JAK WYNAJĄĆ MIESZKANIE W NIEMCZECH???
| Autor |
Wiadomość |
jolka123
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:32 JAK WYNAJĄĆ MIESZKANIE W NIEMCZECH???
|

|
|
| Kochani mam jeszcze pytanko: jakie trzeba spełniać warunki, aby móc wynająć mieszkanie w Niemczech? Czy najpierw musimy być zatrudnieni dopiero później możemy szukać mieszkania? BARDZO PROSZĘ O POMOC! |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:38
|

|
|
No wiesz Jolka, nie ma ustawy Bundestagu, ktora to reguluje
To dziala podobnie jak w Polsce: prywatny wynajmujacy daje ogloszenie, ze ma wolne mieszkanie, kontaktuja sie z nim zainteresowani, ogldaja mieszkanie a potem z reguly musza wypelnic taki krotki formularz z danymi osobowymi i pytaniami, z reguly wlasnie o miejsce pracy, rodzaj pracy /umowa na stale, na caly etat itd. /, zarobki, dlugi itd itp. Szczegolne w Berline wymaga sie jeszcze tzw. Mietschuldenfreiheitsbescheinigung, czyli zaswiadczenia o braku dlugow wobec poprzedniego wynajmujacego na starym mieszkaniu.
I teraz jak napiszesz w takim formularzu, ze nie masz jeszcze pracy i stalych dochodow, to szanse, ze dostaniesz mieszkanie sa takie same jak w Polsce, czyli nikle, chyba ze to bedzie nora, do ktorej nikt sie nie chce wprowadzic. |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:42 Re: JAK WYNAJĄĆ MIESZKANIE W NIEMCZECH???
|

|
|
| jolka123 napisał/a: | | Kochani mam jeszcze pytanko: jakie trzeba spełniać warunki, aby móc wynająć mieszkanie w Niemczech? Czy najpierw musimy być zatrudnieni dopiero później możemy szukać mieszkania? BARDZO PROSZĘ O POMOC! |
Musisz udowodnic ,ze zarabiasz albo przez rachunki ,albo przez stale wplaty na konto ... jest mase mozliwosci . Na ogol jest to Twoj ostatni 3 miesieczny zarobek NETTO.
Zalezy tez na jaka spoldzielnie trafisz.
Znajomy np. zeby wynajac chate tutaj poszedl do Steuerberater i przedstawil 3 miesieczne wplywy na konto w pl i wychodzila mu wystarczajaca sumka na wynajecie
Na pewno beda sprawdzac , czy nie jestes zadluzona (SCHUFA Auskunft) no i jesli wszystko bedzie w normie ,a nie bedzie lepszego od Ciebie kto stara sie rowniez o to samo mieszkanie , to prawdopodobnie mieszkanie nalezy do Ciebie
Po dostaniu mieszkania musisz wplacic kaucje (mozna na ogol rozbic na 3 miesiace).
To chyba tyle |
_________________ 23.5@Tresor Berlin / Benny Hilling mode on... |
|
|
|
 |
jolka123
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:50
|

|
|
Dziękuję Wam czyli najpierw muszę znaleźć pracę, następnie szukać mieszkania.. tylko jak to zorganizować, skoro muszą być jakieś wpływy na koncie. Wyjście jest jedno, zamieszkać na dworcu, znaleźć pracę i przez co najmniej 3 mies.pracować, następnie szukać mieszkania, tak?
Czy osoba niepracująca w Polsce, która ma comiesięczne wpłaty na swoim koncie mogłaby wynająć mieszkanko w Niemczech? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:56
|

|
|
| Sa inne rozwiazania, np. wynajecie mieszkania umeblowanego na czas okreslony, np. na 2-3 miesiace. Sa firmy na rynku, ktore oferuja takie mieszkania obcokrajowcom, czasem mozna od osob prywatnych podnajac, ktore wyjezdzaja na pare miesiecy za granice /np. studenci na Erasmusa/, ale takie mieszkania oczywiscie wiecej kosztuja niz puste |
|
|
|
 |
Maq

|
Wysłany: 2011-02-25, 16:58
|

|
|
zalezy co robisz w tej polsce . Znajomy po prostu sprzedawal rzeczy na allegro + jakies drobne dzialalnosci poza i dostal mieszkanie z wplywow na konto .
Mozesz zamieszkac z kims , kto tutaj juz mieszka , zalatwic robote , po 3 miesiacach starac sie o mieszkanie.
No i zalezy o jakie mieszkanie sie starasz ... w jednej spoldzielni spotkalem sie ,ze Twoj zarobek nie moze byc mniejszy niz trzy krotna suma Warmmiete . |
|
|
|
 |
jolka123
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-02-25, 17:03
|

|
|
I wynajął by mi ktoś mieszkanie bez okazywania ile zarabiam i gdzie pracuję tak? Bo przecież przyjeżdżając tam nie zawsze od razu mamy pracę a tym bardziej wpływy na niemieckim koncie :/ Wiadome, ze po 2 czy 3 miesiącach będziemy zarabiać, wiec wpływy będą. Wtedy mam szukać nowego mieszkanka tak? Zna ktoś takie firmy, które wynajęłyby mieszkanie na początek na 2-3 mies.?
Dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
jolka123
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-02-25, 17:13
|

|
|
| Aha jeszcze jedno..czy gdybym wynajęła to mieszkanko na 2-3 mies.od tej prywat firmy dla obcokrajowców to musiałabym im płacić kaucję? |
|
|
|
 |
Maq

|
Wysłany: 2011-02-25, 17:16
|

|
|
Hmm musisz szukac czegos takiego jak Zwischenmiete , jednak trzeba operowac jezykiem , bo ktos kto Ci bedzie udostepnial mieszkanie musi Cie tez jakos poznac i nabrac troche pewnosci wobec Twojej osoby jutro mam dostac adresy stronek , gdzie znajomi szukali. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-25, 17:28
|

|
|
np tutaj
http://www.zwischenmiete....er=Zimmer+in+WG
Z reguly trzeba z gory zaplacic za minimum 1 miesiac mieszkania oraz kaucje, niektorzy chca z gory pieniadze za cale 2-3 miesiace
No o oczywiscie jakies zaufanie musi byc do tej osoby, a poza tym jak czytam, masz psy, to jest duze utrudnienie, bo ludzie sie beda bali o swoje meble, kable od urzadzen RTV, porysowanie parkietu pazurami psow itd itp |
|
|
|
 |
jolka123
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-02-25, 17:47
|

|
|
To raczej nie problem bo mam dla nich klatkę, więc jak będą same to zamknięte. Poza tym mają już swój wiek i nie interesują ich już kable i meble a pazurki mają co mies.przycinane to są kanapowce hehe |
|
|
|
 |
Maq

|
Wysłany: 2011-02-25, 17:51
|

|
|
''kto szuka nie bladzi'' |
|
|
|
 |
mlody
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-03-11, 17:42
|

|
|
W zeszlym roku odmowili mi mieszkania bo woleli niemca na socjalu w tym roku a dokladnie 2 dni temu odmowili mi ponownie bo : wybrane przezemnie mieszkanie jest zbyt male dla 2 osob , 40 mkw w tym pokoj ponad 20 no po****** ich po calosci. Mam 2 tygodnie zeby sie wyprowadzic ze starego mieszkania i jestem w kropce. Szukam caly czas pokoju do wynajecia i wiecie co ? nikt mi nie chce wynajac, bo wszyscy wola kobiete, ktora pewnie bedzie sprzatac mieszkanie bo niektorzy maja problemy z higiena a o tym sie juz przekonalem mieszkajac tutaj z polakami. Po drugie nie wynajma chlopakowi bo to na 100% zlodziej wszyscy mowia, ze ich pookradali itp. |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
|
|
|
 |
kieko2
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-03-11, 22:44
|

|
|
jakby co to zapraszamy - również na dłuższe terminy |
_________________ www.visitberlin.pl |
|
|
|
 |
najmita
Nowy

|
Wysłany: 2011-06-24, 21:43
|

|
|
Sprawa dość przykra.Pamiętam swoje początki w Hamburgu 8 lat temu.Mieskanie na siebie za s...... nie mogłem wynająć.Po przeniesieniu do Berlina 4 lata temu już było lepiej.Teraz zmieniłem patent i każę pośrednikowi czekać przed domem na tę chwilę mam Audi A5 na berlińskich blachach i.... pośrednikowi szczena opada a o prace czy dochody nawet nie pyta .Wpłacam za pół roku z góry to dlaczego mają nie wynająć
Niestety nie zmienia to faktu że nam polaczkom niechętnie wynajmują mieszkania.W dreźnie prędzej zbużą nowe puste bloki niż biednemu Polakowi wynajmą.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 103 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-06-24, 21:58
|

|
|
o żesz i co ja mam w tym Dreznie zrobić ? kase strace tylko chyba.... kto pożyczy mercedesa? |
|
|
|
 |
|
|