forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Jaka dzielnica...

Autor Wiadomość
andziulka25
Uzytkownik

Wysłany: 2011-08-28, 18:40   

A ja polecam Lichtenrade :grin:

Langusta
Nowy

Wysłany: 2011-08-28, 20:39   

...Witamm!!...
ja sie dolaczam do ASiplomyk...ZEHLENDORF...zielony , spokojny.....:))

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-08-28, 21:22   :)

....ale milo mi sie zrobilo:) Zehlendorf jest pierwsza klasa, ale wiadomo, ze kazdemu o co innego w zyciu chodzi i ma inne wymagania co do mieszkania i jego otoczenia. Lichtenrade jest tez fajowe, rowniez spokoj i zieleni duzo:)
Pozdrawiam wszystkich, nie wazne gdzie mieszkaja:)

Langusta
Nowy

Wysłany: 2011-08-29, 20:22   

no wlasnie Asiuplomyk.....na szczescie mamy wszyscy rozne upodobania...inaczej nuda zawita do naszego zycia ;) )..pierwsze moje 2 dni w Berlinie spedzilam na Kreuzbergu...(bylam w szoku)..hiih....ale na szczescie gusta tez sie zmieniaja..teraz inaczej widze Berlin...:))...jest wiele pieknych zakatkow i tych ktorych okrezna droga omijam ;)

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-08-30, 08:45   :)

..pierwsze moje mieszkanie bylo na Lichterfelde, nad samym Teltowkanal, bylam zachwycona spokojem w wielkim miescie, potem zamieszkalam na Zehlendorf i tu rowniez znalazlam spokoj, wiec moze to sentyment do dzielnic poludniowo-zachodnich lub calkiem racjonalnie - te miejsca najlepiej znam. Poruszam sie po calym Berlinie i widzialam wiele pieknych miejsc do zakotwiczenia:) Wszystko zalezy, o co komus chodzi, jesli lubi tetno wielkiego miasta to tylko okolice Mitte, Zoologischer Garten, Prenzlauer Berg, Charlotenburg, a ja lubie wracac do domku i ogladac z okna biegajace po drzewach wiewiorki i nie lubie ogladac sie za siebie jak ide do sklepu wieczorem. Zdecydowanie okolice poludniowo-zachodnie daja mi to czego chce:) Pozdrawiam wszystkich szukajacych swego miejsca:)

grzybos
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-08-30, 13:34   

Ja mieszkam na granicy wedding i reinickendorf i wbrew pozorom jest tu bardzo spokojnie :lol: Zero glosnych Turkow itp :cool:

iti 
Nowy

Wysłany: 2011-09-22, 11:44   

Jest ktoś kto mieszka na południowo-wschodnim Weedingu w okolicach parku Humboldthain? Wszędzie blisko do Franzza, Mitte, parku. Moje pytanie brzmi czy ktoś z Was miał tam jakieś przykre sytuacje z mieszkańcami/ nie-mieszkańcami?? Proszę o szybkie odpowiedzi, bo musimy się zdecydować pomiędzy tą okolicą (bo blisko do pracy etc.) czy Friedenau (spokojnie!)

thomas07
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-14, 21:02   

a co powiecie na temat Weisensee?? Zamierzam tam wynajac mieszkanie, cos mozecie powiedziec??

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-14, 21:06   

thomas07, Weißensee to ladna dzielnica

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-11-24, 11:43   

Najlepsza dzielnica to Friedrichshain :) Ale raczej dla mlodszych ludzi, bez dzieci, ktorzy lubia sie bawic :P

peperej99 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-02-14, 20:30   

Ja z żoną mieszkamy od kilku miesięcy na Hohenschönhausen niedaleko S-bahnu i jest super:)sklepy pod nosem szkoła też S-banem pół godzinki do Alexanderplaz do tego tramwaje co chwila i autobusy i co też ważne duże centrum handlowe bardzo blisko więc jak narazie same pozytywy :)

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2012-02-14, 20:55   

thomas07 napisał/a:
a co powiecie na temat Weisensee?? Zamierzam tam wynajac mieszkanie, cos mozecie powiedziec??

Ja jak szukałam mieszkania, to wykluczyłam tę dzielnicę z poszukiwań, ale los chciał, że tam zamieszkałam.Mimo szarości jaka tam panuje, jest także dużo zieleni.Fajny park z jeziorkiem, gdzie latem można popływać a zimą pójść na łyżwy (w sumie jezior jest 4 w okolicy w tym jedno jakby kąpielisko).Na Berliner Allee jest cały ciąg sklepów, banków i usług.Są szkoły i przedszkola.Tramwajem dojedzie się w pare minut do ringu S-Greifswalderstr. lub w 20min na Alexanderplatz (tramwaje jeżdżą w przeróżne strony Berlina). Nie wiem co chciałbyś jeszcze wiedzieć?

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-03-03, 15:44   

Berliner Morgenpost opublikowala dane dotyczace problemow jezykowych (chodzi o opanowanie jezyka niemieckiego) dzieci w wieku przedszkolnym w zaleznosci od dzielinc.

Najnizszy procent (8,3%) w calym Berlinie ma.... Pankow, nic dziwnego.

Najwyzszy procent: 28,1% ma Neukölnn, tez nic dziwnego.

Ale ten reklamowany tu Spandau tez nie wyglada najlepiej: 16,4%
Marzahn-Hellersdorf, ma 21,3%

kamil25 
Uzytkownik

Wysłany: 2012-03-03, 18:03   

a ja polecam neukoln hehe najlepsza dzielnica na swiecie pozdrawiam

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-03-04, 01:37   

Pogodniak napisał/a:
Berliner Morgenpost opublikowala dane dotyczace problemow jezykowych (chodzi o opanowanie jezyka niemieckiego) dzieci w wieku przedszkolnym w zaleznosci od dzielinc.

Najnizszy procent (8,3%) w calym Berlinie ma.... Pankow, nic dziwnego.

Najwyzszy procent: 28,1% ma Neukölnn, tez nic dziwnego.

Ale ten reklamowany tu Spandau tez nie wyglada najlepiej: 16,4%
Marzahn-Hellersdorf, ma 21,3%

Dzieki za info,wychodzi na to ze dobrze z zona kiedys wybralismy dzielnice w ktorej bedziemy mieszkac.
Najpierw Neukölln katastrofa,potem Pankow katastrofa w druga strone,takie przechodzenie,ze skrajnosci w skrajnosc,az na koniec przepiekny Spandau.
Jeszcze raz wielkie dzieki za info.....

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-03-04, 10:38   

No jesli szkoly, w ktorej dzieci posluguja sie poprawnym jezykiem a nie ausländerskim pidginem to "katastrofa w druga strone", to masz racje, ze wybrales dzielnice, w ktorej 16% dzieci w wieku przedszkolnym ma powazne deficyty w poslugiwaniu sie jezykiem niemieckim, przynajmniej swojsko sie tam pewnie czujesz, bo wsrod doroslych u was pewnie nie lepiej...

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-03-04, 13:05   

Pogodniak napisał/a:
No jesli szkoly, w ktorej dzieci posluguja sie poprawnym jezykiem a nie ausländerskim pidginem to "katastrofa w druga strone", to masz racje, ze wybrales dzielnice, w ktorej 16% dzieci w wieku przedszkolnym ma powazne deficyty w poslugiwaniu sie jezykiem niemieckim, przynajmniej swojsko sie tam pewnie czujesz, bo wsrod doroslych u was pewnie nie lepiej...

Czlowieku zdecyduj sie czy dotyczy to dzieci w wieku przedszkolnym czy szkolnym bo to jest roznica.Te 16% to w 99,99% nie dotyczy dzieci z rodzin gdzie przynajmniej jedno z rodzicow pochodzi z Polski,ale co ty mozesz o tym wiedziec skoro w twoim zyciu jest deficyt wlasnych dzieci,a ze sie tutaj swojsko czuje to masz racje,ale nie ma to nic wspolnego,ze znajomoscia jezyka niemieckiego tylko z ludzmi z mojego otoczenia.
Zycze milej niedzieli bo pogoda jest dzisiaj super,sloneczko swieci zaraz obiad z rodzina,a potem mily spacer po tym wspanialym przereklamowanym wedlug ciebie Spandale

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2012-03-04, 14:16   

Z logika u ciebie nie najlepiej: jesli dzieci w wieku przedszkolnym nie maja opanowanego jezyka, raczej tak samo bedzie w pierwszej klasie szkoly podstawowej, chyba ze na "Spandale" w czasie ferii letnich miedzy ostatnim rokiem przedszkola a pierwszym rokiem szkoly podstawowej dzieja sie regularnie cuda i ta znajomosc jezyka spada im z nieba.

Te 99,9% rodzicw polskich na Spandale nie zdaloby tego testu jezykowego, o ktorym mowimy w odniesieniu do dzieci przedszkolnych.

Tak sie akurat glupio sklada, ze ja mowie po niemiecku tak samo jak po polsku i mam uszy, wiec slysze ten przecietny aussiedlerski pidgin na Spandalach, Weddingach i Neukölnnach

"sztojanuma", "arbajCaNt", "kindigung" itd itp

PatrycjaBerlin 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-03-04, 15:09   

Pogodniak, wiesz co troche chamsko pojechales. Jasne, ze nie wszystkim zalezy na tym zeby poprawnie mowic i wystarczy im poziom komunikatywny ale nie nasmiewaj sie ze wszystkich i nie wkladaj ich do jednego worka. Moze wielu z tych, ktorych czasem slyszysz, przyjechalo tutaj niedawno i sie ucza dopiero jezyka? Poza tym nie kazdemu jest dane mowic pieknie bez akcentu, ja np sama powiedzialabym 'sztojanuma' bo inaczej nie umiem. Ale czy trzeba od razu to wysmiewac?

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-03-04, 15:46   

...............

Odpowiedz do tematu