forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

ile mity ? gdzie mieszkać?

Autor Wiadomość
arek76 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-10-25, 15:32   ile mity ? gdzie mieszkać?

witajcie .
wiem że napewno takich pytan już jest tu wiele ale jakoś nie udało mi sie odnaleźć interesujących mnie odpowiedzi ,a mianowicie . niedawno przyjechałem z moją rodziną do berlina i złożyłem wszelkie wnioski do jobcenter ,czekam teraz na naliczenie mieszkając u matki na spandale . chciałbym wiedzieć dokładnie ile bedzie mi przysługiwało *mity (jeśli dobrze napisałem ) na moją rodzine tj. ja żona i dwoje dzieci . drugie pytanie to gdzie zamieszkać ? bo odkąd tu przyjechałem śledze w internecie oferty mieszkan i róznia sie one pod każdym wzgledem . powiedzmy na spandale mieszkanie 4 zimer kosztuje około 600-700 euro i wiecej a na waisensee takie same a może lepsze kosztuje 350 . własnie dlatego napisałem tu żebyście pomogli mi wybrać dzielnice gdzie można tanio spokojnie zamieszkać . posiadam auto wiec dojazd nie jest dla mnie propblemem . pozdrawiam serdecznie i czekam na konkretne informacje .

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2007-10-25, 16:10   

arek76 napisał/a:
chciałbym wiedzieć dokładnie ile bedzie mi przysługiwało *mity (

Miete-to czynsz,wiec nie przysluguje,tylko sie go placi samemu-mozna sie starac o doplate do czynszu

Gdzie zamieszkac.....to pojecie wzgledne,bo zalezy,gdzie bedziesz moze pracowal,bo nie wiem,czy to ma sens codziennie dojezdzac do pracy z jednego konca miasta w drugi,czy gdzie sie bedziecie dobrze czuli,jedni lubia Kreuzberg inni Zehlendorf.Fakt,ze w zaleznosci od dzielnicy roznia sie ceny mieszkan,na pewno za mieszkanie w blokowisku na Marzanie zaplacisz duzo wiecej niz za ten sam metraz na Spandau :???: :???: :roll: :roll:

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-10-25, 16:50   

Arek, szukaj na http://www.immobilienscout24.de
Musisz probowac... tzn. bez pracy ciezko dostac miesszkanie, ale jest to mozliwe.
JobCenter pokryje koszty za mieszkanie, ale najpierw musisz je miec!
Musisz pokazac im Mietvertrag.
Na 2 doroslych i 2 dzieci, czyli 4 osoby przysluguje:
Znalazlem to:

http://www.arbeitslosenne...nt/view/786/32/

Jesli teraz mieszkacie u kogos, to JobCenter policzy wam rowniez dochody tej osoby (lub )
osob u ktorych mieszkacie, co bedzie n niekorzysc tej osoby i Wasza.

Marcin
Administrator

Wysłany: 2007-10-26, 00:14   

Posiadanie samochodu w Berlinie nie jest wcale duzym ulatwieniem.
Czesto jest tak ze dojazd z domu do pracy samochodem trwa 2 a nawet 3 razy dluzej niz metrem. Chyba ze ma sie w miare blisko do pracy.

Co do mieszkania to najlepiej szukac "w poblizu pracy" a jak sie jej jeszcze nie ma, to byle by bylo w zasiegu u-bahnu, bo u-bahnem wszedzie mozna szybko dojechac. Wolnych mieszkan w Berlinie jest mnostwo ale zeby cos ciekawego znalesc trzeba troche czasu wiec na poczatek dobrze wziasc cos taniego i potem dalej sie rozgladac. Wiele ludzi sie przeprowadza z miejsca na miejsce w obrebie miasta, nie jest to jakis duzy problem.

Najtansze mieszkania sa na wschodzie (Marzan, Lichtenberg) oraz na Neukölln i wynajecie tam np. 4 pokojowego mieszkania za 350 E nie jest problemem. W zachodnich dzielnicach np. Charlottenburg czy Wilmersdorf, za ta cene mozna wynajac kawalerke.
Jaka dzielnice wybrac ? Wszystko zalezy od tego ile chce sie na to przeznaczyc pieniedzy.
Mysle ze na poczatek Neukölln, Lichtenberg, Wedding nie jest wcale taki zly.

arek76 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-10-26, 11:20   

dzieki serdeczne za reakcje forumowicze . odnośnie tego że mita to czynsz to doskonale wiem ale nie potrafie jeszcze mówić w jezyku niemieckim wiec urzywam takich słów żebyście wiedzieli o co mi chodzi . chodziło właśnie o dotacje . pracy niestety jeszcze nie mam musze najpierw na sprechkurs iść żeby o tej pracy móc porozmawiać :) jeśli chodz\i o dzielnice to wiem że wschód jest tanszy tylko opinie jakie czytałem na tym forum o tych dzielnicach lekko :) odstraszają wiec myślełem że ktoś konkretnie napisze które dzielnice powinienem omijać biorąc pod uwage dobro dzieci . :) pozdrawiam serdecznie

marzena 
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-10-26, 12:51   

Przyjedzcie na Französisch Buchholz na Pankowie : tu jest cicho, pieknie, nowo,no i ja tu mieszkam :mrgreen:
http://www.immowelt.de/Re...f=2&gs=aus.html powodzenia

arek76 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-10-26, 19:35   dzieki martzena

pankow? tylko słyszałem ... nie byłem ... może pankow:) a co powiecie na temat waisensee?czy jakoś podobnie?

vilenaa 
Poczatkujacy

Wysłany: 2007-10-27, 11:17   

ja pracuje na wannsee. jest ok, ale strasznie stad wszedzie daleko. z drugiej strony polaczenie s-bahnem jest calkiem niezle. :lol:

arek76 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-10-27, 16:02   

no właśnie mogłabyś vilenaa troszke wiecej o tej dzielnicy mi napisać ? tak ogólnie bo nie znam jej wogóle a jakoś tak miło brzmi i mity niskie tam są :)

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2007-10-27, 16:22   

Wansee jest na Zehlendorf i jest jedna z najdrozszych czesci miasta,nie wiem,do czego vilenna to pisala :roll: :roll:

agat79 
Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2007-10-27, 18:16   

Arkowi napewno chodzilo o Weissensee, a to tez czesc od dzielnicy Pankow. Rowniez, jak Marzenka polecam Franz. Buchholz :mrgreen:

arek76 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-10-28, 20:42   

Weissensee dokładnie :) widzicie jaka noga z niemieckiego:) nawet przepisać nie umie dobrze heh ale jeśli chodzi o drożyzne to nie wiem czy tak drogo . dzieki za pomoc i czekam na wiecej opini na ten temat i może jakieś sugestie?:)

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-10-29, 20:08   

ja polecam Reinickendorf , a szczegolnie okolice Tegel.
Duzo zieleni, jeziora,poza tym blisko do autostrady, nie trzeba sie pchac przez miasto,
latwy dojazdy S-Bahn czy U-Bahn.

przez lata mieszkalem przy Kollwitzstrasse i Greiswalder Str. (Prenzlauer Berg).
Niby jest praktycznie, bo ok. 10 minut jest Alexanderplatz osiagalny, bliskosc do Centrum, super atmosfera Prenzlauer-Berg'u, tzn pelnego luzu, mnostwo knajp i kawarenek, jednak mi to zaczalo przeszkadac i postanowilem zmienic dzielice. Teraz mieszkam w dzielnicy Reinickendorf. Pelno zieleni, rowerem mam na Tegel jezioro 15 minut, a potem sa lasy, parki , statki i co najwazniejsze troche swieze powietrze jak to w Mitte, gdzie dom przy domie jest zbudowany, malo drzew, a za to ulice pelne w korkach...

Na poczatku kwestia przyzwyczajenia sie, ze miejsce zamieszkania mam od drugiej strony miasta,patrzac jako "srodek" Tiergarden, gdyz jesli jade do centrum to prawia zawsze od strony Charlottenburgu (autostrada) lub przez Wedding, ale wieczorami to jak ulice w Istambule, kazdy jedzie jak chce ...szok!.

troche info:
http://www.reinickendorf.de/index_416_de.html

monko 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2007-10-30, 09:06   

ja tez polecam Tegel, zwlaszcza dla rodziny z dziecmi
lasy, jeziora,super
mieszkam niedaleko, choc jeszcze na weddingu ale czesto korzystam z urokow tej dzielnicy

arek76 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-11-02, 15:28   

hmm tegel byłem ładnie tam jest a co powiecie o Alt-Hohenschönhausen (Hohenschönhausen). ?????????

goszi 
Nowy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-12-11, 22:37   

niezle, ale polaczenia sa tam nie ciekawe, tylko tramwaj lub autobus, nie ma s- ani u-bahn, apolaczenia sa naprawde wazne. Ja polecam Frierichsfelde (bloki) okolice Tierpark tu mieszkamy i jestesmy zadowoleni, wszysto pod nosem cisza i spokoj lub Karlshorst (raczej stare budownictwo) tez ladnie

Nika 
Dyskutant

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-12-12, 12:27   

Polecam Spandau czemu nie chcesz tutaj mieszkac ? masz s-ban u-ban i dobre
polaczenia autobusowe no i blisko opieke dla dzieci ( babcia) gdybyscie chcieli sie troche szwedac po miescie ,knajpkach itp. no chyba ze dzieci opieki nie potrzebuja :-)

arek76 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-12-19, 16:49   

dzieki Nika . i już po problemie znalazłem mieszkanie na reinikendorfie na markiche viertel a co do spandau :) nie jest tu źle nie powiem ale jakoś ciężko mi tu było znaleść jakieś lokum.

Nika 
Dyskutant

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-12-19, 18:19   

Najwazniejsze ze juz cos znalazle co sie tobie podoba :-)

jazdaaa79 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-12-30, 21:41   

A ja polecam Staegliz bardzo spokojna i zielona dzielnic. Blisko do duzego centrum i handlowego i do parku miejskiego a poza tym to statystycznie najbezpieczniejsza dzielnica berlina.

Odpowiedz do tematu