| Autor |
Wiadomość |
andziulka25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-08-28, 18:40
|

|
|
A ja polecam Lichtenrade |
|
|
|
 |
Langusta
Nowy

|
Wysłany: 2011-08-28, 20:39
|

|
|
...Witamm!!...
ja sie dolaczam do ASiplomyk...ZEHLENDORF...zielony , spokojny.....:)) |
_________________ Nie pomogą doktoraty, kiedy człowiek chamowaty ;DDD |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 235 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-08-28, 21:22 :)
|

|
|
....ale milo mi sie zrobilo:) Zehlendorf jest pierwsza klasa, ale wiadomo, ze kazdemu o co innego w zyciu chodzi i ma inne wymagania co do mieszkania i jego otoczenia. Lichtenrade jest tez fajowe, rowniez spokoj i zieleni duzo:)
Pozdrawiam wszystkich, nie wazne gdzie mieszkaja:) |
|
 |
Langusta
Nowy

|
Wysłany: 2011-08-29, 20:22
|

|
|
no wlasnie Asiuplomyk.....na szczescie mamy wszyscy rozne upodobania...inaczej nuda zawita do naszego zycia )..pierwsze moje 2 dni w Berlinie spedzilam na Kreuzbergu...(bylam w szoku)..hiih....ale na szczescie gusta tez sie zmieniaja..teraz inaczej widze Berlin...:))...jest wiele pieknych zakatkow i tych ktorych okrezna droga omijam |
_________________ Nie pomogą doktoraty, kiedy człowiek chamowaty ;DDD |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 235 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-08-30, 08:45 :)
|

|
|
| ..pierwsze moje mieszkanie bylo na Lichterfelde, nad samym Teltowkanal, bylam zachwycona spokojem w wielkim miescie, potem zamieszkalam na Zehlendorf i tu rowniez znalazlam spokoj, wiec moze to sentyment do dzielnic poludniowo-zachodnich lub calkiem racjonalnie - te miejsca najlepiej znam. Poruszam sie po calym Berlinie i widzialam wiele pieknych miejsc do zakotwiczenia:) Wszystko zalezy, o co komus chodzi, jesli lubi tetno wielkiego miasta to tylko okolice Mitte, Zoologischer Garten, Prenzlauer Berg, Charlotenburg, a ja lubie wracac do domku i ogladac z okna biegajace po drzewach wiewiorki i nie lubie ogladac sie za siebie jak ide do sklepu wieczorem. Zdecydowanie okolice poludniowo-zachodnie daja mi to czego chce:) Pozdrawiam wszystkich szukajacych swego miejsca:) |
|
 |
grzybos
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-08-30, 13:34
|

|
|
Ja mieszkam na granicy wedding i reinickendorf i wbrew pozorom jest tu bardzo spokojnie Zero glosnych Turkow itp |
_________________ ... |
|
|
|
 |
iti
Nowy

|
Wysłany: 2011-09-22, 11:44
|

|
|
| Jest ktoś kto mieszka na południowo-wschodnim Weedingu w okolicach parku Humboldthain? Wszędzie blisko do Franzza, Mitte, parku. Moje pytanie brzmi czy ktoś z Was miał tam jakieś przykre sytuacje z mieszkańcami/ nie-mieszkańcami?? Proszę o szybkie odpowiedzi, bo musimy się zdecydować pomiędzy tą okolicą (bo blisko do pracy etc.) czy Friedenau (spokojnie!) |
|
|
|
 |
thomas07
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-14, 21:02
|

|
|
| a co powiecie na temat Weisensee?? Zamierzam tam wynajac mieszkanie, cos mozecie powiedziec?? |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-11-14, 21:06
|

|
|
| thomas07, Weißensee to ladna dzielnica |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-11-24, 11:43
|

|
|
Najlepsza dzielnica to Friedrichshain Ale raczej dla mlodszych ludzi, bez dzieci, ktorzy lubia sie bawic |
|
|
|
 |
peperej99
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-14, 20:30
|

|
|
Ja z żoną mieszkamy od kilku miesięcy na Hohenschönhausen niedaleko S-bahnu i jest super:)sklepy pod nosem szkoła też S-banem pół godzinki do Alexanderplaz do tego tramwaje co chwila i autobusy i co też ważne duże centrum handlowe bardzo blisko więc jak narazie same pozytywy |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2289 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-02-14, 20:55
|

|
|
| thomas07 napisał/a: | | a co powiecie na temat Weisensee?? Zamierzam tam wynajac mieszkanie, cos mozecie powiedziec?? |
Ja jak szukałam mieszkania, to wykluczyłam tę dzielnicę z poszukiwań, ale los chciał, że tam zamieszkałam.Mimo szarości jaka tam panuje, jest także dużo zieleni.Fajny park z jeziorkiem, gdzie latem można popływać a zimą pójść na łyżwy (w sumie jezior jest 4 w okolicy w tym jedno jakby kąpielisko).Na Berliner Allee jest cały ciąg sklepów, banków i usług.Są szkoły i przedszkola.Tramwajem dojedzie się w pare minut do ringu S-Greifswalderstr. lub w 20min na Alexanderplatz (tramwaje jeżdżą w przeróżne strony Berlina). Nie wiem co chciałbyś jeszcze wiedzieć? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-03-03, 15:44
|

|
|
Berliner Morgenpost opublikowala dane dotyczace problemow jezykowych (chodzi o opanowanie jezyka niemieckiego) dzieci w wieku przedszkolnym w zaleznosci od dzielinc.
Najnizszy procent (8,3%) w calym Berlinie ma.... Pankow, nic dziwnego.
Najwyzszy procent: 28,1% ma Neukölnn, tez nic dziwnego.
Ale ten reklamowany tu Spandau tez nie wyglada najlepiej: 16,4%
Marzahn-Hellersdorf, ma 21,3% |
|
|
|
 |
kamil25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-03-03, 18:03
|

|
|
| a ja polecam neukoln hehe najlepsza dzielnica na swiecie pozdrawiam |
|
|
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-03-04, 01:37
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | Berliner Morgenpost opublikowala dane dotyczace problemow jezykowych (chodzi o opanowanie jezyka niemieckiego) dzieci w wieku przedszkolnym w zaleznosci od dzielinc.
Najnizszy procent (8,3%) w calym Berlinie ma.... Pankow, nic dziwnego.
Najwyzszy procent: 28,1% ma Neukölnn, tez nic dziwnego.
Ale ten reklamowany tu Spandau tez nie wyglada najlepiej: 16,4%
Marzahn-Hellersdorf, ma 21,3% |
Dzieki za info,wychodzi na to ze dobrze z zona kiedys wybralismy dzielnice w ktorej bedziemy mieszkac.
Najpierw Neukölln katastrofa,potem Pankow katastrofa w druga strone,takie przechodzenie,ze skrajnosci w skrajnosc,az na koniec przepiekny Spandau.
Jeszcze raz wielkie dzieki za info..... |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-03-04, 10:38
|

|
|
| No jesli szkoly, w ktorej dzieci posluguja sie poprawnym jezykiem a nie ausländerskim pidginem to "katastrofa w druga strone", to masz racje, ze wybrales dzielnice, w ktorej 16% dzieci w wieku przedszkolnym ma powazne deficyty w poslugiwaniu sie jezykiem niemieckim, przynajmniej swojsko sie tam pewnie czujesz, bo wsrod doroslych u was pewnie nie lepiej... |
|
|
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-03-04, 13:05
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | | No jesli szkoly, w ktorej dzieci posluguja sie poprawnym jezykiem a nie ausländerskim pidginem to "katastrofa w druga strone", to masz racje, ze wybrales dzielnice, w ktorej 16% dzieci w wieku przedszkolnym ma powazne deficyty w poslugiwaniu sie jezykiem niemieckim, przynajmniej swojsko sie tam pewnie czujesz, bo wsrod doroslych u was pewnie nie lepiej... |
Czlowieku zdecyduj sie czy dotyczy to dzieci w wieku przedszkolnym czy szkolnym bo to jest roznica.Te 16% to w 99,99% nie dotyczy dzieci z rodzin gdzie przynajmniej jedno z rodzicow pochodzi z Polski,ale co ty mozesz o tym wiedziec skoro w twoim zyciu jest deficyt wlasnych dzieci,a ze sie tutaj swojsko czuje to masz racje,ale nie ma to nic wspolnego,ze znajomoscia jezyka niemieckiego tylko z ludzmi z mojego otoczenia.
Zycze milej niedzieli bo pogoda jest dzisiaj super,sloneczko swieci zaraz obiad z rodzina,a potem mily spacer po tym wspanialym przereklamowanym wedlug ciebie Spandale |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-03-04, 14:16
|

|
|
Z logika u ciebie nie najlepiej: jesli dzieci w wieku przedszkolnym nie maja opanowanego jezyka, raczej tak samo bedzie w pierwszej klasie szkoly podstawowej, chyba ze na "Spandale" w czasie ferii letnich miedzy ostatnim rokiem przedszkola a pierwszym rokiem szkoly podstawowej dzieja sie regularnie cuda i ta znajomosc jezyka spada im z nieba.
Te 99,9% rodzicw polskich na Spandale nie zdaloby tego testu jezykowego, o ktorym mowimy w odniesieniu do dzieci przedszkolnych.
Tak sie akurat glupio sklada, ze ja mowie po niemiecku tak samo jak po polsku i mam uszy, wiec slysze ten przecietny aussiedlerski pidgin na Spandalach, Weddingach i Neukölnnach
"sztojanuma", "arbajCaNt", "kindigung" itd itp |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2012-03-04, 15:09
|

|
|
| Pogodniak, wiesz co troche chamsko pojechales. Jasne, ze nie wszystkim zalezy na tym zeby poprawnie mowic i wystarczy im poziom komunikatywny ale nie nasmiewaj sie ze wszystkich i nie wkladaj ich do jednego worka. Moze wielu z tych, ktorych czasem slyszysz, przyjechalo tutaj niedawno i sie ucza dopiero jezyka? Poza tym nie kazdemu jest dane mowic pieknie bez akcentu, ja np sama powiedzialabym 'sztojanuma' bo inaczej nie umiem. Ale czy trzeba od razu to wysmiewac? |
|
|
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-03-04, 15:46
|

|
|
| ............... |