Berlin czy Wiedeń? Jeśli Berlin to jaka dzielnica?
| Autor |
Wiadomość |
Krystian
Nowy

|
Wysłany: 2009-07-12, 16:49 Berlin czy Wiedeń? Jeśli Berlin to jaka dzielnica?
|

|
|
Witam!
Od dawna już marzymy - ja z moją żoną - o wyjeździe z Polski i zamieszkaniu za granicą. Długo się zastanawialiśmy gdzie i w efekcie bierzemy dwa miasta pod uwagę Berlin albo Wiedeń. Znamy te miasta tylko z jednodniowych odwiedzin i właściwie nic o nich nie wiemy - nie mamy też znajomych, którzy mieszkaliby w Berlinie lub Wiedniu. Pomyślałem więc, że może Wy będziecie mieli dla nas jakieś wartościowe rady. Oboje pracujemy zdalnie w internecie i po wyjeździe nic się nie zmieni. Nie będziemy więc szukać pracy w Berlinie czy Wiedniu tylko szukamy ciekawego miejsca do życia na parę lat. Głównie chodzi o to, żeby się nauczyć języka, poznać nowe miejsca i nowych ludzi. Mamy malutkie dziecko i miejsce, które wybierzemy musi być optymalne dla naszego dziecka. Czyli spokojna dzielnica, jak najwięcej parków, palców zabaw i zieleni, mili ludzie itp. Musimy oczywiście wynająć duże mieszkanie - 4-pokojowe - sprawa kosztów ma dla nas także znaczenie - ale nie decydujące. Decydujące znacznie ma dla nas to, żeby wybrać takie miejsce do życia, w którym chce się po prostu mieszkać razem z dziećmi. Jeżeli macie jakieś rady dotyczące optymalnego miejsca - dzielnicy w Berlinie lub Wiedniu z uwzględnieniem ludzi tam mieszkających, przyjaznej architektury, parków, przedszkoli, placów zabaw, centrów handlowych, kin, teatrów, imprez kulturalnych, komunikacji, basenów, siłowni, ścieżek rowerowych, przychodni zdrowia itp. to proszę je nam napisać. Z chęcią przyjmiemy wszystkie typy idealnych miejsc do zamieszkania od osób, które dobrze znają te miejsca. |
_________________ Pozdrawiam Krystian
Przy okazji polecam tanie soczewki kontaktowe i markowe okulary w naszym sklepie internetowym http://hamerlik.com/ |
|
|
|
 |
coffii
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 213 Skąd: Berlin - Lichtenrade

|
Wysłany: 2009-07-13, 10:40
|

|
|
| Mimo tego, iż mieszkam od paru lat w Berlinie, kocham Wiedeń i gdyby był bliżej Polski, to napewno bym tam zamieszkała. Wiedeń jak rzadko które miasto łączy tradycje z nowoczesnością. Urokliwe jest bardzo. Berlin kreuję się na nowoczesną meropolię. Mix kulturowy, środek europy. W obu miatsach można znaleźć coś dla siebie. I tu i tu jest masa parków, zieleni i miejsc przyjaznych dzieciom. Sami musicie zdecydować, gdzie wam się bardziej podoba. Wiedeń - dla mnie bomba! |
|
|
|
 |
teufelin
Staly bywalec forum

Pomogła: 13 razy Posty: 294 Skąd: bErLiN
|
Wysłany: 2009-07-13, 15:26
|

|
|
Mieszkalam jakis czas w Wiedniu jak robilam staz,bylam tez przewodnikem po miescie i uwazam,ze nad pieknym modrym Dunajem jest fajnie,ale w celach turystycznych. Poogladac zabytki,sprobowac specjalow kuchni itd. Zdecydowanie polecam Berlin,gdzie jest wiekszy mix kulturowy i zawsze sie cos dzieje Takie jest moje prywatne skromne zdanie.
Jak napisala Coffi zieleni w obu miastach nie brakuje |
_________________ Gruss Anita
 |
|
|
|
 |
kieko2
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2009-07-13, 17:12
|

|
|
| Moim zdaniem Wiedeń ma ładniejszą Starówkę - w Berlinie trudno o takie wrażenia. Trudno mi porównać, bo w Wiedniu byłem krótko, ale Berlin chyba jest faktycznie ciekawszym miastem pod względem możliwości różnych. |
_________________ www.visitberlin.pl |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2289 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2009-07-13, 17:50
|

|
|
tez miałam okazję zobaczyć starówke w Wiedniu i bardzo mi sie podobała ale na podstawie starówki nie można wyrazić opinii gdzie jest lepiej.Mieszkam w Berlinie i mi się tu podoba |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
agares
|
Wysłany: 2009-07-13, 18:35
|

|
|
Jaka dzielnica trudno powiedzieć! Zależy od upodobań czy tam gdzie więcej polaków mieszka czy tam gdzie mniej?
Pytanie w sumie dwojakie. Poziom życia uważam że jest lepszy w Berlinie niż w Wiedniu.
Która dzielnica to samo co w Warszawie która dzielnica lepsza?
Czyli spokojna dzielnica, jak najwięcej parków, palców zabaw i zieleni, mili ludzie itp?
Tyle wszystkiego w jednym miejscu nie znajdziemy w Berlinie>) Z miłymi ludźmi też róznie bywa zależy jakie my mamy nastawienie!
Musimy oczywiście wynająć duże mieszkanie - 4-pokojowe - sprawa kosztów ma dla nas także znaczenie - ale nie decydujące.
I za 500 euro wynajmie się takie mieszkanie tylko zależy co chcemy mieć.
Decydujące znacznie ma dla nas to, żeby wybrać takie miejsce do życia, w którym chce się po prostu mieszkać razem z dziećmi.
Hmm no to musicie zdecydować a może Australia, Hiszpania też ładnie i nie drogo się prezentuje w zależności od regionu. |
|
|
|
 |
kochanie_moje
Dyskutant

Pomogła: 9 razy Posty: 532 Skąd: Berlin / Charlottenburg
|
Wysłany: 2009-07-13, 18:40
|

|
|
| No akurat na temat dzielnic w Warszawie, osobie stamtad pochodzacej, nie byloby trudno doradzic wg zapotrzebowan Krystiana... |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-07-14, 15:27
|

|
|
W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg. Moim zdaniem najpiekniejsza dzielnica w Berlinie. Spokojna, z jeziorkiem i parkami, kafejkami, placami zabaw. Tyle tylko, ze wynajem trzech pokoji kosztuja miesiecznie ok 800 Euro :/ To jedna z drozszych dzielnic miasta. Albo Grunwald lub Wannsee! Domy leza bezposrednio nad jeziorkami, w lesie! Marzenie! Albo Lübarck, ktory wyglada na wioske, bo i nia byl kiedys jest wokolo mnostwo pol i lasow, stadnich konnych - ale daleko od centrum. Ciekawe miejsce jednak na wycieczki rowerowe
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
agares
|
Wysłany: 2009-07-14, 15:34
|

|
|
W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg. - Chcesz powiedzieć, że w Charlottenburg mieszkają ludzie bez problemów finansowych?
Tyle tylko, ze wynajem trzech pokoji kosztuja miesiecznie ok 800 Euro :/ To jedna z drozszych dzielnic miasta. - Jedna z najdroższych?
Albo Grunwald - to jest najdroższe gdzie pełno bogatych domów zamieszkują ludzie z byłego związku radzieckiego ale bogaci ludzie.
lub Wannsee! - przedmieścia |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-07-14, 16:44
|

|
|
| agares napisał/a: | | W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg. - Chcesz powiedzieć, że w Charlottenburg mieszkają ludzie bez problemów finansowych? |
Nie, nie chce tego powiedziec i dlatego tego NIE powiedzialam. |
|
|
|
 |
kochanie_moje
Dyskutant

Pomogła: 9 razy Posty: 532 Skąd: Berlin / Charlottenburg
|
Wysłany: 2009-07-14, 19:11
|

|
|
| agares napisał/a: | | No akurat to nie do Ciebie była wypowiedź. |
ale chyba moge zabrac glos w dyskusji, prawda...??
Rzuciles konkretnym miastem, to ci odpowiadam, ze osoba, ktora przemieszkala ze 20-30 lat w danym miejscu JEST w stanie powiedziec cos nie cos o konkretnych miejscach... W Berlinie i w Wiedniu nie udalo mi sie to jeszcze, wiec z cala stanowczoscia nie moge tak precyzyjnie opisac wszystkich dzielnic kazdego z tych miast. Moge jedynie za Sisi potwierdzic, ze Charlottenburg / Wilmersdorf jest dobrym miejscem do mieszkania - ma sporo zieleni, placow zabaw, parkow, jezior, dobra infrastrukture ( sklepy, komunikacja, szkoly, przedszkola ) i w zasadzie wszedzie z tego miejsca jest w miare blisko. |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2009-07-14, 21:50
|

|
|
Lübars chyba |
|
|
|
 |
agares
|
Wysłany: 2009-07-14, 22:35
|

|
|
Sisi piszesz, że nie powiedziałaś a to są twoje słowa:
"W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg."? |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-07-14, 23:14
|

|
|
| agares napisał/a: | Sisi piszesz, że nie powiedziałaś a to są twoje słowa:
"W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg."? |
agaresie, zaczynam watpic w Twoja zdolnosc czytania ze zrozumieniem. |
|
|
|
 |
agares
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:23
|

|
|
| Ja natomiast zaczynam wątpić w twoje zrozumie z tym co piszesz |
|
|
|
 |
kieko2
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2009-07-14, 23:49
|

|
|
Fajną macie zabawę - uwielbiam takie dialogi.
Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania
Wracając do meritum to wdaje mi się, że Berlin jest o tyle lepszy niż Wiedeń, że jest tu (w Berlinie czyli) cała masa miejsc, które doskonale nadają się do mieszkania i spełniają wymogi nawet osób mających dość wysokie wymagania. Z mojej znajomości Wiednia wynika, że tam takich miejsc jest po prostu mniej. Dodatkowo Berlin jest chyba trochę tańszy "w eksploatacji". Oba miasta są multi-kulti - choć Wiedeń bardziej Austro-Węgierski (w szerokim sensie - czyli z dużą ilośćią imigrantów z państw dawnego imperium Habsburgów - z Państw dawnej Jugosławii, Węgier, Czech, Słowacji), a Berlin bardziej kolorowy - choć w Wiedniu mieszka również wielu Turków.
Polecam też:
http://www.wien.gv.at/eng...lity-living.gif
http://www.wien.gv.at/eng...g-mac-index.gif
Pozdrawiam serdecznie z Gorzowa Wielkopolskiego.
Rafał |
_________________ www.visitberlin.pl |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-07-15, 09:17
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: |
Lübars chyba |
no chyba tak
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2009-07-15, 11:00
|

|
|
| sisi napisał/a: | | agares napisał/a: |
W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg. - Chcesz powiedzieć, że w Charlottenburg mieszkają ludzie bez problemów finansowych? |
Nie, nie chce tego powiedziec i dlatego tego NIE powiedzialam. |
| agares napisał/a: | | Ja natomiast zaczynam wątpić w twoje zrozumie z tym co piszesz |
ehh... ręce opadają agares przeczytaj sobie 10 razy text zanim cos napiszesz...
co ma POLECENIE KOMUŚ dzielnicy (ooo znowu temat o dzielnicach ) , ktora do tanich nie nalezy,ale jest warta polecenia ,bo coś tam, od ludzi z "problemami finansowymi"?
wiadomo,że czlowiek ,ktory zarabia dajmy na to 1000euro nie wynajmie sobie tam mieszkania za np.800, nie? o to jej chodziło... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
agares
|
Wysłany: 2009-07-15, 11:16
|

|
|
Zapoznałem się z textem i wypowiedziałem się a ty piszesz nie o to jej chodziło a o co jej chodziło skoro wiesz?
Ja czytam i odbieram tak jak jest napisane a o co chodzi i co siedzi i co chodzi w jej głowie tego ja nie wiem ale ty widocznie wiesz bo telepatycznie to odbierasz:)
[ Dodano: 2009-07-15, 11:16 ]
Polecam dla rodziny Kreuzberg |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2009-07-15, 11:45
|

|
|
| agares napisał/a: | Zapoznałem się z textem i wypowiedziałem się a ty piszesz nie o to jej chodziło a o co jej chodziło skoro wiesz?
Ja czytam i odbieram tak jak jest napisane a o co chodzi i co siedzi i co chodzi w jej głowie tego ja nie wiem ale ty widocznie wiesz bo telepatycznie to odbierasz:)
[ Dodano: 2009-07-15, 11:16 ]
Polecam dla rodziny Kreuzberg |
nie agares, ja potrafie po prostu czytac ze zrozumieniem... telepatia nie ma tu nic do tego.
i nie napisalam ze NIE O TO JEJ CHODZIŁO tylko po słowie NIE? był znak zapytania
(gdyby interpunkcja nie miała znaczenia, to by nikt jej nie wymyślił ) |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
|
|