| Autor |
Wiadomość |
samantha2007
Bardzo Aktywny

Pomogła: 12 razy Posty: 335 Skąd: MV
|
Wysłany: 2011-01-24, 15:26 JC i nowe mieszkanie
|

|
|
Strach zapytac, ale jakos to przezyje jak pojezdzici troche po mnie
Staram sie o nowe mieszkanie a jestem na lasce JC bo planowane sa w niedlugim czasie remonty u nas no i co za tym idzie mita w gore, ale moje 2 dziewczyny po wakacjach do szkoly ida i zalezy mi rowniez na tym zeby mialy spokoj jak beda sie uczyc *mam jeszcze jedna mlodsza coreczke*. Mam 3 pokojowe mieszkanie przed remontem a chce wyprowadzic sie do 4 pokojowego po remoncie z nizsza mita i mniejszym metrazem. Problem w tym, ze PANI z JC stwirdzila ze na 5 osob nalezy mi sie 65 metrow kw. a jak nie mam gdzie postawic biurka w dzieciecym pokoju to mam je postawic w Wohnzimmer a szanse mamy marne na to nowe i tansze tak powiedziala
Czy ktos juz mial taka sytuacje czy to ja zglupialam??
PORADZCIE PROSZE |
_________________ "Jeśli możesz żyć wiecznie, to musisz wiedzieć po co żyjesz". |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-24, 15:55
|

|
|
Wielkosc mieszkania i ilosc pokoi nie ma znaczenia . Liczy sie Bruttowarmmiete , ktore dla 5 osob wynosi maksymalnie 705 Euro .
http://www.berlin.de/sen/...html#angemessen
W szczegolnych przypadkach wysokosc czynszu moze byc przekroczona o 10 % |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
| |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 132 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2011-01-24, 15:58
|

|
|
| dzieci ktore sie ucza "powinny" miec kazde swoj pokoj... a to ze na 5 osob 65 metrow?? pierwszy raz slysze.. |
|
|
|
 |
joolita
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy Posty: 240 Skąd: Berlin Spandau
|
Wysłany: 2011-01-24, 16:56
|

|
|
Samanta ja mam podobna sytuacje do twojej.
Jest nas 5 osob ,mamy 80m i JC twierdzi ze mamy luksus i niemusimy sie przeprowadzac.Minusem mojego mieszkania jest brak balkonu i wysoka oplata za prad ( 150 euro) no i stare budownictwo.
Juz dostalam 2 razy odmowe ale sie nie poddam bede znowu skladac papiery .
Mi w odp.napisali ze jesli bede chciala zmienic mieszkanie to ofszem moge ale oni mi ogrzewania np.nie zaplaca (nie jestem na pelnym zasilku w JC ).
Wybieram sie do adwokata po porade bo chyba jakies wyjscie musi byc ,ale jak pomysle o calej tej procedurze to wszystkiego mi sie odechciewa . |
|
|
|
 |
samantha2007
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-01-24, 17:12
|

|
|
| joolita napisał/a: | Samanta ja mam podobna sytuacje do twojej.
Jest nas 5 osob ,mamy 80m i JC twierdzi ze mamy luksus i niemusimy sie przeprowadzac.Minusem mojego mieszkania jest brak balkonu i wysoka oplata za prad ( 150 euro) no i stare budownictwo.
Mi w odp.napisali ze jesli bede chciala zmienic mieszkanie to ofszem moge ale oni mi ogrzewania np.nie zaplaca (nie jestem na pelnym zasilku w JC ).
Wybieram sie do adwokata po porade bo chyba jakies wyjscie musi byc ,ale jak pomysle o calej tej procedurze to wszystkiego mi sie odechciewa . |
Ja dzisiaj skontaktowalam sie juz z adwokatem telefonicznie i stwierdzil on, ze musza pokryc koszty nowej mity, nowego mieszkania jesli jest w limicie np do 705 euro na 5 osob, jedyne co moga odmowic to koszty przeprowadzki i kaucji
Do czwartku poczekam i uderzam do nich postraszyc troche adwokatem moze pomoze
[ Dodano: 2011-01-24, 17:13 ]
| patus napisał/a: | | dzieci ktore sie ucza "powinny" miec kazde swoj pokoj... a to ze na 5 osob 65 metrow?? pierwszy raz slysze.. |
Tez zrobilam oczy jak to uslyszalam, nie wiem czy pani z JC mysli, ze jak z Polski to tepi?? |
_________________ "Jeśli możesz żyć wiecznie, to musisz wiedzieć po co żyjesz". |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-24, 17:48
|

|
|
Straszenie adwokatem w urzedach nic nie daje, bo urzednik w NIemczech nie ponosci osobistej odpowiedzialnosci za nieprawidlowe decyzji, wiec mu to bedzie wisiec.
Jesli sama sobie zaplacisz za przeprowadzke i nowe mieszkanie bedzie tansze od dotychczasowego, nie powinno byc problemow,. |
|
|
|
 |
samantha2007
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-01-24, 17:59
|

|
|
Zawsze placilismy przeprowadzke i kaucje sami, tylko nie rozumiem dlaczego inni dostaja to bezproblemowo i bez zadnego wysilku a inni musza o wszystko walczyc
[ Dodano: 2011-01-24, 18:00 ]
a jesli chodzi o mite to wynosi 699 euro a nalezy mi sie do 705 i mimo to pani powiedziala, ze bedzie odmownie |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-24, 18:08
|

|
|
To zrob tak, idz jeszcze raz, ze wzsystkimi danymi tego nowego mieszkania i wcisnij jej do reki pisemny wniosek o wstepna decyzje "dem Grunde nach" (czyli "generalnie"), czy mozesz sie przeprowadzic sie do tego nowego mieszkania i powiedz, ze chcesz miec decyzje pisemna. A wszystko spokojnym glosem i rzeczowo. I wtedy sytuacja powinna wygladac inaczej
Cos w tym stylu
"Ich bitte Sie, mir schriftlich mitzuteilen, ob ich dem Grunde nach in die Wohnung an der ..... Str., Fläche xx qm, Grundmiete: xy Euro, Nebenkosten xy Euro umziehen darf, ohne meinen bisherigen Anspruch auf Mietzuschuß zu verlieren.
Ich erkläre mich bereit, den Umzug in Alleinregie durchzuführen, so dass diesbezüglich im Zusammenhang mit dem Umzug keine Kosten entstehen werden." |
|
|
|
 |
samantha2007
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-01-24, 18:28
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | To zrob tak, idz jeszcze raz, ze wzsystkimi danymi tego nowego mieszkania i wcisnij jej do reki pisemny wniosek o wstepna decyzje "dem Grunde nach" (czyli "generalnie"), czy mozesz sie przeprowadzic sie do tego nowego mieszkania i powiedz, ze chcesz miec decyzje pisemna. A wszystko spokojnym glosem i rzeczowo. I wtedy sytuacja powinna wygladac inaczej
Cos w tym stylu
"Ich bitte Sie, mir schriftlich mitzuteilen, ob ich dem Grunde nach in die Wohnung an der ..... Str., Fläche xx qm, Grundmiete: xy Euro, Nebenkosten xy Euro umziehen darf, ohne meinen bisherigen Anspruch auf Mietzuschuß zu verlieren.
Ich erkläre mich bereit, den Umzug in Alleinregie durchzuführen, so dass diesbezüglich im Zusammenhang mit dem Umzug keine Kosten entstehen werden." |
STOKROTNE DZIEKI ZA RADE Sprobuje tak zrobic
Jeszcze raz dzieki |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-01-24, 19:08 Niech zyje Jobcenter Reinickendorf!!!
|

|
|
| A co zrobic kochani, jesli 5 osob wprowadzalo sie do mieszkania 80m2 za czynsz dokladnie 705 euro, a w tej chwili mieszkaja tylko 3 osoby (2 wybyly do Pl). Glowny najemca napisal grzeczne pismo, ze prosi o zgode na szukanie tanszego, poniewaz 705€ minus 542€ (na 3 osoby) reszta wynosi 163€ i tyle musi sam doplacac, czyli potracane jest mu z tej reszty. A pracownica Jobcenter odpisala, ze mieszkanie 80m2 jest dopasowane wielkoscia do 3 osob, wiec najemca powinien cicho siedziec, bo przeciez ma luksusy (matka samotnie wychowujaca 2 dzieci). A czynsz? Niewazne! Kto nie wierzy, to przeskanuje i przesle. Dla samotnej matki 163€ to duzo forsy. Wiec przeprowadzic sie nie moze. |
|
|
|
 |
samantha2007
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-01-24, 19:58 Re: Niech zyje Jobcenter Reinickendorf!!!
|

|
|
| berlinianka-32 napisał/a: | | A co zrobic kochani, jesli 5 osob wprowadzalo sie do mieszkania 80m2 za czynsz dokladnie 705 euro, a w tej chwili mieszkaja tylko 3 osoby (2 wybyly do Pl). Glowny najemca napisal grzeczne pismo, ze prosi o zgode na szukanie tanszego, poniewaz 705€ minus 542€ (na 3 osoby) reszta wynosi 163€ i tyle musi sam doplacac, czyli potracane jest mu z tej reszty. A pracownica Jobcenter odpisala, ze mieszkanie 80m2 jest dopasowane wielkoscia do 3 osob, wiec najemca powinien cicho siedziec, bo przeciez ma luksusy (matka samotnie wychowujaca 2 dzieci). A czynsz? Niewazne! Kto nie wierzy, to przeskanuje i przesle. Dla samotnej matki 163€ to duzo forsy. Wiec przeprowadzic sie nie moze. |
Patrza na to co moze nam utrudnic
[ Dodano: 2011-01-24, 20:00 ]
U mnie mowia, ze metraz 83 za duzy na 5 osob bo mita pasuje i miesci sie w limicie a u ciebie znowu na odwrot, kij ich tam wie na co w koncu patrza |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-01-24, 20:56
|

|
|
| joolita napisał/a: | Samanta ja mam podobna sytuacje do twojej.
a co ma prąd do tego?tak tylko pytam
ja mieszkam w nowym budownictwie 4 osoby i placilam 200(od luty podwyzka na 210 euro) za sam prad bez gazu--
teraz zmienilam tanszego dostawce,,place 150..ale nie wiem jaka bedzie za rok nadplata
JC prad nie interesuje,,kazdy placi sam
na stronach dotyczacych ALGII pisze ze dzieci moga dzielic pokoj wspolnie |
|
|
|
 |
joolita
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-01-24, 22:04
|

|
|
Dla mnie szkoda 150 placic .
Wiem ze JC nie ma nic do tego .
No to niezle 200 mies to czemu az tak duzo ? |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2011-01-24, 22:10
|

|
|
| niki napisał/a: | | joolita napisał/a: | Samanta ja mam podobna sytuacje do twojej.
a co ma prąd do tego?tak tylko pytam
ja mieszkam w nowym budownictwie 4 osoby i placilam 200(od luty podwyzka na 210 euro) za sam prad bez gazu--
teraz zmienilam tanszego dostawce,,place 150..ale nie wiem jaka bedzie za rok nadplata
JC prad nie interesuje,,kazdy placi sam
na stronach dotyczacych ALGII pisze ze dzieci moga dzielic pokoj wspolnie |
tak dzieci moga dzieli ,ale musza byc tej samej plci i w podobnym wieku...jezeli jeden ma 4 lata ,drugi 10 ..to przysluguja im osobne pokoje...jezeli sa odmiennej plci takze...
co do pradu jeju dlaczego tak duzo...placicie? |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
joolita
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-01-24, 22:59
|

|
|
Cyganka bo ja nie mam dobrych ukladow w Varenfalu |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-24, 23:40
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | | bo urzednik w NIemczech nie ponosci osobistej odpowiedzialnosci za nieprawidlowe decyzji, wiec mu to bedzie wisiec. | mozliwe ,ale co urzednik to inny przepis jakby sami sobie to ustalali...zalezy na kogo trafisz i jaki ma humor...obled.. |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-24, 23:52
|

|
|
| joolita napisał/a: | Dla mnie szkoda 150 placic .
Wiem ze JC nie ma nic do tego .
No to niezle 200 mies to czemu az tak duzo ? |
mialam ten drogi nigdy przez lata nie zmianialam dostawcy
ciepla woda tyle pozera bo na prad
co roku nadplata i zwiekszenie skladek
zaczynalam od 60 euro,,ale to byly za male raty naliczone
do tego jak ma sie dzieci pranie ,prasownie takie tam wiadomo,mikrowela ,zmywara ,laptopy w kazdym pokoju(dzieci ) |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-24, 23:57
|

|
|
| niki napisał/a: | | do tego jak ma sie dzieci pranie ,prasownie takie tam wiadomo,mikrowela ,zmywara ,laptopy w kazdym pokoju(dzieci ) | ej..chwila ja place 80 euro i mam tez dzuieci i rodzine i...ale az 200? czy 150? |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-25, 00:17
|

|
|
2 podwyzki w ciagu roku,,pazdziernik i teraz
w koncu zmobilizowalo nas to do zmiany tanszego,,czy bedzie tanszy to zobacze za rok
wode tez masz na prad?
7 tysiecy kW mialam za rok
juz sie radzilam na forum,,nic tanszego dla mnie nie wymysla,,na tyle zuzycia
ponad 300 musialam nadplacic w pazdzierniku jeszcze,, |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-25, 00:31
|

|
|
| niki napisał/a: | | wode tez masz na prad? | przepraszam....
ale dwie podwyzki to cos nie tak... |
|
|
|
 |
|
|