forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Koszty utrzymania/życia w Berlinie

Autor Wiadomość
Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2008-04-02, 08:28   

Jacek napisał/a:
skoro odbiorcy Harz IV maja do dyspozycji
niecale 345 Euro (w zwiazku: po 311) to za to tez mozna zyc.

No tak, ale Jobcenter placi im za czyszsz z ogrzewaniem, maja tanszy bilet na komunikacje miejska i nie musza placic za RTV.

violetta 
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2008-04-03, 18:04   

Kobieta pracujaca napisał/a:
No tak, ale Jobcenter placi im za czyszsz z ogrzewaniem, maja tanszy bilet na komunikacje miejska i nie musza placic za RTV.
dokladnie i kto ma sie lepiej????? :roll:

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-04-03, 18:28   

violetta napisał/a:
dokladnie i kto ma sie lepiej?????

Ci, ktorzy pracuja i placa za wszystko sami.

violetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-04-03, 20:01   

Jacek napisał/a:
moze nie do konca ...ale za to duma , ze potrafi czlowiek sam na swoje potrzeby potrafi placic :roll:

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-04-03, 20:41   

violetta napisał/a:
duma , ze potrafi czlowiek sam na swoje potrzeby potrafi placic

Prawda nie do konca...

violetta 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-04-04, 09:55   

Jacek napisał/a:
Prawda nie do konca...
to prawda zalezy od zapotrzebowan ludzkich i sytuacji finasowej.....

marzena 
Super Dyskutant

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2008-04-04, 12:35   

Wszedzie jest taka sama prawda
jak masz prace to mozesz przezyc,
zalezy jaka masz prace tak mozesz zyc.
Zalezy czy chcesz do Berlina bo chcesz zmienic cos w zyciu, czy w Polsce nie widzisz szans dla siebie,w kazdym razie nie jest to juz kraina miodem i mlekiem plynaca jak wielu sie to jeszcze zdaje,zdaj sobie sprawe ze tu jest inne prawo tu sa tez urzedy, tu tez sie trzeba uzerac jak chcesz cos zdobyc lub dokonac czegos.
Nie rob nic na szybko przygotuj sie pozadnie,mieszkanie bez pracy trudno znalezc,prace bez mieszkania tez,jezeli nie masz papierow to juz jest trudniej,urzednicy nie sa tu przemili dla takich jak my! C hyba ze masz kase i chcesz tu inwestowac.
Moze mam dzis zly dzien i widze wszystko w ciemnych barwach ale wiez mi latwo nie jest,nie licz na to ze panstwo niemieckie z latwoscia i checia Ci pomoze!

beatak23 
Uzytkownik

Wysłany: 2008-04-05, 11:02   

Witam, po ostatniej odpowiedzi mam pytanie, chce wynająć mieszkanie w Berlinie ale na razie nie chce pracować, to co nie będę miała szans na wynajęcie mieszkania?

Jaegermeister 

Wysłany: 2008-04-05, 12:47   

Skoro przekonasz Twojego Vermietera ze stac Cie na placenie Miete bez pracy - to raczej nie widze problemów... ;)

Pia 
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy
Wysłany: 2008-04-05, 13:46   

violetta napisał/a:
Jacek napisał/a:
moze nie do konca ...ale za to duma , ze potrafi czlowiek sam na swoje potrzeby potrafi placic :roll:

hahaha jaka duma takie jest zycie !!!!i taka kolej rzeczy w zyciu

gumkant 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-05-18, 20:59   

Ja mam kilka pytań:
Jakie są szanse,że absolwent z wykształceniem pedagogicznym z polskimi papierami dostanie pracę w niemieckiej szkole publicznej?
Jakie trzeba przejść testy językowe itp. aby móc uczyć w szkole?
A czy ktoś wie ile zarabia nauczyciel (na rękę)?
Czy płaca ta jest uzależniona od szczebla szkoły, czy jest może jednakowa na każdym poziomie?Czy jest może ona zależna od innych czynników,np.wykładanego przedmiotu?
Jaka jest ścieżka nowo przyjętego nauczyciela do szkoły?Taka jak w Polsce,czyli przechodzi sie kolejne etapy awansu zawodowego nauczyciela i w zależności od tego na jakim się jest etapie tyle się zarabia?
Jakie składki (np.:zdrowotna itp.) musi płacić nauczyciel i ile one wynoszą?
Czy nauczyciel w Niemczech musi "awansować" w swojej pracy,czy tak jak w Polsce może poprzestać na nauczycielu np. kontraktowym i koniec?
Czy to prawda,że nauczyciele w Niemczech muszą mieć dwa fakultety,tzn.że muszą mieć uprawnienia do nauczania dwóch przedmiotów?A jeśli takich uprawnień nie mają to muszą zrobić dodatkowe studia?
No i najważniejsze pytanie: czy za pensją początkującego nauczyciela da się wyżyć,czy trzeba jechać na kilka etatów,żeby mieć za co żyć?

ula 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-05-19, 21:16   

gumkant-wiele pytan. Po pierwsze czego uczysz?
- prawda- trzeba miec studia z 2 przedmiotow, pewnie takich nie masz , wiec wiaze sie to z koniecznoscia podjecia kolejnych studiow, najlepiej czywiscie tutaj na miejscu. czyli musisz znac niemiecki.
- generalnie bez niemieckiego na dobrym poziomie to n ie ma co robic sobie nadziei- bo jakze maja cie rozumiec uczniowie.
- po studiach z 2 kierunkow, trzeba zrobic tzw referendariat, chyba 2 lata. masa papierow i zatrudnienie na zasadach"praktyki" czyli potem szukasz od nowa pracy.
- w szkole nie zatrudnia cie dyrektor tylko wysylasz papiery do zarzadu miasta.
- z uznaniem polskiego dyplomu nie ma probleow ( jak to uniwerek, bo jak z prywatnymi to nie wiem)
- nauczyciele zarabiaja cos do 2 tys. etat to 26 godzin, masa papierowej roboty
-koejna rzecz to multikulturowe klasy, szczegolnie w berlinie. rodzi to wiele probleow wychowawczych i nawet niemieccy nauczyciele sobie nie radza.trzeba miec niezle przygotwoanie do takiej pracy.
- nauczycile sa zatrudniani na stale umowy( choc coraz rzadziej) podobnie jak urzednicy- nie mozna ich zwolnic, w zwiazku z czym mlodzi nauczyciele takich umow nie dostaja

- wiecej nie wiem bo nie ucze w szkole publicznej

pozdrowienia:) i sorry za literowki, nie chce mi sie juz robic poprawek

-

[ Dodano: 2008-05-19, 21:20 ]
a jeszcze jedno, wszyscy nauczycile jakich znam pracuja na kilka szkol, kursow rannych, wieczorowych, weekendowych, korkach itp. lekki chleb to to nie jest:)

gumkant 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-05-19, 23:32   

To jak to wygląda w Twojej szkole?
Uczysz w prywatnej czy jakiej?
Jest "lepiej" niż w szkole publicznej? (chodzi mi o warunki zatrudnienia,płace i całą ta papaierkową robotę)?
Jak wygląda kwestia wynajęcia mieszkania jeśli jest się na tej "praktyce"?
Czy jest jakieś miejsce w Berlinie (pośrednik,biuro itp.) które udzieli mi szczegółowej odpowiedzi na wszystkie pytania związane z zawodem nauczyciela w Niemczech?

ula 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-05-20, 07:05   

hej. kwestia mieszkania nie ma z tym wiele wspolnego. masz prace i dochody to wynajmujesz mieszkanie, albo masz jakies pieniadze na koncie- pokazujesz wyciagi i tez mozesz wynajac mieszkanie.
co do warunkow zatrudnienia to zalezy co sie lubi. szkola publiczna to pewnosc zatrudnienia. mnie nie chcialo sie przechodzic calej tej procedury,studiowac cos po raz kolejny itp. po za tym nie lubie uczyc dzieci.
a w szkolach jezykowych jest podobnie jak w Polsce- pracujesz na umowe honarorium/zlecenie.jak zandziesz dobra szkole to zarabiasz duzo, jak gorsza to malo.
co do informacji o tych sprawach to senatverwaltung miasta berlin -poszukaj w sieci to znajdziesz namiary.

mar4363 
Nowy

Wysłany: 2008-07-17, 19:10   

3-4 tys euronow minimum na 2 osoby i w miare dostatnie zycie w berlinie:-) zart roku, ale to twoja wina. zreszta nastepnym razem kolego naucz sie zadawac bardziej konkretne pytania bo dla jednej osoby dostatnie zycie oznacza zabukowanie eksluzywnego apartamentu w luksusowym hotelu na weekend, bo po procengtowych baletach w centrum takiej osobie nie chce sie wracac do domu wynajetym ferrari z kierowca latynosem. 10-15 tys euro bedziesz potrzebowal na 2 osoby. minimum. chociaz abrahimowicz odpisalby ci, ze za 100 tys euro w berlinie moze uda ci sie przezyc.

ja mam kolezanke, ktora obecnie mieszka w hamburgu. panna pracujac zrobila mastera z administracji na uni w hh, i ma 8 letnie doswiadczenie pracujac jako personalbetreuer w duzej firmie. rocznie dostaje 30000 euro, co miesiecznie daje jej jakies 1600 euro na reke. mieszka sama, w weekendy lubi sie zabawic w drozszym od berlina hamburgu, ma swoje rowniez w miare kosztowne hobby, i zyje sobie bezstresowo, ciekawie, i niezaleznie. jesliby przyjac, ze faktycznie 3-4 tys potrzeba na w miare dostatnie zycie w berlinie, to polowa populacji berlina zyje wobec tego na granicy ubostwa, i pewnie bezdomni i zebrzacy wyleguja masowo na chodnikach. a tak na powaznie berlin to chyba najtansza stolica w europie. przyjmujac, ze nie wydajesz kilku setek na fajki, i nie kupisz tu sobie auta, to za 1000 na 2 osoby na poczatku spokojnie dasz sobie rade.

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2008-07-17, 19:29   

mar4363 napisał/a:
panna pracujac zrobila mastera z administracji na uni w hh, i ma 8 letnie doswiadczenie pracujac jako personalbetreuer w duzej firmie. rocznie dostaje 30000 euro, co miesiecznie daje jej jakies 1600 euro na reke.

Oj, oj, kolezanka wyraznie robi cos zle, to naprawde malo jak na 8 lat doswiadczenia i po studiach.

agat79 
Dyskutant

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2008-07-17, 21:36   

baranek napisał/a:
mar4363 napisał/a:
panna pracujac zrobila mastera z administracji na uni w hh, i ma 8 letnie doswiadczenie pracujac jako personalbetreuer w duzej firmie. rocznie dostaje 30000 euro, co miesiecznie daje jej jakies 1600 euro na reke.

Oj, oj, kolezanka wyraznie robi cos zle, to naprawde malo jak na 8 lat doswiadczenia i po studiach.

I do tego w Hamburgu?!?

Zofija1 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2008-07-18, 14:30   

mar4363 napisał/a:
to za 1000 na 2 osoby na poczatku spokojnie dasz sobie rade.

rozumiem, ze to pieniadze na zycie bez wynajmu i oplat

Odpowiedz do tematu