| Autor |
Wiadomość |
czarna
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-08-13, 19:53 dotacja do mieszkania
|

|
|
| witam ma ktos namiary jak zalatwic dotacje do mieszkania pracuje tu na gewerbe |
|
|
|
 |
dzidzia3726
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 83 Skąd: Reinckendorf
|
Wysłany: 2009-12-17, 10:16
|

|
|
| Masz na mysli Wohngeld??To do Rathausu lub Burgeramtu trzeba podanie,ale nie wiem czy na Gewerbe sie da. |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-12-17, 11:31
|

|
|
| Da się, da... Tylko nie dla kogoś, kto jest w DE od 3 dni. I papierków do przedłożenia w Wohnungsamt chyba z 30... Nie mówiąc o czasie oczekiwania-na tempelhof prawie pół roku. Jak już dostałam odpowiedź na złożony wniosek, to zapotrzebowania na tą kasę nie miałam i machnęłam ręką, więcej bym straciła czasu, niż to warte. |
|
|
|
 |
KasiaBerek
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 75 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-12-17, 22:10
|

|
|
| Trochę to trwa. Bo muszą Cie sprawdzić dokładnie, w Finanzamcie itd. czy naprawdę zarabiasz tyle ile mówisz i czy wszystko masz ok odnośnie ubezpieczeń itd.. |
|
|
|
 |
nowakkkk
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-27, 00:26
|

|
|
W niektorych dzielnicach trwa to ponad 6 miesiecy, ale placa od dnia zlozenia papierow.
Na Reinickendorfie bardzo szybko - kilka tygodni. Druki dostaniesz w kazdym Rathausie lub Burgeramt - ale nigdzie nie masz pomocy w wypelnieniu - tlumacza sie nlby nie byli szkoleni. Jezeli cos nie zgodne z prawda - odmawiaja. Jezeli zarabiasz za duzo albo za malo - Wohngeld nie przysluguje.
Powodzenia. |
|
|
|
 |
Rudrani
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-09-25, 11:35
|

|
|
to ile trzeba zarabiac zeby mozna bylo dostac to dofinansowanie?
kto je w ogole moze dostac? |
|
|
|
 |
pablo35
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-25, 12:15
|

|
|
| Jak wam nie wstyd !!!! Przyjechać do obcego kraju i od razu prosić o jałmużne.!!!! |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-09-25, 12:19
|

|
|
| pablo35 napisał/a: | | Jak wam nie wstyd !!!! Przyjechać do obcego kraju i od razu prosić o jałmużne.!!!! |
Zaraz po Tobie pojada, uwaga... |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-25, 12:35
|

|
|
| pablo35 napisał/a: | | Jak wam nie wstyd !!!! Przyjechać do obcego kraju i od razu prosić o jałmużne.!!!! |
Nie przesadzaj . Wohngeld jest dodatkiem dla osob , ktore pracuja i malo zarabiaja . Tak samo jest z Kinderzuschlag . Dodatek do Kindergeld dla osob o niskich dochodach .
Czyli wedlug ciebie lepiej , zeby taka osoba zamknela calkowicie dzialalnosc i w pelni zaczela korzystac z przyslugujacych zasilkow ?
Chyba lepiej jak dostanie np. 160 Euro dofinansowania i bedzie dalej pracowac . |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Rudrani
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-09-25, 12:44
|

|
|
to nie jalmuzna tylko chec odzyskania choc czesci podatkow, ktore place na ten kraj!!!
a to calkiem spora czesc jest...
czyli jak to jest z ta wysokoscia pensji? ktos jest zorientowany co do rzedu wielkosci? |
|
|
|
 |
pablo35
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-25, 13:26
|

|
|
| Nie przesadzam do zwyczajne zebranie ,piszesz ze niby próbujesz odzyskać cześć podatku każdy płaci podatki.Ja pracuje tu legalnie jestem na jedynce podatkowej wiec place najwyższe podatki i niema takiej sily zebym upadl tak nisko zeby robic z siebie zebraka.A najlepsi rodacy sa tacy co i jeszcze sa tu po kilka i kilkanaście lat i po niemiecku umieją powiedziec Aldi |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 15 razy Posty: 601 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-09-25, 16:03
|

|
|
kalkulator, ktory oblicza dotacje Wohngeld
http://www.geldsparen.de/...=26&opensub=651
Wohngeld - dodatek mieszkaniowy
Wohngeld jest świadczeniem dofinansowującym koszty ponoszone na mieszkanie, które otrzymują nisko zarabiający. Może być nazywane dodatkiem mieszkaniowym. Dotyczy osób wynajmujących mieszkanie lub zamieszkujących mieszkania własnościowe. Z prawa do otrzymywania Wohngeld wykluczeni są uczący się zawodu (Auszubildende), odbywający obowiązkową służbę wojskową oraz pobierający Arbeitslosengeld II.
Wysokość tego świadczenia zależy od liczby domowników, wysokości zarobków w rodzinie oraz wysokości czynszu.
Wohngeld przysługuje od 1. dnia miesiąca, w którym wniosek dotarł do urządu (Wohngeldstelle, Wohnungsamt itp.) |
|
|
|
 |
asia30
Nowy

|
Wysłany: 2010-09-25, 18:11
|

|
|
wlasnie czytalam posty
odnosnie kolegi Pablo jak dobrze napisalam,
jesli chdzi o twoja wypowiedz bardzo prosta i ograniczona,
jestem w Berline od pieciu lat i rowniez place podatki i to naprawde nie male
ale nie uwazam ze osoba ktora pracuje i brak jej pieniazkow i zwraca sie z prosba o dofinansowanie jest zebrakiem.
Dlaczego w polakach jest tyle zawisci? |
|
|
|
 |
pablo35
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-25, 18:48
|

|
|
| Myślę ze odpowiedz prosta jest bardzo zrozumiała a czy ograniczona ..............???nie wiem pod jakim względem.Nawiązując do postu jesli ktos tu przyjechal do pracy to chyba powinien się liczyć że będzie miał jakies wydatki.Więc jesli mu brakuje powinien zmienic prace i nie płakać nad rozlanym mlekiem.jesli mu tu brakuje czemu niechce wracac do polski???Tam przynajmniej nietrzeba na siłę uczyć sie niemieckiego.Koleżanko spróbuj porozmawiac z kimś np.rodowitym niemcem co mysli o poloni tutejszej.A jeśli sa problemy językowe jedz na poludnie Niemiec i usłyszysz to samo ale juz od polaków .Piszesz zawiść ja bardziej powiedziałbym prawda w oczy kole.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Rudrani
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-09-25, 20:26
|

|
|
Dzięki Wiki za info! Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-09-25, 21:28 ]
Sorry!!! nie Wiki tylko Niki! |
|
|
|
 |
superbond
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-09-25, 21:13 ble
|

|
|
| skoro inni korzystaja w niemieckich socjali (turasy, ruskie itp) to dlaczego my nie mozemy. To zawisc ze strony Pablo35 i nic wiecej. Nie wszyscy sa tutaj po to aby wyludzac pieniadze. A prawo niemieckie jest takie a nie inne wiec sie korzysta z dotacji i jest to legalne, wiec nie zazdrosc Pablo ze inni maja jaja i potrafia skorzystac z przyslugujacych mu praw. |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-09-25, 21:37 Re: ble
|

|
|
| superbond napisał/a: | | skoro inni korzystaja w niemieckich socjali (turasy, ruskie itp) to dlaczego my nie mozemy. To zawisc ze strony Pablo35 i nic wiecej. Nie wszyscy sa tutaj po to aby wyludzac pieniadze. A prawo niemieckie jest takie a nie inne wiec sie korzysta z dotacji i jest to legalne, wiec nie zazdrosc Pablo ze inni maja jaja i potrafia skorzystac z przyslugujacych mu praw. |
Jesli Ty chcesz byc porownywany z "turasami" i innymi takimi - Twoja sprawa.
I wytlumacz mi, co ma posiadanie jaj z korzystaniem z socjalu wspolnego?!?
Bo ja jestem podobnego co Pablo zdania (niekoniecznie w tym konkretnym przypadku ale w stu innych - poczytaj to forum...). |
|
|
|
 |
pablo35
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-25, 23:27 Re: ble
|

|
|
| Kolego widze ze jaj to bardziej brakuje ale Tobie bo jeśli wylądowałbyś bez tych wszystkich zasiłków w Polsce to RURA by Ci zmiekła(I sam sobie wtedy odpowiadasz kto tu jest bezradny)A z zawiscia to niema nic wspolnego widze ze nierozruzniasz pojec,to tylko dobra rada zeby moc chodzic z podniesiona glowa bo kiedys to koryto moze sie skonczyc I CO W TEDY????? do Chin pojedziesz????????? Ja naprawde nikomu tu niezazdroszcze bo niema czego Pozdrawiam |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-09-25, 23:40
|

|
|
| pablo35 napisał/a: | | Myślę ze odpowiedz prosta jest bardzo zrozumiała a czy ograniczona ..............???nie wiem pod jakim względem.Nawiązując do postu jesli ktos tu przyjechal do pracy to chyba powinien się liczyć że będzie miał jakies wydatki.Więc jesli mu brakuje powinien zmienic prace i nie płakać nad rozlanym mlekiem.jesli mu tu brakuje czemu niechce wracac do polski???Tam przynajmniej nietrzeba na siłę uczyć sie niemieckiego.Koleżanko spróbuj porozmawiac z kimś np.rodowitym niemcem co mysli o poloni tutejszej.A jeśli sa problemy językowe jedz na poludnie Niemiec i usłyszysz to samo ale juz od polaków .Piszesz zawiść ja bardziej powiedziałbym prawda w oczy kole.Pozdrawiam |
Kolejny nadgorliwy smieszny czlowiek sie tutaj pojawil co to głupim pouczaniem innych próbuje sie dowartosciowac a tak mowiac o ludziach ktorzy korzystaja tutaj z pomocy panstwa to idz sobie pod "socjal" i policz ilu tam jest niemcow a ilu obcokrajowcow. |
|
|
|
 |
pablo35
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-26, 00:16
|

|
|
| Widac kolego musisz troszke popracowac nad soba podejzewam nad swoim slownikiem i kulturą ,bo ja nienazwalbym sie smiesznym tylko uczciwym ja niepotrzebuje niczyjej laski a pod (socjal)mialbym isc Ciebie zobaczyc???Pamietaj ze niemcy sa u siebie oni u nas nie stoja w kolejce po zasilki.A jesli chcesz sie rownac z Turkiem czy Ruskim to tylko zostaje mi powiedziec ze bardzo mi przykro ze masz tak zryty beret.Uważam ze pomoc jest jak najbardziej wskazana ALE TYM CO JEJ NAPRAWDE POTRZEBUJA TO NIE JEST SPOSOB NA ZYCIE.Ale widze ze jest tu pare osob ktore wlasnie wybraly ten sposob,i to dla tego tak widze co niektorych boli moja wypowiedz.Widze ze wlozyłem kij do mrowiska Pozdrawiam |
| |
|
|
|
 |
|
|