Aufenthaltstitel bez paszportu
| Autor |
Wiadomość |
paisak
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-17, 20:13 Aufenthaltstitel bez paszportu
|

|
|
Witam!
Czy ktoś orientuje się, czy można dostać Aufenthaltstitel nie mając paszportu a tylko polski dowód osobisty? Chodzi o moją żonę, która posiada tylko polskie obywatelstwo. Ja mam obywatelstwo niemieckie i chcielibyśmy w końcu razem zamieszkać. Problemem jest to, że żona nie ma paszportu a potrzebuje Aufenthaltstitel potrzebny do JobCenter. Aufenthaltstitel podobno się wkleja do paszportu. Freizügigkeitsbescheinigung nie wystarczy. Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-02-17, 20:51
|

|
|
| jesli chce tutaj byc i pobierac zasilek to musi miec paszport |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2011-02-17, 21:13
|

|
|
Ja nie mam polskiego paszportu. wiec to chyba zależy od urzędnika.
Freizügigkeitsbescheinigung wystarczył.
A jak wymagają to musi mieć paszport,tam wkleja naklejkę. |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
paisak
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-17, 21:26
|

|
|
| falcor76 napisał/a: | Ja nie mam polskiego paszportu. wiec to chyba zależy od urzędnika.
Freizügigkeitsbescheinigung wystarczył.
A jak wymagają to musi mieć paszport,tam wkleja naklejkę. |
falcor76, a czy pobierasz świadczenia z Arbeitsamtu? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2289 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-02-17, 21:30
|

|
|
| ja tez nie potrzebowalam paszportu... potrzebny był mi tylko do założenia konta w banku... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
paisak
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-17, 21:35
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | ja tez nie potrzebowalam paszportu... potrzebny był mi tylko do założenia konta w banku... |
SoNja, a Ty otrzymujesz jakieś pieniądze z Job Center? Bo chodzi o to, czy mając tylko dowód można dostać Aufenthaltstitel albo czy z Freizügigkeitsbescheinigung można dostać zasiłek:) |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2011-02-17, 21:39
|

|
|
| paisak napisał/a: |
SoNja, a Ty otrzymujesz jakieś pieniądze z Job Center? Bo chodzi o to, czy mając tylko dowód można dostać Aufenthaltstitel albo czy z Freizügigkeitsbescheinigung można dostać zasiłek:) |
nie, ale mam prawo do zasiłku, bez problemu z samym dowodem |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
paisak
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-17, 21:43
|

|
|
nie, ale mam prawo do zasiłku, bez problemu z samym dowodem[/quote]
Czyli mozna isc do Ausländerbehörde, wziac Freizügigkeitsbescheinigung, isc z tym do Job Center i tam zlozyc wniosek o ALG II? Dobrze zrozumialem? Czy moze to zalezec od urzednika??? |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-17, 21:43
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | ja tez nie potrzebowalam paszportu... potrzebny był mi tylko do założenia konta w banku... |
a mnie założyli na dowód,ale pewnie dlatego bo mam wspólne konto z Erwinem.. |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2011-02-17, 21:54
|

|
|
| paisak napisał/a: |
Czyli mozna isc do Ausländerbehörde, wziac Freizügigkeitsbescheinigung, isc z tym do Job Center i tam zlozyc wniosek o ALG II? Dobrze zrozumialem? Czy moze to zalezec od urzednika??? |
nie wiem czy tak od razu dostanie, ale probuj... ja musialam przepracowac swoje,mimo,że byłam po ślubie z obywatelem Niemiec żeby dostać prawo do zasiłku. |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-18, 10:16
|

|
|
| Ja byłam w ciąży ,wiec od razu dostałam |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-02-18, 10:41
|

|
|
no nie wiem....
mi zawsze powtarzano, ze sam dowod nie wystarczy :/ i jak skonczyl mi sie paszport to musialam wyrabiac nowy
moze to zalezy od urzednika?????
a moze nie wiadomo od czego oni maja swoje jakies widzi mi sie
a tak na marginesie najpier idz do burgeramtu, bo jesli ktos jest krocej niz 3 lata to nie musi isc do Ausländerbehörde, tam Ci wszystko powiedza i tam paszportu nie potrzebujesz |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy Posty: 396 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-02-18, 12:52
|

|
|
| Sam dowod wystarczy jako iz jestesmy w Unii, lepiej jednak zawsze miec paszport bo urzednicy sa rozni jedni posluguja sie starymi zasadami inni juz nowymi. Jako byla zona Niemca potwierdzam fakt iz twoja zona nie musiala wczesniej pracowac aby teraz moc dostawac zasilek z joba, oczywiscie zalezy czy ty pracujesz etc.Przepisy sie zmieniaja, idz i popytaj jak to teraz wyglada. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-02-18, 14:29
|

|
|
twoja zona jako ze Ty jestes obywatelem Niemieckim dostanie pewnie wklejke w paszport(laczenie rodzin)
a wiec paszport musi byc!!
http://www.jurati.de/pics...thaltstitel.jpg
chyba ze jestes w stanie utrzymac zone(nie ze swiadczen socjalnych) to wystawia jej Freizugigkeitsbescheinigung do tego paszport nie jest potrzebny
Wielu urzędników niemieckich nie związanych z kwestiami obcokrajowców może twierdzić, iż po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej polscy obywatele nie muszą posiadać wizy pobytowej a wystarczy im tzw. „Freizugigkeitsbescheinigung”. Jest to prawdą tylko i wyłącznie w przypadku, gdy ktoś udowodni w urzędzie dla obcokrajowców, że jest w stanie utrzymać z własnych środków siebie i rodzinę (praca, otwarcie własnej firmy, itp.). Jeżeli jednak przebywa ktoś w Niemczech na podstawie prawa do wspólnego prowadzenia rodziny z obywatelem Niemiec, który utrzymuje swoją rodzinę ze świadczeń socjalnych, wtedy wkracza przepis ustawy mówiący, iż tacy obcokrajowcy muszą prosić o wizę pobytową. Wiza wystawiana jest z reguły na okres jednego roku do kilku lat i wklejana jest do polskiego paszportu. Wraz z otrzymaniem wizy dostaje się z reguły prawo do podjęcia pracy na terenie Niemiec (patrz na druku wizy wklejonym do paszportu). |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy Posty: 396 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-02-18, 15:49
|

|
|
| O ile ja pamietam a nie bylo to az tak dawno nic mi do paszportu nie wklejali - po slubie z niemcem od razu przyslugiwaly mi te same prawa co niemcom. Nie wiem czy rodzeni niemcy roznia sie od tych z obywatelstwem niemieckim- idz do urzedu i popytaj bo kazdy ma inna sytuacje i kazdego rozliczaja inaczej. |
|
|
|
 |
|
|