forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Czy dam rade sie utrzymac za 1100 euro ?

Autor Wiadomość
agamalaga 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-01-09, 23:48   Czy dam rade sie utrzymac za 1100 euro ?

Witam serdecznie wszystkich :)

Mam do Was takie pytanko . Czy da rade sie utrzymac za 1100 euro ? praca pokojowki. Chcialabym zamieszkac sama. Czy moglibyscie mi powiedziec jaki bylby koszt utrzymania w Berlinie, a dokładnie chodzi mi o :
- całkowity koszt wynajmu mieszkania ( 1 pokojowe oczywiscie ) razem z pradem, woda itd, po prostu po zliczeniu wszystkich kosztow jakie trzeba co miesiac zaplacic

Oczywiscie chcialabym jeszcze cos oszczedzic do Polski, nie jestes osoba rozrzutna. Czy w granicy 700 euro da rade kupic podstawowe kosmetyki, jedzenie oraz oplacic te wszystkie koszty mieszkania??

Bardzo prosze o odpowiedzi :) i moze ktos moglby mi to napisac, jak wyglada
dziekuje

bibi00 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-01-10, 00:04   

Na pewno będzie taniej za wynajęcie tylko pokoju a nie całego mieszkania.Do tego bilet miesięczny 72euro, jedzenie i reszta dla Ciebie.

malyberlin 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-01-10, 02:02   

za 700 euro nawet z samodzielnym mieszkaniem dasz rade podstawa jest tylko to zeby mieszkanie bylo tanie no i ze zacisniesz troche pasa :mrgreen:

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2010-01-10, 11:17   

agamalaga napisał/a:
1100 euro

netto czy brutto????

agamalaga 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-01-10, 12:49   

netto Pani Małgorzato. Jakos wynajecie jednego pokoju nie za bardzo mi sie podoba . Jednak nie ma to jak mieszkac samemu a nie z kims obcym po domu sie tulac hehe. Prosilam o porade, bo wiele osob z Was mieszka w Niemczech , to zna te realia mieszkaniowe. Ale skoro da sie rade, no to sie da . ;) a mozecie jeszcze powiedziec okolo ile wynosza te oplaty za gaz, wode , multimedie itd? ( bez czynszu )
I czy mozecie mi wytlumaczyc o co chodzi z tym kaltmiete i warmmiete ??
Pozdrawiam :)

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-01-10, 12:58   

Jak netto,to raczej spoko :wink: KM-to jest czysty czynsz,na WM dochodza koszty uboczne,np. ogrzewanie, wiadomo,im mniejsze mieszkanie,tym kosztow jest mniej,a oplaty za gaz czy prad bywaja rone,bo jesli np. jest ogrzewanie gazowe,to beda duzo wyzsze niz np. sama kuchenka gazowa,a w przypadku pradu podobnie,bo wiele mieszkan ma ciepla wode na prad,wiec wowczas koszty pradu beda wyzsze niz sam prad z gniazdek-tak ze trzeba zwracac uwage przy opisie mieszkan na szczegoly (Gasetagenheizung-ogrzewanie na gaz; Durchlauferhitzer-woda na prad)

Maq 
Super Dyskutant
Herr Batka :)

Wysłany: 2010-01-10, 15:54   

agamalaga, ja przez jakis czas bylem w stanie za 750€ wyzyc na miesiac przy racjonalnym wydawaniu pieniedzy. 1100 mysle ,ze wystarcza na jakis czas.

DonDiegoDE
Bardzo czesto tu bywa
Tylko Falubaz

Wysłany: 2010-01-10, 16:35   

Jasne ze sie utrzymasz :) moze to nie bedzie hajlajf ;) ) ...ale spokojnie bedziesz sobie zyc :-)

malgoska__ 
Uzytkownik

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-01-10, 18:57   

Hej spokojnie dasz rade ,Ja mam miesiecznie 733E w tym mieszkanie dwu pokojowe jestem palaca tak wiec koszta papierosow tez nie sa niskie i jakos daje sobie rade Tak wiec mozesz probowac masz normalne szanse na rzezycie tu jak wielu z Nas .Pozdrawiam i zycze powodzenia

agamalaga 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-01-10, 20:54   

ok dziekuje bardzo za odpowiedzi :) Az ciezko uwierzyc, ze da rade mieszkac samemu, w Polsce to teraz masakra jest. Naprawde bardzo sie ciesze. Oby udallo mi sie wyjechac. Mialam byc teraz w tym tygodniu, ale zaczyna sie sesja, chce ja zdac i chce wyejchac :) A prace znalazlam przez niemiecka agencje pracy. Nie jest zle chyba :) Tylko 500 euro zabieraja pozniej, ale to nie szkodzi :)

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-01-11, 01:38   

DonDiegoDE napisał/a:
irmencja666 napisał/a:
Berso napisał/a:
Jak ci 1100 to za malo to siedz w kraju i nas tu nie denerwuj ! Inni tutaj ciezko pracuja by miec tyle na rodzine i musza tu wyzyc. A wy wszyscy tam w Pl myslicie ze tu manna z nieba leci !!!
ktoś tu chyba zmęczony z pracy wrócił ;] xD

ja bym powiedzial ze to bardziej napiecie przed miesiaczkowe :D
też na to wpadłam, ale bałam się ataku furii ze strony berso, zwłąszcza że ona taka przepracowana :P

Pausenclown 
Nieaktywny

Wysłany: 2010-01-11, 02:06   

@ agamalaga - powinnaś dać radę bez problemu, ale pokojówka to ponoć ciężki kawałek chleba...........

agamalaga 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-01-11, 13:16   

hejka,

Dzieki :) Wyobrazam sobie, ze praca pokojowki jest ciezka, ale jak sie do tego przylozy to powinno jakos pojsc :) Tylko wyczytalam tutaj , ze jest ciezko z pozwoleniem o prace , zameldowaniem. Wiec jezeli , dostane prace w hotelu , ktora zalatwi mi agencja, czy bedzie z tym jakis problem ? W sumie, to nad tym nigdy nie myslalam . Ale chyba nie jest tak ciezko co ?

contraco 
Nowy

Wysłany: 2010-01-15, 22:59   

Uważaj dziewczyno z tymi wszystkimi agencjami.
Nikt cie nie zatrudni na biało jeśli nie bedziesz miała zezwolenia na pracę.
Musisz się upewnic ze oni te zezwolenie załatwia, bo sa takie historie, że zatrudniają cię mówia że w ciagu miesiąca bedzie zezwolenie-ty pracujesz miesiąc a jak zbliza się wypłata to okazuje się ze zezwolenia nie ma i pa..pa. bez kasy oczywiście !
Chyba ze zatrudnią cie na tzw. Gewerbe. Wtedy to inna historia. ale wówczas musisz wiedzieć jak wystawiac rachunki i sie rozliczać z Finanzamtem

bufbag 
Aktywny uzytkownik
Polish Navy

Wysłany: 2010-01-30, 00:18   

[quote="Malgorzata"]
agamalaga napisał/a:
1100 euro

Za taką cene to ja bym już Bentlejem jeździł tu w Berlinie...Za taką kase to juz moge głową pomyślec...

Krawczyk Muller 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2010-02-25, 22:45   

A może jesteś pielęgniarką?

Wtedy:

Napisz do np. Swissmed w Polsce - dostaniesz na dzień dobry 3500zł.

Pobiegasz do tego po prywatce - 200zł od odwiedzin np. zastrzyk , albo podyżurujesz na prośbę rodziny przy łózku chorego dodatkowo noc / 500zł.

Ps. nie dawajcie pielegniarkom w Polsce kawy , czekoladek itp - mają tego na tony i az nie chce im się tego nosić do domów.

agamalaga 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-03-05, 12:30   

Hej :) czy ma ktos moze do wynajcie jakies mieszkanko 2 pokojowe? pod koniec marca badz na poczatku kwietnia chciałabym byc juz w berlinie i zaczynam poszukiwania :)
mam rowniez pewna stronke , w ktorej sa mieszkania do wynajecia, ale wiekszosc tych mieszkan jest nieurzadzona. i przykladowo np. co to oznacza?
Kaltmiete: 328,00 EUR (zzgl. Nebenkosten)
Warmmiete: 469,00 EUR

wiem co co kaltmiete i warmiete i na przyklad wynajmujac mieszkanie kaltmiete place tytlko 328 euro? plus oplaty za ogrzewanie , prad gaz i multimedia czy jak?
dziekuje za wyjasnienie mi tego:)

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-03-05, 13:44   

Mieszkanie w 99% sa nieurzadzone,a placisz miesiecznie Warmmiete plus prad i ew. ogrzewanie,jesli jest Gasetagenheizung.Tak,ze lepiej szukac z ogrzewaniem centralnym,bo ono juz jest wliczone raczej do WM

agamalaga 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-03-06, 10:44   

to ide :d hehe.
nie no serio szukam :p moze kolo was, gdzie mieszkacie, ktos chce wynajac mieszkanie ?
ale w sumie musze zapytac. dziwne to. wynajmuja mieszkanie , ktore jest nieurzadzone? To jakie rzeczy znajduja sie w takim mieszkaniu ?:)

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-03-06, 11:05   

wannna/dusza,kibelek,umywalka,zlewozmywak w kuchni i kuchenka gazowa/elektryczna-to sa standarty,czesto sa tez mebelki w kuchniach,ale to trzeba trafic ,w ogloszeniu masz wowczas zaznaczone EBK (Einbauküche),to ,ze bywaja rozne i raczej nienajnowszej produkcji,to juz inna sprawa

Odpowiedz do tematu