Czy dam rade sie utrzymac za 1100 euro ?
| Autor |
Wiadomość |
agamalaga
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-06, 14:11
|

|
|
| no to troche nieciekawie hehe, wszystkiego z Polski nie przywioze hehe. Bardzo dziekuje za odpowiedz:) |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 73 razy Posty: 2598 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2010-03-06, 14:33
|

|
|
| tak jest tutaj normalnie i albo musisz przywiezc albo na miejscu kupic |
|
|
|
 |
dyngs
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-06, 23:43
|

|
|
Dokladnie zgadzam sie - dla mnie tez to bylo bardzo dziwne. Przejzalem dziesiatki mieszkan i w wiekszosci nawet kuchnia jest zupelnie pusta - zadnej szafki, niczego tylko wystajaca rura od kanalizacji.
Mam jedno pytanie czest w ogloszeniach pojawia sie
Provision: 2,38 Nettokaltmieten inkl. MwSt.
To znaczy ze jak mieszkanie kosztuje 800 euro to jeszcze trzeba zaplacic 2.38*800 agencji za wynajecie tego mieszkania?
Czy ktos by mogl wytlumaczyc jakie sa koszty wynajmu mieszkan? Czy to sa normalne oplaty agencyjne ? Jak szukac bezposrednio mieszkan? Czy nie ma takich ? i duzo ludzi pisalo o spoldzielniach czy tam tez takie wysokie oplaty obowiazuja?
Pozdrawiam,
http://www.immobilienscou...s24&is24EC=IS24 |
|
|
|
 |
agamalaga
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-07, 11:26
|

|
|
pralke i lozko jeszcze mogliby dac hehe. oj bedzie ciekawie na poczatku |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-03-07, 14:12
|

|
|
| dyngs napisał/a: | Dokladnie zgadzam sie - dla mnie tez to bylo bardzo dziwne. Przejzalem dziesiatki mieszkan i w wiekszosci nawet kuchnia jest zupelnie pusta - zadnej szafki, niczego tylko wystajaca rura od kanalizacji.
To znaczy ze jak mieszkanie kosztuje 800 euro to jeszcze trzeba zaplacic 2.38*800 agencji za wynajecie tego mieszkania?
Czy ktos by mogl wytlumaczyc jakie sa koszty wynajmu mieszkan? Czy to sa normalne oplaty agencyjne ? Jak szukac bezposrednio mieszkan? Czy nie ma takich ? i duzo ludzi pisalo o spoldzielniach czy tam tez takie wysokie oplaty obowiazuja?
Pozdrawiam,
ale dlaczego dziwne??? w DE jest to normalne
Provision- czy to jest 2,38 czy mniej - jest to extra oplata maklerska,ktora maklerowi sie placi i tego sie z powrotem nie dostaje -inaczej niz kaucje (3x Kaltmiete-czesto moza kaucje w 3 ratach wplacic),ktora sie dostanie (przewaznie) po rozwiazaniu umowy.
Wynajmujac od duzych spoldzielni,np Degewo,czy Gagfah nie placisz zadnych oplat maklerskich czy manipulacyjnych,tylko te kaucje (kaucje praktycznie zawsze trzeba placic-osobiscie sie nie spotkalam z mieszkaniem bez kaucji,ale podobno takie tez istnieja) |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-03-08, 00:03
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: | | dyngs napisał/a: | Dokladnie zgadzam sie - dla mnie tez to bylo bardzo dziwne. Przejzalem dziesiatki mieszkan i w wiekszosci nawet kuchnia jest zupelnie pusta - zadnej szafki, niczego tylko wystajaca rura od kanalizacji.
Pozdrawiam,
ale dlaczego dziwne??? w DE jest to normalne
Provision- czy to jest 2,38 czy mniej - jest to extra oplata maklerska,ktora maklerowi sie placi i tego sie z powrotem nie dostaje -inaczej niz kaucje (3x Kaltmiete-czesto moza kaucje w 3 ratach wplacic),ktora sie dostanie (przewaznie) po rozwiazaniu umowy.
Wynajmujac od duzych spoldzielni,np Degewo,czy Gagfah nie placisz zadnych oplat maklerskich czy manipulacyjnych,tylko te kaucje (kaucje praktycznie zawsze trzeba placic-osobiscie sie nie spotkalam z mieszkaniem bez kaucji,ale podobno takie tez istnieja) |
Istnieja mieszkania bez kaucji ale jest ich faktycznie znikoma ilosc za to coraz czesciej mozna sie dogadac w spoldzielni ze kaucje rozkladaja na trzy raty!!!!! |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-03-08, 09:18
|

|
|
| malyberlin napisał/a: |
Istnieja mieszkania bez kaucji ale jest ich faktycznie znikoma ilosc za to coraz czesciej mozna sie dogadac w spoldzielni ze kaucje rozkladaja na trzy raty!!!!! |
To nie jest kwestia dogadania tylko twoje prawo . Taki jest wyrok sadu w sprawie kaucji za mieszkanie . Jesli ktos chce kaucje w wysokosci trzech miesiecznych Kaltmiete kaucja musi byc rozlozona na minimum 3 raty . |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
agamalaga
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-08, 09:35
|

|
|
| czy wszystkie mieszkania trzeba zalatwiac przez ta spoldzielnie ? Nie moze byc tak, ze np. znajduje osobe , ktora chce wynajac mieszkanie , spisujemy umowe no i je wynajmuje ?:) |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-03-08, 13:54
|

|
|
| agamalaga napisał/a: | | czy wszystkie mieszkania trzeba zalatwiac przez ta spoldzielnie ? Nie moze byc tak, ze np. znajduje osobe , ktora chce wynajac mieszkanie , spisujemy umowe no i je wynajmuje ?:) |
kazde mieszkanie nalezy do jakiejs spoldzielni lub czegos w tym rodzaju (Immobilien;Hausverwaltung),tam sie to zglasza.Mozesz prywatnie szukac i od kogos wynajac,ale nie bedziesz wowczas glownym najemca,poza tym nie pamietam,ale tez musi chyba byc zgoda spoldzielni na podnajem mieszkania |
|
|
|
 |
Krawczyk Muller
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-03-08, 14:27
|

|
|
Jasne, że możesz wynajmować od osób prywatnych.
Moja siostra 30 lat wynajmuje mieszkania od osób prywatnych, mieszka jak u siebie, wszelkie urzędy uznają wszelkie zaświadczenia itp. których żądają np do socialamtu.
- a niedawno poszła i od ręki załatwiła mieszkanie 2 pokojowe , z miasta , dla swojego syna.
Wybieraj co Ci pasuje i mieszkaj!
Uważaj! - Najlepiej wynajmować od Niemca, unikaj Turka czy Jugosłowianina właściciela mieszkania. Z Niemcem z reguły sprawy są jasne i zgodne z prawem.
Powodzenia. |
_________________ Krawczyk & Muller - Niemiecka jakość - Polskie ceny. |
|
|
|
 |
agamalaga
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-08, 16:44
|

|
|
dobrze, dziekuje bardzo za dobre rady termin wyjazdu sie zbliza, wiec mam nadzieje, ze jakos do kwietnia uda mi sie znalezc jakies fajne mieszkanko |
|
|
|
 |
|
|