli tak jakie dokumenty trzeba zalaczyc? Mam Gewerbeschein. Dziekuje i pozdrawiam

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-07-05, 15:21   

Mozna wyslac poczta . Zrob kopie Gewerbeschein i paszportu i powinno wystarczyc.

Dobiasz 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-04-17, 18:00   

Odświeżam temat, bo bank domaga się ode mnie Freizügigkeitsbescheinigung.

Przeczytałem cały wątek, ale nie wiem:
- Do jakiego urzędu się z tym udać? (lokalny Bürgeramt?)
- Jakie dokumenty są wymagane?
- Wysyłka pocztą: Skąd wziąć formularz? Do jakiego urzędu wysłać? Co to jest Gewerbeschein? Dowód, że jestem zatrudniony? Wystarczy umowa o pracę, albo ostatni Gehaltsabrechnung od pracodawcy?

Czy ktoś mógłby mi udzielić krótkich zwięzłych odpowiedzi? Będę bardzo wdzięczny. Dla sprecyzowania dodam, że mieszkam i pracuję w Berlinie od 4 lat i nikt dotąd nie domagał się ode mnie takiego dokumentu.

Próbuję googlać, ale wywala mi tysiące stron na których są jakieś reklamy, ogólniki, przeczytanie tego i dobicie się do konkretów zajmie mi parę miesięcy :-/

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-04-18, 01:53   

Mieszkasz 4 lata i jeszcze nie wiesz, co to jest Freizügikeitsbescheinigung? :shock:

Tak, idziesz do lokalnego Bürgeramtu. Ode mnie chcieli dowód osobisty i Meldebescheinigung.

Dobiasz 
Uzytkownik

Wysłany: 2010-04-18, 08:32   

irmencja666 napisał/a:
Mieszkasz 4 lata i jeszcze nie wiesz, co to jest Freizügikeitsbescheinigung? :shock:

Dlaczego szok? Przyjechałem już po wejściu Polski do UE i nikt nigdy nie wymagał ode mnie takiego dokumentu to skąd mam wiedzieć? Nie jestem prawnikiem. Dopiero jeden z banków się przyczepił, to się dowiaduję.

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-04-18, 11:33   

Dobiasz napisał/a:
irmencja666 napisał/a:

Dlaczego szok? Przyjechałem już po wejściu Polski do UE i nikt nigdy nie wymagał ode mnie takiego dokumentu to skąd mam wiedzieć? Nie jestem prawnikiem. Dopiero jeden z banków się przyczepił, to się dowiaduję.

Ja też przyjechałam po wejściu do UE i ja potrzebowałam tego dokumentu praktycznie od razu, nie tylko w banku :P Dlatego wydawał mi się dość "powszechny".

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-04-18, 11:43   

irmencja666 napisał/a:
Dobiasz napisał/a:
irmencja666 napisał/a:

Ja też przyjechałam po wejściu do UE i ja potrzebowałam tego dokumentu praktycznie od razu, nie tylko w banku :P Dlatego wydawał mi się dość "powszechny".

Ja tez przyjechalam po wejsciu do Unii i nie byl mi potrzebny i nie jest nadal :wink: A wyrobilam go sobie trzy lata po pobycie, tak na wszelki wypadek, bo mi kolezanki wspomnialy, ze cos takiego maja. I tez sie dziwily, ze tego nie potrzebowalam wczesniej :razz:

Odpowiedz do tematu