forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Aufenthaltstitel bez paszportu

Autor Wiadomość
paisak 
Nowy

Wysłany: 2011-02-17, 20:13   Aufenthaltstitel bez paszportu

Witam!

Czy ktoś orientuje się, czy można dostać Aufenthaltstitel nie mając paszportu a tylko polski dowód osobisty? Chodzi o moją żonę, która posiada tylko polskie obywatelstwo. Ja mam obywatelstwo niemieckie i chcielibyśmy w końcu razem zamieszkać. Problemem jest to, że żona nie ma paszportu a potrzebuje Aufenthaltstitel potrzebny do JobCenter. Aufenthaltstitel podobno się wkleja do paszportu. Freizügigkeitsbescheinigung nie wystarczy. Z góry dziękuję za pomoc!

dorota_p82
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-02-17, 20:51   

jesli chce tutaj byc i pobierac zasilek to musi miec paszport

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2011-02-17, 21:13   

Ja nie mam polskiego paszportu. wiec to chyba zależy od urzędnika.
Freizügigkeitsbescheinigung wystarczył.
A jak wymagają to musi mieć paszport,tam wkleja naklejkę.

paisak 
Nowy

Wysłany: 2011-02-17, 21:26   

falcor76 napisał/a:
Ja nie mam polskiego paszportu. wiec to chyba zależy od urzędnika.
Freizügigkeitsbescheinigung wystarczył.
A jak wymagają to musi mieć paszport,tam wkleja naklejkę.

falcor76, a czy pobierasz świadczenia z Arbeitsamtu?

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-02-17, 21:30   

ja tez nie potrzebowalam paszportu... potrzebny był mi tylko do założenia konta w banku...

paisak 
Nowy

Wysłany: 2011-02-17, 21:35   

SoNja napisał/a:
ja tez nie potrzebowalam paszportu... potrzebny był mi tylko do założenia konta w banku...

SoNja, a Ty otrzymujesz jakieś pieniądze z Job Center? Bo chodzi o to, czy mając tylko dowód można dostać Aufenthaltstitel albo czy z Freizügigkeitsbescheinigung można dostać zasiłek:)

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2011-02-17, 21:39   

paisak napisał/a:

SoNja, a Ty otrzymujesz jakieś pieniądze z Job Center? Bo chodzi o to, czy mając tylko dowód można dostać Aufenthaltstitel albo czy z Freizügigkeitsbescheinigung można dostać zasiłek:)

nie, ale mam prawo do zasiłku, bez problemu z samym dowodem

paisak 
Nowy

Wysłany: 2011-02-17, 21:43   

nie, ale mam prawo do zasiłku, bez problemu z samym dowodem[/quote]

Czyli mozna isc do Ausländerbehörde, wziac Freizügigkeitsbescheinigung, isc z tym do Job Center i tam zlozyc wniosek o ALG II? Dobrze zrozumialem? Czy moze to zalezec od urzednika???

falcor76 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-02-17, 21:43   

SoNja napisał/a:

a mnie założyli na dowód,ale pewnie dlatego bo mam wspólne konto z Erwinem..

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2011-02-17, 21:54   

paisak napisał/a:

Czyli mozna isc do Ausländerbehörde, wziac Freizügigkeitsbescheinigung, isc z tym do Job Center i tam zlozyc wniosek o ALG II? Dobrze zrozumialem? Czy moze to zalezec od urzednika???

nie wiem czy tak od razu dostanie, ale probuj... ja musialam przepracowac swoje,mimo,że byłam po ślubie z obywatelem Niemiec żeby dostać prawo do zasiłku.

falcor76 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-02-18, 10:16   

Ja byłam w ciąży ,wiec od razu dostałam

dorota_p82
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-02-18, 10:41   

no nie wiem....
mi zawsze powtarzano, ze sam dowod nie wystarczy :/ i jak skonczyl mi sie paszport to musialam wyrabiac nowy
moze to zalezy od urzednika?????
a moze nie wiadomo od czego :) oni maja swoje jakies widzi mi sie

a tak na marginesie najpier idz do burgeramtu, bo jesli ktos jest krocej niz 3 lata to nie musi isc do Ausländerbehörde, tam Ci wszystko powiedza :) i tam paszportu nie potrzebujesz :)

agnieszkagosc 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2011-02-18, 12:52   

Sam dowod wystarczy jako iz jestesmy w Unii, lepiej jednak zawsze miec paszport bo urzednicy sa rozni jedni posluguja sie starymi zasadami inni juz nowymi. Jako byla zona Niemca potwierdzam fakt iz twoja zona nie musiala wczesniej pracowac aby teraz moc dostawac zasilek z joba, oczywiscie zalezy czy ty pracujesz etc.Przepisy sie zmieniaja, idz i popytaj jak to teraz wyglada.

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2011-02-18, 14:29   

twoja zona jako ze Ty jestes obywatelem Niemieckim dostanie pewnie wklejke w paszport(laczenie rodzin)
a wiec paszport musi byc!!
http://www.jurati.de/pics...thaltstitel.jpg

chyba ze jestes w stanie utrzymac zone(nie ze swiadczen socjalnych) to wystawia jej Freizugigkeitsbescheinigung do tego paszport nie jest potrzebny

Wielu urzędników niemieckich nie związanych z kwestiami obcokrajowców może twierdzić, iż po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej polscy obywatele nie muszą posiadać wizy pobytowej a wystarczy im tzw. „Freizugigkeitsbescheinigung”. Jest to prawdą tylko i wyłącznie w przypadku, gdy ktoś udowodni w urzędzie dla obcokrajowców, że jest w stanie utrzymać z własnych środków siebie i rodzinę (praca, otwarcie własnej firmy, itp.). Jeżeli jednak przebywa ktoś w Niemczech na podstawie prawa do wspólnego prowadzenia rodziny z obywatelem Niemiec, który utrzymuje swoją rodzinę ze świadczeń socjalnych, wtedy wkracza przepis ustawy mówiący, iż tacy obcokrajowcy muszą prosić o wizę pobytową. Wiza wystawiana jest z reguły na okres jednego roku do kilku lat i wklejana jest do polskiego paszportu. Wraz z otrzymaniem wizy dostaje się z reguły prawo do podjęcia pracy na terenie Niemiec (patrz na druku wizy wklejonym do paszportu).

agnieszkagosc 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2011-02-18, 15:49   

O ile ja pamietam a nie bylo to az tak dawno nic mi do paszportu nie wklejali - po slubie z niemcem od razu przyslugiwaly mi te same prawa co niemcom. Nie wiem czy rodzeni niemcy roznia sie od tych z obywatelstwem niemieckim- idz do urzedu i popytaj bo kazdy ma inna sytuacje i kazdego rozliczaja inaczej.

Odpowiedz do tematu