|
| Autor |
Wiadomość |
BBOOCCIIAANN
Nowy

|
Wysłany: 2011-05-05, 13:40 jobcenter
|

|
|
| witam mam pytanie ile dostane miejwiecej na umeblowanie pierwszego mieszkania z jobcenter na trzy osoby |
|
|
|
 |
Anettaa
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-05-05, 18:56
|

|
|
| To zalezy od wielu rzeczy.. Czy te 3 osoby pracowały wczesniej, czy maja konta w Polsce itp.. |
|
 |
Logistik
Nowy

|
Wysłany: 2011-05-05, 19:09
|

|
|
| To zależy od tego co napiszesz, że potrzebujesz. Wiem, że na 1 pokojowe mieszkanie, gdzie kuchnia już była, znajoma dostała 800e. Ale nie gwarantuje, że możesz sobie to przeliczyć. |
|
|
|
 |
BBOOCCIIAANN
Nowy

|
Wysłany: 2011-05-05, 19:14
|

|
|
| ja mam 2 i pol pokoja i tylko ja pracowalem zona nie a corka ma 1 miesiac |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-05-05, 23:01
|

|
|
einmalige Beihilfe
Notwendige Möbel für Erstausstattung
Wohnzimmer:
Schrank, je Person ein Frontmeter 36,- €
oder Regale, je Person ein Frontmeter 36,- € 36,- €
Tisch 1-2 Personen 25,- € 51,- €
Tisch ab 3 Personen 51,- € 102,- €
Polstermöbel
je Person eine Sitzmöglichkeit
25,- €
oder Stuhl, je Person eine Sitzmöglichkeit 10,- € 15,- €
Deckenlampe 10,- € 15,- €
Schlafcouch
wenn Wohnzimmer = Schlafzimmer
102,- € 150,- €
Küche/Esszimmer:
Unterschrank
je Person ein Frontmeter
20,50 € 41,- €
und/o
der
Hängschrank
je Person ein Frontmeter
15,- € 31,- €
und/o
der
Schrank
je Person ½ Frontmeter
31,- € 66,- €
Tisch 1-2 Personen 25,- € 51,- €
Tisch ab 3 Personen 51,- € 102,- €
Stuhl, je Person eine Sitzmöglichkeit 10,- € 15,- €
Schlafzimmer
Einzelbettgestell 38,- € 51,00 €
Doppelbettgestell 61,- € 102,- €
Lattenrost 0,90 x 1,90 mtr. 20,50 €
Matratze 0,90 x 1,90 mtr. Neu ! 69,- €
Schrank 1 Person (2-türig) 77,- € 153,- €
Schrank 2 Personen (3-4 türig) 153,- € 307,- €
Kinderbett komplett 60,- € 102,- €
Etagenbett 140,- € 220,- €
Flur/Bad Deckenlampe 10,- € 15,- €
Spiegel 10,- € 15,- €
http://www.harald-thome.d...-01.07.2010.pdf |
|
|
|
 |
anna2306
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-05-06, 15:59 pomoc
|

|
|
| A czy ktoś pomógłby mi jak napisać takie pismo do Job Center o dofinansowanie.Właśnie też mam zamiar napisac chodzi mi konkretnie o umeblowanie pokoju dla syna no i troche kuchni.Będe wdzięczna |
_________________ anna23 |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-05-06, 16:28
|

|
|
| to jest tylko dla przebywajacych na zasilku ALGII i tylko na pierwsze mieszkanie w Niemczech |
|
|
|
 |
Logistik
Nowy

|
Wysłany: 2011-05-06, 19:57
|

|
|
| Nie tylko na pierwsze mieszkanie. Jeśli się przeprowadzasz na rozkaz JC lub przeprowadzasz się na większe. to też. Jeśli natomiast popsuje się coś droższego np. lodówka to można także spróbować. |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-05-06, 20:20
|

|
|
A na mnie dzisiaj wezwano policje do Jobcenter w Reinickendorfie. Mam 6 dzieci: 2 ze mna zyla, inna 2 uciekla od ojca z Polski w lutym, dwojke w marcu urodzilam. Ponad miesiac temu zlozylam wniosek na wszystkie dzieci i na zmiane mieszkania na wieksze (mamy 80qm na 7 osob). Bylam kilka razy w Jobcenter, oklamywano mnie, ze dostane bescheid i forse, raz nawet forsa juz podobno zostala wyplacona. A tu nic! Kindergeld dostaje tylko na dwojke, zasilek z jobcenter tez. Alimenty tylko na 2. I jak tu zyc, jesli nie moge pracowac? Poszlam wiec dzisiaj tam i poprosilam o bescheid. A oni, ze nie i ze mam wyjsc. A ja, ze nie i zostalam. Wiec wezwali policje. Wszystkie moje wnioski byly ukryte i nieopracowane. Facet mnie zostawil z tym wszystkim. Jedyne, co osiagnelam to to, ze przed policja powiedziano mi, ze bescheid bedzie do srody wystawiony. Na zamiane mieszkania na wieksze nie chca sie zgodzic. Nie balam sie policji. Nawet podziekowalam im za swiadkowanie. Bede miala sprawe karna, ale nie szkodzi, mam tak ich dosc, ze pojde na urlop bezplatny za mniej wiecej pol roku. Ani centa kary nie zaplace. Wiedzcie, ze zamkna matke 6 dzieci, ktora upomniala sie o decyzje i splate. na 6 dzieci otrzymuje w sumie tysiac euro miesiecznie. To tylko tak informacyjnie, musialam sie wyzalic, choc wspolczucia nie oczekuje. Z jobcenter z usmiechem na twarzy wyszlam. Twarda baba jestem. Pozdrawiam wszystkich. Ach, to, co uslyszalam od kierowniczki Vogt: "Sie können nach Heimat zurückzukehren". Mam 4 dzieci z obywatelstwem niemieckim |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-05-06, 21:35
|

|
|
| Logistik napisał/a: | | Nie tylko na pierwsze mieszkanie. Jeśli się przeprowadzasz na rozkaz JC lub przeprowadzasz się na większe. to też. Jeśli natomiast popsuje się coś droższego np. lodówka to można także spróbować. |
super to chyba tylko u was w Berlinie,,bo odkad istnieje HARTZ4 (2005 r)nie ma kupywania lodowek i takich tam spraw co chwile, jak bylo za dawnych czasow.Teraz macie wiecej zasilku niz za czasow sozialhilfe i kazdy ma zakupic sobie meble na raty jak sie zapsuja.
widocznie macie tam inne prawa(odrebne)
po drugie na decyzji kazdy ma napisane co sie nalezy i na co
tu jest tabela kwota zasilku miesiecznego.. podzielone,na co trzeba to 361 euro przeznaczyc miesiecznie.
a jakie sa inne dodatki na Hartz4 na kazdej stronie rowniez Berlina mozna poczytac
Hartz 4 Mehrbedarf
nie ma nic wspomniane poza (pierwszym mieszkaniem,wyprowadzki w wieku 25 lat od rodzicow,od partnera,dodatek dla ciezarnych,wyprawka dla dziecka ,osoby niepelnosprawne,wycieczki klasowe itd.
r. EVS-Abteilung und Einzelposten Euro
1 Nahrungsmittel und alkoholfreie Getränke 128,46
2 Alkoholische Getränke, Tabak und Drogen 0,00
3 Bekleidung und Schuhe 30,40
4 Wohnen, Energie und Instandhaltung 30,24
5 Innenausstattung, Haushaltsgeräte u. -Gegenstände 27,41
6 Gesundheitspflege 15,55
7 Verkehr 22,78
8 Nachrichtenübermittlungen 31,96
9 Freizeit, Unterhaltung, Kultur 39,96
10 Bildung 1,39
11 Beherbergungs- und Gaststättenleistungen 7,16
12 Andere Waren und Dienstleistungen 26,50
Summe 361,81!!! |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-05-07, 09:17
|

|
|
| berlinianka-32 napisał/a: | | Ach, to, co uslyszalam od kierowniczki Vogt: "Sie können nach Heimat zurückzukehren". : |
Tego akurat na pewno nie uslyszalas, bo mowi sie IN DIE Heimat, a nie NACH Heimat....
Poza tym w Niemczech sa inne instrumenty do zmuszania urzedow do dzialania, np. Untätigkeitsklage zamiast urzadzania strajkow okupacyjnych, przy ktorych musi interweniowac policja. Osiagnales jedynie to, ze nastepnej polskiej matce bedzie jeszcze trudniej, bo wszyscy beda w urzedzie uprzedzeni.... Trzeba bylo isc do jednego z wielu bezplatnych punktow poradniczych i adwokat by ci sprawe zalatwil w sposob, w jaki tutaj sie zalatwia sprawy, moim zdaniem akurat nie masz sie co chwalic, ze "twarda baba z ciebie", bez wzgledu na to, czy urzad zawinil czy nie |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy Posty: 274 Skąd: świebodzin-berlin
|
Wysłany: 2011-05-08, 10:33
|

|
|
| mi na przykład nic nie dali na urzadzenie mieszkania....,mino,ze swiezo byłam po slubie i to nasze 1 wspolne mieszkanie było..i dziecko w drodze.....po jakim szczasie napisałam pismo na pare rzeczy zeby dali i no dali....ale potem musiałam ta kwote oddawac w ratach....a przyjechalismy z pl oboje tylko z walizkami ubran....ale teraz juz sie dorobilismy dzieki ciezkiej pracy meza |
_________________ życie jest piękne !!!!! |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-05-09, 20:28
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | | berlinianka-32 napisał/a: | | Ach, to, co uslyszalam od kierowniczki Vogt: "Sie können nach Heimat zurückzukehren". : |
Tego akurat na pewno nie uslyszalas, bo mowi sie IN DIE Heimat, a nie NACH Heimat....
Poza tym w Niemczech sa inne instrumenty do zmuszania urzedow do dzialania, np. Untätigkeitsklage zamiast urzadzania strajkow okupacyjnych, przy ktorych musi interweniowac policja. Osiagnales jedynie to, ze nastepnej polskiej matce bedzie jeszcze trudniej, bo wszyscy beda w urzedzie uprzedzeni.... Trzeba bylo isc do jednego z wielu bezplatnych punktow poradniczych i adwokat by ci sprawe zalatwil w sposob, w jaki tutaj sie zalatwia sprawy, moim zdaniem akurat nie masz sie co chwalic, ze "twarda baba z ciebie", bez wzgledu na to, czy urzad zawinil czy nie |
Z tego, co pamietam, to ty urzednikiem jestes, wiec bronisz swoich. Niemieckiego faktycznie dobrze nie znam, a urzedniczka do tego seplenila. W moim przypadku akurat punkty informacyjne lub tez adwokaci nic nie zdzialaja. Nie prosilam o rade, ani o pomoc kogokolwiek tu na forum, podzielilam sie tylko informacjami jak traktowane sa samotne matki przez takich jak ty w Niemczech. Nie moge pracowac, poniewaz trojka dzieci nie kwalifikuje sie jeszcze do przedszkola, a do tego jedno z nich jest chore. Zlozylam dokumenty w lutym, marcu i kwietniu, ciagle te same i za potwierdzeniem. A decyzji nie ma do dzisiaj. Sad? Juz raz bylam kilka lat temu. Sedzina swoje, a oni swoje. Wynajelam adwokata, ktory kompletnie nic nie zrobil, nawet do sadu sie ni zglosil, ale pieniedzy zazadal. Ani centa mu nie zaplacilam. Ale jak to adwokat, zawsze ma racje i przez dupka mam zablokowane konto bankowe. Wiec rady typu: adwokat, punkty poradnicze i inne mozna wsadzic sobie w 4 litery.
Moja znajoma majac pochodzenie niemieckie od roku czasu walczy z jobcenter poprzez adwokata i familienhilfe i nic do tej pory nie osoagnela, wiec uwagi zachowaj dla siebie. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-05-09, 22:10
|

|
|
Skoro piszesz w takim zaczepnym tonie, to odpowiem pieknym za nadobne: po co bylo sobie fundowac czworke dzieci i to na dodatek w obcym kraju, jak nie potrafisz ich sama utrzymac?
A skoro wspominasz moj urzedniczy status, to dam ci pewna wskazowke jako insider: twoje awantury nie polepsza twojej sytuacji, jedynie ja pogorsza. Ale rob, jak uwazasz |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-05-09, 23:35
|

|
|
Ponad miesiac temu zlozylam wniosek na wszystkie dzieci i na zmiane mieszkania na wieksze (mamy 80qm na 7 osob). Bylam kilka razy w Jobcenter, oklamywano mnie, ze dostane bescheid i forse, raz nawet forsa juz podobno zostala wyplacona.
gdzie wyslana? na to zablokowane konto? |
|
|
|
 |
TOMI377
Nowy

|
Wysłany: 2011-05-10, 15:42
|

|
|
| Jak bedziesz miala sprawe karna to na tym tylko beda cierpiec twoje dzieci...tutaj jesttak ze trzeba zaplacic kazdy cent karny i nie uciekniesz od tego... !!! |
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-05-10, 18:59
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | Skoro piszesz w takim zaczepnym tonie, to odpowiem pieknym za nadobne: po co bylo sobie fundowac czworke dzieci i to na dodatek w obcym kraju, jak nie potrafisz ich sama utrzymac?
A skoro wspominasz moj urzedniczy status, to dam ci pewna wskazowke jako insider: twoje awantury nie polepsza twojej sytuacji, jedynie ja pogorsza. Ale rob, jak uwazasz |
I tu sie zgodze z POgodniak niestety takim zachowaniem nic nie wywalczysz wrecz przeciwnie.Wcale sie nie dziwie ze tak Cie potraktowali wiesz Ty myslisz inaczej urzednicy (pamietajmy ze to jest tylko ich praca oni nie sa zadna wyroczania)tez innaczej. Jestes dla nich kolejna kobieta z kilkoma dziecmi i to wszystko ktora uwaza ze jej sie nalezy i koniec kropka.Ale jesli chcesz zeby Twoje dzieci mialy lepiej to napewno nie tedy droga.Z jednej strony szkoda ze zycie jest nie sprawiedliwe jedni musza walczyc aby ich dzieci mialy lepiej a innym przychodzi wszystko latwo.Oczywiscie nie mam tutaj Ciebie na mysli tylko pisze ogolnie .Ja rowniez jestem wielodzietna rodzina bo mam trzech szkrabikow i jest mi przykro ze Ty matka kilkorga dzieci nie starasz sie o to zeby dzieci mialy twoje lepiej i wcale nie mam tu na mysli zasilkow.Ja chyba bym nie mogla po nocach spac jesli bym byla uzalezniona od bankomatu raz czy tam ile razy w miesiacu gdzie na wydruku pisze Job Center i moje dzieci.Przepraszam za szczerosc ale jako matka trojki dzieci uwazam ze tym bardziej powinnas walczyc zeby dzieci maily lepiej zeby im zapewnic lepszy byt i przyszlosc.Duzo ludzi nie zdaje sobie sprawe z tego jak wielka sile potrafi dac usmiech malutkiego dziecka lub pierwsze spotakanie Twoje z Twoim dzieckiem kiedy przychodzi na swiat ale ty powinnas to wiedziec i bardzo sie dziwie ze nie starasz sie robic wszystkiego aby bylo wam lepiej .Walcz kobieto jak nie o siebie to o swoje dzieci zeby mialy lepiej bo co im zapewnisz siedzac na zasilku .Przepraszam jesli kogos urazilam to napewno nie celowo. |
|
|
|
 |
toffi
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-05-10, 21:40
|

|
|
dobra,a znacie jej sytuacje, owszem sporo tych dzieciaków...ale - po nieudanym małżeństwie (2 dzieci , każdy by chciał normalnego życia ,a dzieci to przeciez nie znak STOP na dalsze życie i związki! ) miała nadzieje ze następne małżeństwo będzie lepsze.. dziecko, drugie.. czyli chyba nie było tak źle , następna ciąża ... ludzie ta kobieta sama sobie dzieci nie zrobiła... te dzieci maja tez "tatusia" ,ale jakoś nikt o niego nie pyta... tylko wszyscy na nią ... bo to ona temu wszystkiemu winna ... a jakby to ten "tatuś" tu tak wyżalił jak ona to byście go żałowali,a ona zostałaby najgorsza... tak samo matka jak i ojciec ma obowiązek zapewnienia dzieciom bytu i przyszłości, ale co ona sama może ? wymyślcie coś?! i co , jakie pomysły?! ... żadne, dopóki dzieci nie podrosną , możliwości ma niestety ograniczone.... myślicie ze każda samotna matka , z własnej nieprzymuszonej woli ,idzie i prosi o pomoc od państwa? niektóre są w takiej sytuacji ze nic innego im nie zostaje...i t
nie znam tej kobiety,ani dokładnie jej sytuacji.. ale współczuje ...
z drugiej strony, można jej podać adres adwokata, czy jakiegoś innego urzędu dokąd mogłaby się udać z ta cala sprawa, a nie tak ! |
|
|
|
 |
alexa
Uzytkownik

Pomogła: 2 razy Posty: 27 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-05-18, 12:19
|

|
|
A ja jestem za wpisem powyżej .
Trzeba mieć trochę oleju w głowie ,co związek to dziecko .Nie na tym polega próba ułożenia sobie życia od nowa .Powinna zdawać sobie sprawę z tego że jak się znowu nie ułoży to ,będzie miała problem z utrzymaniem dzieci samotnie.Istnieje antykoncepcja lub wiele innych zabezpieczeń .Najlepiej niech wszystkie mamusie włącznie ze mną ,narobią sobie dzieci i potem płaczą do JC .Ta instytucja nie ma obowiązku płacenia pieniędzy ludziom którym brak jakiegokolwiek pomyślunku . |
_________________ alexa |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|