|
Ile nie moga przekraczac dochody aby starac sie o wohngeld?
| Autor |
Wiadomość |
sabincka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-08, 08:37 Ile nie moga przekraczac dochody aby starac sie o wohngeld?
|

|
|
Witam!
Wynajelam ze swoim chlopakiem mieszkanie spoldzielcze.
Chcemy postarac sie o dofinansowanie do mieszkania.
Mamy do wypelnienia wnioski itd.
Chodzi o to, ze najemcami jestesmy oby dwoje (nie jestesmy malzenstwem), obecnie dochody mojego chlopaka beda przekraczac 1200 euro, a moje nie przekraczaja 1000 euro.
Od 10 sierpnia zjezdzaja tutaj MOJE dzieci (dwojka - 5 i 7 lat). Czy moge sie starac o to dofinansowanie osobno? Czy mozna tak jakby "podzielic" gospodarstwo domowe tak jak w Polsce?
Czy nasze dochody beda liczone razem (jesli ja bede utrzymywac ze swoich pieniedzy moje dzieci)? Jesli tak to znacie jakies tabele?
Jak to wyglada i jak to rozegrac zeby bylo najkorzystniej i zeby takowe dofinansowanie otrzymac?
Bede bardzo wdzieczna za pomoc!
PS: Czy znacie moze jakies darmowe biura tlumaczen ktore pomagaja w wypelnianiu wnioskow o kindergeld itd.? |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-08-08, 09:51
|

|
|
Najpierw przywieź i zamelduj dzieci.
Liczy się dochód wszystkich w gospodarstwie domowym, nikogo nie interesują Wasze "wewnątrzdomowe" rozliczenia. Zwłaszcza, że mieszkanie wynajęliście wspólnie.
Wydaje mi się, że aby mieć prawo do wohngeld, to dochód dla 4 osób nie może przekroczyć 1900.
Wpisz w google "wohngeld rechner", wyskoczy masa wyników, można mniej-więcej się zorientować, czy się należy i w jakiej wysokości. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|