forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Berlin czy Wiedeń? Jeśli Berlin to jaka dzielnica?

Autor Wiadomość
Krystian 
Nowy

Wysłany: 2009-07-12, 16:49   Berlin czy Wiedeń? Jeśli Berlin to jaka dzielnica?

Witam!

Od dawna już marzymy - ja z moją żoną - o wyjeździe z Polski i zamieszkaniu za granicą. Długo się zastanawialiśmy gdzie i w efekcie bierzemy dwa miasta pod uwagę Berlin albo Wiedeń. Znamy te miasta tylko z jednodniowych odwiedzin i właściwie nic o nich nie wiemy - nie mamy też znajomych, którzy mieszkaliby w Berlinie lub Wiedniu. Pomyślałem więc, że może Wy będziecie mieli dla nas jakieś wartościowe rady. Oboje pracujemy zdalnie w internecie i po wyjeździe nic się nie zmieni. Nie będziemy więc szukać pracy w Berlinie czy Wiedniu tylko szukamy ciekawego miejsca do życia na parę lat. Głównie chodzi o to, żeby się nauczyć języka, poznać nowe miejsca i nowych ludzi. Mamy malutkie dziecko i miejsce, które wybierzemy musi być optymalne dla naszego dziecka. Czyli spokojna dzielnica, jak najwięcej parków, palców zabaw i zieleni, mili ludzie itp. Musimy oczywiście wynająć duże mieszkanie - 4-pokojowe - sprawa kosztów ma dla nas także znaczenie - ale nie decydujące. Decydujące znacznie ma dla nas to, żeby wybrać takie miejsce do życia, w którym chce się po prostu mieszkać razem z dziećmi. Jeżeli macie jakieś rady dotyczące optymalnego miejsca - dzielnicy w Berlinie lub Wiedniu z uwzględnieniem ludzi tam mieszkających, przyjaznej architektury, parków, przedszkoli, placów zabaw, centrów handlowych, kin, teatrów, imprez kulturalnych, komunikacji, basenów, siłowni, ścieżek rowerowych, przychodni zdrowia itp. to proszę je nam napisać. Z chęcią przyjmiemy wszystkie typy idealnych miejsc do zamieszkania od osób, które dobrze znają te miejsca.

Przy okazji polecam tanie soczewki kontaktowe i markowe okulary w naszym sklepie internetowym http://hamerlik.com/

coffii 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy

Wysłany: 2009-07-13, 10:40   

Mimo tego, iż mieszkam od paru lat w Berlinie, kocham Wiedeń i gdyby był bliżej Polski, to napewno bym tam zamieszkała. Wiedeń jak rzadko które miasto łączy tradycje z nowoczesnością. Urokliwe jest bardzo. Berlin kreuję się na nowoczesną meropolię. Mix kulturowy, środek europy. W obu miatsach można znaleźć coś dla siebie. I tu i tu jest masa parków, zieleni i miejsc przyjaznych dzieciom. Sami musicie zdecydować, gdzie wam się bardziej podoba. Wiedeń - dla mnie bomba!

teufelin 
Staly bywalec forum

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2009-07-13, 15:26   

Mieszkalam jakis czas w Wiedniu jak robilam staz,bylam tez przewodnikem po miescie i uwazam,ze nad pieknym modrym Dunajem jest fajnie,ale w celach turystycznych. Poogladac zabytki,sprobowac specjalow kuchni itd. Zdecydowanie polecam Berlin,gdzie jest wiekszy mix kulturowy i zawsze sie cos dzieje :wink: Takie jest moje prywatne skromne zdanie.
Jak napisala Coffi zieleni w obu miastach nie brakuje :)

kieko2 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2009-07-13, 17:12   

Moim zdaniem Wiedeń ma ładniejszą Starówkę - w Berlinie trudno o takie wrażenia. Trudno mi porównać, bo w Wiedniu byłem krótko, ale Berlin chyba jest faktycznie ciekawszym miastem pod względem możliwości różnych.

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-07-13, 17:50   

tez miałam okazję zobaczyć starówke w Wiedniu i bardzo mi sie podobała ;) ale na podstawie starówki nie można wyrazić opinii gdzie jest lepiej.Mieszkam w Berlinie i mi się tu podoba :)

agares 

Wysłany: 2009-07-13, 18:35   

Jaka dzielnica trudno powiedzieć! Zależy od upodobań czy tam gdzie więcej polaków mieszka czy tam gdzie mniej?

Pytanie w sumie dwojakie. Poziom życia uważam że jest lepszy w Berlinie niż w Wiedniu.

Która dzielnica to samo co w Warszawie która dzielnica lepsza?

Czyli spokojna dzielnica, jak najwięcej parków, palców zabaw i zieleni, mili ludzie itp?

Tyle wszystkiego w jednym miejscu nie znajdziemy w Berlinie>) Z miłymi ludźmi też róznie bywa zależy jakie my mamy nastawienie!

Musimy oczywiście wynająć duże mieszkanie - 4-pokojowe - sprawa kosztów ma dla nas także znaczenie - ale nie decydujące.

I za 500 euro wynajmie się takie mieszkanie tylko zależy co chcemy mieć.

Decydujące znacznie ma dla nas to, żeby wybrać takie miejsce do życia, w którym chce się po prostu mieszkać razem z dziećmi.

Hmm no to musicie zdecydować a może Australia, Hiszpania też ładnie i nie drogo się prezentuje w zależności od regionu.

kochanie_moje 
Dyskutant

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-07-13, 18:40   

No akurat na temat dzielnic w Warszawie, osobie stamtad pochodzacej, nie byloby trudno doradzic wg zapotrzebowan Krystiana...

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-07-14, 15:27   

W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg. Moim zdaniem najpiekniejsza dzielnica w Berlinie. Spokojna, z jeziorkiem i parkami, kafejkami, placami zabaw. Tyle tylko, ze wynajem trzech pokoji kosztuja miesiecznie ok 800 Euro :/ To jedna z drozszych dzielnic miasta. Albo Grunwald lub Wannsee! Domy leza bezposrednio nad jeziorkami, w lesie! Marzenie! Albo Lübarck, ktory wyglada na wioske, bo i nia byl kiedys ;) jest wokolo mnostwo pol i lasow, stadnich konnych - ale daleko od centrum. Ciekawe miejsce jednak na wycieczki rowerowe :)

Pozdrawiam :)

agares 

Wysłany: 2009-07-14, 15:34   

W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg. - Chcesz powiedzieć, że w Charlottenburg mieszkają ludzie bez problemów finansowych?

Tyle tylko, ze wynajem trzech pokoji kosztuja miesiecznie ok 800 Euro :/ To jedna z drozszych dzielnic miasta. - Jedna z najdroższych?

Albo Grunwald - to jest najdroższe gdzie pełno bogatych domów zamieszkują ludzie z byłego związku radzieckiego ale bogaci ludzie.

lub Wannsee! - przedmieścia

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-07-14, 16:44   

agares napisał/a:
W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg. - Chcesz powiedzieć, że w Charlottenburg mieszkają ludzie bez problemów finansowych?

Nie, nie chce tego powiedziec i dlatego tego NIE powiedzialam.

kochanie_moje 
Dyskutant

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-07-14, 19:11   

agares napisał/a:
No akurat to nie do Ciebie była wypowiedź.

ale chyba moge zabrac glos w dyskusji, prawda...?? :roll:
Rzuciles konkretnym miastem, to ci odpowiadam, ze osoba, ktora przemieszkala ze 20-30 lat w danym miejscu JEST w stanie powiedziec cos nie cos o konkretnych miejscach... W Berlinie i w Wiedniu nie udalo mi sie to jeszcze, wiec z cala stanowczoscia nie moge tak precyzyjnie opisac wszystkich dzielnic kazdego z tych miast. Moge jedynie za Sisi potwierdzic, ze Charlottenburg / Wilmersdorf jest dobrym miejscem do mieszkania - ma sporo zieleni, placow zabaw, parkow, jezior, dobra infrastrukture ( sklepy, komunikacja, szkoly, przedszkola ) i w zasadzie wszedzie z tego miejsca jest w miare blisko.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2009-07-14, 21:50   

sisi napisał/a:
Lübarck

Lübars chyba :wink:

agares 

Wysłany: 2009-07-14, 22:35   

Sisi piszesz, że nie powiedziałaś a to są twoje słowa:

"W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg."?

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-07-14, 23:14   

agares napisał/a:
Sisi piszesz, że nie powiedziałaś a to są twoje słowa:

"W Berlinie, dla rodziny z dziecmi, nie majacych problemow finansowych, zdecydowanie polecam Charlottenburg."?

agaresie, zaczynam watpic w Twoja zdolnosc czytania ze zrozumieniem.

agares 

Wysłany: 2009-07-14, 23:23   

Ja natomiast zaczynam wątpić w twoje zrozumie z tym co piszesz

kieko2 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2009-07-14, 23:49   

Fajną macie zabawę - uwielbiam takie dialogi.
Gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania :)
Wracając do meritum to wdaje mi się, że Berlin jest o tyle lepszy niż Wiedeń, że jest tu (w Berlinie czyli) cała masa miejsc, które doskonale nadają się do mieszkania i spełniają wymogi nawet osób mających dość wysokie wymagania. Z mojej znajomości Wiednia wynika, że tam takich miejsc jest po prostu mniej. Dodatkowo Berlin jest chyba trochę tańszy "w eksploatacji". Oba miasta są multi-kulti - choć Wiedeń bardziej Austro-Węgierski (w szerokim sensie - czyli z dużą ilośćią imigrantów z państw dawnego imperium Habsburgów - z Państw dawnej Jugosławii, Węgier, Czech, Słowacji), a Berlin bardziej kolorowy ;) - choć w Wiedniu mieszka również wielu Turków.

Polecam też:

http://www.wien.gv.at/eng...lity-living.gif
http://www.wien.gv.at/eng...g-mac-index.gif

Pozdrawiam serdecznie z Gorzowa Wielkopolskiego.
Rafał

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-07-15, 09:17   

Malgorzata napisał/a:
sisi napisał/a:
Lübarck

Lübars chyba :wink:

no chyba tak :oops:
Pozdrawiam ;)

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2009-07-15, 11:00   

sisi napisał/a:
agares napisał/a:

Nie, nie chce tego powiedziec i dlatego tego NIE powiedzialam.

agares napisał/a:
Ja natomiast zaczynam wątpić w twoje zrozumie z tym co piszesz

ehh... ręce opadają ;) agares przeczytaj sobie 10 razy text zanim cos napiszesz...

co ma POLECENIE KOMUŚ dzielnicy (ooo znowu temat o dzielnicach :mrgreen: ) , ktora do tanich nie nalezy,ale jest warta polecenia ,bo coś tam, od ludzi z "problemami finansowymi"?
wiadomo,że czlowiek ,ktory zarabia dajmy na to 1000euro nie wynajmie sobie tam mieszkania za np.800, nie? o to jej chodziło...

agares 

Wysłany: 2009-07-15, 11:16   

Zapoznałem się z textem i wypowiedziałem się a ty piszesz nie o to jej chodziło a o co jej chodziło skoro wiesz?

Ja czytam i odbieram tak jak jest napisane a o co chodzi i co siedzi i co chodzi w jej głowie tego ja nie wiem ale ty widocznie wiesz bo telepatycznie to odbierasz:)

[ Dodano: 2009-07-15, 11:16 ]
Polecam dla rodziny Kreuzberg

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2009-07-15, 11:45   

agares napisał/a:
Zapoznałem się z textem i wypowiedziałem się a ty piszesz nie o to jej chodziło a o co jej chodziło skoro wiesz?

Ja czytam i odbieram tak jak jest napisane a o co chodzi i co siedzi i co chodzi w jej głowie tego ja nie wiem ale ty widocznie wiesz bo telepatycznie to odbierasz:)

[ Dodano: 2009-07-15, 11:16 ]
Polecam dla rodziny Kreuzberg

nie agares, ja potrafie po prostu czytac ze zrozumieniem... :mrgreen: telepatia nie ma tu nic do tego.

i nie napisalam ze NIE O TO JEJ CHODZIŁO tylko po słowie NIE? był znak zapytania ;)
(gdyby interpunkcja nie miała znaczenia, to by nikt jej nie wymyślił :mrgreen: )

Odpowiedz do tematu