| Autor |
Wiadomość |
mtucha
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-13, 21:59 Jaka dzielnica...
|

|
|
Hej, jaka dzielnica Berlina jest na tyle spokojna, by tam mieszkac z rodzina.
No i na tyle rozwinieta, zeby kilometrami nie chodzic po "glupia" smietane i z dzieckiem do przedszkola? |
|
|
|
 |
pawel55
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-02-13, 23:01
|

|
|
| Jesli moge ci cos poradzic to polnoc berlina , w miare spokojnie i zielono.No nie dzisiaj ale juz nie dlugo. |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-13, 23:26
|

|
|
A ja polecam Charlottenburg! Piękna dzielnica, w miarę spokojnie, nie ma Turków i jest sporo atrakcji, wszędzie blisko
Mam nadzieję kiedyś tam wrócić... |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 235 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-02-14, 04:03
|

|
|
Proponuje Zehlendorf:) Zielono mam, wokol przedszkola i szkoly, rzut beretem sklepy, S-bahn S1 do Zentrum, dobre polaczenie, 20 min. do Bramy Brandenburskiej. Jest gdzie na spacery chodzic, rowerkiem jezdzic, niedaleko lasy i jeziora 5km, Schlachtensee, Nikolassee,Wannsee (kompieliska latem:). Spojrz na mape:) W Dalem czesto sa Festy dla dzieci i rodzin. Czujemy sie tu jak w malym miescie a nie w wielkim Berlinie:) Jest tu bardzo spokojnie, zadnych burd na ulicach, malo Turkow i Arabow.
Wybor nalezy do Ciebie, pozdrawiam:) |
|
 |
mtucha
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-14, 10:32
|

|
|
Dziekuje, dziekuje!!!
Coraz bardziej mis sie ten Berlin podoba!!!
I wlasnie o to chodzi, zeby nie wpasc zaraz do jakiegos molocha, tylko "byc jego czescia".
Dzieki, czekam na nastepne wypowiedzi |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy Posty: 274 Skąd: świebodzin-berlin
|
Wysłany: 2011-02-14, 11:46
|

|
|
| ja proponuje Lankwitz (Steglitz-Zehlendorf) ja sie z stad nigdy nie przeprowadze,choc przydałby sie jeszcze 1 pokój |
_________________ życie jest piękne !!!!! |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 235 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-02-14, 12:26
|

|
|
| Stegliz, popieram, jest rozlegle i zawiera wiele ladnych dzielnic i wlasnie zielonych i spokojnych, jest bardzo dobre polaczenie do Ringu - 3 przystanki (Ring to S-bahn naokolo Berlina), czyli calego Berlina:) Poza tym na Steglitz jest duze centrum handlowe, na Lankwitz i Zehlendorf, czy Lichterfelde nie brakuje sklepow, tez sa takie male centra handlowe, wiec wygodnie sie tu zyje:) i duzo, duzo zielonych zakamarkow:)..... Pozdrawiam pania z Lankwitz:) |
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
Zofija1
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy Posty: 347 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2011-02-14, 17:53
|

|
|
| jezeli chodzi o szkolnictwo poludniowo-zachodnie dzielnice |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-14, 21:11
|

|
|
| Daisy napisał/a: | | Kazdy poleca ta dzielnice na ktorej mieszka | Nieprawda! Ja mieszkam na Reinickendorfie ale mi się tu nie podoba, więc polecam Charlottenburg |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
campina
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-15, 10:00
|

|
|
Kazda dzielnica jest dobra. zalezy ile masz pieniedzy do wydania na mieszkanie.
campina |
|
|
|
 |
Alicelost
Nowy

|
Wysłany: 2011-06-14, 07:32
|

|
|
A co powiecie na Alt-Lichtenrade? Czy dlugo sie z tamtad jedzie do centrum?
No i (przepraszam jezeli to kogos urazi...) czy nie ma tam Turkow? |
|
|
|
 |
psl
Nowy

|
Wysłany: 2011-06-14, 08:58
|

|
|
| hmm alt lichterade zdaje mi sie ze tam wszedzie jest daleko.wedding i neokelln -ODPADA!!tu sie roi od turkow i arabow..proponuje wittenau.mysle ze tam bedzie ok jest w miare spokojnie, ale tez nie jest nigdzie bardzo daleko.mieszkalam kiedys na hohenschonehausen fajna okolica ale po dluzszym czsie wstawanie o 4 rano do pracy to byla katastrofa a jak jeszcze zimno bylo po -15 to juz wogole masakra,,sprubuj na wittenau |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-06-14, 11:42
|

|
|
| Alicelost napisał/a: | A co powiecie na Alt-Lichtenrade? Czy dlugo sie z tamtad jedzie do centrum?
No i (przepraszam jezeli to kogos urazi...) czy nie ma tam Turkow? |
Mieszkamy na Lichtenrade-okolice Nahariyastr. Blokowisko, to fakt, ale jest spokojnie. W pobliżu przedszkola i szkoły, ze sklepem tak sobie, tzn. pod blokiem mam EDEKA, trochę dalej do Lidla. W stronę "cywilizacji" autobus co 10 minut. Sąsiedztwo... sporo Rosjan, ale z gatunku tych "normalnych", wpisanych w otoczenie. Dużo obaw miałam przy przeprowadzce z centrum Tempelhof, zupełnie niepotrzebnie... |
|
|
|
 |
Alicelost
Nowy

|
Wysłany: 2011-06-14, 16:31
|

|
|
Dziekuje Wam bardzo za pomoc |
|
|
|
 |
iti
Nowy

|
Wysłany: 2011-06-29, 19:25
|

|
|
Dla rodzinki polecam z całego serca Steglitz, albo okolice: Lankwitz etc.
Mieszkam na Steglitz od lutego i jest naprawdę relaksowo Minuta do parku, chwilka do przystanku, na Alexa koło pół godziny autobusem potem S-bahnem, pół godziny do Poczdamu.
Jest tu spokojnie i cicho:))
Osobiście przeprowadzamy się niedługo bliżej rozrywek żeby nie robić "wypraw" do Mitte. Prawdopodobnie będą to nadal okolice Południa: Schöneberg lub Friedenau lub Tempelhof....
Wszystkiego dobrego! |
|
|
|
 |
Rydwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-06-29, 20:02
|

|
|
Polecam Tempelhof,jest zajebiscie |
|
|
|
 |
alexa
Uzytkownik

Pomogła: 2 razy Posty: 27 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-06-30, 20:50
|

|
|
| Polecam Schmargendorf bez turasów i spokój ,dobre szkoły i przedszkola |
_________________ alexa |
|
|
|
 |
Teufelchen
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-08-28, 00:41
|

|
|
| ja również polecam schmargendorf |
_________________ Nie przejmuj się rolą i tak Cię op*****ą |
|
|
|
 |
madzia25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-08-28, 10:16
|

|
|
| Co do wittenau to sie nie zgodze, ze jest to spokojna okolica. Jak jezdzilam rano do pracy to strach bylo wysiadac z ubahnu tyle malolatow (wlasnie turkow. agresywnych i to bardzo). Juz bardziej Hermsdorf jest spokojna okolica. Ale moim zdaniem to wszedzie jest ich pelno. Ja sie juz przyzwyczailam. Trudne, zeby w tak wielkim miescie nie bylo tylu narodowosci. Ale rzeczywiscie Steglitz-Zehlendorf warte jest uwagii. |
|
|
|
 |
|
|