forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

berlin spanie i dojazd

Autor Wiadomość
loko 
Poczatkujacy

Wysłany: 2005-01-05, 01:10   berlin spanie i dojazd

witam

w przyszłym tygodniu planuję spontaniczny wypad do berlina i chcialbym spytac o pare rzeczy

bede bardzo wdzieczny za pomoc

dojazd w zwiazku z kosztami bedzie samochodem i w zwiazku z tym mam maly klopot

- czy naprawde parkowanie jest takie klopotliwe i drogie?

chcialbym sie zatrzymac w hotelu mlodziezowym Berolina Backpacker. miesci sie na stutgarter platz w dzielnicy charlottenburg, wiec niedaleko centrum. nie ma tam jednak parkingu,. dzwonilem i powiedziano mi ze koszt parkowania 3 euro za dobe i jakas kaucja 30 euro, ale cos mi to nie pasuje

czy to mozliwe?

ewentualnie wchodzi w gre formula 1 ale to w genshagen to chyba kawal drogi

bardzo prosze o pomoc

Marcin
Administrator

Wysłany: 2005-01-05, 01:22   

1.

Parkowanie jest dosyc klopotliwe, trzeba uzbroic sie w cierpliwosc no i uwazac gdzie sie parkuje,

jako ze kasa miejska jest pusta , tutejsza policja szuka (czesto na sile) wszelkich mozliwosci aby ja napelnic wreczajac mandaty gdzie sie tylko nadazy okazja. I sa przy tym bardzo szybcy , bardzo czesto parkowanie nawet na 5 minut w niedozwolonym miejscu (szczegolnie w centrum) konczy sie mandatem.

Parkowanie na calkowitym zakazie to niemal pewne odholowanie wozu (koszt ok. 200 EUR)

Radze uwazac gdzie sie parkuje, centrum to w wiekszosci strefa platnego parkowania ,ale sa tam tez miejsca gdzie to nie obowiazuje.

2.

Stuttgarter Platz i jego okolice naleza do strefy platnego parkowania , to ze parkowanie kosztuje 3 EUR i do tego kaucja - jest to calkiem mozliwe, w sumie to nie drogo jak za cala dobe, w pobliskich parkomatach placi sie za godzine cos ok. 0,5 - 1 EUR.

3.

Genshagen - troche to daleko od centrum Berlina , stracisz troche godzin na dojazdy (korki) wiec z tego powodu odradzam.

Wczoraj byla tu dyskusja o tanich miejscach noclegowych,

http://www.poloniaberlin....opic.php?t=1317

jesli odpowida Ci niedrogie schronisko mlodziezowe w centrum to zajrzyj pod ten adres , ktory podalem, miejsca do parkowania powinny byc tam bezplatne .

Powodzenia

loko 
Poczatkujacy

Wysłany: 2005-01-05, 09:58   

super!

czyli teoretycznie to mozliwe co mi powiedzieli. a mam taką prośbe moze mógłby ktoś z "berlinczyków" zadzwonic do tego hotelu i spytac jak to dokladnie wyglada z ta kaucja i parkowaniem. angielski kogos kto odebral wybitny nie byl, a ja po niemiecku ni w zab?

tel tam byl 030 32709072

bo w sumie to kuszace miejsce za tylko 3 euro i jak kaucje oddadza. no i gdzie kupic ten abonament czy jak sie to nazywa!

jak to nie wyjdzie to chyba sie zdecyduje na happy hostel przy przy kornerstrasse, blisko stacji metra schlossstrasse.pisze w informacji ze darmowy parking tam jest

zobaczymy jak bedzie. w niedziele planuje wyjazd :D

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2005-01-05, 10:48   Re: berlin spanie i dojazd

Wejdz sobie na strone: http://www.stadtplandienst.de i wpisz adres tego hotelu na Stuttgarter Platz. Zobaczysz, ze obok sa takie ulice jak: Leonhardtstr., Rönnestr., Friedbergstr., Amtsgerichtsplatz i inne. Sa oddalone o kilka minut marszu i nie naleza juz do platnej strefy parkowania (oprocz czesci Amtsgerichtsplatz gdzie przed budynkiem sadu sa pewne ograniczenia). Ze znalezieniem miejsca moze nie byc latwo, szczegolnie wieczorami (to tereny bardziej mieszkalne niz biurowe) i w soboty, bo ludzie ktorzy nie chca placic za parking idac na zakupy na Wilmersdorfer Str. parkuja wlasnie tam. Ale po 2-3 okrazeniach powinienes cos znalezc. Wiem, bo 4 lata pracowalem na Friedbergstr. i nie raz krazylem tam szukajac miejsca :-)

Poza tym jesli sie nie myle to na Kantstr. tez nie trzeba placic, ale tego nie jestem pewien na 100%.

pozdrawiam i milego pobytu w Berlinie

baranek

loko 
Poczatkujacy

Wysłany: 2005-01-05, 11:58   

chyba jednak ten happy bed. w berolinie jeszcze podatki dochodzą i to już zawyza konkretnie cene, a happy ma parking za free i podatki wliczone w cene

a przy okazji ,dzwonilem jeszcze raz, tym razem pani ładnie gadała po angielsku. jakąś winetke hotelową dają i parkowanie za 3 euro/doba

wybrałem ten happy, sniadanie ma wliczone w cene. mam nadzieje ze bedzie fajnie. mila pani przyjela rezerwcje telefoniczna. obym sie nie zdziwl i jak przyjade nie dowiedzial, ze sorry no zimmer frei

Odpowiedz do tematu