Aufenthaltstitel/Aufenthaltserlaubnis/Freizugikeit
| Autor |
Wiadomość |
pitras127
Nowy

|
Wysłany: 2007-04-25, 16:13 Aufenthaltstitel/Aufenthaltserlaubnis/Freizugikeit
|

|
|
Witam.
Mieszkam w Niemczech(Berlin) od ponad trzech lat,22.12.2006 skonczyla sie waznosc Aufenthaltserlaubnis,otrzymalem pismo z Auslanderbehurde do wypelnienia i odeslania spowrotem.Termin oczekiwania mial byc nie dluzszy niz 3 miesiace,do dnia dzisiejszego nie otrzymalem zadnej odpowiedzi.
Mam dwa pytania zwiazane z przyznawaniem tych tytulow i Freizugikeit,a mianowicie.
Czy nalezy mi sie przedluzenie pobytu Aufenthaltstitel przedluzenie ktore notabene upowaznia w przyszlosci do wsparcia socjalnego i.t.d.,czy moze wydawany od pewnego czasu tzw. Freizugikeit? ktory z tego co wiem nie upowaznia do zadnego wsparcia socjalnego?.
Byłbym bardzo wdzieczny za podpowiedz,odpowiedz,moze sa na forum osoby ktore zetknely sie z tego typu problemem. |
|
|
|
 |
zurtek
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-04-26, 10:33
|

|
|
hi!
Rozumiem, ze wyslales deklaracje na FreizugBesch. Czasami chca tez zalaczenia pozwolenia o prace.
Obecnie rodzaj pozwolenia po 3letnim AE w przypadku posiadania Arbeitsgenehmigung juz nie odgrywa tak waznej roli gwaranta swiadczen jak dla osob spoza unii.
Swiadczen nie otrzyma ten kogo prawo pobytu wydaje sie JEDYNIE w celu poszukiwania pracy (http://bundesrecht.juris.de/sgb_2/__7.html).
Wyjatki:
To czy otrzymasz pomoc socjalna majac FreizugBesch jako przedluzenie pobytu zalezy obecnie jedynie od tego czy
- posiadsz Arbeitsgenehmigung-EU,
- min. 12mcy byly odprowadzane skladki socjalne,
a jesli sie tego nie spelnia to powinno sie spelniac przeslanki takie jakie posiadano w momencie wnioskowania o 3letni AE (np.najczesciej zawarcie rejestrowanego zwiazku z obywatelem Niemiec) lub min. 2letni Lebensgemeinschaft.
serdepozd |
_________________ "go ahead and talk to yourslef, just don't answer back" |
| |
|
|
|
 |
pitras127
Nowy

|
Wysłany: 2007-04-26, 22:43
|

|
|
| Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Paulina28
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 18 Skąd: steglitz
|
Wysłany: 2007-04-28, 19:19
|

|
|
zurtek, jestes wielki znasz cale niemieckie prawo na pamiec jeszcze raz dzieki za pomoc przy pozwoleniu na prace |
|
|
|
 |
|
|